Звездан Цветковић: Немамо скок играче и МалетићаБAЊAЛУКA -
Немамо скок игру и не можемо да покријемо одређене недостатке исто као што немамо играча који из слободног простора од 30 или 40 центиметара могу да буде ефикасни. Не тражим алиби, али једноставно Макаби је искористио сву нашу непажњу, а
нама је много недостајао Дарко Малетић.
Ово је истакао шеф стручног штаба Борца Звездан Цветковић на конференцији за новинаре послије повратка из Израела. Он је додао:
- Доживјели смо незаслужено тежак пораз. Играли смо тактички добро до 70. минута, уз низ несмотрености нисмо смјели да дозволимо да од 0:1 дођемо до 1:5. Све би било другачије да смо на полувријеме отишли са резултатском предношћу. Била је очигледна нервоза у табору домаћина која је трајала до изједначења. Од тада као да је пао камен терета са њих.
Погоци о минуту судијске надокнаде првог дијела и три гола за три минута су велики хендикеп за сваку екипу, када је Борац сломљен, много тога откривају: психолошки проблем, пад концентрације, недостатак искуства...
- Гол у 46. минуту првог дијела је смирио Израелце, а ми нисмо имали играча попут Дарка Малетића који би при резултату 1:0 за нас направио додатне проблеме Макабију. Чињеница је да су Израелци финансијски много јачи, али Лига шампиона се заснива на томе. Како је Валенсија као четврти клуб у Шпанији два пута играла финале Лиге шампиона. Или, сјетите се Ливерпула који је био четврти, а побиједио Милан у Цариграду на пенале. UEFA је одлично измислила систем такмичења за богате клубове и свака јој част на томе - прецизирао је Цветковић.
Осврнуо се стратег "црвено-плавих" на кадар с којим располаже, превасходно говорећи о одбрани:
- На припремама на Златибору смо примили гол од Рудара из Пљеваља и Могрена, непажњом одбране, и два од Макабија. Имамо високе штопере, али
доласком у Борац сам видио да немамо скок и да смо много голова примили због тога. Не само то, Макаби такође има високе штопере, али су били толико самоувјерени да нису ишли на прекиде пред наш гол, знали су да ће успјети да искористе наше грешке.
Цветковић је додатно објаснио случај Бојана Марковића који је тражио да буде измијењен.
- Пришао ми је и најискреније рекао, а ја волим само истину и искреност, да не може више да игра, да му се манта, да му је црно пред очима. сачекао сам десетак минута, али сам онда морао да га мијењам да не бих изазвао, не дај Боже, тежу повреду - рекао је Цветковић.
Стратег Бањалучана је рекао да су играчи свјесни свега онога што се дешавало на стадиону "Кирјат Елиазер" у Хаифи.
- Нећу алиби нити сам такав тренинг. Никада у животу нисам видио онакву, испреплетену траву, на центиметар висине. Влага и температура су били неподношљиви, наше три измјене нису урадиле оно што су три њихове донијеле. У томе је разлика. Осим тога, њихови играчи користе сваку шансу. Такви су Руни и Дрогба, зато највише и коштају у свијету јер знају. Ми смо лежали дјечије, необјашњиве болести - казао је Цветковић.
Шеф стручног штаба првака Премијер лиге БиХ је позвао све љубитеље фудбала у Бањалуци и навијаче да у сриједу дођу на Градски стадион како би Бањалука исписала нову страницу историје и забиљежила против много јачег и скупљег противника прву побједу у квалификацијама за Лигу шампиона.
- Молим све грађане и љубитеље фудбала у Бањалуци и Крајини да дођу у сриједу на утакмицу и помогну нам да дођемо до позитивног резултата. Нама је циљ да побиједимо Макаби код куће. Знам да у Бањалуци воле и разумију се у фудбал и вјерујем да ћемо уз велику помоћ са трибина доћи до позитивног резултата - рекао је на крају Цветковић.
Свлачионица
Једно од питања тренеру Цветковићу је било шта је рекао играчима у паузи, да ли да чувају 1:1 или да јуре други гол:
- Рекао сам им, а ево и Бојана Марковића који може да потврди, да не смијемо ни по коју цијену да се бранимо нити да уђемо у свој шеснаестерац јер ћемо бити унапријед осуђени на пораз. Играчи су ме послушали, али једноставно није се могло против Макабија који има много јачу клупу од нас - рекао је Цветковић.
Појачања
Послије свега, шта и куда даље, да ли тражите нове играче:
-
Спортски директор Дарко Љубојевић је у преговорима са неким играчима који су тражили два или три дана да размисле. Треба да се ојачамо у нападу, али у овом моменту не могу да кажем прецизније о коме се ради и када ће посао бити завршен. Нама треба нападач с којим ћемо у Премијер лиги БиХ на свакој утакмици јурити што више голова, а не бранити свој гол.
Ћорић и Николић
Једно од новинарских питања се односило о штоперу Леониду Ћорићу и нападачу Стеви Николићу, који су напустили шампионски састав Борца.
- Искрено, њих сам видио само на првом тренингу који сте посматрали и ви послије уводне прес-конференције. Послије тога спортски директор Дарко Љубојевић је истакао да они траже инострани ангажман и нисам их даље видио на тренинзима. Осим тога, по мени је Бојан Марковић бољи штопер него Леонид Ћорић - рекао је Цветковић.
Нападачки и усправно
Звездан Цветковић истиче да својим играчима не може да усади једну ствар у главу:
- То је процес. На Балкану све екипе играју ја теби ти мени, а вријеме оде умјесто да играмо нападачки и усправно, према голу противника. Тако игра Макаби. Било је простора да одиграмо на тај начин, али оно што се дешавало у Хаифи је објашњиво на начин да смо ми ипак без међународног искуства.
Улазнице у продаји
На благајнама Градског стадиона од јуче су званично у продаји улазнице за све секторе за реванш утакмицу другог кола квалификација за Лигу шампиона. VIP ложа кошта 30, запад 20, а исток десет марака.
Штампано је осам хиљада улазница, а интересовање за утакмицу између Борца и Макабија која се игра у сриједу 20. јула (почетак у 20.45 часова), велико је.
Гости стижу у понедјељак
Екипа Макабија у Републику Српску долази у понедјељак, 18. јула, и биће смјештена у хотелу "Босна" у строгом центру Бањалуке. Израелци су закупили три спрата ове угоститељске установе, а цијело вријеме боравка у Српској обезбјеђиваће их безбједносно-сигурносна организација Израела Мосад, која прати све спотисте из "Свете земље" на гостовањима по Европи.
http://www.glassrpske.com/vijest/13/spo ... etica.html