Orhana1 je napisao:
Filozofi i umjetnici su ponekad,lajtmotiv i vodilja . . . ljudskog saznanja.
Ali . . . isti ti filozofi,najumniji filozofi srednjega vijeka,decenijama su se zabavljali raspravljajući . . . koliko anđela moze da stane na vrh igle.
Kada je došao „taj veliki naučni napredak“ i pojavila se jedna,vrlo solidna grana nauke,kao što je neurofiziologija,postavilo se pitanje: gdje je ljudska duša, da li postoji ljudska duša i u kičmi. Prvo se vjerovalo da je u stomaku.Pa je na Zapadu otišla u srce, a na Istoku u jetru(zato mi kazemo "Srce moje").Na Istoku se kaže "Jetro moja".
Ona je ipak putovala i došla je u mozak,pa je iz mozga otišla u moždanu koru.Tu je ona bila više desetina godina,pa je tada otišla u hipotalamus.Danas je,iz hipotalamusa otišla u retikularnu formaciju.
I taman . . . kada su neurofiziolozi svijeta utvrdili,da duše nema u kičmenoj moždini,za vrlo kratko vrijeme(pošto je otišla u retikularnu formaciju,a retikularna formacija ide u kičmenu moždinu),ispalo je . . . da duša postoji i u kičmenoj moždini.
Sva su ova mjesta bila,decenijama ozbiljno shvatana.Pojedinci su za svoja tumačenja dobijali Nobelovu nagradu ,a ipak . . . duša se nalazi,u svakoj ćeliji i to . . . više ili manje!?
Sva današnja saznanja,sve današnje pseudoistine,sva današnja mišljenja,sva današnja tzv . . ."sigurna" znanja“ . . . “sigurna vjerovanja“ . . . sve je to . . . poprilično sumnjivo!?
Zbog toga neke stvari ljudski um,još uvijek nije spreman da razumije . . . shvati a kamoli prihvati.A znamo da čovjek neće riječi . . . Njegove (Hristove) . . . da razumije,pa me uopšte i ne iznenađuje, da ne prihvata ni ljudske ideje.U tom kontekstu i slušam . . . sav ovaj lutajući svijet.
Samo jedna stranica Biblije zahtijeva . . . da se svi ljudi ove planete,pozabave s njom i na kraju shvate da to . . . ipak nijesu u stanju.
To zapravo nije ni bitno.
Najvažnije su deset zapovijesti a ko je to pisao,zašto . . . kako,gore,dole,lijevo,desno . . . sasvim je sporedna stvar.To je oduzimanje energije u pogrešnom pravcu,sa nebitnim stvarima . . .
Ipak kazaću , ono što je mudrost na ovome svijetu jeste zapravo . . . ludost pred Njim!
. . .
Jedan pametan post na forumu nakon xxxxxx vremena.
Dobro je, nije sve uzalud.