banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 17:46

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 20 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 26 Dec 2010, 02:16 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2004, 01:39
Ovako...prije nekih par mjeseci sam pocela imati probleme s grarfickom karticom, odnosno stalno sam dobijala obavijestenje u vezi drivera za graficku karticu. Medjutim, kad bih otisla direktno na NVIDIA site i dloadowala odgovarajuci driver, nikako ga ne bih mogla instalirati. Uvijek bi dobijala neke error poruke. U pitnanju je Sony Vaio laptop...jedini driver koji sam mogla instalirati je bio driver preporucen od strane Vaio Update Manager-a, ali bi se nakon instalacije istog laptop non stop gasio...posebice za vrijeme gledanja filmova itd. Boje bi se razlile po cijelom ekranu, i komp bi se samo ugasio. E tada sam je deinstalirala dati driver i komp mi je radio na standardnom VGA driveru duze vrijeme...stim da nisam mogla koristiti full screen opciju za neke video playere itd. Kako god...laptop je tako radio jedno vrijeme, da bi se prije nekoliko nedelja jednostavno ugasio, i kad sam ga pokusala upaliti ponovo ekran je bio u potpunosti crn...kao da je ugasen, uz tri zvuka...jedan dugi, i dva kratka. Malo sam googlovala i koliko sam uspjela pronaci u pitanju je video card error. Cak sam i na nekom od foruma pronasla onu caku da ga ostavim tako upaljenog i pregrijem u potpunosti, nakon cega sam ga uspjela upaliti i tako ga koristiti neko vrijeme. E onda mi je prosle nedelje, graficka izgleda potpuno poludila...s milion linija i tackica preko ekrana, boje kao razlivene itd...nakon cega sam ga morala ugasiti i od tad opet ista prica...crn ekran, pistanje, i to je to. E sad me zanima gdje bih mogla izvrsiti popravku. Cula sam za Setcomp..ali cula sam i da su im cijene poprilcno visoke. Procitala sam da je citava jedna serija NVIDIA kartica pravila slicne probleme. Laptop je SONY VAIO VGN FZ31S, star otprilike 3 godine...i koliko sam cula vecina latopa ima graficku karticu integrisanu sa maticnom plocom...sto bi znacilo da bi onda morala mjenjati cijelu maticnu plocu??? Nadam se da to nije slucaj i sa mojim laptopom :| Sorry za predugacak post, al' rekoh da sto bolje objasnim situaciju. Imate li kakvih prijedloga? Koliko bi me popravka/mjenjanje graficke kartice moglo kostati? .
Hvala

Poslednji put menjao dasha dana 26 Dec 2010, 02:38, izmenjena 2 puta

Vrh

PostPoslato: 26 Dec 2010, 02:22 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
Sve u svemu, bojim se da nemas mnogo opcija, osim SetCompa. Ja sam imao par sitnijih problema, i covjek mi je sve uredno rijesio. Sto se tice cijena, mislim da nije nista strasno. Pod uslovom da se samo moze izvrsiti intervencija na grafickoj, cijenim da bi to kostalo izmedju 80-100 maraka. Ako se mora mjenjati cijela ploca, to bi vjerovatno bilo 200+ km.

Btw, ne bih ti savjetovao da i dalje palis laptop, mozes samo pogorsati stvar. Sretno.

Vrh

PostPoslato: 26 Dec 2010, 02:27 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Hvala. Pa dobro do nekih 200-250 km je OK cijena. Naslusala sam se kojekakvih prica o cijenama preko 500 km i slicno. Setcomp se nalazi u Gundulicevoj, kod Pizzete...ali je ulaz od parkinga? Tako sam bar cula...

Vrh

PostPoslato: 26 Dec 2010, 02:32 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Da, ne ulazi se iz Gunduliceve, nego iza Pizzete. Tip je prilicno korektan, sve sto mi je rekao da ce uraditi uradio je, za koliko je rekao para, i za koliko je rekao vremena, moja preporuka. Jedino, mozda bi ipak mogao biti sekundu jeftiniji:)

Vrh

PostPoslato: 26 Dec 2010, 02:35 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Ok, hvala ti jos jednom. Odnijecu ga u Setcomp u ponedeljak, i nadati se da nece biti neka previsoka cijena. :-S

Vrh

PostPoslato: 26 Dec 2010, 11:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2002, 01:00
A da ti se laptop nije nagutao prasine pa se pregrijao? :)
Tako sam ja sahranio jedan laptop prije par godina: jadnicak se nagutao prasine koju ja nisam periodicno cistio, a posto je imao odvojenu graficku i standardno lose hladjenje iste, graficka se standardno pregrijavala i na kraju kompletno riknula :(
Od tada redovno cistim gril na hladnjaku svog sadasnjeg laptopa i nikakvih problema nemam :)

Vrh

PostPoslato: 26 Dec 2010, 12:04 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Moguce, ali sam ga skoro "usisala" i poslije toga je radio sasvim ok...i nakon nekog vremena (3-4 dana) opet ista prica. Plus, da je do pregrijavanja ne bih stalno dobijala error poruke u vezi drivera za graficku?

Vrh

PostPoslato: 26 Dec 2010, 12:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pa za laptope je karakteristicno sto ne mozes instalisati ni jedan drugi drajver osim onog koji dobijes uz laptop na cd/dvd-u ili ga skines sa sajta proizvodjaca laptopa, sto ce reci da je drajver specifican za tvoju graficku i tvoj model laptopa...
A jesi li pokusala da reinstalises windows pa na tu novu instalaciju da naabacis drajvere?
Mozes pokusati i ovo: http://www.omegadrivers.net/ -- omega driveri rade i na laptopima ;)

Vrh

PostPoslato: 26 Dec 2010, 15:24 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2009, 02:25
Ako se ne varam ovoj laptop bi trebao imati graficku NVIDIA GeForce 8600M GS (http://www.notebookcheck.net/Sony-Vaio- ... 490.0.html) tako da bi se teoretski mogla zamjeniti ako je riknula (da li ih neko kad nas ima?), mada slozio bih se sa epekom,ako vise ne znas sta da radis sa sistemom reinstaliras ga pa vidis da li dalje steka komp, e onda na servis itd. Uzmi neki w7 pa ga pusti da sam update-uje drivere pa ako se problem nastavi onda u servis. Srecno!

Vrh

PostPoslato: 26 Dec 2010, 16:36 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Problem je u tome sto ja nisam mogla instalirati odgovarajuci drajver sa NVIDIA sajta. Jedini dravjer koji sam mogla instalirati je taj koji mi je Vaio preporucivao, ali bi mi taj svako malo ledio sliku i gasio komp. Jeste u pitanju je NVIDIA GeForce 8600M GS, a sto se tice instalacije drugog sistema...ne znam da li bih to uopste mogla obzirom da, kao sto vec rekoh, uopste ne vidim ekran...on se upali, ali je u potpunosti crn. Vidim na Setcompovom sajtu reklamiraju da koriste originalne dijelove itd, pa se nadam da bi oni mogli nabaviti datu karticu. Posto jos nisam imala takvih problema, zanima me ako je u pitanju graficka kartica, i ako ugrade novu-da li tad moram ponovo instalirati Windows? Radije bih zadrzala onaj koji vec imam, obzirom da je original, a kod nas vecinom ugradjuju kopije.

Vrh

PostPoslato: 26 Dec 2010, 17:42 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Jesi probala naci driver na Microsoft Windows Update sajtu? Ako bi doslo do zamjene samo graficke, mogao bi se zadrzati postojeci Windows. Jesi probala drivere sa http://www.laptopvideo2go.com/?

Vrh

PostPoslato: 26 Dec 2010, 18:40 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Hm, ako ne vidis apsolutno nista na ekranu kad ga upalis (post screen,bios, nista) mogao bi biti i ostecen flat kabel (povezuje maticnu i display). Tu nikakvi drajveri ne mogu pomoci. Opet je rjesenje samo servis. Kad upalis klimni malo display gore-dole, lijevo-desno (ne prejako) pa ako malo "trepne" to je to. Na mojoj staroj toshibi je bio ostecen, zatamnjivao se pa sam morao malo cimati, dok se kod kolege nakon 1 min od paljenja slika na ekranu jednostavno istopila. Ipak, nadam se da su samo drajveri. :confused3:

Vrh

PostPoslato: 26 Dec 2010, 20:41 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Ne, nisam trazila drivere na Microsoftovom sajtu, a sad ga i ne mogu upaliti. Ne znam, nisam strucnjak, ali mislim da je otisla graficka kartica, jer on je radio sasvim ok na tim standard VGA drajverima...plus ona caka s pregrijavanjem nebi trebala da djeluje ako je do drajvera...isto vazi i za display, ako je do display-a ili kabla, nikakvo pregrijavanje nebi bilo od pomoci. Koliko sam procitala na tu temu, navodno pregrijavanjem se taj dio oko chipset-a/maticne ploce smeksa i slijepi? Pojma...poenta je da sam pomocu toga nekoliko puta upalila komp, ali sad vise i ne pokusavam jer, kao sto rekoh, ekran je kod zadnjeg paljenja bio prekriven linijama i tackama...ne gledljivo.

Vrh

PostPoslato: 26 Dec 2010, 21:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Kao sto sam vec rekao - svaki proizvodjac laptopa pise drajvere za svoj graficki podsistem tj. za svaki model laptopa ponaosob, cak i ako skines drajvere za tu graficku kartu sa nvidinog ili ati-jevog sajta oni SIGURNO nece raditi... zasto? Ne znam, vjerovatno tu postoji neki dogovor izmedju proizvodjaca laptopa i grafickih cipova, ili se ovi drugi jednostavno ogradjuju od eventualne stete koja bi mogla nastati ako bi korisnici instalisali genericke drajvere. Drajvere za svoj laptop nadji na sony-jevom sajtu i te skini i instalisi... ako mozes :)
Standardni VGA drajveri koji dolaze uz windows ne znaju kako da iskoriste hardversku akceleraciju konkretnog GPU-a, oni samo sluze da ti "bace sliku na ekran" i sluze dok ne instalises adekvatan drajver za graficku karticu. Problema nema kod upotrebe microsoftovih drivera upravo zato sto oni i ne znaju da u potpunosti opterete GPU, samim tim ne dolazi do pretjeranog zagrijavanja, kad nabacis odgovarajuce drajvere oni ce da "ukljuce" sve mogucnosti GPU-a koji proizvodi puno toplote -> pregrijavanje -> linije po ekranu :) Ciscenje hladnjaka bi trebalo pomoci, ali ako je graficka vec ostecena onda pravac servis ;)

@spiridon986: to sto laptop ima dedicated grafiku ne znaci da je graficka kartica fizicki odvojena od ostatka laptopa, vecina ih je integrisana na plocu a zovu se "dedicated" zato sto imaju zaseban GPU i RAM odvojen od sistemskog RAM-a. Opet - najbolje znaju ljudi u servisu.

Moj je savjet da ipak reinstalises windows, nabacis drajvere koje si dobila uz laptop ili da ih skines sa interneta pa da vidis sta ce se desavati. Sto se tice licence za windows, ona ti uvijek vrijedi cak i ako si windows instalisala sa piratskog cd-a, sve sto treba da uradis je da aktiviras windows preko interneta (ako bas hoces) :)
Ako nista ne vidis na ekranu i ako ne mozes ni da pokrenes setup windowsa onda je to ipak hardverski kvar i nista navedeno ti nece pomoci osim odlaska u servis :)

Vrh

PostPoslato: 26 Dec 2010, 23:44 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pa probala sam da instaliram taj drajver koji mi je sam Vaio preporucivao, ali kao sto vec rekoh, to nije pomoglo. U full screen opciji bi se slika zaledila, boje razlile po ekranu, i laptop se gasio. Kako god, sutra ga nosim u Setcomp, pa sta bude...samo se nadam da nece biti nesto preskupo. :-?

Vrh

PostPoslato: 27 Dec 2010, 00:29 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Ajde, ako nije problem, napisi sta su ti rekli pa mozda nesto i naucimo ovde... :o

Vrh

PostPoslato: 27 Dec 2010, 01:05 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

LOL...vazi!

Vrh

PostPoslato: 28 Dec 2010, 01:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2003, 12:10
dasha je napisao:
Ne, nisam trazila drivere na Microsoftovom sajtu, a sad ga i ne mogu upaliti. Ne znam, nisam strucnjak, ali mislim da je otisla graficka kartica, jer on je radio sasvim ok na tim standard VGA drajverima...plus ona caka s pregrijavanjem nebi trebala da djeluje ako je do drajvera...isto vazi i za display, ako je do display-a ili kabla, nikakvo pregrijavanje nebi bilo od pomoci. Koliko sam procitala na tu temu, navodno pregrijavanjem se taj dio oko chipset-a/maticne ploce smeksa i slijepi? Pojma...poenta je da sam pomocu toga nekoliko puta upalila komp, ali sad vise i ne pokusavam jer, kao sto rekoh, ekran je kod zadnjeg paljenja bio prekriven linijama i tackama...ne gledljivo.

Ukoliko je star toliko koliko tvrdiš to bi otprilike trebala biti ona serija laptopa koja se isporučivala sa Windows Vistom na sebi. Hp je sa jednom serijom laptopa u sklopu Pavilion linije isto radio, odnosno radio u dilu sa MS, pokušavajući gurati Vistu. Mnogi su tada pokušavali rušiti Vistu i postavljati XP i imali su problema sa grafikom jer grafika nije prihvatala nikakav driver osim onog za Vistu. Jednostavno su proizvođači malo "čaprknuli" po zapisu na čipu i sredili ga da radi ono što oni zahtjevaju. U to vrijeme sam ja to zaobilazio pomoću onoga što open zajednica nudi:
http://www.tweakforce.com/

Moguće da je nešto slično i sa tvojim modelom. Toliko što se tiče problema sa driverima. Što se tiče pregrijavanja, dobro si čula za princip, ali si ga loše primjenila. Serija 8000 kod nVidije se užasno grijala. U desktop varijantama ih je bilo dosta sa pasivnim hlađenjem, a i sa lošim aktivnim. I onda ih je mnogo rikavalo da je to bilo čudo. Prvi simptomi su bili artifakti, a zatim otkazivanje rada pod driverom, rad samo u safe modu, odnosno sa generičkim driverom, a zatim smrt. Internet je čudo, a samim tim i Youtube pa tamo nađeš sistem "prepicanja" grafulje. Radi se o tome da se grafička izvadi, rastavi i termalno obradi u pećnici na 190-200 C, tokom 7-10min, zatim postepeno ohladi, čip se namaže dobrom termalnom pastom, postavi se dobro hlađenje, dodaje se ventilator ako ga nema i to se tako stvarno popravi. Radi se o nekoj "prekonfiguraciji strukture čipa i popravke mikroskopskih oštećenja usljed djelovanja odgovarajuće temperature dok čip nije pod naponom...bla...bla...bla, ali ipak radi.
Napominjem: Termalno obradi van računara. A ne da se pod naponom i u radu opterećuje dok se ne prepeče. Ti si je samo dokusurila.
Možda bi se i mogla obraditi, pod uslovom da se može odvojiti od ploče. Ali kako joj onda poboljšati hlađenje. A ako uspiješ to srediti, stavi Windows 7 po mogućnosti, mislim da onda nećeš imati problema sa driverima.

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2011, 21:05 
Voajer
Voajer
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2011, 22:44
Znali neko gde u BL ima da se kupiti dobra graficka karta do nekih 80km-100km :evil3: ??

Vrh

PostPoslato: 16 Jan 2011, 01:36 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2010, 11:27
Nema nigdje ''dobra'' za te pare, uzmi bilo koju koju nađeš i moći će da prikazuje HD video, to joj je maksimum... :D

The sun the moon the stars all bear my seal.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 20 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]