banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jun 2025, 12:15

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1780 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 89  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 21 Apr 2011, 16:19 
Da, a u medu ima previse secera koji usporava razgradnju masti, nekome i ta kascica meda smeta dok nekome ne...

Iz istog razloga nije dobro previse voca konzumirati za vrijeme dijete, bez obzira sto je puno vitamina, fruktoza jednostavno usporava proces mrsavljenja (najbolje su maline, borovnice i sl. voce sa niskim glikemijskim indeksom).

Naravno zavisi i sta je cilj, neko zeli da samo skine stomak, neko hoce da smrsa iz zdravstvenih razloga, dok neko hoce vene na stomaku, sve zavisi sta zelis pa se prema tome i hranis.

Ako je nesto zdravo ne znaci i da je dobro za mrsavljenje, ja ovdje idem sa najkvalitetnijim namirnicama koje se mogu iskoristiti da se smrsa i pri tome ne narusi zdravlje...

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2011, 17:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Sep 2004, 11:42
Bennet je napisao:

ima ga u DMu :)

e da, ima ga u dm-u. meni je super, svidja mi se taj ukus karamele. ne trosim ga puno, znaci nekih pola kg mesecno, nas dvoje :D.
uvek kada mogu koristim med i obozavam ga. medom zapocinjem dan :D

@tenssa
najkvalitetnije namirnice koje ne narusavaju zdravlje? sorry, ali u tu grupu definitivno ne spadaju vestacki zasladjivaci.

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2011, 19:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2003, 13:28
tensSa je napisao:
Iz istog razloga nije dobro previse voca konzumirati za vrijeme dijete

odgovara mi :D

A inače, jel' ima nešto u voću što nema u povrću, a da je potrebno organizmu? Pošto ja skoro nikad ne jedem voće, a povrća jedem dosta.

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2011, 20:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Maj 2010, 22:34
Ihhhh, gdje ste sad našli pričati o dijeti??? :evil: 'Ello, praznici nakon posta!!! Sad je obžderavanje sve u šesn'est! :-P

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2011, 21:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

guess who je napisao:
tensSa je napisao:

A inače, jel' ima nešto u voću što nema u povrću, a da je potrebno organizmu? Pošto ja skoro nikad ne jedem voće, a povrća jedem dosta.

tenssa je naglasio "previse" voca. :D
a to sto ga jako retko jedes je lose.
imas i povrce koje razlicim nacinom pripreme ima razlicit glikemijski index. recimo kuhana mrkva, mnogo veci GI nego presna.
i u tom slucaju je bolje pojesti nesto od voca.
mnoge vrste voca su fenomenalne za dijetu, recimo lubenica, dinja ... i ne vidim razlog zasto se jedan obrok tokom dijete ne bi sastojao samo od voca. ok, seceri, ali to su ipak "prirodni" seceri i ne mozemo ih porediti sa secerima iz slatkisa.

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2011, 21:55 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
stigmata je napisao:
guess who je napisao:
tensSa je napisao:

tenssa je naglasio "previse" voca. :D
a to sto ga jako retko jedes je lose.
imas i povrce koje razlicim nacinom pripreme ima razlicit glikemijski index. recimo kuhana mrkva, mnogo veci GI nego presna.
i u tom slucaju je bolje pojesti nesto od voca.
mnoge vrste voca su fenomenalne za dijetu, recimo lubenica, dinja ... i ne vidim razlog zasto se jedan obrok tokom dijete ne bi sastojao samo od voca. ok, seceri, ali to su ipak "prirodni" seceri i ne mozemo ih porediti sa secerima iz slatkisa.

Lubenica i dinja imaju visok glikemijski indeks.

http://www.carbs-information.com/gi-value-fruit.htm

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2011, 22:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ups, vidis to nisam znala.
mrkva mi je ostala u secanju, jer sam to negde citala, bilo mi je fascinantno kako se razlicitim nacinom obrade GI menja.
ali se secam da su dinje i lubenice preporucili za dijetu. verovatno zbog velikog udela vode. :-?

ali i dalje sam za voce u dijetama. :D

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2011, 22:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Još uvijek nisam dobio konkretan odgovor :)
Mislio sam da li u voću ima nekih vitamina ili minerala koji se ne mogu naći u povrću, ne vezano za dijetu.

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2011, 00:20 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2010, 21:17
Za gospodina ne vezanog, svako voce i povrce sadrzi splet vitamina i minerala u sebi, ali u razlicitim omjerima. Od povrca se neces udebljati, ili barem od ogromne vecine neces, i mozes ga konzumirati u kilogramima dnevno. Vec preko pola kilograma voca ne sluti na dobro, ako nemas strogo organizovanu prehranu. Ovdje je fino objasnjeno koliko cega ima najcesce koristeno voce i povrce, kao i ostali proizvodi:

http://www.healthalternatives2000.com/f ... chart.html

Imas i tablice gdje pise za tacno koji vitamin/mineral koji izvor hrane mozes da koristis.

Ljudi, moracete nauciti da je GI u praksi bezznacajna brojka. Sta on govori? Sta je on?
Oznacava vrijednost za koju 100g cistog hidrata iz neke hrane podize kolicinu secera (glikoze iliti glukoze) u krvi.
100 g glukoze podize secer u krvi za jedinicu 100. Ona je referenca i predstavlja najvecu mogucu vrijednost za GI, takoreci stopostotni glikemski indeks.

Sada ta mrkvica:
100 g secera iz mrkve dize secer u krvi za jedinicu 92, dakle, veoma veoma visok GI.
Zvuci zastrasujuce u teoriji!
Kako cemo dobiti tih groznih 100g secera iz mrkve i zakucati secer u krvi na 92?

Praksa - 100g mrkve sadrzi 8 g UH, od toga su 3 g vlakna, tako da secera imamo 5g.
Zakljucak - da bi dobili "GI" efekat, trebamo pojesti 2 kg mrkve. Opet ga necemo dobiti u vrijednosti od 92 jer ce vlakna i silna voda koju smo unijeli da smanje iskoristivost hrane a samim time i GI. Dakle, sa 3-4 kg mrkve cemo, uz jak zeludac, dobiti zasicenost i skok secera u krvi od 92.

I sta onda predstavlja GI? Ako se posmatram bez glikemskog punjenja = glupost za koju su se neznalice uhvatile i prave ljudima koje savjetuju probleme u prehrani. Eto pisu da je kikiriki "LOW GI FOOD", samim tim pozeljna za dijete, slobodno pokusajte mrsaviti sa njim i javite dokle ste stigli u povecanju tjelesne tezine.

Bitno je koliko ce nas hrana glikemski napuniti, i da sadrzi sto manje secera (brzo se rastvaraju i dizu secer u krvi), a sto vise vlakana i skroba koji se polako i ravnomjerno rastvaraju. Dakle, trazite clanke koji govore kako se racuna GL, glycemic load, Glik. indeks je bez GL i gori od mrtvog slova na papiru, jer je cak i stetan.

U praksi to zvuci ovako:
Voce - moze jedan komad za dorucak, da napunimo u jetri ispraznjene rezerve fruktozom. Moze nakon treninga uz obrok. Ostatak dana rezervisite za povrce.

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2011, 00:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Povrće rulez! :D

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2011, 02:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

dangerous.datula je napisao:
Voce - moze jedan komad za dorucak, da napunimo u jetri ispraznjene rezerve fruktozom. Moze nakon treninga uz obrok. Ostatak dana rezervisite za povrce.

ja dnevno popijem skoro litru sveze iscedjenog soka od voca i povrca.vise voca no povrca u svakom slucaju.

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2011, 10:09 
Citiraj:
I sta onda predstavlja GI? Ako se posmatram bez glikemskog punjenja = glupost za koju su se neznalice uhvatile i prave ljudima koje savjetuju probleme u prehrani. Eto pisu da je kikiriki "LOW GI FOOD", samim tim pozeljna za dijete

Ali GI (i glikemijsko opterecenje) jeste nesto na se treba obratiti paznja, glikemisko opterecenje daje tacan omjer koliko neka hrana digne secer u krvi...

Jbg to je glavni problem sto ljudi nisu informisani, imas jedan primjer u americi da je firma koja flasira obicnu vodu stavila na naljepnicu veliki slovima "NO FAT" (zamislite ta voda nema masti eeee) i prodaja te vode je skocila za oko 15 posto nakon toga...

Isto tako stave na kikiriki "sugarfree" ili stave na neki keks kako nema masti (a to sto je pun secera to nikog nije briga) i ljudi se toga hvataju kao bozije slovo.

Evo i primjer kod nas jako dobar, otidjite u bilo koji market gdje su "dijetetski" prozivodi i neka se uzme neki keks i procita sastav, ja ono ne razlikujem nesto mnogo drugacije od keksova tipa plazma i slicno, i jedno i drugo je puno secera...

Edit:
Za povrce tipa mrkva ne treba brinuti, treba gledati na stvari koje se jedu u vecim kolicinama...

Ja i govorim za ove ciste slatkise tipa med koji jse sastoji od fruktoze i glukoze...

Poslednji put menjao Milan dana 22 Apr 2011, 10:13, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2011, 10:13 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
tensSa je napisao:
Citiraj:
I sta onda predstavlja GI? Ako se posmatram bez glikemskog punjenja = glupost za koju su se neznalice uhvatile i prave ljudima koje savjetuju probleme u prehrani. Eto pisu da je kikiriki "LOW GI FOOD", samim tim pozeljna za dijete

Ali GI (i glikemijsko opterecenje) jeste nesto na se treba obratiti paznja, glikemisko opterecenje daje tacan omjer koliko neka hrana digne secer u krvi...

J

Čovjek je upravo rekao da taj GI nema veze sa mozgom.

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2011, 13:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
tensSa je napisao:
Ja i govorim za ove ciste slatkise tipa med koji jse sastoji od fruktoze i glukoze...

Koji su još "čisti slatkiši"?

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2011, 13:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2010, 23:46
Što se meda tiče, čuo sam na TV, da li od pčelara, da li od doktora, ne sjećam se - med nikako na prazan stomak!
Samo nakon jela.

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2011, 14:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2010, 20:42
Rivaldinho je napisao:
Što se meda tiče, čuo sam na TV, da li od pčelara, da li od doktora, ne sjećam se - med nikako na prazan stomak!
Samo nakon jela.

а баш доста људи ради супротно и једе мед "на жешце" тј. на празан стомак чим устану

мени је бака као маленом клинву давала свако јутро кашику мјешавине меда и ораса

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2011, 15:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
I vid koliki medjed ispade.

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2011, 15:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2010, 20:42
:lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2011, 19:18 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
Vezano za ove tablice koliko koja namirnica ima ugljikohidrata a od toga koliko šećera, vlakana itd evo dobrog sajta: http://www.weightloss.com.au/food-nutri ... ble-c.html

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2011, 19:19 
nutrition data je najbolji sajt za to... :)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1780 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 89  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]