Vader je napisao:
Gubi se garancija kad se riješiš ambalaže? Dakle i kad ovde kupim ali bacim ambalažu (ko će je čuvati, pogotovo onako pocijepanu, pokidanu) i kasnije kad bih želio vratiti ne mogu?
blaf77 je napisao:
Ako ces prijavljivati robu na izlazu iz Hrvatske ili Srbije da bi ovjerio obrazac za povrat PDVa, roba mora biti neotpakovana. To je teoretski, nekad traze na uvid a nekad i ne, ali da te to ne zezne, sigurnije je imati upakovano. Tek kad ovjeris taj obrazac onda bacaj visak ambalaze ako ne mislis prijvaljivati robu na nasoj strani. To mozes ako si autom pa stanes poslije kucice i raspakujes, a u busu bas i nije zgodno, nece te niko cekati.
Za gubljenje garancije, malo se DTB zaletio, valjda je dovoljno da sacuvas racun, a ne i ambalazu.
Ako misliš da će ti priznati garanciju na matičnu ploču, procesor, ram, HD itd bez kutija i bezbrojnih papirića, raspitaj se malo bolje u trgovini u kojoj kupuješ pa čak i u BG. Iznenadio bi se. Naravno, vjerovatno me pogrešno shvatate jer govorim o pozivanju na garanciju ako ste prilikom sastavljanja komponenti shvatili da je neka neispravna (ili u roku od par dana). U roku tih par dana kad pokušate da reklamirate robu, sigurno će vam tražiti da artikl bude o originalnom pakovanju. Ukoliko je sve ispravno u toku tih para dana, biće ispravno bar tri mjeseca. A nakon toga je svejedno (ambalaža definitivno ne treba) jer reklamiranje u garatnom roku postaje epopeja o nadmudrivanju zašto je neka komponenta otkazala i da li je do nje ili do nestručnog rukovanja.
Obavezno obratiti pažnju da sam sve to napisao jedino u slučaju kupovanja POJEDINAČNIH KOMPONENTI. Kupovina kućišta je totalno drugačija priča jer na kućištu je onda zaštitni stiker koji je oznaka valjanosti garancije. Dakle priča se odnosi na pojedinačne komponente, a mislim da svi imate bar neko iskustvo sa reklamacijom istih.