ihtus je napisao:
U principu Hriscanska vjera uci poniznosti, zato hriscanin treba da je ponizan covjek.Treba da je blag i umjeren u rijecima itd.Medjutim posto je i hriscanin covjek sklon je ponosu, koji je korijen svakoga grijeha i koji moze da preuzme svakoga.Po cemu je hriscanin bolji od onih koji to nisu?Ni po cemu.Hriscanin je covjek koji je razumio( blagodacu Bozijom), da je gresan i nimalo bolji od drugih.Zato ponizno pristupa Bogu, i trazi oprostenje.Gospod mu prasta i daje duhovnu snagu da se bori protiv slabosti i grijeha.Zato hricanin mnogo manje treba da grijesi nego ljudi koji ne vjeruju, ali on i dalje ima slabosti koje ga podsjecaju da ne treba da se uznosi, u odnosu na bracu u vjeri i one nevjrne.
Postoje i oni Hriscani koji su slabi u vjeri(mozda sam i ja jedan od njih) pa se zbog otkrivenja koja su primili od Boga ili bolje reci pukog znanja prave vazni i drze pridike drugima.Takvi se brzo spuste jer zbog ponosa padju u mnostvo grijehova.Pa ili pridju blize Bogu u pokajanju ili odu od njega dalje nastavjajuci u svojim grijesima.I njih Bog moze da vrati.
Dobro je Hristov dao komentar gore:Curi nije smetalo sto je vise ljudi osudilo temu, medjutim kad se Hristov (vjernik) javio da uradi isto sto su uradili ljudi prije njega...
Kad si vjernik ljudi dobiju 100 ociju kad gledaju u tebe, nece vidjeti nemoral okolo, a ti kad je okrenes jednom za djevojkom na ulici bices naj gori.Kao kad sam ja drzao pivo u ruci, pricali su da sam se napio ko letva.
Neko kaze da mi hriscani sviju okolo osudjujemo itd.Evo ima i ovoga:
Jednom kad sam se zatekao u nekom drustvu u parku i pricali smo onako, kad neko izvadi dzoint, zapali i svi redom kako to biva, ja kazem da necu.Jedan pita zasto, ja kazem da ne pusim, on opet zasto, kazem vjernik sam, a on kaze sta si ti bolji od nas i nadje se pogodjen, a iz njega je izbijala ljutina.
Moje pitanje je jesam li ga to ja osudjivao, ili sam probudio necim njegovu savjest, ili je jednostavno umislio da ja zelim da ga osudim.
Zasto neki govore da hriscani okolo osudjuju druge, ako kazu da je nesto lose ili dobro.Ili jednostavno ispovjedaju ono sto veruju kroz rijeci i djela.Cini mi se da nekima kad kazes vjernik sam, odma pocnu da se fobicno ponasaju.
ne vezano
U principu SVI ljudi bjeze od sopstvene savjesti, i pokusavaju da je umrtve.Kod nas to ljudi cine tracevima.tako oni koji govore za druge nesto, obicno imaju isti problem.I oni koji ismijavaju druge misle da se njihova glupost nece primjetiti, spusti drugog pa ces misliti da visok.
asa