banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Jul 2025, 17:51

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2265 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 114  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 29 Apr 2011, 16:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2008, 12:33
eto prodaj coveku:) vredi 400KM

Vrh

PostPoslato: 02 Jun 2011, 20:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Apr 2003, 12:32
Eh ovako... Trebao bih u skorije vrijeme da kupim racunar... Preko neta sam sastavljao neke, pa me interesuje misljenje, da li se isplati za te pare takav kupiti, da li bi nesto promjenili ili sl.. Zelim racunar koji cu koliko toliko moci nadograditi kad prodje odredjeno vrijeme (tipa da ubacim jos rama, ili promjenim proc)... Evo sta sam sastavio:

Procesor: CPU AMD Athlon X3 450
MB: Asus M4N82 Deluxe SLI AM3
RAM: RAM Kingston 2GB DDR3 1600MHz HyperX
Video: VGA ASUS Ati Radeon HD5670 1GB DDR3
HDD: WD 1TB WD10EALX

Ovaj racunar odokativno kosta 800injak KM, racunajuci kuciste i napajanje, bar koliko se sjecam, kad sam sastavljao...

E sad, imam jos par pitanja uz ovo... Da li je za ovakvu konfig dovoljno 500-550W napajanje, ili treba i jace? I koji bi bio dobar cooler za gore navedeni procesor.

Sto se tice procesora, njega sam bio nasao na Atomovoj stranici, koju sad ne mogu naci, a niti ga mogu naci kod nas, ako neko zna stranicu Atoma, neka mi pp, ili stavi ovdje. Sto se tice ploce, trazim neku sa SLI tehnologijom, da bih kasnije mogao ubaciti jos jednu graficku, ovu sam nasao googlanjem, pa ako postoji neka jeftinija, koja sluzi svrsi, preporucite (ne znam da li preporucujete SLI kombo, ali ne planiram kupovati novi racunar bar jos 10ak godina, mislim nakon ovog, posto nisam nesto posebno zaludjen novom tehnologijom, evo vec 7god koristim isti racunar, i dobro me sluzi jos uvjek, ali bih ga promjenio)...

Slobodno unesite promjene, pogotovo ako sam negdje pogresio u sastavljanju sto se tice kompatibilnosti, posto se ne razumijem bas previse u racunare, ali znam ponesto...

Vrh

PostPoslato: 02 Jun 2011, 23:20 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Thermaltake Power Supply Calculator

Samo vodi računa da kupiš napajanje koje može dati ono što piše na njemu ;)

Što se tiče coolera... što više para - to bolje :D Šalu na stranu, neki kvalitetniji hladnjak sa 120 mm ventilatorom i malim brojem obrtaja (NH-U12P recimo)...

Poslednji put menjao <Enter_name> dana 02 Jun 2011, 23:22, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 02 Jun 2011, 23:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

napajanje je dovoljno 500W ako je neko malo kvalitetnije(barem MSI i sl.) za hladnjak ako ne trazis skup dobar ti je Cooler Master TX3(30ak KM) ili Cooler Master Hyper 212+(tesko ga je naci kod nas).
ako trazis skuplji hladnjak onda preporucujem Noctua hladnjake
za ostatak konfiguracije to je otprilike to mada ako planiras SLI(Crossfire kod AMD) mozda bi trebao razmisljati o jacem napajanju ili jacoj grafickoj kartici posto ti se ne isplati uparivati HD5670 u Crossfire kada performanse duplo jace mozes dobiti sa jacom karticom

Vrh

PostPoslato: 03 Jun 2011, 14:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Archangel je napisao:
Eh ovako... Trebao bih u skorije vrijeme da kupim racunar... Preko neta sam sastavljao neke, pa me interesuje misljenje, da li se isplati za te pare takav kupiti, da li bi nesto promjenili ili sl.. Zelim racunar koji cu koliko toliko moci nadograditi kad prodje odredjeno vrijeme (tipa da ubacim jos rama, ili promjenim proc)... Evo sta sam sastavio:

Procesor: CPU AMD Athlon X3 450
MB: Asus M4N82 Deluxe SLI AM3
RAM: RAM Kingston 2GB DDR3 1600MHz HyperX
Video: VGA ASUS Ati Radeon HD5670 1GB DDR3
HDD: WD 1TB WD10EALX

Ovaj racunar odokativno kosta 800injak KM, racunajuci kuciste i napajanje, bar koliko se sjecam, kad sam sastavljao...

E sad, imam jos par pitanja uz ovo... Da li je za ovakvu konfig dovoljno 500-550W napajanje, ili treba i jace? I koji bi bio dobar cooler za gore navedeni procesor.

Sto se tice procesora, njega sam bio nasao na Atomovoj stranici, koju sad ne mogu naci, a niti ga mogu naci kod nas, ako neko zna stranicu Atoma, neka mi pp, ili stavi ovdje. Sto se tice ploce, trazim neku sa SLI tehnologijom, da bih kasnije mogao ubaciti jos jednu graficku, ovu sam nasao googlanjem, pa ako postoji neka jeftinija, koja sluzi svrsi, preporucite (ne znam da li preporucujete SLI kombo, ali ne planiram kupovati novi racunar bar jos 10ak godina, mislim nakon ovog, posto nisam nesto posebno zaludjen novom tehnologijom, evo vec 7god koristim isti racunar, i dobro me sluzi jos uvjek, ali bih ga promjenio)...

Slobodno unesite promjene, pogotovo ako sam negdje pogresio u sastavljanju sto se tice kompatibilnosti, posto se ne razumijem bas previse u racunare, ali znam ponesto...

ova ploca ti ne odgovara posto je ddr2 memorija na njoj(bolje uzmi ddr3 zbog nadogradnje)
preporuka za ovu plocu M4A88TD-V EVO/USB3 http://www.asus.com/Motherboards/AMD_AM ... ifications
na nju mozes ugrtaditi i x6 procesor, podrzava i Crossfire...
P.S. nije reklama za Infocom al su najpovoljniji:)
P.S.2 al o njihovom ponasanju necu sad da pricam:)

Prikačeni fajlovi:
infocom.png
infocom.png [ 28.88 KiB | Pogledano 2684 puta ]

PostPoslato: 03 Jun 2011, 17:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Apr 2003, 12:32
E tako sam nesto trazio :) Mislim, da mi date preporuku sta bih trebao promjeniti, a sta ostaviti, i da li je sve dobro sastavljeno... Eto npr, nisam ni skontao da je na ploci ddr2, a planiram dd3 uzimati :D Jos je super sto se proc moze promjeniti, tako da mi je otvorena i ta opcija za kasnije... Hvala, vidjecu jos, gdje-sta-kako.. Uglavnom, na infocomu sam i ja sastavljao, ali eto, to sam napisao rucno :)

Vrh

PostPoslato: 03 Jun 2011, 18:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ma nije problem, pokusacemo da pomognemo:) mada bi ti preporucio da pogledas Phenom x2 550 ili slican jer ipak je to moderniji procesor sa L3 keshom. ova ploca podrzava i otkljucavanje pa je mozda moguce ugrabiti i X4 po cijeni x2:)

Vrh

PostPoslato: 05 Jun 2011, 07:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Maj 2007, 10:40
Pravo da vam kažem, i ja sam do sad uzimao u IC-u, ali poredeći cijene na sajtu, imam osjećaj da je HG jeftiniji. Bar u pogledu ploča i procesora. Mada, i IC je sigurno jedna od dve informatičke radnje, koje "gotivim" u Banjaluci

Vrh

PostPoslato: 05 Jun 2011, 09:44 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2010, 21:33
Najgotivnija im je marža uz pravdanje kako im se ne isplati prodavati jeftinije. Nikad ne bi kupio računar od naših. Ni onih iz federacije.

Ne zaboravi nas.

Vrh

PostPoslato: 05 Jun 2011, 11:09 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

U IC radeon 6950 košta mnogo više nego 6970 u Srbiji. Smiješno. Za kupovinu tako skupih stvari isplati se otići u Srbiju. Razlika je 200KM.

Ne zaboravi nas.

Vrh

PostPoslato: 05 Jun 2011, 12:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2003, 12:10
Toljaga je napisao:
U IC radeon 6950 košta mnogo više nego 6970 u Srbiji. Smiješno. Za kupovinu tako skupih stvari isplati se otići u Srbiju. Razlika je 200KM.

U Infocom-u poznajem skoro sve lično, tako da ne mogu biti baš objektivan, ali meni su stvarno OK. Imaju svojih mušica to stoji, ali imaju i dosta zaposlenih, tako da je tu ono: "sto ljudi, sto ćudi". Pozitivno im je osjećaj za posao, cijene koje su povoljne kad uzimamo u obzir BiH tržište, solidna ponuda i solidan servis. Ako tačno znate šta tražite i šta trebate i ako se razumijete u to što tražite, onda je sve OK. Ako to nije slučaj, onda ćete imati zamjerku na svaku radnju, pa i na ovu. Zamjerka im ide na slabo ažuriranje svog site-a, tako da je ponuda na site-u i u trgovini veoma različita, isti slučaj i sa cijenama, tako da je možda ta grafulja jeftinija u radnji nego na site-u. Sigurno nije kao u Srbiji, ali to je stara priča dobro prostudirana na drugim temama, pa da se ne ponavljamo.

HG Spot nema veze sa hrvatskom inačicom :-P istoimene firme, to je bitno napomenuti. Ali što se tiče usluge, mora se priznati da kao da su malo preuzeli od prekosavske kulture i ljubaznosti, za razliku od naše domaće bahatosti. Cijene su im dugo vremena bile malo više od konkurencije, ali sada su veoma konkurentni. A dokaz njihove dobre usluge sam imao nekidan. Prijateljici sam popravljao komp u firmi gdje radi. Stara kanta je odsvirala svoje i došlo je vrijeme za novi, ali naravno najjeftiniji office desk. Bio je na site-u neki njihov sklop od 420 KM, nažalost ažuriranje je odrađeno onaj dan kad smo došli pa je to bio onaj koji je i sad u ponudi za 432 KM. Uglavnom, objasni momak ljubazno gdje je najbliži šalter za žiralu, spakova, ispričasmo se za to vrijeme, pokupismo komp i ćao. Međutim, totalno sam zaboravio da je na staroj kanti bila i fiskalna kasa priključena i to na COM port naravno. Pogled na novu mašinu i isfur - nema. Telefoniram liku i on meni: "ima li na ploči konektor?". Ja njemu: "Pa imam vaš garantni sticker, pokidaću ga ako otvorim" - "Hebo te sticker - skidaj!". Pogledam, sreća - ima! Pošaljem prijateljicu u radnju, a ona donosi dva COM porta. "Što dva?" - "Rekao momak da se nađe." Ja ubacim i gledam: "E jbg, bolje da mi je poslao jedan vijak umjesto viška porta, kad meni prijateljica daje kesicu punu vijaka ovih i onih - poslao čovjek da mi se nađe! Jeste da sam ih izreklamirao, ali ovaj put su zaslužili.

Ranije sam često išao i kod Miše i Saleta u East Code. Takođe ih znam lično i bilo je uvijek OK. Jedino sam se bio skoro posvađao sa Mišom u vezi njihovog site-a koji ne mogu da svarim nikako. Ali odustao sam, iz poštovanja prema Miši. I dalje tvrdim da im je to minus ogroman. Za ponudu i servis ne bih znao, jer nisam išao na kafu s njima ima preko godinu dana, tako da ne znam kakvo je stanje danas.

Ostalo sam skoro uvijek zaobilazio u širokom luku.

Vrh

PostPoslato: 05 Jun 2011, 13:03 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Ma razumijem ja sve to, i sve to je u redu. Nije do radnika, jer oni ne diktiraju cijene. Problem je u vlasnicima nezajazivog apetita. I u ljudima koji kupuju računare kod njih.

Ne zaboravi nas.

Vrh

PostPoslato: 05 Jun 2011, 14:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Toljaga je napisao:
Ma razumijem ja sve to, i sve to je u redu. Nije do radnika, jer oni ne diktiraju cijene. Problem je u vlasnicima nezajazivog apetita. I u ljudima koji kupuju računare kod njih.

Nije to baš tako. Dugo su ti Comtrade i Kimtec diktirali cijene u BiH. Sad imaš more malih koji se im koliko toliko stali ukraj. U Srbiji (BG je u suštini u pitanju) su nameti manji, odnosno carinske stope i PDV su na računarsku opremu manji nego kod nas. Samim tim i finalna maloprodajna cijena je manja. Plus govorimo o tržištu od 2 miliona ljudi na relativno malom prostoru gdje konkurencija duva za vratom non-stop, što je za naše pojmove ajooooj. To drastično smanjuje cijenu.

S druge strane, kad bi legalno kupili nešto u BG pa to lijepo prijavili i ocarinili pa putni troškovi, pitao bih te ja. Ovako nazoveš nekog u BG (ili kad ideš tamo poslom) pa kupiš to što ti treba, prebaciš autobusom, platiš šoferu 10-20 maraka, normalno da se isplati. Drugo, razlika se dobro osjeti tek na skupim stvarima, a kad kupuješ ono što većina ovdje mora jer za bolje i skuplje nema, onda razlika nije tolika, a sigurno nije 64 KM koliko je povratna karta do BG.

A to što ti gledaš razliku na nvidijinoj 6970 + što sam vidio kakve komponente spominješ kao želju pri kupovini samo govori da tvoj novčanik može sebi priuštiti više nego 80% ljudi koji ovo čitaju, bez uvrede.

Jer ti govoriš o kartici koja ovdje košta recimo:
http://hgspot.ba/opis.aspx?ID=56091

a toliko ljudi ovdje jedva skupe kad kupuju nov računar. Shvatam ja tebe savršeno i znam da si u pravu što se tiče nekih stvari, ali ne shvataš ti veliku većinu oko sebe niti situaciju u kojoj se nalaze. Čast izuzecima debilne klase koji će kupiti nov Dell Notebook koji košta previše, a osnovna performansa koja je najbitnija bila pri kupovini je ta što je roze boje.

Vrh

PostPoslato: 05 Jun 2011, 14:38 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Manje bitna stvar: 6970 nije nvidia.
Više bitna stvar: Ne kupuješ računar svakog mjeseca ili svake godine čak. Odlazak u Srbiju se isplati ako kupuješ računar ili šta već a da je skuplje od 480KM jer povratak PDV-a nulira putne troškove (i to samo ako je riječ o 480KM, na većoj cijeni si i na dobitku) a razlika u cijenama komponenti je očigledna. Po cijeni za koju platiš u BL npr geforce 5650 u srbiji možeš kupiti geforce 5770 ili 6790 čak. Nema potrebe da se srdiš što kupujem skupe kartice, zato sam se odrekao mnogo toga, ne bi vjerovao. Samo sam naglasio nevjerovatnu razliku u cijeni. Nevjerovatno je da se ljudima nekad čak i mrsko zajebavati oko toga - daj šta daš, pa plati. Ko će ići u Srbiju. Ali evo, razmisli. Ako kupuješ cijeli računar, nov. Zar nije isplatnije u Srbiji. Ili kod Hrvata barem. Ovdje kod nas možeš kupovati stikove, CD/DVD diskove, memorijske kartice, semprone i celerone... Ali nešto ozbiljnije - čista pljačka.

Ne zaboravi nas.

Vrh

PostPoslato: 05 Jun 2011, 16:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

a gdje je tu PDV? kako ce ovi nasi iz drzavnih institucija da dobiju platu?

Vrh

PostPoslato: 05 Jun 2011, 16:46 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Toljaga je napisao:

Toljaga je napisao:
Po cijeni za koju platiš u BL npr geforce 5650 u srbiji možeš kupiti geforce 5770 ili 6790 čak

Isto tako, ATI-jeve (AMD-ove) grafičke su Radeon, ne GeForce ;)

Vrh

PostPoslato: 05 Jun 2011, 17:52 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Uf bogati. Nisam znao. Hvala na prosvijetljenju. Imaš od mene nominaciju za nobelovu prajz :lol:

Ne zaboravi nas.

Vrh

PostPoslato: 05 Jun 2011, 17:55 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

goxon je napisao:
a gdje je tu PDV? kako ce ovi nasi iz drzavnih institucija da dobiju platu?

Ne brini ti za njih. Znaju oni kako da napune džep. Carinicima je ista plata bez obzira koliko jadnika upecaju. Samo ga moraš motivisati da ti ne naplati.

Ne zaboravi nas.

Vrh

PostPoslato: 05 Jun 2011, 18:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Toljaga je napisao:

Toljaga je napisao:
Po cijeni za koju platiš u BL npr geforce 5650 u srbiji možeš kupiti geforce 5770 ili 6790 čak

Ja sam napravio lapsus, ti si me ispravio, OK, ali onda lupetaš i sam :-)

Toljaga je napisao:
Odlazak u Srbiju se isplati ako kupuješ računar ili šta već a da je skuplje od 480KM jer povratak PDV-a nulira putne troškove...

Ako tražiš povrat PDV-a na njihovoj strani, a zatim na našoj ne prijavljuješ i ne cariniš, sinko to je već lijep kriminal. Na stranu što bih i ja najradije tako, ali to je već neko vrijeme rizično, naročito sa HR strane, a sada već i sa SRB strane, jer imaju i carinici telefon i skontali su napokon čemu služi. Sad čim na prvoj rampi tražiš povrat PDV-a, na drugoj te sa osmijehom pitaju "Imate li šta za prijaviti?" Kad ti sa osmijehom odgovoriš: "Nemam!" oni te sve sa osmijehom istresu iz gaća.

Prenijeti i nije problem (naravno nećeš prenositi kućište, već laptop ili komponente za desk), ali tražiti povrat PDV-a i prenijeti je postao solidan problem koji nosi solidan rizik da nastradaš. A nisu svi spremni za takvu avanturu. A pritom treba spomenuti da garancija opet važi tamo, a ne ovdje, pa ako se ne daj Bože nešto pokvari, opet ići tamo...

Definitno ima tu i za i protiv, ali ima tema o tome pa da ne razglabamo...

Vrh

PostPoslato: 05 Jun 2011, 20:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ma nije problem malo veca cijena, nego je problem sto se neke stvari jednostavno ne mogu nabaviti kod nas:)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2265 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 114  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]