shoole je napisao:
Zasto svi preskacu preko cinjenice da su Ustase ubijale Srbe prije formiranja ikakvih partizanskih odreda na Kozari?
Ti i mnogi drugi zelite da opovrgnete ovu cinjenicu, da bi ispalo tako da je KPJ kriva zbog dizanja naroda. Ja nisam neki veliki fan KPJ-a, i nemam nikakve koristi od dokazivanja da je KPJ cistih ruku, i sam znam da nije i uzimam to u obzir kad diskutujem o ovim temama, ali znam da su Ustase ubijale i da bi ubijali Srbe bez obzira na njihovu povezanost sa KPJ ili ne.
Poenta je da pobijeni Srbi u Prijedoru nemaju nikakve veze sa KPJ. Odredi su formirani u Kozari, a ne u Prijedoru. Tekst koji si kopirao sa vikipedije je prepisan iz arhive vojno istorijskog muzeja... to su kopije onih debelkih knjiga koje smo manje-vise svi imali kao ukras na ormarima. Jedina mana im je sto su ih pisali komunisti, pa se vidi kako su tek uzgred spomenuli nenaoruzan narod a u prvi plan su stavili kao nekakve ustanike KPJ-a. Medjutim poenta je, a to znam po svojoj familiji, da su prvi ustanci i pobune u junu i julu organizovani haoticno, jer su zandari zatvarali imucnije seljake u zatvore, pa se uglavnom rodbina i ostali seljaci dizali u grupama po 30-40 ljudi i goloruki napadali zatvore, i oslobadjali te ljude. To je ono sto KPJ prisvaja sebi.
Druga stvar, u istim tim arhivskim spisima, mogao si naci da su stanovnici Knespolja (prostor izmedju Dubice i Prijedora, zaustavljali porazenu Jugoslovensku vojsku koja se povlacila, pokusavajuci da od njih otmu puske, da nastave borbu koja je bila izgubljena na Balju kod Kostajnice. To je bilo jos u aprilu '41, i tu nema nikakve umjesanosti KPJ-a.
Treca stvar, Ustase su odmah posto su umarsirali u BL stavili Srbe, Jevreje i Rome van zakona. A zlocini i pljacke su poceli odmah po preuzimanju vlasti. U Prijedoru je streljano 30 Srba radnika na zeljeznici, koji su jednostavno pozvani, postrojeni u kolonu i streljani. Danas na tom mjestu ima spomenik, a to je i dokaz za moju tvrdnju koju osporavas.
I cetvrto, sto nije argument, ali moze biti nekakva teza: zar stvano mislis da Ustase, koje su pobile toliki broj nevinih ljudi, do ljeta '42 nisu cinili ubistva i zlocine u potkozarskim okupiranim gradovima?
Iz svega ovoga se moze izvesti zakljucak da je u narodu Potkozarja postojao jak revolt ka novim vlastima, i da su bezuslovno bili spremni na ustanak, te se niko ne moze smatrati odgovornim za "popaljivanje naroda na borbu". Istina, KPJ je obavila posao u organizovanju onoga, sto bi bile bez organizacije bile nekakve cete i horde, slicne onima na Manjaci i ostalim cetnickim krajevima. Ali ponavljam, za prve ustanke, prve mrtve ustase i zandare, krivi su obicni seljaci koji su napadali zatvore, a KPJ je kasnije kada je organizovala te grupe seljaka, prisvojila i ono sto su oni nezavisno ranije uradili.
shoole je napisao:
За четнике питај ове који их хвале. Ја уопште немам лијепо мишљење о њиховом конкретном дјеловању. Али опет кажем, народ о коме су четници бринули, народ који су бранили својим оружјем, они су сачували. То је чињеница. И сад кад се погледа уназад, након пропасти тих идеја Југославије, комунизма, братства и јединства... испада да су поступили на прави начин.
Ponavljam po stoti put, strateski polozaj Potkozarja i cetnickih krajeva su razlika kao nebo i zemlja. To je prva stvar, ali druga i mnogo bitnija stvar je niz dogovora izmedju ustasa i cetnika koji su sklapani u maju i pocetkom juna '42 i koji se mogu naci u arhivama zarobljenim u NDH, alki ima ih i iz drugih izvora. Da sad ne izvodim argumente, o saradnji izmedju cetnickih vojvoda i Ustasa u zapadnoj Bosni mozes proguglati na internetu. Ujedno je to i odgovor sta su cetnici trazili oko srpske Kozare u junu '42, ali sacuvaj boze da ti to neko od velikih Srba danas prizna i povjeruje.
Postoje cetnicka mjesta u Hercegovini, gdje je srpski zivalj takodje mnogo postradao, upravo zbog strateskog polozaja tih sela prema Ustasama i Handzarima. Cetnici hercegovine su sklapali paktove sa Talijanima, ali to je prica van ove teme...
shoole je napisao:
Пусти патетику типа "оставио син и мајку оца да умру у Јасеновцу". Након офанзиве у љето 1942. партизани су побјегли према Грмечу и били су војно јако слаби.
E pa ne pusti patetiku. To nije bilo 10 ili 50 likova. Velkika vecina ih je ostala bez rodbine nakon ljeta '42. i ne moze me niko ubjediti da je jedini razlog zbog koga su odustali od proboja u Jasenovac, lojalnost nekakvoj novoj svjetskoj organizaciji za koju su culi tek prije godinu dana.
A to sto pricas da su partizani pobjegli u Grmec, to si pogresno shvatio citajuci nesto o bici na Kozari. Bitka se odvijala u 4 smijera, oko brda zvanog Patrija, i dolinom rijeke Mljecanice. Iza vojske je bilo 70 000 civila u zbijegu. Prvu noc partizani iz prva dva smijera preko patrije su probili obruc i prosli prem Grmecu, a za njima je proslo oko 10 000 civila. Partizana je bilo na Kozari oko 3500. U jutarnjim casovima fasisti su opet sastavili obruc. Prva grupa koja se probila bila je pod vodstvom Josipa Sose Mazara, i kada je saznao da je obruc sastavljen i da je ostala vecina naroda, naredio je povratak malobrojnim jedinicama u obruc. Drugu noc, planiran je ponovni proboj, medjutim nije uspio, fasisti su potisnuli partizane, posebno dolinom rijeke Mljecanice, gdje je bila sakrivena bolnica u kojoj je ubijeno 450 ranjenika, koje sam ranije spomenuo u diskusiji. Na Patriji je u te dvije noci poginulo oko 900 partizana. Izvan obruca ih je izaslo ispod 500 pod vodstvom Ranka Sipke, i oni su se prikljucili jedinicama u podgrmecu. Posto nisu vise na Kozari mogli pruzati frontalni otpor, partizani su se rasformirali u udarne grupe, obicno po dva tri covjeka i tako nastavili borbu u Kozari. Nakon mjesec dana cesljanja po kozari fasisti su objavili da je Kozara cista, da bi krajem avgusta preostala vojska i narod se skupili na visoravni Palež i tu su formirani novi odredi.