Flavoure-Flave je napisao:
FPÖ stranka je mnogo debilna stranka. Sam predsjednik te stranke je idiot da nema veceg. Samo sere i prdi na sav glas a o konkretnom rjesavanju stvari ni govora. Na poslu povremeno srece te desnicare koji glasaju za FPÖ. Ili su nacisti ili su neobrazovani Austrijanci nezadovoljni svojim zivotom pa im svi zivi krivi. Kao na teret drzave se zivi i oni su protiv toga a 95% ih zivi na socijali. Beteri koji nece da zasucu rukave i koji su navikli da piju pivo ispret Würstelstanda ili da se lupaju po nosu koksom ili speedom na Hardcore-techno partijima.
Najzalosniji su tzv Srbi koji glasaju za HC Strache-a. Crnjak u svemu tome je sto se to "srpsko biracko tijelo" u Austriji (koje se sastoji uglavnom od klinaca 2. generacije koji su odrasli ovdje) sastoji 80% od cigana (Pozarevac i slicno). Znaci cige glasaju za naciste. Ali to me ne cudi kada vidim kakvih nasih debila ima ovdje u Becu konkretno.
Sto se tice jezika koji se cuje na ulicama Beca, zavisi gdje se krecete po kojim Bezirkovima. Ogromna je razlika od dijela do dijela grada.
Eh da...neki dan izasao snimak HC Strache-a kako se gotivi sa nekim Skinheadsima.
Sta reci o njemu kad meni moj sef Austrijanac kaze: "Ako ti se ikad pojavi na vratima lokala, udri govno. Zogi sve pa cemo zajedno."
Мислим да ниси упознат са материјом. Штрахе као политичар је сасвим ок, прагматик. На крају крајева подигао је странку из пепела и има око 20% бирача у становништву? 20% алкоса? Не верујем баш. Имао сам прилику да разговарам и са појединим високим званичницима СПА, али и са неким конзервативцима и социјалдемократама. Убедљиво најгори утисак су на мене оставиле социјалдемократе. Превише лажу, али превише.
Такође, познајем и неке људе који гласају за СПА и то су нормални људи који устају ујутро, иду на посао, раде итд.
Наравно има и тих које си навео али таквих има и у гласачком телу свих странака.
По мом мишљењу највећу проблем СПА је што у својим редовима има поједине чланове (па и на неким вишим функцијама) који имају контакте са особама из тзв. неонацистичког миљеа. Међутим, мислим да Штрахе и ова млађа гарда око њега полако доводе млађе људе на позиције и то ће сигурно резултирати на добро (рецимо Хајмбухнер у Горњој Аустрији се показао као неко ко би евентуално могао да наследи и партијски врх).
Предност СПА у односу на рецимо водеће странке је што нуде бирачима младе снаге док рецимо социјалисти нуде бирачима да бирају деду од 70 и кусур година (као што је Миле дао нама Кузмановића).
Што се тиче програма СПА, оног економског и социјалног дела, то је програм који пре свега користи домаћем становиштву а иде на штету странаца (фришко пристиглих) али тај програм има основу итекако. Не мислим да ће странка бити некада у могућности да преузме власт (бар не у следећих 10-15 година) али да је на добром путу да се развије, јесте.
Штрахеов проблем је што је на њега пао терет да мање-више мора све да изнесе сам, а често и да вади флеке појединих функционера (рецимо ова задња кандидаткиња на изборима је била лош избор) и то га често доводи у ситуацију да данас прича једно а сутра друго. Али све у свему, као политичар је добар, чак шта више рад СПА у аустријском парламенту је показао да ова странка има и државотворну политику и самим тим је политички легална апсолутно (у односу на рецимо зелене који имају деструктивну државну политику).