stefan_bl_92 je napisao:
hahah simpatican je ovaj komentar da je ulaganje u nekretnine na granici maloumnog...pa nema sigurnije investicije od nekretnina naravno ako se ne preplati.Ulagati novac u banke u ovim monetarnim oscilacijama u svjetskoj krizi je vise malumno.Lako se desi da banke propadnu usljed kolapsa finansijskog trzista i ostanes i bez para i bez te famozne kamate . A ta kamata zavisi od neke valute a ta valuta izgubi vrijednost izgubis i ti novac u toj vrijednosti dok nekretnine ne gube vrijednost.
kad ponovo procitas post shvatices sta pise. procitaj i tri puta. a floskule o monetarnim oscilacijama i stabilnom trzistu nekretnina mozes sa rajom. ja se konkretno ne bavim ostavljanjem novca u banke ali ti je gore lijepo objasnjeno sta se smatra normalnim poslom, samo u ovakvim vukojebinama idioti smatraju da je staviti 150000 kerma u stan i rentati ga za 500 dobar posao. to je zato sto nisu nikada zaradili tih 150000 kerma i dao im je tata ili su ih nasledili. za nesposobne je i 500 km sasvim pristojno, slazem se.
sasvim druga tema je trziste nekretnina, banke, garancije itd. i ja vjerujem u zemlju i kvadrat ali ne bi imao nista protiv ni chf ili euro kamate da imam viska novca. koliko je stabilno trziste mogu ti reci oni koji su prije dve godine u gradu kupovali nekretnine po 2700, 3000 pa i vise km, a sad se kupuje od 1800 do 2100-200. cak je i famozna krajina cekala i drzala cjenu 2500 a sad se reklamiraju za 1999 sa pdv-om.
i sad primjer iz RL: lik platio stan 300000 od sto kvadrata, frka mu je, propao mu posao i prodaje stan zadnjih 6 mjeseci. na kraju ga proda namjestenog za 2300 , pao za dve godine stoju. ybg, stabilne nekretnine? a banke nestabilne? sve propale u medjuvremenu?( i niko ne garantuje za uloge?) jedno je teorija a sasvim drugo zivot. ulaganje novca i nije za djecija razmisljanja, ovaj decko koji je postavio temu ima zablude u pogledu luksuzne robe i trgovine sa istom ali je na srecu svjestan i da je kupovina stana u bluci (maloj sredini) radi rentanja utopija.
poenta je da ima poslova u koje moze uloziti svoj novac, od poljoprivrede i kupovine jeftine zemlje u okolini bl do neke usluzne djelatnosti (i da mora raditi kako bi bio uspjesan u oplodjenju istog)a uloziti taj novac u stan i ocekivati lagodna zivot od rente je san bl dzabalebana.
Citiraj:
pa nema sigurnije investicije od nekretnina naravno ako se ne preplati.Ulagati novac u banke u ovim monetarnim oscilacijama u svjetskoj krizi je vise malumno.
iz gore navedenog primjera ocigledno da je stan preplacen ali to tako 2008 nije izgledalo, je l da? a kakva je ova godina i kakva ce biti sledeca ili cak i sledece dve (ili vise) pitanje je da li je i 2000 za banjaluku realno. prije ce biti da je investiranje u nekretnine sigurno u bl samo ako je nekretnina po 1000 km/ kvadrat. a svjetska kriza koja kaci banku kaci i tvoj kiosk ispred kuce/zgrade i ne samo njega,vec i svaku nekretninu i investiciju, kravu, zemlju, sljivu.
i de mi objasni na prakticnom primjeru monetarnu oscilaciju eura u zadnje dvije godine u odnosu na km?