banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 08 Avg 2025, 16:01

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 36 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 30 Dec 2010, 08:31 
unaprijed se izvinjavam ako ova tema vec postoji, ali ja je nisam mogla naci.

http://www.glassrpske.com/vijest/3/drus ... Mraza.html

СAРAЈЕВО - Непосредно пред новогодишње празнике Исламска заједница БиХ издала је фетву у којој се наводи да Дједа Мраз није познат и признат у исламској традицији Бошњака, те се, нарочито бошњачкој дјеци, овај хришћански симбол покушава потурити као неутралан лик, пренијеле су агенције.

Дједа Мраз, чикица којем се радују сва дјеца на свијету, и ове године је непожељан у Сарајеву. Нема га ни на једној улици Сарајева, ни у вртићима.

Против Дједа Мраза није се окренуо ниједан други град у БиХ. Дједа је био и у Зеници, Бугојну, Мостару, Бихаћу.

Професор социологије Иван Шијаковић сматра да овакав потез Исламске заједнице значи уношење "још неких димензија као што су политичке и вјерске".

- Представљање Дједа Мраза са вјерским и другим обиљежјима значи покушај стварања додатних подјела у БиХ - истакао је Шијаковић.

Он је нагласио да је Сарајево центар ислама на овим просторима, те да је то сигурно разлог због којег се ова прича потенцира само у Сарајеву.

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2010, 08:57 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Bilo prošle godine, nešto slično ovome.
viewtopic.php?f=4&t=46151

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2010, 09:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
eto nije...

Citiraj:
Neposredno pred novogodišnje praznike Islamska zajednica BiH izdala je fetvu u kojoj se navodi da Djed Mraz nije poznat i priznat u islamskoj tradiciji Bošnjaka, te se, naročito bošnjačkoj djeci, taj kršćanski simbol pokušava poturiti kao neutralan lik.

Profesor Fakulteta islamskih nauka Enes Ljevaković objasnio je da je Djed Mraz direktno povezan s kršćanskom tradicijom i samo je drugo ime za Svetog Nikolu.

"Oni koji se ne obaziru na ovu činjenicu i pokušavaju da predstave, ustvari da nametnu, Djed Mraza kao općeprihvaćeni simbol darovanja djece povodom nove kalendarske godine, samo zamagljuju istinu i obmanjuju javnost, a posebno muslimansku djecu nastojeći im poturiti jedan kršćanski simbol kao neutralan općeprihvaćen i poželjan obrazac ponašanja", naglašava Ljevaković.

Za jedinog profesionalnog Djed Mraza u BiH, Mladena Jeličića Troku, koji već 40 godina donosi djeci iluziju u koju ponekad i sam povjeruje, ova fetva znači direktan udarac na njega, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Ja se osjećam apsolutno ugroženom jedinkom, jer je ta fetva poziv na moj javni linč i udar na moj život, privatnost, egzistenciju mene i moje djece", istaknuo je Mladen Jeličić Troka.

On je naglasio da samo nepismen čovjek može Djeda Mraza prozvati religijskim likom.

"Djed Mraz je ortopedsko sredstvo za odgoj djece. Međutim, danas roditelji uopće ne odgajaju svoju djecu, već ih odgajaju kojekakvi kvazi-pametnjakovići koji lupaju takve budalaštine i takve gluposti", dodao je Troka.

Novinarka tjednog magazina "Start" Rubina Čengić istaknula je da Djed Mraz kao nepoželjan datira od kraja rata.

"Prvo je bilo pismo Alije Izetbegovića gdje je rekao da Bošnjaci ne treba da slave Novu godinu, da to nije u njihovoj tradiciji i u duhu islama, a potom je Djed Mraz na ulici bio gađan kamenjem", naglasila je Čengićeva.

Iako neće biti na otvorenom, Gradska uprava Sarajeva organizirat će dodjelu paketića uz Djeda Mraza za najmlađe stanovnike.

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Igor Kamočaji naveo je da će novogodišnji program za najmlađe biti održan 30. prosinca u multimedijalnoj dvorani općine Novi Grad, uz jednu autorsku predstavu pod nazivom "Kako je Dudu ukrao Djeda Mraza" za djecu sa posebnim potrebama, a poslije predstave Djed Mraz će djeci dijeliti paketiće.

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2010, 09:39 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jan 2006, 11:47
Kreten je izjavio
"Profesor Fakulteta islamskih nauka Enes Ljevaković objasnio je da je Djed Mraz direktno povezan s kršćanskom tradicijom i samo je drugo ime za Svetog Nikolu"

jesu li sva djeca Sarajeva i okoline muslimanska, pa cak i ako se izjasnjavaju kao Bosanci ili Bosnjaci znaci li automatski da moraju zivjeti prema islamu??

zasto mi ne protjeramo iz Banjaluke tj RS sto je nehriscansko,antisrpsko tj. sto nije u skladu sa nasom kulturom i pravoslavnim duhom?
ni za pravoslavne Deda mraz nije u skladu sa vjerom, nego Sveti Nikola, Deda mraz potice sa zapada ali meni to ne smeta ni najmanje, svako ima pravo izbora.. bitna mi je samo djecija radost i veselje i da im je lijepo za NG i bozicne praznike..ali ovi poturceni (cuj Ljevakovic :roll: ) moraju uzeti djeci i to malo radosti
i eto organizovati ce se u "zatvorenom" kao da je neki grijeh, nesto strasnoo..ni slucajno na otvorenom da neko ne bi lincovao (srboćetnićkog) Djed Mraza

e da, po X put zivjela zajednicka,demokratska BiH koju neki zagovaraju

Majka je naš početak i kraj

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2010, 09:52 
Citiraj:
bitna mi je samo djecija radost i veselje i da im je lijepo za NG i bozicne praznike

x2

Ja bih to sve usranom motkom, koja su to djubrad, boze sacuvaj...

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2010, 09:55 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Jedu govna kratko i jasno nek idu u Avganistan ako im ovdje nije pravo nek puste normalne ljude da žive svoj život kako hoće! Pojedinci prave Kandahar od Sarajeva. :angry4:

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2010, 09:59 
e bas to, citavo vrijeme nije nikom smetao, ili jeste ali ovaj javni poziv je po meni olicenje kretenizma, sad odjednom kao hoce da ga zabrane :roll: .. deda mraz je tradicija, ustaljena u citavom svijetu, odraz je praznika, darivanja, topline, uveseljavanja najmladjih i sve sto ide uz tu praznicnu atmosferu..

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2010, 10:05 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2010, 15:03
Ne znam stvarno istinitost ovoga clanka i naravno da su upitne i namjere iza samog clanka (kao i uvijek kad Glas Srpske pise o Sarajevu)... moje dijete je bilo kod djeda mraza i dobilo paketic (firme placaju priredbe sa deda mrazom i paketicima koje se organizuju u Domu Mladih, itd. i sl.) a znam i da veceras u "nasem" vrticu (pod jurisdikcijom JP Djeca Sarajeva) ima organizovana dodjela paketica sa deda mrazom...

Veca je frka bila prosle godine koliko se sjecam kada je ona glupaca Arzija ili kako se vec zove trazila zabranu po vrticima...ove godine se o tome nije uopste dizala prasina - dok izgleda neko nije odlucio da je vrijeme :D.

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2010, 10:09 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2010, 15:03
breskvica je napisao:
zasto mi ne protjeramo iz Banjaluke tj RS sto je nehriscansko,antisrpsko tj. sto nije u skladu sa nasom kulturom i pravoslavnim duhom?

Lutko - to ste uradili jos 92' :lol:

Neka oproste posteni Srbi ovdje, osobi koja zove bosanske muslimane "poturicama" jednostavno sam morao...nisam imao izbora.

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2010, 10:15 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Vjerski zvaničnik pozvao,50% muslimana će možda podržati....Ove godine....Sledeće 40% i tako svake sledeće godine dok se konačno ne otrgnu ljudi iz šapa majmuna koji svoju ograničenost pravdaju vjerom....Na svim stranama.

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2010, 10:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
_zoka je napisao:
Vjerski zvaničnik pozvao,50% muslimana će možda podržati....Ove godine....Sledeće 40% i tako svake sledeće godine dok se konačno ne otrgnu ljudi iz šapa majmuna koji svoju ograničenost pravdaju vjerom....Na svim stranama.

da. iskreno se nadam da ce tako biti.

a vidite kako se jedna vijest objavljuje razlicito od strane razlicitih medijskih kuca (ovdje uporedjujem Glas Srpske i Bljesak)

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2010, 12:33 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Dec 2010, 14:25
http://sh.wikipedia.org/wiki/Deda_Mraz

Mada ni wiki nije skroz precizan...deda mraz ili djed mraz...kako god...je norveški Bog koji je u suštini zao lik ali ko zna kako se došlo do današnjeg oblika istog....zanimnjivo je da je do tridesetih godina djed mraz predstavljan u zelenom ruhu ali da su gigantske reklamne kampanje coca-cole uspjele da ga standardizuju kao debelog čičicu u crvenoj uniformi :)

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2010, 12:40 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 06 Sep 2010, 17:27
Još jednom se pokazuje da oni koji baš svugdje u svijetu traže za sebe ne samo toleranciju nego i mnogo više sami nemaju tolerancije prema drugima i to vulgarno i pokazuju.Još jedan znak njihive slabosti i straha.Koju to religiju može ugroziti lik iz dječje mašte,pogotovo pozitivan-jadna je takva religija.

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2010, 12:49 
nije bitno kako je doslo do deda mraza, bitno je da je on decenijama olicenje neceg lijepog i dragog.. i to naglo preseravanje bosnjaka..

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2010, 13:28 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2010, 10:38
Majoo mila što se braća Srbi puno zanimaju za islamske teme!!Za nepovjerovati! :D :D

Da malo pojasnimo neke stvari iako onima koji unaprijed prilaze sa predrasudama o Islamu i muslimanima je teško nešto pojašnjavati!

Mišljenje profesora Ljevakovića je objavljeno na rijasetovoj stranici i počinje sa ovom rečenicom:

Poštujući pravo izbora svakog pojedinca i porodice da u konkretnoj situaciji postupi u skladu s vlastitom savješću i opredjeljenjem, Fetva-emin dr. Enes Ljevaković želi ukazati na sljedeće"

Jel vam jasna ova rečenica???Spominje se vlastita savjest i opredjeljenje!!!HALO,,,,
Znači sloboda izbora!!
A onda dalje čovjek kao islamski alim dakle kao kompetentna osoba daje mišljenje u kojem dokazuje da Djeda Mraz nije proizvod islamske tradicije! I NIJE!!
Ja kao musliman ne slavim ovu novu godinu, ne kitim jelku niti je uopće unosim u kuću niti mi ama baš išta znači ova nova godina.Ako se nečem radujem na noć 31.12. to je zasigurno zbog filmskog programa i tu je KRAJ.
Ali,,,,,ni najmanje mi ne smeta što na tu noć padne milion petardi, raketa i što je neki ljudi onako baš muški proslave. Njihov izbor i neka se ljudi vesele.Sretno im od mene.

Znači nemojte se iščuđavati što većina muslimana ne voli Djeda Mraza kako ga vi volite!!
Nija se ne čudim što vi kao hrišćani ne obilježavate MEWLUD-rođenje poslanika Muhammeda s.a.w.s.! :wink:

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2010, 13:30 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2010, 10:38
I da, umalo zaboravih.
Evo orginalnog teksta na RIJSETOVOJ stranici:

http://rijaset.ba/index.php?option=com_ ... 1&Itemid=1

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2010, 13:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Uh uh, eto zašto ja imam produženu traumu od djeda mraza. :)
Ovo se prešlo sa teme "Zeleni dedo" na ovu? Pa nećete valjda opet isto?
Hajmo da kitimo jelku. :P

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2010, 13:36 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Naravno, već sam rekao da onaj kome ne paše seli se u Kandahar pa nek uživa. Ti prvi požuri Talha nemaš puno vremena...SRETNA NOVA GODINA!

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2010, 13:37 
talha, ne bih se iscudjavala kad bi se zakleo pred bogom, alahom svojim da nikad u zivotu nisi okitio jelku, bio kod deda mraza i slavio novu godinu.. u svim ostalim slucajevima imam pravo da se cudim

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2010, 13:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Okt 2006, 17:20
NFL fanatik je napisao:
breskvica je napisao:

Lutko - to ste uradili jos 92' :lol:

Neka oproste posteni Srbi ovdje, osobi koja zove bosanske muslimane "poturicama" jednostavno sam morao...nisam imao izbora.

:roll:

Sreca pa u Sarajevu ne protjerase, zaklase i zatrase nikoga i ne nazvase cetnicima, zlocincima i sl.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 36 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]