banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jun 2025, 15:46

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2928 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 147  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Kupovina laptopa?
PostPoslato: 24 Mar 2011, 09:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2003, 12:10
Hard and Heavy je napisao:
Imam još jedno pitanje, kada piše za operativni sistem Free DOS, šta to znači? :-)

goxon je napisao:
DOS je prvi microsoftov OS. Sad ga odrzavaju entuzijasti u obliku FreeDOS-a. To znaci da ti sledi instaliranje nekog modernog OS-a.

Kao što ti reče goxon, a za više informacija:
http://en.wikipedia.org/wiki/DOS

Ah kad se sjetim PC-286-ice i DOS-a i tih starih dobrih vremene... :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

Free DOS se nalazi na laptopu iz dva razloga najčešće:
1. Potrebno je nešto što će se "podići" nakon paljenja laptopa čisto da se vidi da je laptop uredan, disk živ i da to radi.
2. Pošto su to kompanije koje su mahom u "talu" sa Microsoft-om, onda na svoje laptope ili instaliraju Windows (koji je "kao" ugrađen u cijenu) ili Free DOS (jer podsjeća na nekadašnji opet Microsoft-ov DOS) :lol: :lol: :lol: :lol: Linux dolazi u obzir samo ako je non-GUI distribucija u pitanju, jer onda su skoro sigurni da će isti biti pobrisan i da će kupac nakon toga kupiti Windows (tako to ide na zapadu), a ni slučajno neka GUI distribucija Linuxa tipa Ubuntu, Mint, Debian Squeeze jer bi se u tom slučaju desilo ono najgore moguće - Ljudima ne bi palo na pamet da kupe Windows! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2011, 12:09 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2010, 11:27
Hvala još jednom momci, a posebno tebi, Dejo, niko ne objasni tako detaljno kao ti! :D

Prvo sam razmišljao o nekoj Toshibi, ali pošto one izgleda najčešće imaju ''ugrađen'' Windows u cijenu, kako Dejo reče, odustao sam od od toga jer nisam izgorio po glavi da mi Windows ulazi u cijenu sa 200 KM (ili koliko već)! :angry1:

Ali za ovaj laptop piše da nema nikakvog sistema kako onda da provjerim da li je sve u redu? :)

I da, da li je procedura instalacije sistema ista kao kod desktop računara, odnosno u BIOS-u podesim da boot-a sa CD-a, formatiram disk, napravim particije i instaliram?

The sun the moon the stars all bear my seal.

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2011, 12:20 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
osim cinjenice da je prenosan (mobilan), razlike izmedju desk i laptop varijante ne postoje :)
sto znaci, upravo kako si opisao proceduru :)

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2011, 12:55 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Hvala BSE. Ali za ovaj laptop piše da nema nikakvog sistema kako onda da provjerim da li je sve u redu? :-)

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2011, 12:56 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

tako sto ces instalirati sistem, pa ako zakaze trk na reklamacije :)

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2011, 13:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Hvala još jednom momci, a posebno tebi, Dejo, niko ne objasni tako detaljno kao ti! :D

Prvo sam razmišljao o nekoj Toshibi, ali pošto one izgleda najčešće imaju ''ugrađen'' Windows u cijenu, kako Dejo reče, odustao sam od od toga jer nisam izgorio po glavi da mi Windows ulazi u cijenu sa 200 KM (ili koliko već)! :angry1:

Ali za ovaj laptop piše da nema nikakvog sistema kako onda da provjerim da li je sve u redu? :)

I da, da li je procedura instalacije sistema ista kao kod desktop računara, odnosno u BIOS-u podesim da boot-a sa CD-a, formatiram disk, napravim particije i instaliram?

Kada sam rekao ulazi u cijenu, rekao sam "ulazi" u cijenu. :lol: :lol: :lol: :lol: To ne znači da će ti sistem biti naplaćen 150+ maraka, odnosno kupovina takvog modela neće značiti da si izgorio po glavi, naročito ako izabereš Toshibu. Mislio sam da je sistem "uklopljen" u cijenu.

Proizvođači hardware-a imaju deal sa Microsoft-om te guraju njegov OS na svojim modelima koje žele istaknuti. Ovo se naravno odnosi na Windows 7, jer sa Vistom je bila druga stvar. Tada su je gurali na laptope samo da bi nekako privoljeli (čitaj: natjerali) ljude da napuste WinXP i pređu na Vistu. Tada je MS davao besplatno licence proizvođačima samo da nabace Vistu na svoje modele. Operacija propala, pacijent podlegao, kao što je svima poznato. Međutim tradicija je ostala, pa MS i dalje u saradnji sa partnerima protura Win7 kroz njihov hardware. Te licence nisu besplatne naravno, ali i MS i sami proizvođači se tu uklapaju u više interese tako da se cijena te licence maltene pa i ne osjeti. Razlika u nazivnoj cijeni laptopa iste ili slične klase bez Win7 i sa njim najčešće je do 50KM, nekad ni toliko, zavisno od distributera.

Zaključak je da se isplati kupiti takav laptop ako si klasični Windows korisnik. Legalan sistem je ipak legalan sistem, to što mi živimo gdje živimo pa nam je i život crack-ovan, to je za drugu temu... E sad, treba napomenuti da licencirane dolaze najčešće verzije Home Basic i Home Premium OS-a (ovaj drugi sasvim dovoljan), ali naša čeljad je navikla na Ultimate i ništa drugo. Koliko to nema veze sa realnom potrebom, evo dokaz:
http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_7_editions

Meni je veći problem što sa Toshibom recimo dođe instalirano 786,5401 njenih Utility-a koji se svi odreda pale u start-up-u, pa mi pola dana prođe u "kastimiziranju" :-) sistema prema mojoj želji. Ali eto... Za nov laptop bez OS-a na sebi ćeš znati da je ispravan tako što ćeš doboti minimalno godinu dana garancije :-), poželjno 2+ godine.

Procedura je identična kao na desk računaru što se tiče instalacije OS-a, jedino obrati pažnju na IDE/SATA/RAID/AHCI mode u kojem se nalazi hard disk u laptopu. To ti može napraviti problem ako budeš instalirao WinXP, a ako će ići Sedmica, onda i da zatraži driver za iste, ti mu ih ponudi sa stika i biće OK.

P.S.
Hvala na pohvali kako ja to detaljno objasnim, trudim se. Ali zato ne dao Bog da pijemo kafu i da ti ja "detaljno" objašnjavam nešto u vezi računara. Ode dan. Pitaj BSE-a. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2011, 13:52 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

dtb_pro je napisao:

P.S.
Hvala na pohvali kako ja to detaljno objasnim, trudim se. Ali zato ne dao Bog da pijemo kafu i da ti ja "detaljno" objašnjavam nešto u vezi računara. Ode dan. Pitaj BSE-a. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

eh? sta? izvini ja sam opet na prici defragmentacije sistema na kojem je bio freeDOS :lol:
ps. al` brate kad krenes u Markove konake.... :)

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2011, 14:32 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

dtb_pro je napisao:
Kada sam rekao ulazi u cijenu, rekao sam "ulazi" u cijenu. :lol: :lol: :lol: :lol: To ne znači da će ti sistem biti naplaćen 150+ maraka, odnosno kupovina takvog modela neće značiti da si izgorio po glavi, naročito ako izabereš Toshibu. Mislio sam da je sistem "uklopljen" u cijenu.

Ne znam zašto, ali Toshibe su DRASTIČNO skuplje koju god da pogledam. Mislio sam da je to najviše zbog sistema, ali možda je jednostavno do činjenice da su kvalitetne i pouzdane (to sam dosta puta vidio na forumima). Ali ni ASUS nije za bacit'. :D

dtb_pro je napisao:
ali naša čeljad je navikla na Ultimate i ništa drugo. Koliko to nema veze sa realnom potrebom, evo dokaz:
http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_7_editions

Ma da, znam za to, ono svi misle kad je pirat, nek je najbolja verzija, a nema realne potrebe za tim. :lol:

dtb_pro je napisao:
Za nov laptop bez OS-a na sebi ćeš znati da je ispravan tako što ćeš doboti minimalno godinu dana garancije :-), poželjno 2+ godine.

Ovaj ima 2 godine. Pročitao sam da je posebno dobro ako proizvođač daje 3 godine garancije, to znači da je posebno kvalitetno napravljen. :)

dtb_pro je napisao:
Procedura je identična kao na desk računaru što se tiče instalacije OS-a, jedino obrati pažnju na IDE/SATA/RAID/AHCI mode u kojem se nalazi hard disk u laptopu. To ti može napraviti problem ako budeš instalirao WinXP, a ako će ići Sedmica, onda i da zatraži driver za iste, ti mu ih ponudi sa stika i biće OK.

Ovo mi nije baš jasno, vjerovatno nije IDE (odnosno ATA), ja sam mislio da onda može biti samo SATA... A šta ako je neki drugi mode, u kojim slučajevima trebaju, a u kojim slučajevima ne trebaju driveri? I odakle se skidaju je li sa sajta proizvođača laptopa ili sa sajta proizvođača hard diska? :-? A inače sam mislio i XP i 7, na odvojene particije.

dtb_pro je napisao:
P.S.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: I ja znam da ''razglabam'' na ovu temu...

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2011, 14:34 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
Ako je sata disk, driveri se sa Nlite-om integriraju u ISO instalacije, i mirna Bosna.

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2011, 14:51 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

MuskoBre je napisao:
Ako je sata disk, driveri se sa Nlite-om integriraju u ISO instalacije, i mirna Bosna.

Fuck! Ovo mi zvuči previše komplikovano! Šta ako nije SATA?

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2011, 14:53 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Onda sve normalno. Ovo sa integrisanjem drajvera u instalaciju vazi za XP, za Vistu i 7 nisam 100% siguran. Btw, ako ces koristiti piratski Windows (bilo koji), postoje stotine instalacija koje sebi vec imaju integrisane SATA drajvere.

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2011, 15:05 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Evo provjerio sam, na laptopu je SATA hard disk... Je li za Windows 7 ne trebaju driveri? A kako se za XP integrišu driveri u ISO fajl? Je li tim programom što si naveo, pa se onda opet nareže bootabilni instalacioni CD?

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2011, 15:08 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Ne mogu stvarno biti siguran za Win7, mada vjerujem da se ne trebaju dodatno ubacivati drajveri, nisam 100% siguran. Sa Nlite-om se drajveri ubace u instalaciju koju imas, ponovo narezes tako dobijen bootabilni image, i to je to.

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2011, 15:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

dtb_pro je napisao:

Ovo mi nije baš jasno, vjerovatno nije IDE (odnosno ATA), ja sam mislio da onda može biti samo SATA... A šta ako je neki drugi mode, u kojim slučajevima trebaju, a u kojim slučajevima ne trebaju driveri? I odakle se skidaju je li sa sajta proizvođača laptopa ili sa sajta proizvođača hard diska? :-? A inače sam mislio i XP i 7, na odvojene particije.

Pokušao sam najkraće moguće da ti kažem, misleći da si se susretao s tim, ali nisi izgleda...

Win XP prilikom instalacije traži hard disk, ali s obzirom na godište, taj OS nema u sebi drivere za ogromnu većinu SATA kontrolera. S obzirom da ćeš u novom laptopu u 90+% slučajeva imati SATA disk (ostatak% bi mogli biti recimo SSD) onda ti WinXP jednostavno neće moći "vidjeti" disk. Da bi ga vidio, potrebno mu je ubaciti driver. Standardna metoda je pritiskanje F6 tastera pri početku učitavanja instalacije XP-a da bi ti u jednom trenutku instalacija zatražila da joj ubaciš floppy disketu sa driverom. Da, dobro si pročitao - floppy. Pošto toga u laptopu naravno nema, a USB floppy je bezobrazno skup i raritet, onda se pribjegava pravljenju modifikovanog instalacionog CD-a za WinXP sa predubačenim driverima, a sve to sa softverom zvanim n-lite. Driveri za SATA kontroler (nema veze sa porizvođačem diska, već proizvođačem kontrolera na matičnoj ploči odnosno same matične ploče) se skidaju sa site-a proizvođača laptopa za tačno određen model laptopa (kod ne-brend desk računara je onda model matične ploče bitan).

Naravno, ovo je jedan od razloga zbog kojeg proizvođači ostavljaju otvorenu opciju za podešavanja mode-a rada hard diska. Podešavanje se vrši u BIOS-u i najčešće je pod stavkom SATA Controller ili ono što je u vezi sa istim. Prebacivanje u Native IDE (najčešće taj naziv) emulira SATA kontroler u nekadašnji IDE za starije ATA diskove tako da ga XP vidi bez problema. Problem je manja brzina transfera podataka u tom mode-u, ako se ne varam, ali ne googlao sad... SATA mode podrazumijeva da će na neki način instalacija prepoznati i vidjeti disk ili ćeš ti ubaciti potreban driver. RAID podrazumijeva da imaš 2 ili više diskova koje ćeš staviti u neko RAID polje koje ploča podržava. AHCI je u suštini malo zeznuto objasniti:
http://en.wikipedia.org/wiki/Advanced_Host_Controller_Interface
http://www.bleedinedge.com/forum/showthread.php/30865-ahci-vs-Ide-sata-emulation
ali recimo da to ima veze sa načinom pisanja podataka na hard disk i čitanja istih gdje se to odražava na brzinu. Radi pod Vistom i Win7.

Vista i Win7 imaju veoma solidnu bazu drivera za SATA kontrolere, često prepoznaju disk na njemu, a ako ne vide disk, usred instalacije ubaciš stik sa driverom jer ti ovi OS-ovi bukvalno ponude explorer pa povučeš driver s čega hoćeš i divota.

Zaključak: Ako instaliraš WinXP, a ne želiš patnju sa driverima - izaberi Native IDE. Ako je WIn7 u pitanju - SATA/AHCI.
Napomena: nakon instalacije sistema, u slučaju naknadne promjene ovog podešavanja u BIOS-u za rezultat daje BSOD!!! Nema više mijenjanja, imaj to u vidu.

Ako baš želiš dual-boot, bolje da se malo informišeš prvo:
http://www.sevenforums.com/tutorials/8057-dual-boot-installation-windows-7-xp.html.
WinXP skoro da mora da ima "C" slovo rezervisano za sistemsku particiju, inače dolazi do strašnih peripetija u kasnijem korištenju. Na to se mora obratiti pažnja. Možda je bolje da razmisliš o korištenju virtuelne mašine sa XP-om, umjesto dual-boot-a

Poslednji put menjao dtb_pro dana 24 Mar 2011, 15:30, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2011, 15:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Evo provjerio sam, na laptopu je SATA hard disk... Je li za Windows 7 ne trebaju driveri? A kako se za XP integrišu driveri u ISO fajl? Je li tim programom što si naveo, pa se onda opet nareže bootabilni instalacioni CD?

Sačekaj da završim, znaš da meni treba malo vremena da sve napišem!
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2011, 15:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

MuskoBre je napisao:
Ne mogu stvarno biti siguran za Win7, mada vjerujem da se ne trebaju dodatno ubacivati drajveri, nisam 100% siguran. Sa Nlite-om se drajveri ubace u instalaciju koju imas, ponovo narezes tako dobijen bootabilni image, i to je to.

Za ubacivanje drivera u Vistu i Win7 se koristi vLite, jer nLite radi samo sa WinXP. Ali za takvim čim nema potrebe jer se driveri mogu naknadno dodati preko USB flash memorije kao što sam gore objasnio.

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2011, 16:14 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Hvala puno Dejo, opet vrlo detaljno objašnjenje, ali i jasno i razumljivo! :)

dtb_pro je napisao:
Pokušao sam najkraće moguće da ti kažem, misleći da si se susretao s tim, ali nisi izgleda...

Nisam se sretao s tim. :lol: Donekle se razumijem u kompove, ali nisam baš stručnjak za neka polja, pogotovo laptope.

dtb_pro je napisao:

Sačekaj da završim, znaš da meni treba malo vremena da sve napišem!
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Svaka čast!!

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2011, 17:04 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Skontao sam da ne instaliram XP, nego samo 7. Ako zatraži drivere daću mu sa stick-a, a vjerovatno ih neće ni tražiti?

Skontao sam i da je bolje kupiti ''verziju'' sa Core i5 procesorom jer je dugoročnije rješenje i trebaće u budućnosti. :) Hvala svima.

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2011, 17:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Skontao sam da ne instaliram XP, nego samo 7. Ako zatraži drivere daću mu sa stick-a, a vjerovatno ih neće ni tražiti?

Skontao sam i da je bolje kupiti ''verziju'' sa Core i5 procesorom jer je dugoročnije rješenje i trebaće u budućnosti. :) Hvala svima.

Nek' ti je živ i zdrav budući laptop!
:occasion5:

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2011, 16:39 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
Šta mislite o ovim laptop konfiguracijama:

HP 620

* Intel Pentium T4500 2,30 GHz, 15.6 LED HD
* 2 GB DDR3, HDD 320 GB, DVD+-R/RW
* Wireless b/g/n, Bluetooth, Webcam, Torba

Compaq Presario CQ56-150SM

* Intel Pentium T4500 2,30 GHz, 15,6 LED HD
* 2 GB DDR2, HDD 320 GB, DVD+-R/RW
* Wireless b/g/n, Bluetooth, Webcam

Te su konfiguracije trenutno u ponudi. Kontao sam kupiti i jedan laptop za moju lokalnu mrežu.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2928 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 147  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]