banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jun 2025, 17:59

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 68 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: 7 smrtnih grijeha
PostPoslato: 02 Sep 2010, 13:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
OK, onda zamijeni rijec "suditi" sa "procijeniti da li se radi o losem ili dobrom djelu"

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2010, 13:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Da, možda bih mogao, ali individualitet nije apsolut. To što ću ja procijeniti nikako ne mora da bude tačno u konačnoj presudi.

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2010, 13:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Tacno u odnosu na sta? Ako pogrijesis u sudu/procjeni, pogresio si u odnosu na neki apsolutni zakon, a ako je tvoj motiv pri procjeni u skladu sa apsolutnim zakonom, onda mozda i nisi pogresio na nacin da si ucinio lose djelo. Podsjecam, pretpostavili smo da znas tacne motive pocinioca. Zapetlja ga ja.

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2010, 14:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Moja procjena nije bitna, jer ona ne odlučuje ni o čemu. Kako može biti važna moja procjena o moralnoj opravdanosti nekog ubistva ako nisam poznavao ni ubicu ni žrtvu ili čak i ako sam ih poznavao? To što me ti pitaš uključuje znanje koje je van ljudskog...

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2010, 14:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ako je to sto kazes tacno, onda tvoja izjava da je sve relativno, tj. da moralna opravdanost onoga sto je Dzek Trbosjek radio, zavisi od perspektive, po meni nema smisla, jer polazis od pretpostavke da znas sta je dobro a sta lose.

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2010, 14:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nije tačno, jer polazim od pretpostavke da ne mogu da znam šta je dobro, a šta zlo. Zato mi i jeste sve relativno.

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2010, 14:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ne razumijem te. Prica o relativnosti nema veze sa nedostatkom znanja o necemu, vec sa nacinom na koji posmatras nesto, tj. sa perspektivom, pri cemu posjedujes znanje koje ti je potrebno da tumacis stvari iz svake perspektive. Ako ne znas sta je dobro a sta lose, znaci da je savjest slijepo crijevo uma. Kako cemo odgojiti svoju djecu ako ne znamo sta je dobro a sta lose za njih?

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2010, 16:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2009, 13:37
Hristov je napisao:
Ne razumijem te. Prica o relativnosti nema veze sa nedostatkom znanja o necemu, vec sa nacinom na koji posmatras nesto, tj. sa perspektivom, pri cemu posjedujes znanje koje ti je potrebno da tumacis stvari iz svake perspektive. Ako ne znas sta je dobro a sta lose, znaci da je savjest slijepo crijevo uma. Kako cemo odgojiti svoju djecu ako ne znamo sta je dobro a sta lose za njih?

koliko je djece propatilo zbog tog nametanja :( nekad roditelji decenijama kasnije uvide gresku, nekad ni tad..

Vrh

PostPoslato: 04 Sep 2010, 09:27 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 09 Jan 2009, 19:22
google lazarević je napisao:
Hristov je napisao:

koliko je djece propatilo zbog tog nametanja :( nekad roditelji decenijama kasnije uvide gresku, nekad ni tad..

kojeg nametanja?

Vrh

PostPoslato: 04 Sep 2010, 09:33 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Daljac je napisao:
Nije tačno, jer polazim od pretpostavke da ne mogu da znam šta je dobro, a šta zlo. Zato mi i jeste sve relativno.

ti si izgleda za divlji zapad, pa sad mi je jasno sto si izabrao tu sliku :lol:

Vrh

PostPoslato: 04 Sep 2010, 12:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2009, 13:37
ihtus je napisao:
google lazarević je napisao:
Hristov je napisao:

kojeg nametanja?

evo ti odgovor ovde: viewtopic.php?f=37&t=51710

Vrh

PostPoslato: 06 Sep 2010, 09:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:

Ovo je tačno, ali samo sa stanovišta fizike.
Pojam reletivno koji ja ovdje koristim nema uopšte nikakve veze sa fizikalnim pojmom relativiteta.
Relativno znanje može biti posljedica nedovoljnog poznavanja tih metafizičkih kategorija o kojima mi ovdje govorimo. Mislim da je pojam zla najbolji primjer za to, što nas može uputiti na, recimo, Dostojevskog koji se u BRAĆI KARAMAZOVIMA opravdano pita:"Ako te ima, Bože, zašto djeca pate?" Ili ona strahotna priča Ivana Karamazova o svirepom mučenju djevojčice od 11 godina. E, deder sad ti meni budi Bog pa reci da li je zlostavljanje kao najočiglednija manifestacija zla - zlo radi zla ili zlo radi dobra? Ili je sve to relativno...

Vrh

PostPoslato: 06 Sep 2010, 16:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Daljac je napisao:
Ja ne bih sudio, jer ja nisam Bog. A ljudi se često ponašaju kao da su upravo to.

Kada bi svako ovako razmisljao sve bi bilo dozvoljeno i covjecanstvo bi istrijebilo samo sebe.
Norme moraju postojati. To nije izigravanje boga, to je jednostavno izigravanje covjeka, jer postojanje normi, moralnih pa i zakonskih i dalje obicajnih je ono sto nas cini ljudima i razlikuje nas od zivotinjskog svijeta.

E sad dalo bi se raspravljati oko toga ko odredjuje sta je dobro a sta ne, sta je dozvoljeno a sta ne.
Ja ipak mislim da mora postojati nesto sto je iznad covjeka, tj. drzava.
Imao sam priliku na fakultetu da dobro proucim skoro sve bitnije politicke teorije organizacije drzave i drustva i smatram da je drzava neophodna. Dakle samim tim sto postoji nesto iznad pojedinca, ogranicava se djelovanje tog pojedinca, tj. on ne moze djelovati samo u svoju korist. Jako je bitno da pojedinac shvati vaznost opste volje odnosno opsteg dobra.
E sad dolazimo do hriscanstva i grijeha i zapovjesti.
Smatram da se danas nikako ne mozemo (niti to radimo) rukovoditi tim zapovjestima jer one jednostavno nisu dobre.
Pomenuli ste Dzeka Trbosjeka, pa bolji primjer je ubistvo u samoodbrani. Mislim da bi svako racionalno bice reklo da je ubistvo u samodbrani dozvoljeno i dopusteno. Ali ipak imamo boziju zapovjest "ne ubij". Dakle zapovjest je kontradiktorna sama sebi. U ovakvim situacijama ne vazi ona "Ne radi drugome ono sto ne bi zelio da tebi neko radi". Bozije zapovjesti su sa nekog socijalnog i racionalnog aspekta potpuno pogresne i kontraprodutkivne.
Skoro svaka od 10 bozijih zapovjesti se moze dovesti u suprotnost sama sa sobom. Kod primjera "postuj roditelje svoje" je dovoljno navesti primjer zlostavljanja djece od strane njihovih roditelja (zasto ne otici i u krajnost pa pomenuti kojekave Fricle i ostale idiote) da se shvati koliko su pogresno formulisane te zapovjesti (sto je bar meni trn u oku s obzirom da imaju prefiks "bozije") :)

Vrh

PostPoslato: 06 Sep 2010, 18:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Elvis Presley je napisao:
Smatram da se danas nikako ne mozemo (niti to radimo) rukovoditi tim zapovjestima jer one jednostavno nisu dobre.
Pomenuli ste Dzeka Trbosjeka, pa bolji primjer je ubistvo u samoodbrani. Mislim da bi svako racionalno bice reklo da je ubistvo u samodbrani dozvoljeno i dopusteno. Ali ipak imamo boziju zapovjest "ne ubij". Dakle zapovjest je kontradiktorna sama sebi. U ovakvim situacijama ne vazi ona "Ne radi drugome ono sto ne bi zelio da tebi neko radi". Bozije zapovjesti su sa nekog socijalnog i racionalnog aspekta potpuno pogresne i kontraprodutkivne.

Posto sam pisao par puta o toj i ostalim zapovijestima, te o duhu zapovijesti, ne bih opet da se ponavljam, ali evo pozivam te da procitas slijedece rijeci i razmislis o procitanom: Evandjelje po Mateju, od 12:1 do 12:13
Ako shvatis poruku procitanog, vidjeces da zapovijesti nisu kontradiktorne same sebi.

Vrh

PostPoslato: 06 Sep 2010, 22:55 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Daljac je napisao:
Ja ne bih sudio, jer ja nisam Bog. A ljudi se često ponašaju kao da su upravo to.

Kada bi svako ovako razmisljao sve bi bilo dozvoljeno i covjecanstvo bi istrijebilo samo sebe.
Norme moraju postojati. To nije izigravanje boga, to je jednostavno izigravanje covjeka, jer postojanje normi, moralnih pa i zakonskih i dalje obicajnih je ono sto nas cini ljudima i razlikuje nas od zivotinjskog svijeta.

E sad dalo bi se raspravljati oko toga ko odredjuje sta je dobro a sta ne, sta je dozvoljeno a sta ne.
Imao sam priliku na fakultetu da dobro proucim skoro sve bitnije politicke teorije organizacije drzave i drustva i smatram da je drzava neophodna. Dakle samim tim sto postoji nesto iznad pojedinca, ogranicava se djelovanje tog pojedinca, tj. on ne moze djelovati samo u svoju korist. Jako je bitno da pojedinac shvati vaznost opste volje odnosno opsteg dobra.
Skoro svaka od 10 bozijih zapovjesti se moze dovesti u suprotnost sama sa sobom. Kod primjera "postuj roditelje svoje" je dovoljno navesti primjer zlostavljanja djece od strane njihovih roditelja (zasto ne otici i u krajnost pa pomenuti kojekave Fricle i ostale idiote) da se shvati koliko su pogresno formulisane te zapovjesti (sto je bar meni trn u oku s obzirom da imaju prefiks "bozije") :)

Znaci li to da zbog toga sto je neki roditelj zlostavljao dijecu, ja ne trebam postovati svoje drage roditelje?
Jel mislis da zlostavljana dijeca mogu biti u stanju da postuju svoje roditelje?Jel mislis da Bog od njih to zahtijeva i ocekuje da mogu?
Sa druge strane, koliko je dobrih roditelja koji pate zbog svakojakog zivota svoje dijece, ti isti roditelji i dalje ih vole.Trebamo li shodno tvom primjeru reci: roditelji ne morate da volite svoju djecu.Prirodni zakon je da roditelji ljube svoju dijecu, i da dijeca postuju svoje roditelje.Sto ne znaci i obrnuto da ne treba.
Zato kao sto neki roditelji odstupaju od brige za djecu(iz raznih razloga), tako i djeca odstupaju od postovanja prema roditeljima.Zasto onda zapovjest za postovanje prema roditeljima?Opet za dobro samog djeteta.Procitaj kraj zapovjesti i vidjeces koje je to dobro: "da ti dobro bude i da dugo pzivis na zemlji".

Znam da postoje jos mnoga "ali", "ali" i ja mislim da bi covjek razumio duhovne stvari, treba da duhovno gleda i duhovno da se rodi od Duha Bozijeg.Pored toga sto si pametan to ne mozes razumjeti, jer ti mora biti javljeno i objavljeno od Boga.Moli Boga da ti se otkrije, jer ga niko ne moze poznati svojom snagom.Ako imas petlju pomoli se kad budes sam ali iskreno.
Od Boga ti mir

Vrh

PostPoslato: 06 Sep 2010, 23:00 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Zasto prefiks Bozije?Valjda nam hebrejska istorija o tome svjedoci.
Ko odredjuje sta je dobo a sta lose?Ja bih te zamolio da mi odgovoris sam.

Vrh

PostPoslato: 06 Sep 2010, 23:56 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Nastanak pravnih normi cisto onako naucno potice od opetovanog vrsenja. Znaci sasvim "slucajno" je određena norma nastala u određenom plemenu, grupi, te je grupa shvatila da je ta norma "dobra" za grupu pa ju je vrsila iz generacije u generaciju i ti stalnim vrsenjem norma je dobila snagu da se po njoj nesto ravna ili mjeri, te je na osnovu nje određivano da li je neko djelo dobro ili lose. Tako kaze pravo...odnosno teoretisanje o nastanku pravnih normi, normativa i pravila ponasanja.

Kad uzmemo primjer da je u jednoj grupi član koji nije htio da dijeli hranu ubijen...iako znamo da je ubistvo u određenoj grupi slabilo jaaaako sanse za prezivljavanje grupe....postavlja se isto ono pitanje kakvo je Elvis postavio za Bozje zapovjedi u krscanstvu odnosno Serijat u Islamu...nije li je zabrana ubistva kod određene grupe kontraproduktivno u tom momentu. Ubistvo člana koji nije imao osjećaj sinergije????

Povlačimo paralele pa kazemo sljedece....ako je nauka potvrdila, (a jest) da su se takva ubistva desavala i desavaju se i dan danas kad se promatraju primitivna plemena...iako je ubistvo u tim plemenima strogo zabranjeno...ne mozemo li istim ocima gledati na ubistva unutar religije da bi se s tim ubistvom sprijecilo vece zlo ..upravo primjeri koje si naveo samoodbrana...ubicemo u momentima samoodbrane iako znamo da je ubistvo strogo zabranjeno po svim vjerama....kao sto je u plemenima ubistvo jednog clana koji je bio pohlepan bilo dozvoljeno, iako se znalo da je ubistvo "na pravdi Boga" apsolutno zabranjeno.

Mi smo u ovim momentima humano drustvo zapada, samo zato sto imamo resursa preko glave...ajde da se okrenemo oko sebe i vidimo sta se stvarno radi u prirodi i u zemljama treceg svijeta. Onaj ko prekrsi određenu normu snosi posljedice, snosi ih i pojedinac u ovom nasem drustvu ali "snosljivije"....ko zna mozda ce za 10 vjekova zatvorske kazne biti brutalne kad ih narod bude proucavao kroz istoriju.

Svi mi tacno i precizno znamo na sta se odnosi zapovijest "NE UBIJ"....kao sto i u pravu znamo na sta se tacno i precizno odnosi pravna norma "NE UBIJ"...pa makar bili ateisti, teisti, agnostici ili pingvini.

Vrh

PostPoslato: 07 Sep 2010, 08:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Elvise, slažem se sa svakom riječju koju si napisao i čestitam ti na odlično odabranom primjeru. Da, ubistvo u samoodbrani ili odbrani nekog bližnjeg je zaista...pa, hm, relativno :D

Vrh

PostPoslato: 07 Sep 2010, 15:23 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Daljac je napisao:
Elvise, slažem se sa svakom riječju koju si napisao i čestitam ti na odlično odabranom primjeru. Da, ubistvo u samoodbrani ili odbrani nekog bližnjeg je zaista...pa, hm, relativno :D

zato si uzeo ta dva pistolja :D

Vrh

PostPoslato: 07 Sep 2010, 19:50 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42

Bas "mora"...eto onako deklarativno, mozda. Međutim iznad covjeka ne mora da bude samo drzava moze biti npr. mafija. Nema li mafija iste elemente kao i jedna drzava, ili cak i vise. :-?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 68 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]