Ufff, ne sjecam se vise, koliko sam puta govorio i pisao odakle poceti sa Oracleom

Jos davno sam pisao na elitesecurity o tome, pa potom na raznim forumima i u zadnje vrijeme iskljucivo na blogu baze-podataka.net , ali evo nece mi biti tesko jos jednom

Dakle, prvi uslov je da imas volju i zelju da naucis Oracle tehnologije! Potom kupis jedan dobar racunar sa jakim procesorom ili vise njih (ja imam Intel Core i7 CPU), nabacis dosta RAM-a (ja imam 6 GB, ali dobro mi doslo i vise

), opskrbis se icem i picem, te pocnes ovim redom:
- skines Oracle VirtualBox (nesto slicno kao VMWare), instaliras i konfigurises za svoje potrebe; potom u sklopu Virtualboxa instaliras OS koji hoces: ja sam instalirao Oracle Enterprise Linux, MS Windows 7 64-bit, te Oracle Solaris 10
- skines Oracle 11g database za zeljenu platformu i instaliras bazu (u sklopu instalacije se nalaze i SQL*Developer, APEX, te jos masa nekih opcija)
- skines primjere sa Oracle sajta i lagano picis jedan po jedan
Najprije moras sebi dokazati da zaista zelis da se bavis Oracle tehnologijama, a to ces postici, ukoliko od pocetka do kraja procitas sluzbenu dokumentaciju "Oracle Database Concepts". Kad to procitas, znaces vec vise od prosjecnog Oracle strucnjaka.
Nakon toga nabavi strucne knjige (
http://www.baze-podataka.net/tag/knjige/ ), od kojih bih preporucio "Oracle Effective by design" i "Expert Oracle Database Architecture" od Thomasa Kytea, te "Troubleshooting Oracle Performance" od Christiana Antogninija, kao i "Cost-based Oracle Fundamentals" od Jonathana Lewisa, a ako budes jos imao vremena i zelje, nacices vec odgovarajuce knjige za zeljenu tematiku

Poznavanje Oracle tehnologija se itekako isplati, a mozes polagati i ispite za sertifikate, na osnovu kojih se cesto dobija povisica ili veca plata...