banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jul 2025, 20:28

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2697 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 135  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 22 Maj 2011, 18:48 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Okt 2010, 16:13
zliki71...hvala ......auuuu kakva izjava ....odlicno si je srocio :D :D :D da se ti ne bavis i knjizevnim radom sem ovog :D :D :D .....zaista veliki kompliment

e sad malo sam je prljao (zato sto je ovaj avion za zivota bio vema cist...dakle nije puno zivio)sto je naravno za mene previse a za vas premalo :D :D :D

e sad aj mi malo pojasni ono maskiranje...... koji si materijal koristio.......i da li ostaju tragovi na prelazima u vidu panela u pozitivu...... :D :D :D .....jer ja posto radim s kistom nemam potrebe za maskiranjem al valja ucit za neke buduce radove kad sebi zbavim airbrush :roll:

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2011, 19:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Ehhh moram i ja da se nekako dokopam te Italerijeve 29-ke... pa da je radim kao SFRJ mašinu... oznake već imam.

Što se tiče tvoje 29-ke, zelena nije pogođena ali to si i sam rekao, inače je to dosta nezgodna nijansa zelene i ja nemam ni približnu predstavu kako bih je dobio pomoću Revell boja... Inače, jako lijepo urađeno, odlično uklopljeno i sviđa mi se kako je ispao wash tj isticanje panela. Dekali su odlično legli. Unutrašnjost kabine je takođe odlično detaljisana. E sad, imam malu kritiku na račun tragova curenja ulja s donje strane motora: ovo si mogao uraditi tako što po toj liniji povučeš nekoliko puta mekom grafitnom olovkom i onda samo lagano zamrljaš taj trag. Uz to, mislim da bi mu dobro došlo malo prljavštine po stajnom trapu i u unutrašnjosti kutija istog (bez obzira što je paradna mašina, ti dijelovi su uvijek pomalo prljavi)... ja bih mu dao i veoma lagani drybrush po izduvnicima, nekom metalik bojom. Gume pređi mat lakom da ne budu ovako sjajne.

Usput, otkud ove male antenice na vertikalcima??? To su neki aftermarket dodaci??? Odlično izgledaju!

FLY BY Wire je napisao:
zato sto je revell boja i zato sto farbam kistom a neke revell boje se jednostavno nemogu bolje izvuc kistom...

Ovo je problem s većinom njihovih mat boja. Rješenje: "natjeraj" boje da budu gloss ili semi-gloss. Nabavi gloss i semi-gloss bijelu i crnu, kao i nekoliko nijansi neutralno sive semi gloss (npr. 371, 374, 378) i njih miješaj s mat bojama dok ne dobiju naznake sjaja. Nakon ovog će se mnogo bolje primati i tragovi četke će ostati skoro nevidljivi. Za nos ove 29ke ja bih pomiješao 57 sa 378 dok ne počne dobijati sjaj (što isprobavam na posebnom komadu plastike) pa je onda nanosio u 2-3 tanka sloja.

Još jednom svaka čast na maketi i na izboru, to mi je jedan od omiljenih aviona :)

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2011, 20:05 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2010, 01:09
Ma to ti je samo posledica puno procitanih Alan Fordova u zivotu.
Maskiranje je radjeno Patafihom od Oho ili (Uhu) koje imas za nekih cini mi se 5 KM da kupis u Kulturi i slicnim knjizarama. Varijanta sirove gume, koju gnjavis i pripijes uz telo modela, a posle farbanja je ponovo premesis i nanovo koristis, znaci teoretski neograniceno trajanje. Ovo moje je bila kamuflaza sa ostrom ivicom pa sam svaku zmijicu obradjivao onim "alatom za crno ispod noktiju". Posto je ostra ivica, onda mozes da spricas ABom iz svih uglova i onda nema stepenastih prekida kod farbanja koji se javljaju samo kod spricanja mekih kamuflaza pod pravim uglom. Iskreno vidjao sam i radove gde cetkari isto ovo koriste, mada pitanje da li im je bas toliko trebalo.
Gledam ti kokpit koji si ladno precutao da si ga pravio, a kamoli fazno islikao...

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2011, 20:16 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Maj 2009, 20:34
zlikovac71 je napisao:
FBW, mogu samo da kazem da bi jako zeleo da imam tvoju cistocu kod rada na maketi.
Ko razume shvatice, ko shvati cenice!
A ko nije probao ne moze ni da razume.

Imat ces, ako i kad predjes da radis avione,hahahaha :P

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2011, 20:21 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Hahhahahha, e mislim da ces mi jetru popiti dok ne odradim neku 35icu ili avion!

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2011, 20:41 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

@warior hvala 8) ....,takodje i na pozitivnim kritikama :evil3: ......mogao sam ja i olovkom al aj reko da uradim drugacije prljanje da nebudem sematski......za tockove okej mozda mat bezbojni lak :wink: ...dok za stajne noge i kutije ne znam dosta sam se dvoumio da li da ih prljam ili ne jer su na originalu savrseno bile ciste,najmanji bi bio problem isprljati ih, evo i slike da me skontas:

Slika

Slika

sto se tice italerijeve 29-ke po meni super maketa i najbolja za 9-12 varijantu :wink: a za zelenu moze se dobiti mijesanjem revell76 s kap ili dve zelene 365 ...meni bilo mrsko to radit pa sam koristio cistu sm365 :roll:

zliki71 hvala pre svega na savjetima...a za kokpit nisam zelio da previse davim slikama ali mogu dodati :wink: xexe ima i unutra dosta detalja 8)

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2011, 20:56 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Warrior of the Light je napisao:
Usput, otkud ove male antenice na vertikalcima??? To su neki aftermarket dodaci??? Odlično izgledaju!

mozda neces vjerovati ali tu je uskocilo moje drvenarstvo :D naime izradio sam ih od drveta i prelakirao metalik sivom pa zalijepio ...malo su me namucili jer im je velicina 2mm i 6mm ali sam uspijeo 8)

e jos i da napomenem ako budes i ti radio italerca......naime morao sam ukositi gl.stajne noge jer ne idu onako kako je proizvodjac dao vec ukoso....nacin:zasjecanje u kontra kosinu za visinu jednog prstena na nozi ali tako da ostane unutrasnji tzv.muski dio :D i za cudo meni se lijepo uklopilo a i maketa se spustila pozadi sto je dodatno poboljsalo realisticnost a ne da bude vislji zadnji dio od prednjeg :roll:

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2011, 22:11 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

FLY BY WIRE je napisao:
a za kokpit nisam zelio da previse davim slikama ali mogu dodati :wink: xexe ima i unutra dosta detalja 8)

:evil3: Samo te posmatram i iscekujem 8)

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2011, 22:22 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

hajde onda da ispunim obecano :D

Slika

Slika

Slika

Slika

ako me ista nervira je to sto se prasina brzo skuplja na maketi :lol: :oops: :lol:

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2011, 22:26 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Uzas! necu ovo vise da gledam, odoh kevcuci u svoj cosak da se stidim!

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2011, 22:33 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

xaxaxaaaaa bas si smijesan...uzgred hvala jos jednom nadam se da si zadovoljan :D :D :D.... odoh i ja spavati sutra prva valja odmorit pa se onda baciti u narednom periodu malo brzim tempom stancanja :wink:

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2011, 23:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
a za zelenu moze se dobiti mijesanjem revell76 s kap ili dve zelene 365

Zanimljivo... mogao bih pokušati, ali tek treba da nabavim maketu, ali te boje već imam (s tim da je 76 užasna za četkarenje, pa bih je prvo miksao s 374). Gdje si našao ovaj "recept" za tu zelenu???

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2011, 00:30 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jul 2010, 11:25
a joj ljudi... ja nebi da sam bezobrazan ali, ovaj grafit sa panelima mi se nikako ali bas nikako ne svidja! narocito ona simulacija curenja ulja na motoru odozdo! to si trebao kao one curke na krilima! na toliko mijesta je previse vjestacki i neravnomjerno nanesen... zelena, to se svi slazemo, kao onaj moj Su. ovaj metalni dio na izduvniku motora..uh.. gledajuci tvoje prijasnje radove... ne mogu ovo porediti sa ostalima! bez uvrede... i opet! airbrush!!!!!!!!!!!! naravno, govorimo o gore navedenoj 29ki!

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2011, 00:57 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Prikačeni fajl:
F-4 model 101 copy.jpg
F-4 model 101 copy.jpg [ 206.52 KiB | Pogledano 490 puta ]
Prikačeni fajl:
F-4 model 099 copy.jpg
F-4 model 099 copy.jpg [ 203.93 KiB | Pogledano 490 puta ]

evo gdje mi se rad zaustavio! pa danas kad nisam skocio s balkona! :angry4: pozajmim kompresor od druga, bez regulacije izlaznog pritiska pa me to napatilo... onda mi pukne cijevcica od bocice na airbrush-u, paa...... jos 36 razlicitih sitnica krenulo naopako do finalnog pucanja cijevi za dovod zraka na kompresoru kad sam konacno kapitulirao!!! ali borba se nastavlja koliko sut... cim nabavim kompresor!!! :D :mad:

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2011, 01:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

E zato kistove u ruke i udri! :lol: :lol: :lol:

Btw, mislim da su ovi tragovi curenja ulja na 29ki rađeni farbom... da je grafit bio u pitanju, bolje bi ispalo.

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2011, 01:44 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

ahahahhahahahahahaha!!!!! :D pa radje nek ceka 7 mjeseci! :D

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2011, 11:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

E da, ako je to američka SEA šema iz Vijetnama, onda ta jarkozelena (ova na desnom krilu, liči mi na Revell 48) ne može proći; druga zelena i tan su OK ako se uračuna da su kao izblijedile na suncu, ali onu zelenu promijeni. Evo FS boja za SEA šemu:
http://www.jpsmodell.de/dc/schemes/sea.htm
Ako su Revell boje u pitanju, ja bih pokušao s 361 ili dobro posvijetljenom 65

Slika
Slika

Btw. i ovde imaš nekoliko sličica kao i zanimljiv text, pa provjeri da možda ne radiš maketu nekog od Fantoma iz ove priče:
http://s188567700.online.de/CMS/index.php?option=com_content&task=view&id=231&Itemid=47

Nadam se da ne zamjeriš na kritici, jbg. obožavam fantome pa bih baš volio da ovaj ispadne odlično :)

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2011, 15:27 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

vidio sam da mi je zelena drugacija! jeste, revelova 48 je! i ne svidja mi se, ali cu korigovati, posto sam najvjerovatnije odustao o rada, jer nemam vremena! nemam kompresora a idem za koji dan! definitivno cu morati prefarbati ovu zelenu! kad sam je nanio, vidio sam da to nije to! druge dve su ok,... ne valja! ali ok, malo je ima, da se korigovati!
ma sta da zamjerim, hvala ti na sugestijama! ;)

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2011, 17:09 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

@warrior ...rekao mi drug za to i fercera vjeruj mi probaj :wink:

ajde da se opet pravdam :lol: ...

neno nije grafit nego farba.....namjerno sam htio drugacije raditi wash :wink: ,namjerno sam pojacao efekat na mrljanu motora 8) evo i slike zasto:

Slika

ajde da malo opravdam i izduvnike i njihovu boju...naravno mogao bi jos malcice isprljati... da budu vise mat ..kao sto warrior rece:

Slika

Slika

neznam iako se vama ne svidja ja sam veoma zadovoljan sa maketom i smatram je boljom od svih mojih do sad ...mislim da me samo @zliki71 konta zasto i u cemu je catch :lol:

e sad sto se tice f-4....donji dio super :) ...gornji naravno vec rekoste za zelenu :roll: ...

probaj kao sto rekoh i warrioru pomijesati u sivu ako imas 76 malo zelene kap dve dok ne dobijes zeljenu nijansu...vidjeces da pali :wink:

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2011, 17:58 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

ovako, za prljanje (curak ulja odozdo) pregrubo je ocrtano! zavrseci nisu nijansirani, da se dobije efekat posljedice strujanja vazuha, a okolica ti je precista za tu kolicinu prljanja! samo da si kanuo tempere ili sta vec koristis, i onda prstom u smjeru strujanja vazduga... znas vec kako to ide, da ne serem! za grafit u panelima, na mjestima se vide ostaci olovke.. i dalje ovi izduvnici, vidim slicnost na slici ali prezlatno si ih ofarbao... ali ajde, radimo ih za sopstveno zaodovoljstvo! bez uvrede i nista licno, ali i dalje mislim (uzimajuci u obzir ovu zelenu) da su ti raniji radovi puno bolji! narocito onaj srpski 21...

a ovo moje, bolje da nisam nista ni pocinjao kad je sve krenulo naopako! ma zelena se rijesi lako! ;) evo i pilote sam ofarbao, posto mi bi dosadno, ajde rek'o bar da njih zavrsim! Nemojte mi zamjeriti na farbanju pilotskih kaciga, posto je avion iz vremena Vietnamskog rata, a ameri su se furali na to pa mi malo masta proradila!
Prikačeni fajl:
F-4 model 116 copy.jpg
F-4 model 116 copy.jpg [ 227.16 KiB | Pogledano 461 puta ]

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2697 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 135  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]