banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jun 2025, 12:20

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 844 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 43  Sledeća

Vjerujete li u Boga?
Da! 52%  52%  [ 57 ]
Nisam bas siguran-a! 10%  10%  [ 11 ]
Vjerujem samo u Sebe! 1%  1%  [ 1 ]
Vjerujem samo Sotoni! 7%  7%  [ 8 ]
Ne! 30%  30%  [ 33 ]
Ukupno glasova : 110
Autoru Poruka
PostPoslato: 22 Apr 2011, 18:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Japanese_rose je napisao:
Citiraj:
Ali samo uslovno, jer ne znamo šta treba Bog da predstavlja, tj. koji su njegovi atributi.

Poznati su nam Boziji atributi. Uzmimo svemocnost. Kako neko ko nije mocan, a pogotovo nije svemocan moze dokazati Svemocnost ? Kako a priori nesavrseno bice moze dokazati savrsenost ? Kako intelektualno, mentalno i fizioloski ograniceno bice moze dokazati neogranicenost ? Upravo to sam pisala u vise navrata na ovoj temi - naucna metodologija kao takva nije dostatna da obori ideju o Bozijem stvaranju svijeta..

Da obori IDEJU??

Nauka ne obara ideje, nauka moze da obara teorije.

Ne kontam, eto ovdje kazes da neko ogranicen, konacan, nesavrsen ne moze dokazati da bog POSTOJI (ne moze dokazati bozije atribute).
To apsolutno stoji, ali kako ti onda kazes da ZNAS da bog postoji??
Jednostavno - ne znas, ne mozes da znas 100% i to je kraj price.
Bilo ko ko kaze da sa sigurnoscu moze da zna - nije u pravu.

Naravno, svako ima PRAVO da to kaze, ali koristiti tu izjavu u ovakvoj raspravi gdje se pominje naucna metodologija - nema apsolutno nikakav kredibilitet.

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2011, 18:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Izzard je napisao:
Žao mi je da te razočaram ali kao što rekoh abiogeneza nije predmet izučavanja TE tako da ona nije oboriva po toj tački jer se njom ne bavi. So you fail.

Nikako, ali nikako da nauce razliku izmedju TE i abiogeneze...

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2011, 18:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Avg 2009, 19:25
Ma nikako da ja naučim da se držim podalje od diskusije s nekim ko nema pojma o čemu priča, umjesto da samo podvučem i podebljam provalu i prekinem diskusiju.

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2011, 19:14 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Apr 2006, 22:37
Mene smara to sto vjernici kao argument za postojanje Njega kazu kako recimo ljudi nisu jos uvijek uspjeli da stvore vjestacki zivot ili slicne stvari ovome navode kao nepobitne dokaze postojanja boga. Kako nedovoljno znanje covjeka o odredjenoj materiji moze biti argument. Prije 500 godina covjek nije mogao proizvesti elektricnu energiju. Da li to znaci da tada elektricne energije nije bilo ili da tada ljudi nisu bili u stanju da je proizvedu.

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2011, 19:38 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Izzard je napisao:
a moje znanje o kosmosu je pregolemo.

Miodraže? :D

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2011, 19:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Elvis Presley je napisao:
Hristov je napisao:
Zasto pricas o organizovanoj religiji? Je li ti smatras da Hristovo i Muhamedovo i Budino UCENJE u svojoj jezgri ukalupljuje covjeka? Pustimo pape i kalife, mene oni interesuju kao lanjski snijeg.

Ajme, pa nemoj da si u buducnosti pomenuo Budu u kontekstu revolucije, bilo kakve.

A gdje sam pomenuo? :D :D :D

Hristov dragi, kako ne kontas iz posta u post.
Tvrdnje "bog postoji" i "bog ne postoji" sa aspekta hipoteze nisu dvije strane istog novcica zato sto ti nikada ne mozes u potpunosti utvrditi, dokazati da bog ne postoji, jer uvijek postoji sansa da nisi istrazio, provjerio sve mogucnosti.
Isto kao sto se termin "zlatne planine" ne moze uzeti kao nepostojeci, jer uvijek mozemo reci da postoji mogucnost da negdje u nekoj galaksiji postoje zlatne planine.

Tvrdnja "bog postoji" nije hipoteza, ona je samo tvrdnja ali nema naucni karakter jer se ne moze oboriti bas zato sto se uvijek moze reci da naucnik nije dovoljno istrazio (to naprosto nije moguce).

A ko bi rekao, tek sad mi je jasnije :D Hehe pokupio si kliberovu retoriku iako je pogrešna, bitno je samo da je protiv vjerničke :D

The hell where youth and laughter go.

Poslednji put menjao Hristov dana 22 Apr 2011, 19:48, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2011, 19:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
Izzard je napisao:
a moje znanje o kosmosu je pregolemo.

Miodraže? :D

:lol:
Miodrag je moj sin već sam to negdje na forumu napisao i uz mene i majku koji smo tu da ga vodimo, njegovo znanje o kosmosu će biti bezgranično.

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2011, 20:00 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
Hristov je napisao:
Zasto pricas o organizovanoj religiji? Je li ti smatras da Hristovo i Muhamedovo i Budino UCENJE u svojoj jezgri ukalupljuje covjeka? Pustimo pape i kalife, mene oni interesuju kao lanjski snijeg.

Ajme, pa nemoj da si u buducnosti pomenuo Budu u kontekstu revolucije, bilo kakve.
Budizam je religija koja ima negativan, nihilisticki pogled na svijet.
U principu, religija moze imati trojak pogled na svijet:
potvrdjivanje svijeta
negiranje svijeta
i ovladavanje svijetom.
Oficir je djelimicno u pravu za revolucionarni duh jer se jedino islam moze svrstati u religiju koja zeli ovladati svijetom.
Negiranje svijeta je tipicno za budizam jer je cilj doci do nirvane odbacujuci culne zelje i slicno.
Hriscanstvo je u prvoj fazi nastanka (rano hriscanstvo) bilo totalno nezainteresovano za ovozemaljski zivot dok bi se ideja ovladavanja svijetom odnosno sve vece uloge hriscanstva u drustvenom i politickom zivotu mogla pripisati jacanju katolicke crkve.

A pitao si za okalupljivanje covjeka.
Pa kud ces boljeg primjera od "ako te neko osamari okreni mu i drugi obraz".
Mozete mrziti tog Marksa koliko god hocete, ipak je on jedan od najvecih sociologa ikada. Ovakav stav o religiji je imao jer je nastojao da emancipuje samog covjeka, da se bori protiv nepravde i neravnopravnosti u drustvu a ne zato sto mu je neki svestenik stao na zulj.

zavisi kako se tumaci pojam "revolucionarni duh"..tako da se moze naci za vrijeme Hrista..

vec sam na pocetnoj stranici naveo da volim Marksa, tako da ga ne mrze svi(mislim na religiozne osobe) ..a sto se tice religije nista znacajno nije napravio..mada neki kazu da je to radio iz revolta prema ocu - Ignace Lepp, bivsi marksista i francuski psiholog..

pa vagina je veci manipulator nego religija.. :D

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2011, 20:03 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Oficir je djelimicno u pravu za revolucionarni duh jer se jedino islam moze svrstati u religiju koja zeli ovladati svijetom.

Ček, ako sam ja u pravu onda je djelomično i Marks u krivu....a kolko vidim da sam više ja u pravu nego što je Marks samo što si ti dodao "djelomično" i s tim ubrljo sve činjenice koje sam naveo...helem nejse nema veze...neka sam i ja u pravu a da Makrs nije .... :D

Govorio sam o revoluciji i pogresnoj i lažnoj Marksovoj a ti ovdje upetlja "ovladavanje svijetom" iz ko zna kojeg razloga...što uopšte nea veze s onim imenima i revolucionarnim pokretima koje sam naveo a koje trenutno potresaju Arapki svijet...ali moraš ti nešto ubaciti ..."ovladavanje svijetom".....hm.
potvrdjivanje svijeta
negiranje svijeta
i ovladavanje svijetom.

Koliko ja znam ove 3 religije sve u sebi sadrze istovremeno sve tri premise...tako da tvoje cjepanje veze nema s religijom...
Niko od njih ne negira svijet, nego ga potvrđuje i nastoji da ovlada, bilo puškom, misonarenjem ili nekim sličnim metodama.

Na primjer, svijet je poput primjera vatre, okoristis se njome ali ne ulazis u nju (neka mistična izjava al et') :)

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2011, 20:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

spavac je napisao:

Jes al vagina ti na kraju i pruži raj :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2011, 20:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Kao sto je neko rekao, taj revolucionarni duh koji se moze naci kod Hrista je vise okrenut prema duhovnoj revoluciji u samom pojedincu.
Marks je imao na umu socijalnu i politicku revoluciju koja treba da zahvati citavo drustvo.

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2011, 20:07 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Mar 2011, 10:23
Kao sto je neko rekao, taj revolucionarni duh koji se moze naci kod Hrista je vise okrenut prema duhovnoj revoluciji u samom pojedincu.
Marks je imao na umu socijalnu i politicku revoluciju koja treba da zahvati citavo drustvo.

Upravo tako

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2011, 20:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Izzard je napisao:
Ok, omakla mi se greska, priznajem. Mislila sam na polinukleotide, a posto sam koma od umora nisam ni razmislila sta pisem prije postiranja.

Da zato si mi toplo preporučila knjigu o genetici u kojoj ću naći dovoljno o (opet valjda zbog umora, spavaš li ti uopšte) "složenim polipeptidima" (u narodu poznatim kao proteinima :lol: )... Pa našao bih ali sigurno ne tamo gdje si ti mislila. Aj dobro malo prelistala pa se popravila cijenim...

Ali poenta nije bila u tome, mada je tebi zgodno da se zakacis za rijec. Poenta je u tome da naucnici ne mogu stvoriti zivot de nuovo, jer i kada se koriste najsavremenijim dostignucima u genetici, nisu odmakli dalje od koristenja oligonukleotida ( dakle vec postojecih nukleinskih kiselina ) za stvaranje sintetske DNA.

Žao mi je da te razočaram ali kao što rekoh abiogeneza nije predmet izučavanja TE tako da ona nije oboriva po toj tački jer se njom ne bavi. So you fail. Život de nuovo je nastajao (prema abiogenezi) nekih milijardu godina (nisam siguran) ti ope ne bih rekao da baš znaš šta pričaš jer je Miler davno eksperimentalno dobio svih 20 aminokiselina koje čine živi svijet iz neorganskih komponenti pa se ti vidi... Eksperiment ponovljen 100 puta do danas, sve fercera. Al ne da mi se stvarno. Opet kažem TE ima milion dokaza pro, nijedan contra, tako da je prilično čvrsta kao i teorija gravitacije. Da ga ima bila bi odbačena i onaj koji bi je osporio dobio bi Nobela. Al treba proći peer review a ne ispasti idiot i neznalica kako se tužni pokušaji obaranja TE završavaju.

Inace genetika nije moja uza struka, relax. Je li tvoja ?

Nisam ni mislio da ti je struka, ni uža ni šira. Moja struka je branje šljiva i okopavanje leja s lukom, a moje znanje o kosmosu je pregolemo.

:roll:

Napraviti sinteticke aminokiseline nije isto sto i stvoriti zivuci organizam.

Izvoli u laboratorij pa ga napravi, ne samo da ces dobiti Nobelovu nagradu, nego ces postati najpoznatriji i najbogatiji covjek na svijetu ( u SBBBKBB scenariju ).

Ali lakse ti je zamajavati posten narod na forumu, valjda to ima neku volsebnu svrhu. I nisam nista prelistala jer me zivo zaboli za tvoje misljenje. Razlog je druge prirode, i trenutno se javljam s posla, a ove sedmice sam pretjerala. Znam da ce ti biti milo da cujes da me i odlicno placaju, uz to sto sam odgovorna za minimum 100 ljudi. Pih Zapad, jel'da, sta oni znaju - sve se pamet koncentrisala u tvojoj mahali ? Mozes misliti, samo cekate da budete otkriveni od neukog svijeta. :wink:

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2011, 20:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Oficir s ruzom je napisao:

Ček, ako sam ja u pravu onda je djelomično i Marks u krivu....a kolko vidim da sam više ja u pravu nego što je Marks samo što si ti dodao "djelomično" i s tim ubrljo sve činjenice koje sam naveo...helem nejse nema veze...neka sam i ja u pravu a da Makrs nije .... :D

Govorio sam o revoluciji i pogresnoj i lažnoj Marksovoj a ti ovdje upetlja "ovladavanje svijetom" iz ko zna kojeg razloga...što uopšte nea veze s onim imenima i revolucionarnim pokretima koje sam naveo a koje trenutno potresaju Arapki svijet...ali moraš ti nešto ubaciti ..."ovladavanje svijetom".....hm.
potvrdjivanje svijeta
negiranje svijeta
i ovladavanje svijetom.

Koliko ja znam ove 3 religije sve u sebi sadrze istovremeno sve tri premise...tako da tvoje cjepanje veze nema s religijom...
Niko od njih ne negira svijet, nego ga potvrđuje i nastoji da ovlada, bilo puškom, misonarenjem ili nekim sličnim metodama.

Na primjer, svijet je poput primjera vatre, okoristis se njome ali ne ulazis u nju (neka mistična izjava al et') :)

Jooj, moras ti sve da useres...
Prvo, Marks je svoje ideje razradio u Evropi i kada je mislio na religiju mislio je prvenstveno na hriscanstvo a i bitna je cinjenica, koju mnogi ne znaju, da je Marks nastojao da izvrsi revoluciju i uspostavi socijalizam u razvijenim zemljama zapadne Evrope, prvenstveno u Engleskoj. Tako da zbog toga tvoj slavni pokusaj da iskrivis Marksa pada u vodu.

Nisam ja nista ubacio, uzmi "Sociologiju religije" Vuke Pavicevica pa procitaj.
Islam nastoji da ovlada svijetom jer nastoji da upravlja kako privatnom tako i drzavnom i drustvenom sferom. Pa serijatski zakon, majku mu.

Opet ti kazem, nisam ja cijepao nista. To ti je jedna od tipologija religija.
I da, neke od religija negiraju svijet, prvi je budizam, zapravo od tih vecih religija i denominacija je i jedini. Ostalo su neke manje sekte.
Ako vec ne znas nista o tome nemoj ni da pises nista o tome.

Poslednji put menjao Elvis Presley dana 22 Apr 2011, 20:13, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2011, 20:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Izzard je napisao:
Ok, omakla mi se greska, priznajem. Mislila sam na polinukleotide, a posto sam koma od umora nisam ni razmislila sta pisem prije postiranja.

Da zato si mi toplo preporučila knjigu o genetici u kojoj ću naći dovoljno o (opet valjda zbog umora, spavaš li ti uopšte) "složenim polipeptidima" (u narodu poznatim kao proteinima :lol: )... Pa našao bih ali sigurno ne tamo gdje si ti mislila. Aj dobro malo prelistala pa se popravila cijenim...

Ali poenta nije bila u tome, mada je tebi zgodno da se zakacis za rijec. Poenta je u tome da naucnici ne mogu stvoriti zivot de nuovo, jer i kada se koriste najsavremenijim dostignucima u genetici, nisu odmakli dalje od koristenja oligonukleotida ( dakle vec postojecih nukleinskih kiselina ) za stvaranje sintetske DNA.

Žao mi je da te razočaram ali kao što rekoh abiogeneza nije predmet izučavanja TE tako da ona nije oboriva po toj tački jer se njom ne bavi. So you fail. Život de nuovo je nastajao (prema abiogenezi) nekih milijardu godina (nisam siguran) ti ope ne bih rekao da baš znaš šta pričaš jer je Miler davno eksperimentalno dobio svih 20 aminokiselina koje čine živi svijet iz neorganskih komponenti pa se ti vidi... Eksperiment ponovljen 100 puta do danas, sve fercera. Al ne da mi se stvarno. Opet kažem TE ima milion dokaza pro, nijedan contra, tako da je prilično čvrsta kao i teorija gravitacije. Da ga ima bila bi odbačena i onaj koji bi je osporio dobio bi Nobela. Al treba proći peer review a ne ispasti idiot i neznalica kako se tužni pokušaji obaranja TE završavaju.

Inace genetika nije moja uza struka, relax. Je li tvoja ?

Nisam ni mislio da ti je struka, ni uža ni šira. Moja struka je branje šljiva i okopavanje leja s lukom, a moje znanje o kosmosu je pregolemo.

:roll:

Napraviti sinteticke aminokiseline nije isto sto i stvoriti zivuci organizam.

Izvoli u laboratorij pa ga napravi, ne samo da ces dobiti Nobelovu nagradu, nego ces postati najpoznatriji i najbogatiji covjek na svijetu ( u SBBBKBB scenariju ).

Ali lakse ti je zamajavati posten narod na forumu, valjda to ima neku volsebnu svrhu. I nisam nista prelistala jer me zivo zaboli za tvoje misljenje. Razlog je druge prirode, i trenutno se javljam s posla, a ove sedmice sam pretjerala. Znam da ce ti biti milo da cujes da me i odlicno placaju, uz to sto sam odgovorna za minimum 100 ljudi. Pih Zapad, jel'da, sta oni znaju - sve se pamet koncentrisala u tvojoj mahali ? Mozes misliti, samo cekate da budete otkriveni od neukog svijeta. :wink:
Napraviće neko ne brinem. Polako, tek smo zakoračili u doba moderne nauke. Ja nemam vremena evo me na treningu u NASA centru pripremam se za misiju na Mars, danas neradni dan, pa mi malo dosadno te zamajavam pošten narod po forumu. Koga briga šta ti radiš i koje ti je zvanje kad se u dvije rečenice kojim pokušavaš da diskredituješ jednu savršeno relevantnu naučnu teoriju prospeš kao riža. Kao ruža. S te strane meni je svejedno da li si ti magistar koji je na poslu odgovoran za minimum 100 ljudi ili negdje okopavaš kukuruze svejedno nemaš pojma o čemu pričaš.

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2011, 20:17 
staromodan
Korisnikov avatar

Izzard je napisao:
spavac je napisao:

kako kome..mislim na sidase i ostale koji se lijece od prljavstine.. :D

jeste u samom pojedincu,ali je trebalo zahvatiti citavo drustvo "idite i objavite drugima"..

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2011, 20:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

spavac je napisao:
Izzard je napisao:
spavac je napisao:

kako kome..mislim na sidase i ostale koji se lijece od prljavstine.. :D .

Kondom je rješenje koje neke religije zabranjuju. A kamo sreće da se sve bolesti tako prenose, onda bi bilo jasno da je seks problem.
I sidaš je uvrijedljiv termin. Pogotovo od nekog ko se poziva na milosrdnog Boga blablabla...

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2011, 20:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Citiraj:
S te strane meni je svejedno da li si ti magistar koji je na poslu odgovoran za minimum 100 ljudi ili negdje okopavaš kukuruze svejedno nemaš pojma o čemu pričaš.

Na forumu ne mozes izlijeciti frustracije.

Pokusaj raditi nesto konstruktivno, na primjer potvrditi nesto od grandioznog ega u praksi. Npr - Get a life. To je znas ono sto nemas, iako ti je isti Bog poklonio. 8)

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2011, 20:27 
staromodan
Korisnikov avatar

ah sta da ti kazem, jednostavno eto mrzim te sidase pa sam onda upotrijebio taj izraz...mislim stvarno.. :roll:

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2011, 20:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Na forumu ne mozes izlijeciti frustracije.

Normalno da ne možeš, al ti uporno pokušavaš. :lol:.
Zato i uvodiš svoje akademsko zvanje i zanimanje, kao neki ko fol argument a opet pokazuješ da ne posjeduješ nikakvo, ali ni minimalno znanje na temu koju si našla da kritikuješ. Još imaš obraza da mi preporučiš knjigu čije korice nisi pogledala, da jesi ne bi fulala cijeli fudbal u dvije prostoproširene rečenice :lol:
spavac je napisao:
ah sta da ti kazem, jednostavno eto mrzim te sidase pa sam onda upotrijebio taj izraz...mislim stvarno.. :roll:

Ma mrzio volio, samo kažem da je izraz uvrijedljiv... I da ne mora biti od vagine, jer ima ljudi koji polnih organa ni vidjeli nisu a dobili AIDS.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 844 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 43  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]