Улагање у младе пут који се исплати
Стварање европског Борца некако се поклопило са доласком Мухамеда Ибрахимбеговића, тада спортског директора, данас координатора за спортска питања у клубу са Градског стадиона. Некада велики голгетер црвено-плавог тима ниједног тренутка није крио да је у стању све да уради ако је у интересу клуба.
- Борчевац сам од када знам за себе и тако ће увијек бити. Имао сам визију шта и како урадити у једном пројекту дугом пет година. Већ послије непуне двије године два трофеја стигла су на Градски стадион. Није мало, али увијек тражим, желим и мислим да можемо боље. Пројекат европског Борца почео је прије годину и по дана. Створен је тим људи који је добио задатак да нас изведе у Европу и у томе смо успјели – јаже популарни Фишер.
Ибрахимбеговић каже како су му и даљи планови везани за клуб из Платонове улице.
- Када бисмо наставили овако, а нема разлога да тако не буде, за три године играли бисмо Лигу шампиона! Ако су то могли Партизан или Динамо, не видим разлог да тако нешто не оствари и Борац. Ми смо све те клубове велике четворке побјеђивали у разним етапама, па зашто не бисмо поново били у њиховом рангу? Шта су Динамо и Партизан у Хрватској, односно Србији, то Борац мора да буде у БиХ – јасан је Ибрахимбеговић.
За тако нешто он има велико покриће, а оно се зове улагање у сопствени играчки кадар.
- Можемо ми "крпити" тим играчима са стране још годину или двије, али без свог кадра нема праве будућности. Када сам прије годину дана послао кадете Борца у Шведску на турнир, гдје су у конкуренцији 240 екипа освојили осмо мјесто, хтјели су појединци да ме разапну јер су сматрали да бацамо паре тамо гдје не морамо. Морао сам то буквално кријући да урадим. Ето, из те генерације наших седам кадета потписало је професионалне уговоре са клубом и они су наша будућност. И не само они, већ и сви играчи из регије, почев од Градишке, преко Приједора, Новог Града, Бихаћа, Цазина... Не смије нам промакнути ниједан играч са овог подручја. Борац је једини клуб који организује утакмице тог узраста са репрезентацијама региона, само са циљем да ловимо 15-годишње таленте којих и те како има – поручује наш саговорник.
Узлет у Европу не смије да траје само једну сезону, већ, по њему, то мора да буде Борчева константа.
- Управо тако! Издржати, истрпјети још коју годину. Екипа мора да настави са освајањем трофеја у Премијер лиги. Испод трећег мјеста сваке године не смије се ићи. Борцу нису потребни људи, па ни ја, ако ћемо се борити за пето-шесто мјесто. Цијеним само резултат, по којем ће нас памтити, будућност ће показати да ће тога бити подоста – закључио је координатор за спортска питања у новом шапиону БиХ.
Закарића не могу да прежалим
Још је Горан Закарић у мислима популарног Фишера, који је из Козаре прије годину дана завршио у Широком Бријегу, из којег је недавно потписао седмогодишњи уговор са загребачким Динамом.
- Много сам молио људе за њега, али нисам нашао појединце који би ме пратили у том пројекту. Тадашњи тренер Зоран Марић, а и Владо Јагодић, тврдили су да он није квалитет за Борац. Чак је и Жељко Копања био за то да се момку пружи шанса, али ништа од тога није било. Зато, више никога не питамо, већ такав таленат има да дође на Градски стадион, па макар нас и земљотрес погодио, а куд ћеш већег од тога што нам је такав фудбалски бисер промакао испред носа – поручио је Мухамед Ибрахимбеговић.
(Спорт клуб)
|