banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 06:55

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 94 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Oracle kod nas?
PostPoslato: 29 Apr 2011, 12:20 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Jul 2004, 11:47
Ufff, ne sjecam se vise, koliko sam puta govorio i pisao odakle poceti sa Oracleom :)

Jos davno sam pisao na elitesecurity o tome, pa potom na raznim forumima i u zadnje vrijeme iskljucivo na blogu baze-podataka.net , ali evo nece mi biti tesko jos jednom :D

Dakle, prvi uslov je da imas volju i zelju da naucis Oracle tehnologije! Potom kupis jedan dobar racunar sa jakim procesorom ili vise njih (ja imam Intel Core i7 CPU), nabacis dosta RAM-a (ja imam 6 GB, ali dobro mi doslo i vise :) ), opskrbis se icem i picem, te pocnes ovim redom:
- skines Oracle VirtualBox (nesto slicno kao VMWare), instaliras i konfigurises za svoje potrebe; potom u sklopu Virtualboxa instaliras OS koji hoces: ja sam instalirao Oracle Enterprise Linux, MS Windows 7 64-bit, te Oracle Solaris 10
- skines Oracle 11g database za zeljenu platformu i instaliras bazu (u sklopu instalacije se nalaze i SQL*Developer, APEX, te jos masa nekih opcija)
- skines primjere sa Oracle sajta i lagano picis jedan po jedan

Najprije moras sebi dokazati da zaista zelis da se bavis Oracle tehnologijama, a to ces postici, ukoliko od pocetka do kraja procitas sluzbenu dokumentaciju "Oracle Database Concepts". Kad to procitas, znaces vec vise od prosjecnog Oracle strucnjaka.
Nakon toga nabavi strucne knjige ( http://www.baze-podataka.net/tag/knjige/ ), od kojih bih preporucio "Oracle Effective by design" i "Expert Oracle Database Architecture" od Thomasa Kytea, te "Troubleshooting Oracle Performance" od Christiana Antogninija, kao i "Cost-based Oracle Fundamentals" od Jonathana Lewisa, a ako budes jos imao vremena i zelje, nacices vec odgovarajuce knjige za zeljenu tematiku :)

Poznavanje Oracle tehnologija se itekako isplati, a mozes polagati i ispite za sertifikate, na osnovu kojih se cesto dobija povisica ili veca plata...

Vrh

PostPoslato: 29 Apr 2011, 20:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2009, 13:22
Pravo ufff. :D
Znaci, kredana za masinu, pa onda
Digresija je napisao:
Oracle Database Concepts
. Sreca je sto je samo 550 strana strucne literature. Dobro je sto brze citam na engleskom nego na srpskom. :)

Hm, mislim da cu se okusati. Imam zelju ali se vise uzdam u potrebu. Ne mere se vise ovako. :D

Vrh

PostPoslato: 29 Apr 2011, 22:41 
Veteran
Veteran

Besparica je napisao:
Pravo ufff. :D
Znaci, kredana za masinu,
...
Hm, mislim da cu se okusati. Imam zelju ali se vise uzdam u potrebu. Ne mere se vise ovako. :D

Gle, da ti razagnam maglu pred ocima - ucenje i vjezbanje Oraclea nije jeftino! Em kosta para, em kosta vremena i zivaca...

Ja nikad necu zaboraviti scenu iz 2003. godine, kada sam sa jednim jaranom isao kupiti moju prvu knjigu za Oracle (Oracle 9i database: complete reference), a koju sam tad platio 91.5 EUR. On se zabezeknuo:"Jbt pa jes' ti normalan!?!? Gdje 's dat' tol'ke pare za jednu knjigu!? Pa mogli smo piti citav vikend za te pare..."

Poenta price je ova - ja sjedim u kancelariji, na suvom i toplom, te zaradjujem skoro 3x vise od njega, a on se i dalje pati na bausteli...

Kasnije sam sebi sam placao ispite i knjige za Oracle sertifikate, ali mi se to visestruko isplatilo/otplatilo.

Ako trebas uzeti kredit - uzmi ga. Budi hrabar, budi gladan znanja! Ne posustaj pred prvim poteskocama pri instalaciji i konfiguraciji Oracle baze i pripadajucih komponenti!

Vrh

PostPoslato: 01 Maj 2011, 18:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2004, 11:40
Digresija je napisao:
Ufff, ne sjecam se vise, koliko sam puta govorio i pisao odakle poceti sa Oracleom :)

Jos davno sam pisao na elitesecurity o tome, pa potom na raznim forumima i u zadnje vrijeme iskljucivo na blogu baze-podataka.net , ali evo nece mi biti tesko jos jednom :D

Dakle, prvi uslov je da imas volju i zelju da naucis Oracle tehnologije! Potom kupis jedan dobar racunar sa jakim procesorom ili vise njih (ja imam Intel Core i7 CPU), nabacis dosta RAM-a (ja imam 6 GB, ali dobro mi doslo i vise :) ), opskrbis se icem i picem, te pocnes ovim redom:
- skines Oracle VirtualBox (nesto slicno kao VMWare), instaliras i konfigurises za svoje potrebe; potom u sklopu Virtualboxa instaliras OS koji hoces: ja sam instalirao Oracle Enterprise Linux, MS Windows 7 64-bit, te Oracle Solaris 10
- skines Oracle 11g database za zeljenu platformu i instaliras bazu (u sklopu instalacije se nalaze i SQL*Developer, APEX, te jos masa nekih opcija)
- skines primjere sa Oracle sajta i lagano picis jedan po jedan

Najprije moras sebi dokazati da zaista zelis da se bavis Oracle tehnologijama, a to ces postici, ukoliko od pocetka do kraja procitas sluzbenu dokumentaciju "Oracle Database Concepts". Kad to procitas, znaces vec vise od prosjecnog Oracle strucnjaka.
Nakon toga nabavi strucne knjige ( http://www.baze-podataka.net/tag/knjige/ ), od kojih bih preporucio "Oracle Effective by design" i "Expert Oracle Database Architecture" od Thomasa Kytea, te "Troubleshooting Oracle Performance" od Christiana Antogninija, kao i "Cost-based Oracle Fundamentals" od Jonathana Lewisa, a ako budes jos imao vremena i zelje, nacices vec odgovarajuce knjige za zeljenu tematiku :)

Poznavanje Oracle tehnologija se itekako isplati, a mozes polagati i ispite za sertifikate, na osnovu kojih se cesto dobija povisica ili veca plata...

Ovo sve ide bez predznanja?

Vrh

PostPoslato: 02 Maj 2011, 13:27 
Veteran
Veteran

Flavoure-Flave je napisao:
Ovo sve ide bez predznanja?
Ja, natürlich!

Vrh

PostPoslato: 31 Maj 2011, 13:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
Slika

добих на мејл, може неког занимати..

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 31 Maj 2011, 22:52 
Veteran
Veteran

Uuuuuuu vidi, vidi - Jonathan Lewis dolazi u Sarajevo...
Ko ima vremena i love da plati za ovaj seminar, nek se ne predomislja! Meni je malkice predaleko iz Beca ici za Sarajevo samo zbog tog seminara, ali ... nikad se ne zna :D

Btw. kako to da Oracle iz Slovenije organizuje te seminare i kurseve, a ne recimo Oracle iz BiH, Hrvatske ili Srbije?

Vrh

PostPoslato: 31 Maj 2011, 23:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
не знам стварно.. ја сам добио на мејл, пријављен сам да ми шаљу новости још прије кад сам обавио неку регистрацију.. не сјећам се ни сам.

де ми реци какав је ово семинар? за почетнике или мало напредније кориснике?
видим да пише Workshop II, претпостављам да је то за ове који већ знају нешто о том?

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 02 Jun 2011, 11:26 
Veteran
Veteran

Kurs "Oracle Database 11g: Administration Workshop II" je namijenjen administratorima Oracle baza, kao nastavak na "Oracle Database 11g: Administration Workshop I", koji je potreban za polaganje OCP ispita (Oracle Database 11g Administrator Certified Professional - http://education.oracle.com/pls/web_pro ... 01&lang=US ).

Ja sam konkretno govorio za onaj seminar (zadnji u ponudi kurseva) od Jonathana Lewisa - to je "MUST!" ...

Ja inace u zadnje vrijeme idem samo na ove specijalisticke kurseve/seminare, na kojima su predavaci: Tom Kyte, Jonathan Lewis, Martin Jansen, Joze Senegacnik, Christian Antognini i td. Skupo, al' se isplati u svakom slucaju!

Vrh

PostPoslato: 03 Jun 2011, 19:22 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2008, 22:00
@ Digresija

Posto si ekspert u ovoj oblasti da te pitam,kakve su sanse za freelance poslove
sa poznavanjem Oracle baze i PL/SQL-a ?
Vidim na freelance sajtovima ima jako malo poslova za Oracle a i ono sto ima traze se hardcore
profesionalci i cene se penju preko 5000$ sto je i logicno. Je li poznajes nekog mozda ko sa poznavanjem
Oracle -a radi kao freelancer?
Pitam, posto na primer ako se ne moze odmah zaposliti "offline" (sto je kod nas u 90% slucajeva) da li se moze sta uraditi online sa tim znanjem?
Hvala

Vrh

PostPoslato: 03 Jun 2011, 20:58 
Veteran
Veteran

@Freddy: znas kako - vecina firmi ne dopusta pristup svojoj bazi iz vana, znaci mozes raditi sa bazom, samo ako si spojen u njihovoj mrezi (bilo da si tamo fizicki prisutan ili da se spajas preko VPN-a). Iz dosadasnjeg iskustva u Austriji, mogu reci da se vecina projekata odradjuje in-house, a veoma mali postotak se outsourcuje, tako da ne ostaje puno prostora za neki freelancing u tom smislu ...

Ja sam ranije radio kao neka vrsta freelancera (imao sam svoju firmu, u kojoj sam bio jedini zaposleni :D ), ali sam prosle godine morao raskinuti ugovor, jer je klijent (Erste banka) zbog krize i planiranja ustede odlucio raskinuti ugovor sa svim eksternim saradnicima, tako da sam ostao za njih interno raditi kao fiksno zaposleni na neodredjeno vrijeme. Dok sam bio freelancer, zaradjivao sam oko 90 000 EUR bruto godisnje, a sad manje od 70 000 EUR (1 EUR = 1.4629 USD) ... Kriza jbg ...

Ako mislis sad pocinjati sa Oracleom, ja bih ti preporucio da se klonis administracije Oracle baza, jer zna nekad biti jako stresno i nepovoljno za privatni zivot (kada moras da ostanes van radnog vremena, kako bi obavio neke kriticne operacije ili recimo da radis vikendom i td.). Pocni sa SQL-om i PL/SQL-om, a paralelno VJEZBAJ!!! i USAVRSAVAJ!!! ETL alat ODI (Oracle Data Integrator). Ima dosta pozicija, gdje se trazi odlicno poznavanje ODI, tako da samo ako to znas, mozes dobiti ODLICNO placen posao ...

Vrh

PostPoslato: 04 Jun 2011, 10:47 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
ja mislim da je freelancing globalno gledano postao neisplativ. Tuča i borba sa Indijcima i Pakistancima kojima je šaka riže danas dosta ne vodi nikuda... Da ne pričam što nemaš stalnih prihoda i totalno je nepredvidivo... Ok ako imaš 17-18 godina pa sve što kapne dobro dođe ali sjediti i bidovati po freelancer sajtovima... Jok...

Moj pokojni pradjed je uvijek govorio "Bolje za džaba ležati nego za 1 dinar raditi"

Vrh

PostPoslato: 04 Jun 2011, 16:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2003, 12:10
mangia je napisao:
Moj pokojni pradjed je uvijek govorio "Bolje za džaba ležati nego za 1 dinar raditi"

Bez uvrede, ali da je tvoj pokojni djed malo drugačije razmišljao možda ti ne bi danas ganjao freelancing da bi zaradio ne 1 već pola dinara pri pokušaju da živiš život dostojan čovjeka.

Moj otac je bio vaspitan u komunističkom duhu, pa se nije držao Božije: 6 dana radi, 7. dan posveti Bogu Ocu svome, već ateističke: vikend je vikend! Pet dana radim u državnoj mamutskoj fabrici koja će živjeti i raditi zauvijek, a vikend ću da uživam odmarajući. I tako do penzije. Oni što crnče i vikendom, dižu krede, grade i ulažu da bi im djeca živjela bolje, ko im *ebe mater glupu... Pogodi kako je priča završila...

Vrh

PostPoslato: 04 Jun 2011, 23:54 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2008, 22:00
@ Digresija

Hvala za odgovor.Iskreno i ocekivao sam da sa Oracle-om nema leba u freelance poslovima zbog njegove specificnosti.
Imam solidno znanje iz SQL-a a PLSQL sam soro poceo da ucim,nije mnogo tezak uglavnom svidja mi se.
Sad sam gledao ODI,uh deluje kao jako kompleksan alat i to visokog nivoa.Ima li on neku free verziju da se to malo vezba?
Hvala

@ mangia

Ma nisi u pravu.Istina je da je konkurencija u vidu Indijaca i ostale druzine velika ali mislim da onaj ko dobro poznaje odrdjenu
tehnologiju nema sta da brine jer uvek se traze profi ljudi a Indijci i ostali to u vecini slucajeva nisu.
Uostalom sta da radi osoba iz IT ako ne moze da se odmah zaposli?Jedino na gradjevinu,a ni to nije resenje.
Moj djed je govorio : "Bolje se prevrtati od rada, nego od gladi!"

Vrh

PostPoslato: 05 Jun 2011, 21:38 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
dtb_pro je napisao:
Bez uvrede, ali da je tvoj pokojni djed malo drugačije razmišljao možda ti ne bi danas ganjao freelancing da bi zaradio ne 1 već pola dinara pri pokušaju da živiš život dostojan čovjeka.

Moj otac je bio vaspitan u komunističkom duhu, pa se nije držao Božije: 6 dana radi, 7. dan posveti Bogu Ocu svome, već ateističke: vikend je vikend! Pet dana radim u državnoj mamutskoj fabrici koja će živjeti i raditi zauvijek, a vikend ću da uživam odmarajući. I tako do penzije. Oni što crnče i vikendom, dižu krede, grade i ulažu da bi im djeca živjela bolje, ko im *ebe mater glupu... Pogodi kako je priča završila...

Nisi me skontao... Ja ne ganjam freelancing i teško da bih to ganjao jer mislim ono što sam gore rekao...

Iako tema nema neke veze sa ovim što ću reći ali meni je uvijek bilo debilno živjeti po zapadnjačkim standardima gdje radiš samo koliko je potrebno tebi (egoisti koji će na kraju skončati u nekom stranjskom staračkom domu na koga je prepisao svoju penziju umjesto da unučetu kupuje čokolade i igračke).

Mom pradjedu, djedu i ocu nije bilo teško potegnuti malo za naredna pokolenja pa sada imamo voćnjake sa 1400 stabala šljive, kruške, jabuke, ... , vikendicu, kuću, motornu kosilicu (komada 2), .... A ako nekada nategnemo guzicu vikendom neće nam kruna sa glave spasti...

Evo recimo, ja sam danas "oborio" livadu od 4 dunuma, obišao šljivik, provjerio kace i rakijski kotao.. Izgorio po leđima i dobio pravu seljačku "bojicu" u licu...

@"Fredi"
Osoba koja dobro poznaje neke oblasti (kao Digresija Oracle recimo) može samostalno da radi. Zakucaš na vrata nekoliko firmi i ponudiš usluge. Ako si zaista dobar, ne vidim razlog da ne prođe. Osim toga, većina ljudi koji zaista cijene sebe i svoj rad a imaju pravo na to jer "znaju znanje", na freelancing sajtovima se pojave samo kratko da pronađu prave klijente za duže periode saradnje.

Vrh

PostPoslato: 05 Jun 2011, 22:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

mangia je napisao:
Nisi me skontao... Ja ne ganjam freelancing i teško da bih to ganjao jer mislim ono što sam gore rekao...

Iako tema nema neke veze sa ovim što ću reći ali meni je uvijek bilo debilno živjeti po zapadnjačkim standardima gdje radiš samo koliko je potrebno tebi (egoisti koji će na kraju skončati u nekom stranjskom staračkom domu na koga je prepisao svoju penziju umjesto da unučetu kupuje čokolade i igračke).

Mom pradjedu, djedu i ocu nije bilo teško potegnuti malo za naredna pokolenja pa sada imamo voćnjake sa 1400 stabala šljive, kruške, jabuke, ... , vikendicu, kuću, motornu kosilicu (komada 2), .... A ako nekada nategnemo guzicu vikendom neće nam kruna sa glave spasti...

Evo recimo, ja sam danas "oborio" livadu od 4 dunuma, obišao šljivik, provjerio kace i rakijski kotao.. Izgorio po leđima i dobio pravu seljačku "bojicu" u licu...

Da si mi živ i zdrav sto godina! Drago mi je čuti da je tako. Kod mene je baš suprotno. Stariji su samo uništavali ono što su imali, a samo se oko međe svađali pa je to jedino ostalo do dana današnjeg (nerješene međe). Voćki je ostalo za pojesti, ali nema ko više ni to da ode malo poraditi oko toga. A stari se napatio u životu (čitaj: svi ga *ebali u vugla jer je bio najmlađi) pa čim je zaradio prvi dinar, odmah počeo da "ćeifi". Kako kao mali nije imao ništa, sve mu je bilo i više nego dovoljno. A sinovima ostavio klinac jer zapravo ništa stekao nije.

Jeste skroz off-topic, ali postaje jasno zašto "normalan" svijet ovdje pati i traži i freelancing samo da preživi. Što bi rekli muslimani: stari nam to ostavili u amanet!

Vrh

PostPoslato: 11 Jun 2011, 09:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Moze li mi neko reci zasto ovde nema Oracle Enterprise Manager-a za 64-bitni Windows?
http://www.oracle.com/technetwork/oem/g ... index.html

Vrh

PostPoslato: 11 Jun 2011, 11:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Besparica je napisao:
Moze li mi neko reci zasto ovde nema Oracle Enterprise Manager-a za 64-bitni Windows?
http://www.oracle.com/technetwork/oem/g ... index.html

I za x86 su "morali" napraviti da bi mogli svoje proizvode da plasiraju korisnicima Microsofta. Od strane Oracle-a to je i više nego dovoljno. Ko je lud da razvija nešto u potpunosti za proizvode koje prodaje kompanija sa kojom se stalno gledaš preko nišana?!

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2012, 10:18 
Veteran
Veteran

@Besparica, @Freddy & @Flave: I dokle ste dogurali sa Oracleom? :)
Jeste li vec odustali ili je jos na ToDo listi?

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2012, 11:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Mene je moj posao odvukao u .NET i 3D CAD. Sto se baza tice, do sada sam imao dodira samo sa Accessom i SQL severom. Valjda ce se naci vremena i za Oracle. :D

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 94 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]