banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Avg 2025, 20:52

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 48 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 09 Okt 2003, 10:58 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Jun 2003, 16:30
misk0 je napisao:
Negirati mozes samo ako imas razloga, povoda i dokaza. Proturijeciti se bez razloga je cisto buntovnistvo koje ne vodi nikuda.

Pa da li si shvatio sta sam napisao?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Okt 2003, 11:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
daMIR je napisao:

Ja jesam, jer sam i cak puta procitao tvoj post.
A koliko si ga ti puta procitao nakon sto si napisao ?
Pogledaj malo bolje, sta zelis negirati i sa kakvim tj 'nikakvim' argumentima.

Treba li da citiram text?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Okt 2003, 15:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
rio je napisao:
covjek i sva priroda su pod stalnim nadzorom i uticajem.
covjek nema potpunu kontrolu nad svojim zivotom ali ipak ima dovoljno da moze svoj zivot uciniti boljim ili losijim.

Lijepo rečeno Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Okt 2003, 18:24 
Pripravnik
Pripravnik

misk0 je napisao:
daMIR je napisao:

Ja jesam, jer sam i cak puta procitao tvoj post.
A koliko si ga ti puta procitao nakon sto si napisao ?
Pogledaj malo bolje, sta zelis negirati i sa kakvim tj 'nikakvim' argumentima.

Treba li da citiram text?

Procitao sam ga 184 puta! Nema potrebe da citiras tekst. Buduci da si to shvatio, svaka cast.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Okt 2003, 19:05 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 19 Okt 2003, 18:43
naravno da covjek ima nekog uticaja na svoju buducnost i zivot al je to vise ograniceno nego sto moderan covjek zeli da vidi u vremenu gdje je svako svoj bog i samo svoje zelje i misli su vazne. Zato sto ljudi ne vide da grijese bas u tome i da nisu uvjek u situaciji da kontrolisu sve i svakog oko sebe kako bi mogli da zive kako hoce onda dodju u dilemu kao sto si ti sada.
Shvati da ljudi uticu jedni na druge a osim toga mozda i ima nesta kao bog :lol: i da svi ljudi oko tebe imaju uticaj na tebe.
Vidi stvari koje sama sebi mozes uljepsati ili promjeniti i na to se concentrisi a na one koje nemozes da promjenis prihvati kakve su i ne trosi energiju i zivot na ono sto nema sanse da uspije.
Zivot je kratak da bi se bacao zato zivi zivot danas nebrini se za sutra a ne zaboravi juce i opusti se da te rjeka sudbine nosi u svom pravcu jer ne vrijedi ici u kontra pravcu na kraju krajeva niko nije bolji od toga a i sve ima svoj cilj. :onfire:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Nov 2003, 00:38 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 25 Okt 2003, 11:43
Zivotna filozofija......hm..... prezivjeti nekako do smrti 8)

Da li je covjek stvoren da izvrsi odredjeni zadatak na zemlji tj u svom zemaljskom zivotu prije nego sto dodje vrijeme da ga Bog uzme kod sebe, da li se neki ljudi pate i gledaju stravicne scene iz zivota i ne uspijevaju, i pored htijenja, sami sebi da oduzmu zivot, samo da bi uspjeli izvrsiti taj "odredjeni" zadatak za sta su u stvari stvoreni? Da li se neki ljudi pate samo iz razloga sto su njegovi predaci pravili greske u svojim zivotima? Da li ispastaju grijehe iz svojih prethodnih zivota? Da li dusa covjekova mora prvo da "sazri" da bi covjek mogao da umre?

Teska pitanja, nema sta. Mozda su postavljena i u pogresan forum, mozda je ovo trebalo da stoji u drugoj rubrici :roll: , ako je tako molio bih moderatora da ovo prebaci onda u rubriku u kojoj se govori o samoubistvu :D

Pozdrav
MV

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Nov 2003, 01:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
Mislim da ove teme jesu povezane ali isto tako da je svaka cijelina za sebe...
Ne vidim potrebu je prebacivati u samoubistvo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Nov 2003, 09:29 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 30 Jul 2003, 09:40
ok...evo da i ja nesto napisem na pitanja koja "mv" nabroja...

da! covjek je stvoren sa odredjenim ciljem i svrhom.
postoji nesto sto Koeljo naziva "licna legenda" i podrazumjeva ostvarivanje zivotnog cilja, za svakog covjeka razlicito. no ta licna legenda treba da je u okvirima "opste legende" koja je zajednicka svim ljudima.

opsta legenda, koja je i najvazniji cilj covjecanstva je najvise skrivena od ljudi i tesko ju je vidjeti. jos ju je teze opisati jer ona dolazi iz sfere "drugog svjeta" gde se svi fenomeni i pojave nemogu na potpuno precizan nacin opisati rjecnikom ovog svjeta.
srecom, ta opsta legenda je ugradjena u svakom covjeku i mnogi ljudi je osjecaju u sebi cak i kad je neumiju objasniti. iz toga proizilazi cinjenica da su svi narodi svjeta, iako medjusobno geografski razdvojeni, razvili religiozne kultove. religioznost je urodjena covjeku.
zato, s pravom vjerujem, da opsta legenda covjecanstva lezi u sferi religioznog.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Nov 2003, 09:37 
Majstor
Majstor

o patnji...

iz sfere religioznog koju sam spomenuo u prethodnom tesktu dolaze i odgvori na pitanja o patnji.

ona je rezultat ljudske nesvarsenosti.
mnogo je religija u svjetu koje uce o pocetnoj ljudskoj savrsenosti i nekakvoj velikoj nesreci u ljudskoj istoriji koja je dovela do stvaranja manje savrsenih ljudi.
primjera radi...hriscanstvo uci da je covjek bio bez patnje i bola dok je zivio sa svojim Tvorcem u mjestu nazvanom...raj. u trenutku kad su ga sile mraka odvojile od njegovog Tvorca i okrenule u suprotnom smjeru, covjek se nasao u teskom polozaju. nezasticen i slab, bez izvora svoje snage i moci. covjek je postao robom smrti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Nov 2003, 09:46 
Majstor
Majstor

pitanje samoubistva...

odgovor se takodje moze naci u sferi religioznog.
upravo tamo gde meni misko nemoze da povjeruje...da nas zivot nije nas!
mnoge religije dajeu odgovore na porijeklo zivota a hriscanstvo gvoori sljedece...

covjek je od Boga stvoren. ljudsko tjelo, izgradjeno je kroz njegove bioloske roditelje ali to jelo je potpuno bezivotno do odredjene sedmice u njegovom razvoju. tada se desava cudo! (ah, kako malo ljudi vjeruje u cuda). tada se desava da ljudsko srce pocne da kuca...
to je trenutak kad Tvorac udahne svoj dah u ljudsko tjelo. to je trenutak nastanka druge komponente covjeka,...ljudske duse. to je istinski pocetak zivota.
dakle, ljudski zivot je dar, svakom covjeku i nijedan covjek nema potpuno pravo raspolaganja svojim zivotom. na kraju krajeva niko od nas nije platio ni pola novcica da se rodi.

no, covjek ima moc, da sa svojim darom upravlja...a najveci poraz covjeka i najveca uvreda Stvoritelju je kad covjek odluci da unisti taj dar.
dakle...samoubistvo.

moj zivot nije moj i prema tome nemam pravo na samoubistvo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Nov 2003, 01:23 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Nov 2003, 19:04
Citiraj:
Sta Vi mislite da li je opravdana zivotna filozofija u kojoj nam je receno kako sve ovisi o nama, nasim potezima, izborima, odlukama, pojavama

U vecini slucajeva jeste tako. Ali postoji i nesto sto se zove sudbina. Ne tipa da je sve zapisano, vec nesto sto neka tvoja odluka koju si donijela pre recimo 10 godina sada ima uticaj na tvoj zivot i oni ti kreira daljne reakcije.

Po meni neka cvrsto utvrdjena zivotna filozofija je losa, ali ona koja se temelji na nekim principima koja nisu nesto pretjerano kruta, vec su podlozna promjeni u slucaju da se pimjeti da nisu odgovarajuca ili da si nesto vise shvatila, mi i odgovara, jer i sam se nekih pridrzavam.

Citiraj:
da! covjek je stvoren sa odredjenim ciljem i svrhom.
postoji nesto sto Koeljo naziva "licna legenda" i podrazumjeva ostvarivanje zivotnog cilja, za svakog covjeka razlicito. no ta licna legenda treba da je u okvirima "opste legende" koja je zajednicka svim ljudima.

Mislim da to misljenje da je covjek stvoren sa nekom svrhom je obicna izmisljotina umova nezadovoljih opcim poretkom stvari i nemoci da se prihvati zivot kao nesto sto nema cilja samog po sebi, vec mu je cilj sam ZIVOT.
Svatko ima pravo da misli da je "onaj cica gore" :D dao bas njemu neki svrhu, ali se postavlja pitanje kako bas da na tebe, ili mene (ne mislim na nikog posebno od ucesnika) on stavio svoj pogled i bas tebe vidi od silnog mu nacinjenog svijeta. Za mene je to jedna obicna satisfakcija ega, koji ne moze da prihvati da je niko i nista. Nije li isti taj ego koji pokusava kontrolisati. Ako ima i malo vjere covjek nema potrebe bilo sta kontrolisati, vec isto tako uvidja da je kontrola dokaz slabosti.

Citiraj:
Čak i samo uz vjeru/saznanje o duhovnim principima i zakonima na kojima se ovaj svijet zasniva možemo doći do toga da smo mnogo toga što nas snađe sami izazvali i djelima u ovom životu samo što nam se posljedice ne vraćaju uvijek odmah što je glavni razlog zašto većina ljudi i ne vjeruje u sve ovo.

Slazem se da je svo sto nam se desava zasluzeno, i da to nikako ne mozemo izbjeci. Tj. postoji nacin da se to izbjegne ali on trazi srce da se udje u sebi i vidi. Povrh sadasnjeg zivota mnogo gluposti smo napravili i u bivsim zivotima.

Citiraj:
Vecina nas tako lako prihvata pozitivnu dogmu, pozitivnu vjeru, zivotnu filozofiju, jer zelimo da budemo bezbjedni, da pripadamo negdje, da budemo vezani za nesto, da se oslonimo na nesto

Za tebe bih imao pitanje, imas li ti kakvu zivtnu filozofiju? Ili je tvoj zivot samo kopija drustvenih normi i zadovoljenja roditeljsnih zahtjeva? Ili je mozda sve sto izgovoris optereceno ceulozom kao umnim salom? Kakva su tvoja iskustva u duhovnosti, i na koji nacin gledas na postojanje Zvota (mozes da to citas i kao rijec Boga, ako ti je tako lakse)?

Primjecujem da si buntovnik. Sto je licno kod mene na cijeni. Ne gotivim bas ljude koji otvaraju usta a drustvo prica kroz njih. Ali me isto tako zanimaju tvoji odgovori na gornja pitanja.

Licno, ja imam zivotnu filozofiju. A to je: Otvori se zivotu i zivi. Patnja je dobra, jer te uci mudrosti, radost je dobra jer te dovodi u dodir sa sobom, bog je tu oko tebe, da bi ti naposljetku shvati da nisi nikad ni bio izvan njega.

Sorry na ovako dugom postu, ali ....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Nov 2003, 09:49 
Majstor
Majstor

pozdrav!
procitao sam gornji tekst i ima u njemu djelova sa kojima se slazem ali i nekih koje bih zelio da komentarisem...

Citiraj:
Po meni neka cvrsto utvrdjena zivotna filozofija je losa, ali ona koja se temelji na nekim principima koja nisu nesto pretjerano kruta, vec su podlozna promjeni u slucaju da se pimjeti da nisu odgovarajuca ili da si nesto vise shvatila, mi i odgovara, jer i sam se nekih pridrzavam.

pa kakva je to zivotna filozofija koja nije "cvrsto utvrdjena"?
i kako ti to vazes, koji su principi manje a koji vise kruti?

mislim da tvoje razmisljanje nije ispravno jer u startu se zelis osigurati za slucaj da otkrijes kako ti filozofija nije ispravna!
ako je covjek u pravu, onda je njegova filozfija cvrsto utvrdjena a principi su dovoljno kruti da se nemogu slomiti.
asmo u slucaju kad covjek nije u pravu...njegova filozofija nije cvrsto utvrdjena a principi su manje kruti.

Citiraj:
Mislim da to misljenje da je covjek stvoren sa nekom svrhom je obicna izmisljotina umova nezadovoljih opcim poretkom stvari i nemoci da se prihvati zivot kao nesto sto nema cilja samog po sebi, vec mu je cilj sam ZIVOT.

ta filozofija koju si komentarisao nije "izmisljotina ljudskog uma" iako je tacno da su njeni sljedbenici nezadovoljni "opcim poretkom stvari". zar trebaju biti zadovoljni?
a posto sve ima svoj cilj izvan sebe tako ga ima i zivot. cini mi se da tvoje razmisljanje vodi u letargiju i pomirenje sa zivotom. pasivno posmatranje okoline, bez pokreta i djela.

Citiraj:
Svatko ima pravo da misli da je "onaj cica gore" :D dao bas njemu neki svrhu, ali se postavlja pitanje kako bas da na tebe, ili mene (ne mislim na nikog posebno od ucesnika) on stavio svoj pogled i bas tebe vidi od silnog mu nacinjenog svijeta.

naravno da je onaj "cica gore" da bas meni neku svrhu....ali dao ju je i tebi!
dao ju je svim ljudima bez izuzetka.svi imamo isti cilj i stoga ja nisam nikakav izuzetak ili nesto posebno.
problem je sto vecina nevidi da im je "onaj cica" gore dao odredjen cilj.
kako da to vide kad envide ni tog "cicu" :o

Citiraj:
Ako ima i malo vjere covjek nema potrebe bilo sta kontrolisati, vec isto tako uvidja da je kontrola dokaz slabosti.

da! slabi smo!...ili ti mislis da ti nisi!? a posto smo svi slabi i treba nam kontrola. to si dobro povezao, ljudsku slabost i potrebu za kontrolom.
reci cu suprotno...
ako covjek nema nimalo vjere nema potrebe bilo sta kontrolisati.

Citiraj:
Licno, ja imam zivotnu filozofiju. A to je: Otvori se zivotu i zivi. Patnja je dobra, jer te uci mudrosti, radost je dobra jer te dovodi u dodir sa sobom, bog je tu oko tebe, da bi ti naposljetku shvati da nisi nikad ni bio izvan njega.

eh za kraj...pohvala! :D sa ovim zadnjim citatom se slazem i sta vise...svidja mi se.

veliki pozdrav i dobrodoslica na forum!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Nov 2003, 13:00 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Recimo, principi koji su nastali pod uticajem okoline a ne pod uticajem svog licnog islustva. Tipa: Zene i muskarci: kada jedno od to dvoje, donosi zakljucak, "ja necu da se prilagodjavam jer sam ja dovoljno toleranta, ili ja ne ulazim u ozbiljne veze jer sam cesto puta u njima bio povredjen" i sl.
Primjera je mnogo. "Kruta zivotna filozofija" je za mene ono sto je prihvaceno, kao nacin zastite sebe samog od nekog uticaja ili iz okoline ili iz tebe samog.
Z. filozofija, je za mene nesto sto je podlozno promjeni, jer kako covjek evoluira, mijenja se i njegov pogled na zivot i okolnosti u kojima zivi.
Ja sam imao neke z. filozofije, koja je recimo bila, da se ne mjesam u neciji zivot cak i onda kada to taj covjek od mene to zatrazi. Kasnije sam primjetio da je sve to bilo pod uticajem toga sto sam nekome recimo dao savjet ili pomogao na neki nacin i on me kasnije osudio jer ga to nije dovelo do nekih njemu privlacnih zbivanja. Tadasnja moja z. filozofija je znaci bila kao strah od povredjivanja od ljudi do kojih mi je na neki nacin stalo.

Mislim da sam ti odgovorio sa ovim, da se ne zelim osigurati da li je moja folozofja ispravna jer sam cesto je mijenjao zato sto je bila neispravna, a i danas sam tome otvoren.

Pod tim da li "sljedbenici trebaju da budu zadovoljni". Mislim konkretno na zivot kao objektivno stanje, a ne kao subjektivno shvatanje. To subjektivno shvatanje nas je dovelo do toga da nismo zadovoljni sa onim sto imamo. zivot nema subjektivno shvatanje. Kao sto je svrha zivota, evolucija sama po sebi. Bilo kao duhovna evolucija, koja je u stvari uticaj na ubrzavanje iste, ili kao klasicna, svakodnevna, evolucija koja se razvija postepeno, pod uticajem prirode i kojoj treba mali niz eona da bi ljudsko bice doslo do tog stepena u kojem bi na prirodan nacin opazavao Boga u svemu sto ga okruzuje kao i u sebi samom.
I ne mislim na pasivno posmatranje, ulozi napor ka unutrasnjem razvoju, ali isto tako vidi da zivot ide svojim tokom bez obzira ulazes li napor ili ne.

Sto se tice "cice gore" :) znam da ti je dao svrhu, ali kakvu? Nije li dovoljno od njega sto ti je dao zivot i slobodnu volju da ti sam kreiras zivot po osobnom nahodjenju? Mozda je to svrha o kojoj se toliko prica. No, o tome ne ogu bas puno da idem u raspravu posto niko jos nije saznao sta o tome misli "onaj cica gore" :))

Slabost. Ma ja sam slab do te mjere, da ne mogu da dones niti jednu odluku za koju na neki nacin ne pitam onog cicu. Mentalno, naravno, s tim i iluzorno.
Pod kontrolom mislim, recimo na, ljutnju, koja nastaje tako sto neko ili nesto ne odgovara nasem zamisljenju toga kako bi to trebalo odgovarati, i kao reakcija na to nastaje ljutnja, koja je u stvari nezadovoljstvo sa onim sto nam se desava. No, kako drustvo kaze; "nemoj biti ljut jer je to ne valja", mi povremeno a kasnije sve cesce, tu ljutnju kontrolisemo, ili kontrolisemo na neko vrijme. A onda idemo kroz zivotne okolnosti kao tempirana bomba koja moze svakog tenutka da eksplodira i za nekoliko godina, ako imamo srece, ne prije, desi se da od mirnog i povcenog pojedinca, dobijemo masovnog ubicu. A sve je krenulo zato sto nije smio, ili mogao, ili ko zna sta da izese svoje misljenje, a sve zbog straha od osudjivanja okoline. Za mene je kontrola skoro kao i potiskivanje.
Naravno, da ima kontrola i drugu stranu, onu poispoljenu, da ako si ljut ne treba da odmah ubijes tog ispred sebe, vec je zadrzi u sebi i posmatraj te na taj nacin shvati sto je dovelo do ljutnje i kako da je prevazidjes, kao i to da si ti odgovoran za svoju ljutnju a ne neko preko puta tebe.

Nadam se da sam uspio donekle da objasnim ono sto sam mislio. Ako nisam :( idemo ispocetka.

No, volim kada se neko ne slaze, jer dobijem priliku da preispitam svoje stavove.
A nadam se da su slicnu ljudi na ovom forumu.

Drago mi je da ti se svidja ovo zadnje. Jer ipak znam da ne pricam bez veze i da imam donekle dobru osnovu. :D

Pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Nov 2003, 22:05 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 25 Okt 2003, 11:43
JivanMukta je napisao:
Svatko ima pravo da misli da je "onaj cica gore" :D dao bas njemu neki svrhu, ali se postavlja pitanje kako bas da na tebe, ili mene (ne mislim na nikog posebno od ucesnika) on stavio svoj pogled i bas tebe vidi od silnog mu nacinjenog svijeta. Za mene je to jedna obicna satisfakcija ega, koji ne moze da prihvati da je niko i nista. Nije li isti taj ego koji pokusava kontrolisati. Ako ima i malo vjere covjek nema potrebe bilo sta kontrolisati, vec isto tako uvidja da je kontrola dokaz slabosti.

"Vec mu je cilj sam ZIVOT"

Ne vidim nista lose u tome, podrazumijeva se samo po sebi, ne vjerujem ni da je tebi cilj SMRT :o , to ce doci kad tad :evil: . Onaj "Cica" gore je stavio oko na svakoga a ne samo na pojedine sto znaci da je svako stvoren da odradi to za sta je stvoren, bilo to da postane "neko i nesto" bilo to da provede cijeli zivot kao "niko i nista". Cini mi se da ti sve one koji vjeruju u ovako nesto zelis da svrstas u neki, samo tebi poznat, "nizi sloj", a samim tim sto to ne zagovaras svrstavas sebe u nekakav "visi sloj".... :-? , nije to lijepo a pomalo je i egoisticno- ne cini li ti se da sam u pravu sa ovim ???

"Ako ima i malo vjere covjek nema potrebe bilo sta kontrolisati, vec isto tako uvidja da je kontrola dokaz slabosti. "

Ne kazes li sa ovim da ako covjek vjeruje (pretpostavljam da mislis na vjeru u Boga) Bog uzima sve pod svoju komandu ??? A sta cemo onda sa onima koji su stvoreni kao niko i nista a vjeruju u Boga ??
Kako sad objasnjavas da je Bog "BAS" na njega bacio oko a on nije niko i nista a ipak vjeruje da je stvoren da bi "odradio" nekakav zadatak u zivotu ??? :roll:

"vec isto tako uvidja da je kontrola dokaz slabosti. "

Ovo sad ne razumijem i pored najvece zelje, znaci li to da ako covjek ima sve pod kontrolom pokazuje da je u stvari "slab" ??? :o :o

Pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Nov 2003, 00:45 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

OK.
Ovo prvo u vezi svrhe, ne bih dalje, mozda kasnije...
Ni u jendom trenutku nisam spomenuo smrt.

Ato se tice svrstavanja, ne svrstavam nista i nikog u neke slojeve :) a narocito sam to sebi prestao da radim. Niti se smatram inferiornim niti superiornim. I u tome je problem. Sto su ljudi navikli da sve oko sebe svrstavaju tamo ili vamo, sto bi se reklo, sebe koriste kao mjerilo. I ako neko malo vise iznese objektivno stanje, oni to ne primjecuju.
Ovim ovdje sto sam rekao u celom postu, nije za cilj da se neko ponizi ili onaj drugi uzdigne, vec je ono STO JESTE.

Citiraj:
"Ako ima i malo vjere covjek nema potrebe bilo sta kontrolisati, vec isto tako uvidja da je kontrola dokaz slabosti. "

Ne mislim odredjeno na Boga, vise je to uopsteno. Dosta ljudi ne vjeruje u Boga, ali zato vjeruje u zivot, ili u dusu, tj. bice, koje jeste.
Ako cemo tako, niko nije stvoren kao niko i nista vec to postaje svojim nacinom zivota.
Dok god Boga posmatramo kroz prizmu personifikacije, onda imamo iluziju da je on na nekog bacio pogled a na nekog nije.
I kako uopste znamo da je Bog to sto mi o njemu mislimo? To je kao kada bismo rekli da sunce daje zivotnost samo onima koji su dobri a onima koji to nisu ne daje. Apsurdno.
U vezi zadatka, tu se koplja lome jos o pamtivjeka.
Sta mislis jeli Hitleru bio zadatak da pobije toliki broj ljudi?
Ako sa te strane gledas da je sve manje vise zadatak. Onda je Hitler odradio on sto je Bog zelio. Ili je Ardjuna u Bhagavad Giti bio koljac?

Citiraj:
"vec isto tako uvidja da je kontrola dokaz slabosti. "

Ovo sad ne razumijem i pored najvece zelje, znaci li to da ako covjek ima sve pod kontrolom pokazuje da je u stvari "slab" ???

Kontrola slabi kontrolora.
Ne kontrolises li se ti u drustvu u kojem se kreces, mislim na siri pojam ove rijeci, te pokazujes samo one kvalitete koje odredjeno drustvo i sredina voli ceni, ili ti ipak povrh toga, iako znas da ako pokazes neke svoje kvalitete koje imas, ali ih okolina ne podrzava, ti zivis onako kako bas, ali bas zelis i mislis da treba? Mozda ti ipak zivis, ali koliko ljudi mozes nabrojati koji na taj nacin zive, bez straha da se pokazu onakvim kakvi jesu. Kontrolisati u vecini slucajeva je ne pokazivati ili pokazivati ono sto bu drugi zeljeli, ili drzati sve sto se oko tebe zbiva zbog toga sto se bojis ili ne mozes da prihvatis da se nesto odigra bez tvoje zelje.
Kontorlisati nesto je u vise slucajeva, izraz straha od zivota. Jer struja te moze baciti gdje zeli. Sto je najgore, pojam kontrola cesto koristimo i kako bismo opisali potiskivanje.
Ne znam kakvo si imao\la djetinjstvo, ali je na meni uvijek s strane mojih roditelja bila kontrola, i to bolesna. Sto je rezultiralo da i ja pocnem sve da kontrolisem. Mozes zamisliti uzas kada sam shvatio kako stoje stvari?
Mi se bojim pokazati svoju slabost, cak i onda kada je ona tako ocigledna, cak i onda kada niko ne zna nase ime vec pisemo pod nadimkom, maltene skriveni.
Muskarci se boje pokazati emocije, boje se da puste sluze, dok je zenama to moguce. Zene se s druge strane boje pokazati neke agresivnije oblike ponasanja, preuzimanje uloge u zivotu, sexu... jer kako bi rekla vecina to nije za njih. One su njeznije i ne trebaju se na taj nacin ponasati.
Zivimo u svijetu koji je ispunjenj ludorijama, da ne budem previse ostar, a to pripisujemo kontroli jer da nema nje ko zna gdje bismo zavrsili.
Drustvo se raspada jer se porodica unutar tog istog drustva raspada, da nema policije i vojske raspad bi bio ocigledan. Ali naravno mi to ne primjecujemo jer smo strogo kontrolisani, velikim ekspermentom koji se zove socijalno drustvo.
I sto je najgore to je postalo "normalno".
Normalno je da ljudi ubijaju ljude, normalno je da drustvo oko tebe zna sta je najbolje za tebe, normalno je da se u porodici svadjamo i vodimo neke privatne bitke, ali mi to ne primjecujemo jer smo normalni. Normalno je da vodimo rat unutar sebe, jer pobogu svi to rade.
sad me zanima, jeli to normalno, ili smo mi vise oguglali na normalnost?

Toliko?

Nadam se da neces sada pretjerano reagovati i na ovo, ali.... :)

PS. Nista nije strogo utvrdjeno. Kao sto ima ljudi koji su izvan ovog, tako ima i onih koji su debelo u ovom. Ali to je normalno. :wink:
Treba puno hrabrost vidjeti ono sto te okruzuje u pravom smislu te rijeci. Pitanje je imamo li je u dovoljnoj mjeri?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Nov 2003, 11:12 
Pripravnik
Pripravnik

JivanMukta je napisao:
Za tebe bih imao pitanje, imas li ti kakvu zivtnu filozofiju? Ili je tvoj zivot samo kopija drustvenih normi i zadovoljenja roditeljsnih zahtjeva? Ili je mozda sve sto izgovoris optereceno ceulozom kao umnim salom? Kakva su tvoja iskustva u duhovnosti, i na koji nacin gledas na postojanje Zvota (mozes da to citas i kao rijec Boga, ako ti je tako lakse)?

Da, imam i ja zivotnu filozofiju: BUDI ISKREN I UCI. Ja jesam trenutno pod stegom drustvenih normi, roditeljstih zahtjeva, partnerskih ocekivanja, itd, ali samo zato sto ne zelim da rusim kucu u kojoj zivim ako nisam u stanju napraviti bolju. Ja jesam i protiv svake zivotne filozofije koja nas osiromasuje, ali do sada sam samo nailazio na takve zivotne filozofije jer nije moguce ostvariti unutrasnji rast uz pomoc rijeci, a to se ocekuje u javnosti. Tek unutrasnji rast, ciji kriterij ide od samog Boga (a ne od nekolicine ljudi koji su se skupili i koji se dijalogom hipnotisu) je za mene od znacaja. Naravno svaka rijec koja je upucena sa ciljem da me pokrene ka sebi je u mom uhu, i ona treba da posluzi covjeku da uspostavi kontakt sa zivotom, da se otvori, da bude prisutan, i da se upusti u avanturu. Naravno da ce boliti, ...

P.S. Ako bude bilo potrebe, bice i nastavka, caos

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Nov 2003, 11:43 
Majstor
Majstor

pozdrav jivanu...

primjecujem u tebi uticaj budizma u kom nalazim mnogo dobrih i svjetlih primjera iako sam hriscanin. drago mi je kad primjecujem duhovnost i nastojanje da se dostigne visi duhovni stepen bez obzira na sredstvo kojim se on ostvaruje.

no nekoliko primjedbi....
Citiraj:
Z. filozofija, je za mene nesto sto je podlozno promjeni, jer kako covjek evoluira, mijenja se i njegov pogled na zivot i okolnosti u kojima zivi.

da, mjenja se ljudska filozofija i pogled na svjet ali istina...ostaje.
mi smo samo na veci ili manji nacin u toj istini.
za mene...postoji jedna istina i jedna filozofija, koja je od ljudi donekle skrivena a izazov svakoj duhovnoj osobi je otkrivanje te istine i te filozofije.

Citiraj:
Mislim da sam ti odgovorio sa ovim, da se ne zelim osigurati da li je moja folozofja ispravna jer sam cesto je mijenjao zato sto je bila neispravna, a i danas sam tome otvoren.

to je nesigurnost, koju razumjem. covjek iz gresaka nerijetko nauci...da se plasi. no netreba se plasiti niceg do (....) (nesmijem napisati jednu rijec ovde jer je zabranjena)
ali, jivan...kad covjek osjeti istinu svim svojim bicem nema razloga da se plasi da bi mogao jednom saznati da je bio u zabludi...jer istina se nemjenja!
mjenja se samo nasa percepcija, a ima ljudi koji su istinu dotakli cijelim bicem. to se kod njih nikad nemoze promjeniti.

Citiraj:
Kao sto je svrha zivota, evolucija sama po sebi. Bilo kao duhovna evolucija, koja je u stvari uticaj na ubrzavanje iste, ili kao klasicna, svakodnevna, evolucija koja se razvija postepeno, pod uticajem prirode i kojoj treba mali niz eona da bi ljudsko bice doslo do tog stepena u kojem bi na prirodan nacin opazavao Boga u svemu sto ga okruzuje kao i u sebi samom.

ovo je interesantna recenica!
evolucija, dakle mjenjanje, stvarno i jeste zivotni cilj.
hriscani to nazivaju THEOSIS ili u prevodu...obozenje. priblizavanje covjeka (...) i njegovo zajednicenje sa istim.
Citiraj:
I ne mislim na pasivno posmatranje, ulozi napor ka unutrasnjem razvoju, ali isto tako vidi da zivot ide svojim tokom bez obzira ulazes li napor ili ne.

zanimljivo takodje...budisticka filozofija koja vodi u nirvanu.
ja bih se usudio, jivan, da covjeku dam veci znacaj i smisao i da pred njim postavim vece ciljeve jer covjeka i vidim kao vrhunsko stvorenje svog tvorca i kao takvog sa posebnim zivotnim ciljem.

Citiraj:
Sto se tice "cice gore" :) znam da ti je dao svrhu, ali kakvu? Nije li dovoljno od njega sto ti je dao zivot i slobodnu volju da ti sam kreiras zivot po osobnom nahodjenju? Mozda je to svrha o kojoj se toliko prica. No, o tome ne ogu bas puno da idem u raspravu posto niko jos nije saznao sta o tome misli "onaj cica gore" :))

vrlo dobra pitanja!
samo mislim da je "onaj cica gore" rekao nekim ljudima sta zeli i da neki ljudi znaju koja je njegova volja...pa je jednostavno nastoje slijediti.
postuju ga i iz zahvalnosti i osjecaja potrebe za sopstvenim spasenjem, slijede njegovu volju.
Citiraj:
Slabost. Ma ja sam slab do te mjere, da ne mogu da dones niti jednu odluku za koju na neki nacin ne pitam onog cicu. Mentalno, naravno, s tim i iluzorno.

to ti je istovremeno i vrlina!
jer vidi, koliko samo ima ljudi koji nikog nepitaju nista a donose odluke.
a "cica odozgo" ti zeli dobro i dobro ce te savjetovati.
Citiraj:
Pod kontrolom mislim, recimo na, ljutnju,...

ljutnja je nekad i dobra jivan, ako je usmjerena protiv zla.
na zlo se treba ne samo ljutiti vec ga i mrziti.
nebudemo li tako radili vec ga mirno posmatrali, u sebi ili u drugima, slijedi nam propast.

Citiraj:
A onda idemo kroz zivotne okolnosti kao tempirana bomba koja moze svakog tenutka da eksplodira i za nekoliko godina, ako imamo srece, ne prije, desi se da od mirnog i povcenog pojedinca, dobijemo masovnog ubicu.

neboj se jivan! :wink:

Citiraj:
Drago mi je da ti se svidja ovo zadnje. Jer ipak znam da ne pricam bez veze i da imam donekle dobru osnovu. :D

siguran sam da imas! zato jedan veliki i topao pozdrav.
bas bih volio da procitam jos neki tvoj komentar

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Nov 2003, 14:34 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Nov 2003, 10:33
u zivotu se mora pomiriti sa necim a to je sa smrcu. nesmije se strahovati da ces umrijeti. oces i to ti je to a kada nebitno.
mnogi ljudi se boje da ce poginuti i u voznji u kriznim situacijama se uspanice stisnu kocnicu i ginu.
zato se treba prepustiti zivotu i plutati bez straha i bice ti bistra glava i imaces razumne reakcije na dogadjaje tokom tvoga zivota plutaj sa strujom kaoja te nosi i borise za opstanak ali bez straha za propast neko tezi i rizikuj bez straha i uspeces.
a opet cova bez strahova je lud zato se treba necega bojati da bi znao svoje granice.
moj najgora nocna mora je da cu ostati invalid u kolicima i toga se bojim a da umrem ne.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Nov 2003, 02:45 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Citiraj:
primjecujem u tebi uticaj budizma

Ono sto pricam, mozda se moze naci u budizmu, ili u hinduizmu, ali licno se ne opredjeljujem na ijednu religioznu stranu. Nisam sa religiozan sa strane ortodoksnih religija, ali i h postujem, i kada bi se morao izjasniti da nekoj pripadam bio bi to budizam.

Citiraj:
ali istina...ostaje.
mi smo samo na veci ili manji nacin u toj istini.
za mene...postoji jedna istina i jedna filozofija, koja je od ljudi donekle skrivena a izazov svakoj duhovnoj osobi je otkrivanje te istine i te filozofije.

To jeste, slazem se.

Citiraj:
mjenja se samo nasa percepcija, a ima ljudi koji su istinu dotakli cijelim bicem. to se kod njih nikad nemoze promjeniti.

Bas tako, ali ja sam je samo osjetio i boravio u njoj neko vrijeme, a znam da mogu jos dublje. No, isto tako su mi poznati tripovi uma koji je sposoban da unutar nas stvori bilo koje iskustvo. Zbog toga je sa ove strane oprez, ne strah. Sto se tice straha, mogu ti reci da je on u velikoj vecini isgubio uticaj na mene, posto sam ga izazivao kada god sam imao prilike, sto i dan danas radim. No, to nije ova tema. :wink:

Citiraj:
hriscani to nazivaju THEOSIS ili u prevodu...obozenje. priblizavanje covjeka (...) i njegovo zajednicenje sa istim.

Nisam znao za ovo. Thanks

Citiraj:
postuju ga i iz zahvalnosti i osjecaja potrebe za sopstvenim spasenjem, slijede njegovu volju.

Jedan od razloga zasto Ga postujem jeste samo zbog toga sto On Jeste, a centar covjeka je ono sto jeste, bez obzira da li smo svesni toga ili ne.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Nov 2003, 02:50 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

daMIR

Citiraj:
BUDI ISKREN I UCI

jesi li iskren?

Citiraj:
Ja jesam trenutno pod stegom drustvenih normi, roditeljstih zahtjeva, partnerskih ocekivanja

Kakve to ima veze sa onim sto ti jesi? To je ono sto se desav ana povrsini, a ne u tvom bicu. Ono nije ni pod cijom stegom. To je ono sto je tvoj um prihvatio o d njih. Ali ti nisi um. Ti si TO.

Citiraj:
a ne od nekolicine ljudi koji su se skupili i koji se dijalogom hipnotisu)

Ne obaziri se na njih. Sve je to "trla baba lan".
Sude zato sto se boje. Ne znaju za bolje. Ne mogu da menjaju, jer su previse kruti, ali kakve sve to, opet, ima veze s tobom?

Citiraj:
Naravno svaka rijec koja je upucena sa ciljem da me pokrene ka sebi je u mom uhu, i ona treba da posluzi covjeku da uspostavi kontakt sa zivotom, da se otvori, da bude prisutan, i da se upusti u avanturu. Naravno da ce boliti, ...

Bol je taj koji stvara mudrost. Bice oslobodjeno bola bice plitko. A i nek boli.... sto da ne. Ako je to nacin da dodjes sebi, super. Samo napred.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 48 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]