OK.
Ovo prvo u vezi svrhe, ne bih dalje, mozda kasnije...
Ni u jendom trenutku nisam spomenuo smrt.
Ato se tice svrstavanja, ne svrstavam nista i nikog u neke slojeve

a narocito sam to sebi prestao da radim. Niti se smatram inferiornim niti superiornim. I u tome je problem. Sto su ljudi navikli da sve oko sebe svrstavaju tamo ili vamo, sto bi se reklo, sebe koriste kao mjerilo. I ako neko malo vise iznese objektivno stanje, oni to ne primjecuju.
Ovim ovdje sto sam rekao u celom postu, nije za cilj da se neko ponizi ili onaj drugi uzdigne, vec je ono STO JESTE.
Citiraj:
"Ako ima i malo vjere covjek nema potrebe bilo sta kontrolisati, vec isto tako uvidja da je kontrola dokaz slabosti. "
Ne mislim odredjeno na Boga, vise je to uopsteno. Dosta ljudi ne vjeruje u Boga, ali zato vjeruje u zivot, ili u dusu, tj. bice, koje jeste.
Ako cemo tako, niko nije stvoren kao niko i nista vec to postaje svojim nacinom zivota.
Dok god Boga posmatramo kroz prizmu personifikacije, onda imamo iluziju da je on na nekog bacio pogled a na nekog nije.
I kako uopste znamo da je Bog to sto mi o njemu mislimo? To je kao kada bismo rekli da sunce daje zivotnost samo onima koji su dobri a onima koji to nisu ne daje. Apsurdno.
U vezi zadatka, tu se koplja lome jos o pamtivjeka.
Sta mislis jeli Hitleru bio zadatak da pobije toliki broj ljudi?
Ako sa te strane gledas da je sve manje vise zadatak. Onda je Hitler odradio on sto je Bog zelio. Ili je Ardjuna u Bhagavad Giti bio koljac?
Citiraj:
"vec isto tako uvidja da je kontrola dokaz slabosti. "
Ovo sad ne razumijem i pored najvece zelje, znaci li to da ako covjek ima sve pod kontrolom pokazuje da je u stvari "slab" ???
Kontrola slabi kontrolora.
Ne kontrolises li se ti u drustvu u kojem se kreces, mislim na siri pojam ove rijeci, te pokazujes samo one kvalitete koje odredjeno drustvo i sredina voli ceni, ili ti ipak povrh toga, iako znas da ako pokazes neke svoje kvalitete koje imas, ali ih okolina ne podrzava, ti zivis onako kako bas, ali bas zelis i mislis da treba? Mozda ti ipak zivis, ali koliko ljudi mozes nabrojati koji na taj nacin zive, bez straha da se pokazu onakvim kakvi jesu. Kontrolisati u vecini slucajeva je ne pokazivati ili pokazivati ono sto bu drugi zeljeli, ili drzati sve sto se oko tebe zbiva zbog toga sto se bojis ili ne mozes da prihvatis da se nesto odigra bez tvoje zelje.
Kontorlisati nesto je u vise slucajeva, izraz straha od zivota. Jer struja te moze baciti gdje zeli. Sto je najgore, pojam kontrola cesto koristimo i kako bismo opisali potiskivanje.
Ne znam kakvo si imao\la djetinjstvo, ali je na meni uvijek s strane mojih roditelja bila kontrola, i to bolesna. Sto je rezultiralo da i ja pocnem sve da kontrolisem. Mozes zamisliti uzas kada sam shvatio kako stoje stvari?
Mi se bojim pokazati svoju slabost, cak i onda kada je ona tako ocigledna, cak i onda kada niko ne zna nase ime vec pisemo pod nadimkom, maltene skriveni.
Muskarci se boje pokazati emocije, boje se da puste sluze, dok je zenama to moguce. Zene se s druge strane boje pokazati neke agresivnije oblike ponasanja, preuzimanje uloge u zivotu, sexu... jer kako bi rekla vecina to nije za njih. One su njeznije i ne trebaju se na taj nacin ponasati.
Zivimo u svijetu koji je ispunjenj ludorijama, da ne budem previse ostar, a to pripisujemo kontroli jer da nema nje ko zna gdje bismo zavrsili.
Drustvo se raspada jer se porodica unutar tog istog drustva raspada, da nema policije i vojske raspad bi bio ocigledan. Ali naravno mi to ne primjecujemo jer smo strogo kontrolisani, velikim ekspermentom koji se zove socijalno drustvo.
I sto je najgore to je postalo "normalno".
Normalno je da ljudi ubijaju ljude, normalno je da drustvo oko tebe zna sta je najbolje za tebe, normalno je da se u porodici svadjamo i vodimo neke privatne bitke, ali mi to ne primjecujemo jer smo normalni. Normalno je da vodimo rat unutar sebe, jer pobogu svi to rade.
sad me zanima, jeli to normalno, ili smo mi vise oguglali na normalnost?
Toliko?
Nadam se da neces sada pretjerano reagovati i na ovo, ali....
PS. Nista nije strogo utvrdjeno. Kao sto ima ljudi koji su izvan ovog, tako ima i onih koji su debelo u ovom. Ali to je normalno.
Treba puno hrabrost vidjeti ono sto te okruzuje u pravom smislu te rijeci. Pitanje je imamo li je u dovoljnoj mjeri?