Elvis Presley je napisao:
Daljac je napisao:
Ja ne bih sudio, jer ja nisam Bog. A ljudi se često ponašaju kao da su upravo to.
Kada bi svako ovako razmisljao sve bi bilo dozvoljeno i covjecanstvo bi istrijebilo samo sebe.
Norme moraju postojati. To nije izigravanje boga, to je jednostavno izigravanje covjeka, jer postojanje normi, moralnih pa i zakonskih i dalje obicajnih je ono sto nas cini ljudima i razlikuje nas od zivotinjskog svijeta.
E sad dalo bi se raspravljati oko toga ko odredjuje sta je dobro a sta ne, sta je dozvoljeno a sta ne.
Ja ipak mislim da mora postojati nesto sto je iznad covjeka, tj. drzava.
Imao sam priliku na fakultetu da dobro proucim skoro sve bitnije politicke teorije organizacije drzave i drustva i smatram da je drzava neophodna. Dakle samim tim sto postoji nesto iznad pojedinca, ogranicava se djelovanje tog pojedinca, tj. on ne moze djelovati samo u svoju korist. Jako je bitno da pojedinac shvati vaznost opste volje odnosno opsteg dobra.
E sad dolazimo do hriscanstva i grijeha i zapovjesti.
Smatram da se danas nikako ne mozemo (niti to radimo) rukovoditi tim zapovjestima jer one jednostavno nisu dobre.
Pomenuli ste Dzeka Trbosjeka, pa bolji primjer je ubistvo u samoodbrani. Mislim da bi svako racionalno bice reklo da je ubistvo u samodbrani dozvoljeno i dopusteno. Ali ipak imamo boziju zapovjest "ne ubij". Dakle zapovjest je kontradiktorna sama sebi. U ovakvim situacijama ne vazi ona "Ne radi drugome ono sto ne bi zelio da tebi neko radi". Bozije zapovjesti su sa nekog socijalnog i racionalnog aspekta potpuno pogresne i kontraprodutkivne.
Skoro svaka od 10 bozijih zapovjesti se moze dovesti u suprotnost sama sa sobom. Kod primjera "postuj roditelje svoje" je dovoljno navesti primjer zlostavljanja djece od strane njihovih roditelja (zasto ne otici i u krajnost pa pomenuti kojekave Fricle i ostale idiote) da se shvati koliko su pogresno formulisane te zapovjesti (sto je bar meni trn u oku s obzirom da imaju prefiks "bozije")

Znaci li to da zbog toga sto je neki roditelj zlostavljao dijecu, ja ne trebam postovati svoje drage roditelje?
Jel mislis da zlostavljana dijeca mogu biti u stanju da postuju svoje roditelje?Jel mislis da Bog od njih to zahtijeva i ocekuje da mogu?
Sa druge strane, koliko je dobrih roditelja koji pate zbog svakojakog zivota svoje dijece, ti isti roditelji i dalje ih vole.Trebamo li shodno tvom primjeru reci: roditelji ne morate da volite svoju djecu.Prirodni zakon je da roditelji ljube svoju dijecu, i da dijeca postuju svoje roditelje.Sto ne znaci i obrnuto da ne treba.
Zato kao sto neki roditelji odstupaju od brige za djecu(iz raznih razloga), tako i djeca odstupaju od postovanja prema roditeljima.Zasto onda zapovjest za postovanje prema roditeljima?Opet za dobro samog djeteta.Procitaj kraj zapovjesti i vidjeces koje je to dobro: "da ti dobro bude i da dugo pzivis na zemlji".
Znam da postoje jos mnoga "ali", "ali" i ja mislim da bi covjek razumio duhovne stvari, treba da duhovno gleda i duhovno da se rodi od Duha Bozijeg.Pored toga sto si pametan to ne mozes razumjeti, jer ti mora biti javljeno i objavljeno od Boga.Moli Boga da ti se otkrije, jer ga niko ne moze poznati svojom snagom.Ako imas petlju pomoli se kad budes sam ali iskreno.
Od Boga ti mir