Hard and Heavy je napisao:
Hvala još jednom momci, a posebno tebi, Dejo, niko ne objasni tako detaljno kao ti!

Prvo sam razmišljao o nekoj Toshibi, ali pošto one izgleda najčešće imaju ''ugrađen'' Windows u cijenu, kako Dejo reče, odustao sam od od toga jer nisam izgorio po glavi da mi Windows ulazi u cijenu sa 200 KM (ili koliko već)!
Ali za ovaj laptop piše da nema nikakvog sistema kako onda da provjerim da li je sve u redu?
I da, da li je procedura instalacije sistema ista kao kod desktop računara, odnosno u BIOS-u podesim da boot-a sa CD-a, formatiram disk, napravim particije i instaliram?
Kada sam rekao ulazi u cijenu, rekao sam "ulazi" u cijenu.

To ne znači da će ti sistem biti naplaćen 150+ maraka, odnosno kupovina takvog modela neće značiti da si izgorio po glavi, naročito ako izabereš Toshibu. Mislio sam da je sistem "uklopljen" u cijenu.
Proizvođači hardware-a imaju deal sa Microsoft-om te guraju njegov OS na svojim modelima koje žele istaknuti. Ovo se naravno odnosi na Windows 7, jer sa Vistom je bila druga stvar. Tada su je gurali na laptope samo da bi nekako privoljeli (čitaj: natjerali) ljude da napuste WinXP i pređu na Vistu. Tada je MS davao besplatno licence proizvođačima samo da nabace Vistu na svoje modele. Operacija propala, pacijent podlegao, kao što je svima poznato. Međutim tradicija je ostala, pa MS i dalje u saradnji sa partnerima protura Win7 kroz njihov hardware. Te licence nisu besplatne naravno, ali i MS i sami proizvođači se tu uklapaju u više interese tako da se cijena te licence maltene pa i ne osjeti. Razlika u nazivnoj cijeni laptopa iste ili slične klase bez Win7 i sa njim najčešće je do 50KM, nekad ni toliko, zavisno od distributera.
Zaključak je da se isplati kupiti takav laptop ako si klasični Windows korisnik. Legalan sistem je ipak legalan sistem, to što mi živimo gdje živimo pa nam je i život crack-ovan, to je za drugu temu... E sad, treba napomenuti da licencirane dolaze najčešće verzije Home Basic i Home Premium OS-a (ovaj drugi sasvim dovoljan), ali naša čeljad je navikla na Ultimate i ništa drugo. Koliko to nema veze sa realnom potrebom, evo dokaz:
http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_7_editionsMeni je veći problem što sa Toshibom recimo dođe instalirano 786,5401 njenih Utility-a koji se svi odreda pale u start-up-u, pa mi pola dana prođe u "kastimiziranju"

sistema prema mojoj želji. Ali eto... Za nov laptop bez OS-a na sebi ćeš znati da je ispravan tako što ćeš doboti minimalno godinu dana garancije

, poželjno 2+ godine.
Procedura je identična kao na desk računaru što se tiče instalacije OS-a, jedino obrati pažnju na IDE/SATA/RAID/AHCI mode u kojem se nalazi hard disk u laptopu. To ti može napraviti problem ako budeš instalirao WinXP, a ako će ići Sedmica, onda i da zatraži driver za iste, ti mu ih ponudi sa stika i biće OK.
P.S.
Hvala na pohvali kako ja to detaljno objasnim, trudim se. Ali zato ne dao Bog da pijemo kafu i da ti ja "detaljno" objašnjavam nešto u vezi računara. Ode dan. Pitaj BSE-a.