Борац 1926 je napisao:
...
Трагедија ове приче, Борче мој, није наше испадање већ (не)однос људи према теби и то оних који би требали да брину о теби јер је то њихова обавеза! Наша је обавеза да пунимо градску касу, наша је жеља да дио тих средстава иде у Борац, њихова обавеза је да тако и буде! Па добро гдје је застој? Застој је у Градској управи! Зашто? Навешћу само неколико ствари.
Сјетимо се, Борче мој, оног мучног пројекта СФП Борац! Идејни творци и оснивачи тог пројекта су били Градски оци, а резултат те приче су готово гашење клуба, дугови и обавезе у којима грцамо и данас и који нас стално вуку ка дну, никако да испливамо. Дуговања која су направљења у том периоду су највећа дуговања у читавој историји клуба. Разлог – прање новца, малверзације и преваре, гашење клуба, рушење стадиона, прављење концертне дворане (бечке филхармоније можда!?) и стамбених овјеката, вриједност земљишта... Понављам идејни творци и оснивачи тог пројекта су Градски оци, да управо они који би требали да брину о клубу и стадиону! Успјели смо Борче мој да се изборимо за себе па је тај „велики пројекат“ уништен, али остала су дуговања.
Немар и маћехински однос Градске управе су ту све ове године и на све могуће начине покушавају да неким каналима напокон заврше свој пројекат. Како, зашто?
Град се брине о клубу и граду тако што за развој и унапјеђење спорта у овом случају фудбала годишње издвоји 560.000км (то је износ за 2011год). Уплаћује се у 4 квартала. Све је то супер док рецимо на ред не дође четврти кваратал. Онда се измисли разлог (ребалнс или нешто слично) да се тај четврти дио не уплати прије почетка извршења новог буџета. Тај 4. дио се уплати почетком следеће године али пошто иде из новог буџета води се као износ за први квартал нове године! А онај четврти од прошле године? Па...ујео вук магаре – тачније НЕМА! У џеп или шта већ, уствари у џеп!
560.000км – четвртина која магијом градских отаца нестане у простору и времену и заврши у њиховим џеповима је сва брига Града према клубу!? Наравно на сликању и самопромоцији су сви! Градски оци?! Да неупотребљавам арсенал погрдних рјечи...
За вријеме СФП-а тај износ је био већи за скоро 300.000км али се од тада константно умањујње, из године у годину. Резултати Борца из године у годину расту. Како?
Па господо хтјели то неки признати или не Борац више није рупа без дна, није бунар. Сад неко провјери колико кошта врећа прашка за прање веша. Наравно сва та уштеда не може да надокнади дуговања и све веће захтјеве лиге, савеза и државе. Али бар је све мање оних који могу да заграбе и не питају. Далеко је ситуација од идеалне али пут којим је Великан кренуо је прави пут и то нико не може да оспори.
Да ли сте некад провјерили колике износе за клубове као што је наш издвајају градови из окружења? Ок, није Бања Лука Загреб да за 1 годину за Динамо издвоји 15.000.000еур, Сплит или Београд да не помињемо, али да један Осјек може да издвоји више него дупло средстава од Бања Луке за свој клуб, е то не могу да сварим никако!
Али ето Осјек не издваја свака 3 мјесеца за разноразне бокс спектакле по 1.000.000км, не улаже у једно рафтинг првенство 9.500.000км, па за кајак 400.000км, да не спомињем ове мале веш машине за прање новца као што су разне спортске организације које броје 3-5 чланова, наравно свих 5 је на платном списку истог тог „сопртског клуба“....
Град као правно лице дужно је да води бригу о клубовима и спортским објектима на својој територији. Градски стадион није саниран од када је направњен до прије годину дана (нерачунам као санацију фарабање ограде за балканске јуниорске игре прије 4 године) и онда је још пуно издвојити 6.000.000км за комплетну санацију стадиона? Да, јефтиније је уложити 30.000.000еур који ће успут нарасти на 60.000.000еур и чекати 30 година градње новог стадиона чији је завршетак и тада упитан!?
...
ovaj tekst malo luta,trebalo bi malo stati na loptu, a
ispravite me ako grijesim sto cu sada napisati.
Stalno se napada gradske oce, sto u sustini i treba, ali treba sagledati stvari sa dvije strane.
Gradsku kasu pune svi stanovnici Banja Luke, a ne samo navijaci Borca. Gradsku kasu pune i ljudi koji nisu dosli jednom na stadion i ne interesuje ih ni Borac ni sport, vec recimo kultura, zdravstvo ili neke druge oblasti. Jednom rijecju gradsku kasu pune svi poreski obaveznici, a svi oni imaju svoje ideje, gdje bi sa parama.
Optuziti gradske oce da su zalsuzni za gasenje kluba mislim da nije ispravno, ako ne racunamo staru garnituru, ali mislim da tada preduzece nije ni postojala. Ono za sta se uveliko optuzuje gradske oce, tu je ustvari zastoj u zakonu, koji regulise ili je regulisao finansiranje sporta u Banja Luci. Zahvaljujuci gradskim ocima RK Borac, KK Borac i FK Borac se finansiraju van tog "sportskog zakona", pod posebnom stavkom i dobijaju ogromne finansijske inekcije u odnosu na ostale sportske kolektive.
Koliko znam zahvaljujuci gradu napravljeni su reprogrami dugovanja, od cega su najveci prema elktroprivredi.
Koliko je meni poznato grad izdvaja milion i dvijesta hiljada za FK Borac. To su sasvim pristojne pare, i ne bih rekao da je malo. To sto FK Borac nema generalnog sponzora koji bi u najmanju ruku poduplao tu cifru je opet druga prica.
Ako uzmemo onda posjet protiv Makabija ili uopste u BiH ligi mislim da se i nemamo previse pravo pozivati na "nase pare" koje odlaze u gradsku kasu.
Meni je drago da je grad prepoznao da je sport najbolji administrator jednog grada i drzave. I u tom smislu se izdvajaju velika sredstva za sport. Drago mi je da je grad prepoznao da je SD Borac ponos naseg grada i da kroz SD grad moze da prvi sebi najbolju reklamu na svijetu, a samim tim i pomaze SD.
Za ove sportske noci se slazem potpuno, dok za rafting i kajak bi se dalo diskutovati o nekim stvarima, schlager je to vidim dobro objasnio.