banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 08:28

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 104 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 15 Apr 2011, 18:40 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Apr 2011, 07:20
АЛЕКСАНДАР je napisao:
nepokoreni je napisao:
Citiraj:
Ako je Tvrtko bio Srbin i Kosaca bio Srbin, onda da...Apaci su vladali

Kotromanići su bili u rodbinskim vezama sa Nemanjićima a Stefan Nemanja je prvo kršten po katoličkom pa onda tek po pravoslavnom obredu, i nisu bili Srbi nego Bosanci jer je Bosna bila nezavisna kraljevina, a tad je Srbija bila Raška.

били су Срби јер су припадали српском националном корпусу! узвичник!

Mesas bre veru i naciju ;)

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2011, 18:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
nepokoreni je napisao:
Citiraj:

Kotromanići su bili u rodbinskim vezama sa Nemanjićima a Stefan Nemanja je prvo kršten po katoličkom pa onda tek po pravoslavnom obredu, i nisu bili Srbi nego Bosanci jer je Bosna bila nezavisna kraljevina, a tad je Srbija bila Raška.

Bosanci??? Kakav je to narod, odakle su?

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2011, 18:46 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Pitaj učiteljicu! :angry4:

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2011, 18:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
не мјешам ја синак ништа. то ти мјешаш. ти можеш бити србин исламске вјероисповјести. :)

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2011, 19:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2010, 23:46
nepokoreni je napisao:
Citiraj:

Onda nisu ni u Raškoj bili Srbi već Rašani, ili Raci, kako su ih Mađari zvali. Tad još nisu Vuk i Slobo izmislili Srbe.

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2011, 19:04 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Evo da citiram sam sebe,ne da mi se opet pisati :
_zoka je napisao:
Polako,tek sad se istoričari ozbiljnije primaju tog posla.....Evo čitam sinoć,čika Kajal piše,prije nego se prihvatio politike, da su Bosnu naselili Hrvati,zapadno od Vrbasa,a nakon par godina (sve se odvilo u deset godina) doseljavaju se i Srbi,istočno od Vrbasa...Nikakvih bezimenih Slavena,Bosa ili šta ti ja znam...Tj,imaju bezimeni Slaveni ali istočno od Morave,to su preci današnjih Bugara...
Mislim da ovo dovoljno govori o tome ko su bili vladari Bosne....Nisu bili muslimani,ni Bošnjani,ni bogumili....Srbi ili Hrvati,dalje nije bilo.

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2011, 19:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2010, 23:46
Otkud znaš da nisu bili bosi, sve je to bio go i bos varvarin.

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2011, 19:11 
Administrator
Korisnikov avatar

Aemilius_Papinianus je napisao:
I NISU SRBI KRSCANIIIIII :D

Nego?Muslimani?Budisti?Zoroastrijanci?

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2011, 19:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Moj pik je da su bili sajentolozi, preci ovih danasnjih, holivudskih.

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2011, 20:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
_zoka je napisao:
Aemilius_Papinianus je napisao:
I NISU SRBI KRSCANIIIIII :D

Nego?Muslimani?Budisti?Zoroastrijanci?

U pravu je, Srbi nisu Hrišćani, Srbi su pagani koji i dan danas slave paganske slave, vrše paganske obrede posvećene paganskim božanstvima, a sve to pravo hrišćanstvo isključuje tj. zabranjuje, dakle budimo realni, to što Srbi nazivaju hrišćanstvom sa istim nema nikakvih dodirnih tačaka jednako kao i katolicizam što nema dodirnih tačaka sa hrišćanstvom.

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2011, 20:46 
Administrator
Korisnikov avatar

Pretpostavljam da je pravo hrišćanstvo ono što tvoja "ekipa" koja ne zna ni ispravno ime da se nadjene propovjeda?

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2011, 20:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
cija?
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=OOftMqEihVk[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2011, 21:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
_zoka je napisao:
Pretpostavljam da je pravo hrišćanstvo ono što tvoja "ekipa" koja ne zna ni ispravno ime da se nadjene propovjeda?

Nema to veze sa mnom i mojom ekipom već sa Biblijom, uzmi Bibliju i uvjeri se, dovoljan ti je i letimičan pogled da vidiš koliko je pravoslavlje, a naročito katoličanstvo dijametralno onome što piše u Biblij, čak je i islam puno bliži Biblij i hrišćanstvu od njih i ne samo njih već i mnogih drugih nazovihrišćanskih organizacija.

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2011, 21:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
мајсторе, ти си пук`о к`о звечка.

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2011, 21:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
old fashion men je napisao:
_zoka je napisao:

Nema to veze sa mnom i mojom ekipom već sa Biblijom, uzmi Bibliju i uvjeri se, dovoljan ti je i letimičan pogled da vidiš koliko je pravoslavlje, a naročito katoličanstvo dijametralno onome što piše u Biblij, čak je i islam puno bliži Biblij i hrišćanstvu od njih i ne samo njih već i mnogih drugih nazovihrišćanskih organizacija.

Ma koliko se ja ne slagao sa starim prijateljem mary juana/kim deal/budjav lebac a sada old fashion men, ovdje je covjek sasvim u pravu.

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2011, 22:09 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jul 2008, 20:45
Bosnjaci su jedini narod na svetu koji slave svog okupatora... istog onoga okupatora koji je napustanjem Bosne ostavio 97% nepismenog stanovnistva. Negiranje drugih je jedino sto drzi Bosnjake kompaktnim kao naciju. Ne zele svoju drzavu, ali isto tako ne zele ni da je drugi imaju. Republika Srpska je prihvatljiva samo ako nije srpska. Vizije Bosne i Hercegovine kakvu Bosnjaci vide nisu ozbiljnije od osnovnoskolskih mastarija. Ni u jednoj od tih, uglavnom unitaristickih mastarija, nisu shvatili da ce Srbi rusiti BiH onoliko dugo koliko im bude trebalo da je sruse. U svojim drzavotvornim mastarijama Bosnjaci nisu predvidjeli ni sto ce sa Hrvatima. Valjda misle da ce se svi pretvoriti u Zeljka Komsica ili iseliti u Hrvatsku. Misterija ostaje... zasto Bosnjaci ne zele svoju drzavu, a svaki grad u Republici PiH smatraju svojim vlasnistvom 8)

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2011, 22:20 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Mar 2011, 10:23
ZAR VAS ISTORIJA NASA NIJE BAS NISTA NAUCILA?

Zemlje koje danas naseljavaju Srbi pre njihovog doseljenja, doseljavanje slovena na balkansko poluostrvo, dolazak srba na balkan, srpske zemlje pre Nemanjica, Sprske srednjevjekovne drzave. Sbri u osmanskom carstvu, Srbi u Habzburskoj Monarhiji, Stvaranje Modernih srpskih drzava, Srbi u XX veku, Srbi pod Milosevicevim rezimom i petooktobarska revolucija, Tadici, Kostunice i slicna gamad

Spoiler:
Najstariji dokumentovan podatak o srpskom imenu datira iz 69. ili 75. g., u poznatoj knjizi Plinija Cecilija Drugog Poznavanje prirode gde nailazimo na srpsko ime u latinizovanom obliku - Serbi. On doslovno kaže: "A Cimmerio accolunt Maeotici, Vali, Serbi, Zingi, Psesii" (Pored Kimerana stanuju Meotici, Vali, Srbi, Zingi, Psesi). Topografija tla na kome se srpski etnički prvi put jasno imenuje jeste severoistočno od Bosfora kod Kimerana, Sarmata i Međana. Čitav vek posle ovog Plinijevog navoda (najkasnije 175. g.), nailazimo na pomen srpskog imena u delu Geografija velikog egipatskog naučnika koji je svoja dela pisao na starogrčkom jeziku, Klaudija Ptolomeja: Između Keraunskog planinskog venca i reke Ra smešteni su Orineji i Vali i Srbi). Pored ovog antropogeografskog podatka po kome pleme Srba obitava područje Zakavkazja u pontskom zaleđu, on daje još značajniji podatak da u Panoniji postoji i grad-naselje koji se naziva Serbinu). Ovaj "Srpski grad" ili "Srbica" ubeležen je na njegovoj mapi Donje Panonije ili Podunavskih regija negde u savskom porečju, na mestu današnje Gradiške, ili je moguće čak da ide i severo-zapadnije do Siska i Zagreba.

Moderna srpska nacija je mešavina starobalkanskih etnosa i Slovena (Konstantin Jiriček – "Istorija Srba"). Verovatno je da su Srbi biološki više balkanski Romani nego Sloveni (Pavle Ivić – "Srpski narod i njegov jezik"). Srbi su, moguće je, poreklom Iliri koliko i Sloveni. Prva faza etnogeneze srpskog naroda, odnosno stapanje ove dve grupe, dogodila se u vekovima neposredno posle doseljenja Slovena na Balkan. Druga, intezivnija i masovnija faza, posledica je migracija, neposredno pre, za vreme i posle Turskog osvajanja Zapadnog Balkana (Sima Ćirković - "Srbi u srednjem veku"). Tamna kosa, nasuprot svetloj kod drugih Slovena, elementi narodne nošnje i običaji, posebno u dinarskom planinskom pojasu, tragovi su i znaci tog mešanja starobalkanskih etnosa i Slovena. Ovaj proces asimilacije nije karakterističan samo za Srbe već i za gotovo sve narode na Balkanu (Hrvati u dinarskom pojasu, Bugari, Makedonci, Albanci,Mađari, Rumuni itd.) i u Evropi (starorimski filozof Seneka - "Teško da će se naći ijedna zemlja čiji su stanovnici autohtoni. Sve je to izmešano i jedno na drugo nakaljemljeno. Jedni su odlazili, a drugi dolazili").

Na području, koje se gotovo potpuno poklapa sa srednjevekovnom Raškom, u praistoriji je živelo ilirsko pleme Autarijati po kojima su dobili ime planina i reka Tara. Slovenski preci današnjih Srba bili su ekonomski i kulturno superiorni, živeli su u plodnim dolinama, rodovska i plemenska elita koja će kasnije dati kraljevske i velikaške porodice i crkvene jerarhe, bila je iz njihovih redova. Zbog toga je prevladao slovenski jezik koji će u moderna vremena postati, kao i drugde u Evropi, obeležje identiteta. Međutim, krajevi naseljeni Srbima puni su toponima koji svedoče o postojanju balkansko-romanske komponenete srpske nacije: u Raškoj su to planine Tara, Durmitor, Stari Vlah, reke Tara, Ibar, Drina, planina Romanija u Bosni istočno od Sarajeva, reka Neretva i planina Velež u Hercegovini, planina Rumija iznad Bara, planina, reka i jezero Vlasina na granici Srbije i Bugarske. U prezimenima se prepoznaje poreklo predaka: Drakulović-Drakulić (od Drakul), Kračunović-Kračunković (od Kračun - na rumunskom Božić), Radulović (od Radul). Naravno, i slovenski toponimi i koreni prezimena izuzetno su brojni: Bistrica, Morava, Toplica, Morača, Šumadija, Drenica, Kosovo, Slatina, Požega, Rudnik ; Kovačević, Vlastimirović, Crnojević-Crnjanski, Vučković-Vukojević, itd.

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2011, 22:35 
Administrator
Korisnikov avatar

Izvor?

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2011, 22:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
cobraunited89 je napisao:
ZAR VAS ISTORIJA NASA NIJE BAS NISTA NAUCILA?

Jeste. A to je da svaka šuša piše istoriju kako joj odgovara, a u nedostatku nezavisnih pisanih izvora, tumačenje istorije mijenjamo 2-3 puta u sto godina. Bruka i sramota!

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2011, 08:27 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Apr 2011, 07:20
Kada sam napisao NISU SRBI KRSCANI...mislio sam na to da bosanski vladari nisu bili Srbi nego Krscani :D
Ukoliko nisi znao pojam Bosanac, koji oznacava koji oznacava ljude koji nastanjuju Bosnu, jos prije 1000 godina. U jednoj povelji sa Dubrovnikom se kaze "ako Bosanac tuzi Dubrovcanina nek sudi knez, ako Dubrovcanin tuzi Bosanca nek sudi ban"...U Bosni u to vrijeme Srbi nisu postojali (osim ako uzmemo onu otrcanu teoriju o Dobrim Bosnjanima kao Bosnjacima a Vlasima kao Srbima). Raska je bila zasebna drzava, to sto su neki bosanski banovi uspjeli zahvaljujuci porodicnim vezama sa Nemanjicima, da se dokopaju Raske, tj. njene teritorije, ne govori da su bili Srbi, vec ako iskreno hoces, da je Raska bila Bosanska jedan period.
I najlakse je tako praviti historiju, sve sto nam se ne svidja delete
ali hvala Bogu i medju Srpskim i Hrvatskim historicarima ima ljudi koji ce realno sagledati stvari, pa vidjeti da se Bosna spominje jos u Ljetopisu POpa Dukljanina kao zasebna zemlja, sa razvijenim drzavnim aparatom, vosjkom i banom na celu. I sad mi dodje neko ko ima 8 razreda osnovne i pita ko su Boansci to vi izmisljate, Bosanci postoje od 92. BOSANCI POSTOJE ODAVNO, BOSNJACI POSTOJE OD 92., to tad ste nas zvali muslimani.
A molim argumente koji govore da sam ja Srbin islamske vjeroispovjesti????

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 104 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]