_zoka je napisao:
Silvio Dante je napisao:
То је већ нешто. Идеја, фино замишљена али неизводљива због следећег:
Хрвати неће кантон, већ ентитет.
РС ни сада нема велику администрацију, има је ФБиХ због кантона а чисто сумњам да би било који кантон пристао да изгуби овлаштења.
Укинути парламент а створити владу БиХ?
Како то може?

Види се другар да ти са институцијама ниси имао превише посла. Постојање симетричног парламента је основ за постојање владе (чак и у диктатури). Једино ако би стварали нешто ново, паранормално (мада ово сада је већ паранормално тако да можда би то и прошло).
Опет кажеш, влада БиХ која би представљала БиХ у свету. Питање: Како?
Сада имаш председиништо које управо има задатак да представља БиХ у свету (такође постоје и министри на нивоу БиХ) и како то изгледа?
Па гледамо сваки дан. Значи, не би функционисало јер сваки би народ вукао опет на своју страну (а поента би била да вуку заједно, што ни сада није случај).
Ово законско санкционисање не бих коментарисао јер ти је то баш онако одвала мало јача.
Pa napisao sam,čini mi se,tri entiteta (znači i hrvatski ) ili federacija podjeljena na dva kantona....
Vlada bi bila više administrativno tijelo koji bi vodilo brigu o usklađenosti propisa u entitetima,ne vlada u klasičnom smislu riječi.
To za sankcionisanje možda i jeste odvala ali ništa manja od odvale da treba lišiti života sve političare i početi iz početka,koja je tvoj više puta ponovljeni stav...Dobre ograde čine dobre susjede....Zar ti dobri susjedi ne bi mogli koegzistirati u jednoj konfederalnoj državi?Nešto što bi djelimično zadovoljilo sve zainteresovane strane.
Jer ja bih smio staviti glavu na panj da eventualno odvajanje neće proći bez krvi do koljena i konstantnih terorističkih napada na tlu RS od tog momenta pa do kraja vremena.
Silvio Dante je napisao:
Направити од БиХ нешто ала Белгија или ВБ?
Прво, неизводљиво услед историјских, културних и економских различитости.
Друго, па управо Белгија се налази пред разлазом.
Треће, и у Шкотској и у Велсу постоје покрети за одвајање (јачају) а о С. Ирској да не причамо. Видиш чак ни јака економија то није угушила.
Belgija se neće raspasti.Jedan period će biti u krizi ali će opstati.Vidjećeš.Škotski i velški pokreti za odvajanje su neozbiljni i nijedna partija u Škotskoj neće zaozbiljno raditi na odvajanju od VB,jer znaju da će onda postati prkno Evrope...
Па види то са политичарима и почињању из почетка је утопија ( и ја сам то и написао).

Влада може да буде влада а не некаква комисија за прописе. Како год, неизводљиво јер опет ту долазиш у ситуацију потребе консензуса који не постоји (и неће да постоји јер не постоје предиспозиције за то).
Citiraj:
Dobre ograde čine dobre susjede
Није то никаква одвала, то је енглеска народна изрека.
У конфедералној можда би и могли али да би се дошло до конфедералног уређења, морали би ови у Сарајеву да се одрекну масу ствари у контексту контроле на државном нивоу. Опет, тешко изводљиво (али не и немогуће).
Citiraj:
Belgija se neće raspasti.Jedan period će biti u krizi ali će opstati.
Да ли ће се распасти или не, не знам али они се не налазе у кризи један период, већ ево добре две године.
С тим што за њих тај разлаз и није проблем, јер се сигурно неће разићи пушком, већ мирно и људски.
Citiraj:
Škotski i velški pokreti za odvajanje su neozbiljni i nijedna partija u Škotskoj neće zaozbiljno raditi na odvajanju od VB,jer znaju da će onda postati prkno Evrope
Не читаш добро. Ја нисам написао да они раде на одвајању (иако такве партије по последњим резултатима избора јачају) већ:
Citiraj:
Треће, и у Шкотској и у Велсу постоје покрети за одвајање (јачају) а о С. Ирској да не причамо. Видиш чак ни јака економија то није угушила.
Оно што сам ја написао је, да без обзира на јако добар економски и социјални стандард, тамо идеја о изласку и Уједињеног Краљевства никада није умрла (а поједини овде написаше, да чим буде посла и пара, то више никога неће да занима).
Кад смо већ код Шкотске, треба рећи да су они јако радили на проширењу аутономије и да су то добили 1999 године након што је уведен шкотски парламент и шкотска влада (значи опет су мислили и на то без обзира на стандард).
Премијер те владе је иначе члан Шкотске националне странке, која се залаже за организовање референдума о независности.
Немају још довољно посланика у парламенту да овај предлог прође, јер је ово уствари мањинска влада тренутно, а остале странке (Лабуристи, конзервативци и либерали) се противе независности (ипак ове су странке све подружница енглеских странака, а само је горе поменута ШНС права шкотска странка која је на парламентарним изборима 2007, узела 31% гласова).
Значи, шкотски покрет за одвајање је све само не неозбиљан и миноран.
Велс, са друге стране је прилично асимилован, тако да ни ја не верујем да они могу да направе нешто озбиљније (иако имају странку која се за то залаже, мада су сада окренули на нови курс који не заговара независност:
http://www.plaidcymru.org/content.php?lID=1).
Ти једноставно не желиш да прихватиш чињенице (иако мени није јасно зашто?) које је навео шоле (а и ја), а најбитнија од свих је:
политички консензус!
Нема тога, нема ничега.
Имаш земљу, састављену од два ентитета и три народа.
Погледајмо како то изгледа:
Срби: Због константно угрошавања ентитетског права, као и због присилног пребацивања овлашћења на нови БиХ (противно Дејтонском споразуму) не осећају се сигурно и пријатно у "држави БиХ"). Велика већина жели ван из исте (као шта рекох у ком облику то није сад ни битно).
Хрвати: најугроженији у БиХ. Немају ентитет. Константно им се крше права и намећу им се представници њиховог народа које они уствари нису ни бирали. Они чак много више од Срба презиру ову творевину и моја је процена да ће управо Хрвати (значи не Срби и не РС) бити ти који ће да покрену раздруживање у БиХ.
муслимани: Знамо њихов став. Унитарна БиХ без ентитета али и то само ако су они хаџије у тој унитарној БиХ. Никако другачије.
Навео сам само основне ствари и сада из свега овога треба да произађе консензус? Немогуће.
А без политичког консензуса нема ни економије, привреде, итд.
То је основа свега и зато немојте да се заваравамо.
Ја и даље не видим зашто неки хоће садистички да покушају да одрже нешто чега већ нема.
Две су Југославије крваво пропале,а БиХ је такозвана "Југославија у малом". И шта сад треба неко за 50 година опет да се коље? И два брата укући кад не могу заједно, поделе се па живи свако за себе и бољем и је (а да притом не постаљају питање да ли ће имати од чега да живе када се раздвоје).
Дучић је такође знао да од Југославије нема ништа, па у својој песми "Југославија" каже:
Citiraj:
Интригу бестидну идејом су звали,
А лаж под идеал продавали роду;
Што се тиче аргумента да РС не може сама:
Постоје земље са много лошијим предиспозицијама од РС па живе. Чак шта више, РС ни сада нема нешто много од БиХ. Видели смо да где иде највећи број пара који дође из Европе и света и колико је од њих завшрило код нас а колико у Сарајеву. Мислим да смо ми још добри а када би се мање крало били би још бољи.
Такође, сигуран сам да када би се странци мање мешали или када се уопште не би мешали, да би овде све много боље функционисало и да би се много брже нашао заједнички језик.