dasha je napisao:
Ne, nisam trazila drivere na Microsoftovom sajtu, a sad ga i ne mogu upaliti. Ne znam, nisam strucnjak, ali mislim da je otisla graficka kartica, jer on je radio sasvim ok na tim standard VGA drajverima...plus ona caka s pregrijavanjem nebi trebala da djeluje ako je do drajvera...isto vazi i za display, ako je do display-a ili kabla, nikakvo pregrijavanje nebi bilo od pomoci. Koliko sam procitala na tu temu, navodno pregrijavanjem se taj dio oko chipset-a/maticne ploce smeksa i slijepi? Pojma...poenta je da sam pomocu toga nekoliko puta upalila komp, ali sad vise i ne pokusavam jer, kao sto rekoh, ekran je kod zadnjeg paljenja bio prekriven linijama i tackama...ne gledljivo.
Ukoliko je star toliko koliko tvrdiš to bi otprilike trebala biti ona serija laptopa koja se isporučivala sa Windows Vistom na sebi. Hp je sa jednom serijom laptopa u sklopu Pavilion linije isto radio, odnosno radio u dilu sa MS, pokušavajući gurati Vistu. Mnogi su tada pokušavali rušiti Vistu i postavljati XP i imali su problema sa grafikom jer grafika nije prihvatala nikakav driver osim onog za Vistu. Jednostavno su proizvođači malo "čaprknuli" po zapisu na čipu i sredili ga da radi ono što oni zahtjevaju. U to vrijeme sam ja to zaobilazio pomoću onoga što open zajednica nudi:
http://www.tweakforce.com/Moguće da je nešto slično i sa tvojim modelom. Toliko što se tiče problema sa driverima. Što se tiče pregrijavanja, dobro si čula za princip, ali si ga loše primjenila. Serija 8000 kod nVidije se užasno grijala. U desktop varijantama ih je bilo dosta sa pasivnim hlađenjem, a i sa lošim aktivnim. I onda ih je mnogo rikavalo da je to bilo čudo. Prvi simptomi su bili artifakti, a zatim otkazivanje rada pod driverom, rad samo u safe modu, odnosno sa generičkim driverom, a zatim smrt. Internet je čudo, a samim tim i Youtube pa tamo nađeš sistem "prepicanja" grafulje. Radi se o tome da se grafička izvadi, rastavi i termalno obradi u pećnici na 190-200 C, tokom 7-10min, zatim postepeno ohladi, čip se namaže dobrom termalnom pastom, postavi se dobro hlađenje, dodaje se ventilator ako ga nema i to se tako stvarno popravi. Radi se o nekoj "prekonfiguraciji strukture čipa i popravke mikroskopskih oštećenja usljed djelovanja odgovarajuće temperature dok čip nije pod naponom...bla...bla...bla, ali ipak radi.
Napominjem: Termalno obradi van računara. A ne da se pod naponom i u radu opterećuje dok se ne prepeče. Ti si je samo dokusurila.
Možda bi se i mogla obraditi, pod uslovom da se može odvojiti od ploče. Ali kako joj onda poboljšati hlađenje. A ako uspiješ to srediti, stavi Windows 7 po mogućnosti, mislim da onda nećeš imati problema sa driverima.