banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 08:02

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 53 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 20 Dec 2010, 19:00 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jun 2004, 20:09
zivim u usa i razmislja da kupim ili stan ili poslovni prostor u banjaluci. Jedini problem je kako se meni cini da su cjene nekretnina dosta visoke a rente i kirije relativno niske.
Kad bi ulozio nekih $100,000 usd u poslovni prostor ili nesto slicno, kakvu mjesecnu zaradu bi mogao da ocekujem?
osim nekretnina koja je bolja grana poslovanja gjde bi s tom sumon novca mogao solidno da zivim?

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2010, 19:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
За 100 000 долара можеш купити већи стан на доброј локацији у центру. Ту би ти онда кирија вјероватно ишла преко 500 КМ (зависи како би га опремио и коме би га изнајмио).
Да стекнеш осјећај, једнособни станови у мојој згради на Мејдану (нешто преко 40 м2, зграда стара пар година) рентају се за 400 КМ плус режије и релативно лако је наћи подстанара.

Станови се рентају углавном на црно, мада сад све више иде и неки уговор уз то (па и оне капаре које подстанар даје и које му се враћају кад напушта стан).

Дакле, станови су релативно сигурни за рентање и знаш на чему си. Пословни простори су већ игранка. Локација игра огромну улогу, све је више шопинг центара у које се људи селе, некакве битне локације у граду више нису атрактивне. Плус пословни простор обично ренташ правном лицу, а правно лице често испари и остави дугове.

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2010, 20:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
ulaganje u bilo koji posao koji glavnicu ne vraca u periodi izmedju 7 i 10 godina je apsolutna utopija i na nivou nizem od bankarskih kamata. u konkretnom slucaju za 130000 fakin maraka (100000usd) mozes kupiti 60-70 kv.m u novogradnji ili nesto beznacajno vise u starim zgradama. rentanjem za 500 a ne 400 maraka ti godisnje "uberes" 6000 maraka. da bi vratio svoje ulaganje treba ti jebenih 20 i kusur godina pa prema tome to bi ti ulaganje bilo na granici maloumnog. naime, vise bi zaradio da orocis sredstva u banci jer po dogovoru mozes dobiti u npr. zagrebackoj banci do 4,2 ili 4,3 % na deset i vise godina (oko3,6% plus premija): to znaci da bi vec trecu godinu imao kamata u vrijednosti rente a svake sledece godine vise i vise. mozes sam preracunati jer bi ti prve godine bilo npr 4200 usd druge preko 4600 itd
ali slutim da tebe zanima " normalna" balkanska zarada. u tom slucaju ona je proporcinalna riziku. dodjes i cucis ovde dva, tri mjeseca , sacekas nekog kooperanta koji je uzeo stan u racun (za naplatu izvedenih radova) gusi se bez svjezeg novca i kupis stan za 1500-1600 maraka po kvadratu i preprodajes za 1800( ili bilo koja druga relacija gdje si dobar 200-300) maraka po kvadratu, ubijes na brzinu 20 milja i jovo nanovo (kakve god troskove i rizik odbijes bolje je od 6000) ako zelis "normalnu" balkansku zaradu a legalnu u smislu ulaganja u proizvodnju ili trgovinu, sa 100000 usd mozes se uhvatii za usi i igrati kolo. to je go q. mislim nije, mozes se obogatiti al moras ostaviti kicmu ili platiti savjetnika :)
drugarski pozdrav

p.s.za druge savjete ili eventualna ulaganja, consalting usluge naplacujem :evil3: salim se :lol:

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2010, 20:34 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

hvala na savjetima, 500 maraka je mala zarada na toliku sumu ulozenog novca, ovde u usa bi mogao da uzmem blizu 1000 maraka ali bi radije da se vratim u banjaluku i otpocnem nesto.
razmisljao sam i o uvozu americkih auta pa cak i manjih glisera, koji su ovde dosta jeftiniji, ali nisam siguran kako bi islo i dali ima toliko ljudi s parama koji mogu da priuste takve stvari?

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2010, 22:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
A i američka auta su tražena pogotovo benzinjare od 3000+ kubika.
Savjet, sačekaj sa povratkom još malo, čuvaj pare i nastavi se informisati i razmišljati o situaciji i mogućnostima ovde.

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2010, 22:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

del_capo je napisao:
hvala na savjetima, 500 maraka je mala zarada na toliku sumu ulozenog novca, ovde u usa bi mogao da uzmem blizu 1000 maraka ali bi radije da se vratim u banjaluku i otpocnem nesto.

Чисто поређења ради... шта можеш да купиш у САД за 100 000 долара (који град, периферија или центар) и колико можеш добити од рентања тог објекта?

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2010, 23:30 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

zavisi, svaki grad je prica za seve ali market sa nekretninama je jos u krizi. u vegasu, gdje su nekretnine najvise pogodjene, mozes da kupis veoma dobru kucu za te pare, za koliku rentati ne znam, ali ne vjerujem da bio dobio neke velike pare, jer je veliki broj kuca i stanova na marketu. ovde gdje sam ja za 100 hiljada malo teze, mozda kucu koju treba malo renovirati, za 120 solidnu kucicu i da je izdam za 700-800$.

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2010, 23:33 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
Gliseri... Američka auta...

Reci mi da se šališ...

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2010, 00:31 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

prijatelj mi je u bg prodao jeep i prikolicu i gliser za dva dana, znam do banjaluka nije beograd ali zato i pitam.

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2010, 00:43 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Apr 2010, 13:39
hahah simpatican je ovaj komentar da je ulaganje u nekretnine na granici maloumnog...pa nema sigurnije investicije od nekretnina naravno ako se ne preplati.Ulagati novac u banke u ovim monetarnim oscilacijama u svjetskoj krizi je vise malumno.Lako se desi da banke propadnu usljed kolapsa finansijskog trzista i ostanes i bez para i bez te famozne kamate . A ta kamata zavisi od neke valute a ta valuta izgubi vrijednost izgubis i ti novac u toj vrijednosti dok nekretnine ne gube vrijednost.

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2010, 00:48 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Maj 2009, 19:48
nekretnine su najsigurnije ... bolje nego da novac lezi u banci i gubi vrijednost.

sto se tice ulaganja u neki biznis, vrijedi pokusati ... bez rizika nema profita, u danasnje vrijeme nista nije sigurno

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2010, 01:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Kupi obveznice Republike Srpske ili grada Banjaluke.

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2010, 01:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

stefan_bl_92 je napisao:
hahah simpatican je ovaj komentar da je ulaganje u nekretnine na granici maloumnog...pa nema sigurnije investicije od nekretnina naravno ako se ne preplati.Ulagati novac u banke u ovim monetarnim oscilacijama u svjetskoj krizi je vise malumno.Lako se desi da banke propadnu usljed kolapsa finansijskog trzista i ostanes i bez para i bez te famozne kamate . A ta kamata zavisi od neke valute a ta valuta izgubi vrijednost izgubis i ti novac u toj vrijednosti dok nekretnine ne gube vrijednost.

kad ponovo procitas post shvatices sta pise. procitaj i tri puta. a floskule o monetarnim oscilacijama i stabilnom trzistu nekretnina mozes sa rajom. ja se konkretno ne bavim ostavljanjem novca u banke ali ti je gore lijepo objasnjeno sta se smatra normalnim poslom, samo u ovakvim vukojebinama idioti smatraju da je staviti 150000 kerma u stan i rentati ga za 500 dobar posao. to je zato sto nisu nikada zaradili tih 150000 kerma i dao im je tata ili su ih nasledili. za nesposobne je i 500 km sasvim pristojno, slazem se.

sasvim druga tema je trziste nekretnina, banke, garancije itd. i ja vjerujem u zemlju i kvadrat ali ne bi imao nista protiv ni chf ili euro kamate da imam viska novca. koliko je stabilno trziste mogu ti reci oni koji su prije dve godine u gradu kupovali nekretnine po 2700, 3000 pa i vise km, a sad se kupuje od 1800 do 2100-200. cak je i famozna krajina cekala i drzala cjenu 2500 a sad se reklamiraju za 1999 sa pdv-om. i sad primjer iz RL: lik platio stan 300000 od sto kvadrata, frka mu je, propao mu posao i prodaje stan zadnjih 6 mjeseci. na kraju ga proda namjestenog za 2300 , pao za dve godine stoju. ybg, stabilne nekretnine? a banke nestabilne? sve propale u medjuvremenu?( i niko ne garantuje za uloge?) jedno je teorija a sasvim drugo zivot. ulaganje novca i nije za djecija razmisljanja, ovaj decko koji je postavio temu ima zablude u pogledu luksuzne robe i trgovine sa istom ali je na srecu svjestan i da je kupovina stana u bluci (maloj sredini) radi rentanja utopija.
poenta je da ima poslova u koje moze uloziti svoj novac, od poljoprivrede i kupovine jeftine zemlje u okolini bl do neke usluzne djelatnosti (i da mora raditi kako bi bio uspjesan u oplodjenju istog)a uloziti taj novac u stan i ocekivati lagodna zivot od rente je san bl dzabalebana.
Citiraj:
pa nema sigurnije investicije od nekretnina naravno ako se ne preplati.Ulagati novac u banke u ovim monetarnim oscilacijama u svjetskoj krizi je vise malumno.

iz gore navedenog primjera ocigledno da je stan preplacen ali to tako 2008 nije izgledalo, je l da? a kakva je ova godina i kakva ce biti sledeca ili cak i sledece dve (ili vise) pitanje je da li je i 2000 za banjaluku realno. prije ce biti da je investiranje u nekretnine sigurno u bl samo ako je nekretnina po 1000 km/ kvadrat. a svjetska kriza koja kaci banku kaci i tvoj kiosk ispred kuce/zgrade i ne samo njega,vec i svaku nekretninu i investiciju, kravu, zemlju, sljivu.
i de mi objasni na prakticnom primjeru monetarnu oscilaciju eura u zadnje dvije godine u odnosu na km?

Poslednji put menjao manitu uci da svira dana 21 Dec 2010, 02:13, izmenjena 2 puta

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2010, 02:04 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

naime, vise bi zaradio da orocis sredstva u banci jer po dogovoru mozes dobiti u npr. zagrebackoj banci do 4,2 ili 4,3 % na deset i vise godina (oko3,6% plus premija): to znaci da bi vec trecu godinu imao kamata u vrijednosti rente a svake sledece godine vise i vise. mozes sam preracunati jer bi ti prve godine bilo npr 4200 usd druge preko 4600 itd

to je tacno ako zelis da ti glavnica para raste i ne mislis da zivis od tih para. ali ako zivis od kamate, tvoja glavnica ne raste, ustvari inflacija ju pojede i kupovna ti se moc smanjuje. sa druge strane nekretnine bi trebale koliko toliko da rastu na duge staze a mjesecnu zaradu mozes da trosis.

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2010, 02:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

del_capo je napisao:
naime, vise bi zaradio da orocis sredstva u banci jer po dogovoru mozes dobiti u npr. zagrebackoj banci do 4,2 ili 4,3 % na deset i vise godina (oko3,6% plus premija): to znaci da bi vec trecu godinu imao kamata u vrijednosti rente a svake sledece godine vise i vise. mozes sam preracunati jer bi ti prve godine bilo npr 4200 usd druge preko 4600 itd

to je tacno ako zelis da ti glavnica para raste i ne mislis da zivis od tih para. ali ako zivis od kamate, tvoja glavnica ne raste, ustvari inflacija ju pojede i kupovna ti se moc smanjuje. sa druge strane nekretnine bi trebale koliko toliko da rastu na duge staze a mjesecnu zaradu mozes da trosis.

jest, al u londonu i parizu. ja sam ti samo uporedio odnos zarade kako bi ti prikazao koliko je kupovina nekretnine u ovoj vukojebini sa namjerom rentanja bezvezna. otkud ideja povrsnim citacima da ja savjetujem banku? :dash: savjetujem spekulativno kupovanje nekretnina, sverc i posao na crno, ako znas. ako ne znas, radi brate sa autima i gliserima. manite se maste, tema je bl i 100000usd
Citiraj:
sa druge strane nekretnine bi trebale koliko toliko da rastu
jest, pa je na trzistu u zemlji iz koje nam ti pises trenutno kolaps . koliko je ta kuca o 120000 koju spominjes bila prije tri godine? kada ce ponovo biti cjene na nivou 2007/8? je l iko sa sigurnoscu moze reci za koliko ce se trziste nekretnina oporaviti? jel znas da ti je jeftinije kupiti stan u njemackoj ili spaniji nego u bl?

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2010, 10:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Bicu iskren i reci da se meni od ulaganja u banku i berze nekretnina
mnogo vise dopala ona ideja sa ulaganjem u glisere i auta benzince od 3000-6000 kubika. :D

Salu na stranu, ima nacin da se taj novac obrne uz razumne stope rizika i pristojan profit,
ali ukljucuje svakodnevno ustajanje u 4 ujutru i puno rmbacenja.

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2010, 10:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
manitu uci da svira je napisao:
koliko je ta kuca o 120000 koju spominjes bila prije tri godine? kada ce ponovo biti cjene na nivou 2007/8? je l iko sa sigurnoscu moze reci za koliko ce se trziste nekretnina oporaviti? jel znas da ti je jeftinije kupiti stan u njemackoj ili spaniji nego u bl?

Deda, zaboravljas da ameri prave kuce od sperploce i rigipsa (sifra sjeti se OTO-a) :D

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2010, 10:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
A sto bas u Banjaluci, kad zivis na drugom kraju svijeta i imas toliki izbor gdje da pametnije ulozis novac nego ovdje. Npr. kupi neki apartmancic na Tajlandu, a imas agencije koje ga u tvoje ime iznajmljuju turistima a tebi salju zaradu.

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2010, 10:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

blaf77 je napisao:
A sto bas u Banjaluci, kad zivis na drugom kraju svijeta i imas toliki izbor gdje da pametnije ulozis novac nego ovdje. Npr. kupi neki apartmancic na Tajlandu, a imas agencije koje ga u tvoje ime iznajmljuju turistima a tebi salju zaradu.

Или ако се већ враћаш, купи нешто на мору у Хрватској. То се лакше рента и боља је лова.

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2010, 17:04 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Apr 2010, 13:39
manitu uci da svira je napisao:
stefan_bl_92 je napisao:

kad ponovo procitas post shvatices sta pise. procitaj i tri puta. a floskule o monetarnim oscilacijama i stabilnom trzistu nekretnina mozes sa rajom. ja se konkretno ne bavim ostavljanjem novca u banke ali ti je gore lijepo objasnjeno sta se smatra normalnim poslom, samo u ovakvim vukojebinama idioti smatraju da je staviti 150000 kerma u stan i rentati ga za 500 dobar posao. to je zato sto nisu nikada zaradili tih 150000 kerma i dao im je tata ili su ih nasledili. za nesposobne je i 500 km sasvim pristojno, slazem se.

sasvim druga tema je trziste nekretnina, banke, garancije itd. i ja vjerujem u zemlju i kvadrat ali ne bi imao nista protiv ni chf ili euro kamate da imam viska novca. koliko je stabilno trziste mogu ti reci oni koji su prije dve godine u gradu kupovali nekretnine po 2700, 3000 pa i vise km, a sad se kupuje od 1800 do 2100-200. cak je i famozna krajina cekala i drzala cjenu 2500 a sad se reklamiraju za 1999 sa pdv-om. i sad primjer iz RL: lik platio stan 300000 od sto kvadrata, frka mu je, propao mu posao i prodaje stan zadnjih 6 mjeseci. na kraju ga proda namjestenog za 2300 , pao za dve godine stoju. ybg, stabilne nekretnine? a banke nestabilne? sve propale u medjuvremenu?( i niko ne garantuje za uloge?) jedno je teorija a sasvim drugo zivot. ulaganje novca i nije za djecija razmisljanja, ovaj decko koji je postavio temu ima zablude u pogledu luksuzne robe i trgovine sa istom ali je na srecu svjestan i da je kupovina stana u bluci (maloj sredini) radi rentanja utopija.
poenta je da ima poslova u koje moze uloziti svoj novac, od poljoprivrede i kupovine jeftine zemlje u okolini bl do neke usluzne djelatnosti (i da mora raditi kako bi bio uspjesan u oplodjenju istog)a uloziti taj novac u stan i ocekivati lagodna zivot od rente je san bl dzabalebana.
Citiraj:
pa nema sigurnije investicije od nekretnina naravno ako se ne preplati.Ulagati novac u banke u ovim monetarnim oscilacijama u svjetskoj krizi je vise malumno.

iz gore navedenog primjera ocigledno da je stan preplacen ali to tako 2008 nije izgledalo, je l da? a kakva je ova godina i kakva ce biti sledeca ili cak i sledece dve (ili vise) pitanje je da li je i 2000 za banjaluku realno. prije ce biti da je investiranje u nekretnine sigurno u bl samo ako je nekretnina po 1000 km/ kvadrat. a svjetska kriza koja kaci banku kaci i tvoj kiosk ispred kuce/zgrade i ne samo njega,vec i svaku nekretninu i investiciju, kravu, zemlju, sljivu.
i de mi objasni na prakticnom primjeru monetarnu oscilaciju eura u zadnje dvije godine u odnosu na km?

Prvo ti bolje procitaj moj post...kao sto rekoh nema sigurnije investicije od nekretnine osim ako se ne preplati...dakle ako se ne PREPLATI.. a postoje strucnjaci koji prate kretanje trzista nekretnina i znaju sta je realna sta nerealna cijena nekretnine...ne kupuju se nekretnine u momentu..nego se razmotri situacija...ja nisam navodio uopste pojedinacne vrste nekretnina kao primjer...realno kuce su ispod cijene u Banja Luci i desavaju se situacije da se kuca moze kupiti za manje pare nego sto kosta da se napravi nova iz temelja...samo zbog seljacke politike hocu ja stan od 50-60 kvadrata a za te pare a moze kupiti kucu na sprat sa 3 puta vecom kvadraturom. A zemljiste ide iz krajnosti u krajnosti..neke lokacije poput Zaluzana i Trna su izuzetno precijenjene dok su ove gore prema Saracici tj 4 5km od centra povoljne i tu treba ulagati pare jer njima vrijednost moze samo rasti...a koliko znam kamata orocene stednje se vezuje uz svajcarski franak...koji nenormalno osciluje...i opet zakljucak:
KAD SE PARE ULOZE U NEKRETNINU,KOJA JE REALNO PLACENA,NIKAKO SE NE MOZE IZGUBITI VRIJEDNOST NOVCA DOK BANKE UOPSTE NISU POUZDANE..pa mislim opste je poznato gdje svi veliki tajkuni ulazu novac...samo NEKRETNINE..Banke su institucije za sisanje naivnih...( imas primjer za to u skorijoj proslosti kako su ljudi ostajali bez cijelog novcanog imetka samo zato sto su ga ulagali u banke tj problematika stare devizne stednje )

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 53 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]