Ono sinoć definitivno nije bilo dobro... Mišljenja sam da Antića treba ostaviti za selektora, ali mora i on malo da savije leđa i prihvati sopstvene greške. Ovako on udara u klin, savez u ploču i tu nema ni fudbala ni igre, a bogami ni uspjeha reprezentacije. Bojim se da je i on počeo da se inati i previše i da je, samo iz inata, pozvao iste igrače za ovu prijateljsku utakmicu, kao i za SP. U prilog tome, podatak da je za prijateljsku utakmicu, pozvao četiri golmana... Mislim da je on izgubio podršku, te da mu je proradila sujeta, uz naravno i dalje gorak ukus, prilično loših izdanja sa prvenstva i kazne kojom su ga odrapili iz FIFA. Budimo realni, za pola stvari, sam je kriv, jer nije sebi smio da dozvoli da laje na sudiju, bez obzira na sve. Da li je Larionda pogriješio i oštetio Srbiju, nije toliko bitno, koliko činjenica da on kao primjer igračima i čovjek sa tolikim iskustvom, to nije sebi smio da dozvoli. Kapelo je, po toj logici, istom tom Lariondi, nakon osmine finala, trebao da otkine glavu...
Druga stvar je ta podrška iz saveza. Da se mi ne lažemo, Antić je dobro znao, kad je dolazio, za koga će da radi i ko ga postavlja na to mjesto. Nije živio na Marsu, proteklih 10-ak godina, pa da ne zna kakva je situacija u Savezu i oko njega. Karadžić ga je doveo kao posljednji pokušaj da sebi sačuva fotelju i ako to Antiću nije bilo jasno, onda je u najmnju ruku neinformisan o stvarima vezanim za srpski fudbal, što je opet nedosupstivo... Sad, kad je Tole, sebi obezbjedio još vremena na čelu srpskog fudbala, zahvaljujući dobrim rezultatima u kvalifikacijama, Antić ostaje bez podrške, a municiju da pucaju u njega po medijima, sam daje prilično lošim izdanjima reprezentacije u posljednjih nekoliko utakmica... Sve u svemu, olako je uletio u svu tu priču, jer u vrijeme izbora novog selektora, pred prethodne kvalifikacije, on praktično nije ni spominjan kao kandidat, a onda je iznenada psotavljen na to mjesto.
Ovo sve navodim, čisto da se malo distanciramo od tog predstavljanja njega kao neke cvjećke ili sveca. Sa druge strane, ostajem pri mišljenju da je odradio solidan, samo solidan posao i da treba da ga nastavi u narednom ciklusu i to je to. Takmičarske utakmice najbolje će pokazati stanje stvari...
Ne sviđa mi se recimo, što Antić nije za utakmicu sa Grčkom, pokušao da pronađe bar neka alternativna rješenja na kritičnim pozicijama. Napad je tup i ako je recimo Dragan Mrđa, najbolja alternativa Žigiću, koji prilično dugo van forme, mogao je baš i da započne utakmicu, da odigra 90 minuta, čisto radi uvida u mogućnosti... Milijaš? Ja sam stvarno gotivio tog igrača, dok je igrao za Zvezdu, ali objektivno, on je i kad je maksimalno spreman, igrač prosječnih fizičkih mogućnosti i da bi bio koristan, mora da bude u top formi, što sad nije slučaj. Dakle mogao je, i morao, da pronađe neka nova rješenja u nedostatku napadača koji bi bio u formi, da uigra neku alternativu za poziciju desnog beka, gdje je opet reprezentacija dosta tanka. I vidim da se opet pominje neki manjak sreće. Ako reprezentacija u dvije uzastopne utakmice, napravi nekoliko odličnih prilika i potom ih ne realizuje, onda se ne govori o nedostatku sreće, nego o slaboj realizaciji, što je opet segment fudbalske igre, na kome mora da se radi...
Plašim se i da je ovdje u pitanju sukob, zbog kojeg najviše trpi upravo reprezentacija. Antić tjera svoj inat u pogledu taktike i izbora igrača, a Karadžić i kompanija, žele da ga smijene i to iz dva razloga. Ostali su bez planirane zarade na SP, a Antiću prije toga dali astronomski ugovor. Druga stvar je što vjerovatno i Karadžića plaši uticaj jednog velikog imena, kao što je Antić, na klupi. Dakle imaju dva dobra razloga da ga smijene i nemojte se zavravati da je Tole naivan i da već ne zna, kako to da uradi najbezbolnije po sebe. Bojim se da je on malo jači igrač, nego što mnogi misle...
_________________ "Your dad always said that one day Del Boy would reach the top. Then again, he always said Millwall would win the cup."
|