banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jun 2025, 21:17

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 115 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 12 Avg 2010, 09:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
Pošto je neki član foruma propagandom argumentovao na drugoj temi, dajem mu odgovor u obliku teksta.

Tema može ići u smijeru " uloga medija u satanizaciji i promociji-propagandi određene ideologije "

Taliban_kills_woman Članak objavljen pod nazivom "Talibani javno pogubljuju ženu", objavljen je kao ekskluzivna vijest 9. augusta 2010. godine i data mu je ogromna pažnja u velikom broju mas medija.

Iskreno, ovakvi mediji nemaju ništa sa izvještavanjem o stvarnom stanju na terenu, nego oni žele da prišiju talibanima bilo šta što će ih oklevetati i ocrniti kao mudžahidski pokret, nebitno što će time preći etičke medijske kodekse.

Zapravo, tu je nekoliko tehničkih mana i nedostatak balansa u izvještaju kojeg su objavili o dotičnoj ženi, a na koje mi hoćemo da ukažemo prije nego potvrdimo istinitost dotičnog članka.

"Talibani javno pogubljuju ženu" - ovdje oni misle na qisas. Qisas (odmazda) je islamski termin koji označava šerijatsku kaznu (odmazdu) za ubicu, dok se termin ne odnosi na preljubu. Na primjer, Ahmed je ubio Muhameda namjerno i nepravedno, i u takvom slučaju, po islamskom pravu, sprovodi se qisas (odmazda).

Bez medijskog vaganja i naučne tačnosti i utvrđivanja istinitosti članka, korišten je termin pogubljenje, a u nekim izvještajima je rečeno da je ta žena bičevana 100 puta i upucana u srce, drugi kažu da je bičevana 200 puta i upucana 3 puta u glavu, a sve ovo nije ništa drugo do medijska propaganda protivna profesionalizmu i medijskoj etici.

U svjetlu islamkog prava, kamenovanje i bičevanje se sprovodi u određenim slučajevima kada su čovjek i žena osuđeni za blud. Kada neoženjen muškarac počini blud sa neudatom ženom, oni se bičuju. U slučaju gdje oženjen muškarac počini blud sa udatom ženom, oni se kamenuju.

Kako stoji u nekim izvještajima, govoriti da je 40 godina stara, trudna udovica, bičevana i upucana javno, sam po sebi je neobičan i besmislen događaj, novina u historiji islamskog prava za koju se nikad nije čulo.

Ako je, kako neki izvještaji kažu, ona bila udovica, onda se (određeno vrijeme po smrti muža) vodi kao udata i kao takva je, prema islamskom Šerijatu, trebala biti kamenovana, a ne bičevana i upucana. A recimo da je bila neudana, tada je, po islamskom pravu, ona trebala biti samo bičevana 100 puta, a ne bičevana 200 puta i upucana.

Iskreno govoreći, takvi sudovi (koji se pripisuju talibanima, op.PV.), koji su prethodno naredili da se Aiši odsjeku uši i nos u Uruzganu, a ovaj put da se 40 godina stara žena bičuje i upuca, umjesto da se kamenuje u Badgisu, prava su rijetkost i mogu biti organizovani i vođeni samo od strane Amerike i njihovih medija, koji su na njihovom platnom spisku, a sa ciljem da se ocrni mudžahidski pokret.

Međutim, ovim su nas mediji podsjetili da nisu neutralni i da se ne osvrću na to što će svojim djelovanjem okaljati svoje ime zarad američke hegemonističke politike.

Izvor: alemarah – zvanični sajt Islamskog Emirata Afganistana

Vrh

PostPoslato: 12 Avg 2010, 09:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Kamenovana, bičevana, upucana...nije mi jasno, jel ti podržavaš takve kazne ili ne?

Btw, kakva korist od bičevanja, ako će je upucati na kraju?
Jel kazna služi za preodgoj krivca ili za zastrašivanje ostalih?

Zar ne misliš da stvari kao taj zakonik nisu malo nagrižene zubom vremena i da ih treba prilagoditi današnjem društvu?

Smije li se postaviti takvo pitanje?

Vrh

PostPoslato: 12 Avg 2010, 10:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Kako SAD valja kad brani muslimane na ovim prostorima, a ne valja kad ih napada negdje drugdje?kako isti ti mediji nisu pristrasni izvještavajući priloge ove regije, tad su u potpunosti nepristrasni...
A ti pogani mediji...napadju mudžahedine zato što kamenuju ženu, kako pristrsno...možda je žena htjela da bude kamenovana, to sigurno nisu pomislili...

Citiraj:
ocrni mudžahidski pokret.

taj divni mudžahedinski pokret...poznatiji pod svojim pravim imenom "unicef islama", ili "greenpeace islama"... O tome kakav je mudžahedinski pokret govori prošli rat. ako tebi to ne spada pod zločin onda sad za ozbiljno mogu reći da si bolestan i poremećen...

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 12 Avg 2010, 11:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Kako je moguce da Amerika ocrnjuje taliban, a taliban pripisuje sebi nedavno ubijanje 8 ili 10 doktora iako lokalna policija tvrdi da se radi o drumskim razbojnicima? Znaci da taliban sam sebe ocrnjuje, sta li? Ili ti vjerujes da su Amerikanci pobili doktore?

Citiraj:
Iskreno govoreći, takvi sudovi (koji se pripisuju talibanima, op.PV.), koji su prethodno naredili da se Aiši odsjeku uši i nos u Uruzganu, a ovaj put da se 40 godina stara žena bičuje i upuca, umjesto da se kamenuje u Badgisu, prava su rijetkost i mogu biti organizovani i vođeni samo od strane Amerike i njihovih medija, koji su na njihovom platnom spisku, a sa ciljem da se ocrni mudžahidski pokret.

Znaci ti vjerujes da su Amerikanci podmitili muza da odsijece svojoj zeni usi i nos i da je ostavi da iskrvari, poslije cega Aisha, sklonivsi se kod zlih Amerikanaca (koji ce joj operacijom staviti novi nos i usi), prica kako ju je talibanski sud (kojeg su podmitli jel'de Amerikanci?) osudio na kaznu koju je izvrsio njen muz?

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 12 Avg 2010, 11:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Super, drago mi je da ste napokon shvatili da Amerikanci nisu toliko zli kao sto ih se predstavlja :)

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 12 Avg 2010, 11:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
pretpostavljam da je upuceno meni, jer je od mene potekla jedna vijest. mislim vijest me sokirala.
cije je maslo i postoji li uopste ta zena kako se vec zove ne znam
ovakav odnos prema zenama nije primjeren niti u jednom zakonu niti li u jednoj vjerskoj knjizi. Nije mi poznato ni da Stari zavjet, ni Novi zavjet, a bome ni Kur'an podrzavaju ovakvo nesto. niti li ima ijedno slovo napisano kako zenu treba ovako izamasakrirati.
ko je pisao ove zakone ne znam.
ali od Boga ne dolaze sigurno.

Vrh

PostPoslato: 12 Avg 2010, 11:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2009, 13:37
represija seksualnosti je jedan od najmocnijih mehanizama kontrole drustva..jbt. koliko su ti muskarci iskompleksirani kad se tako odnose prema zenama..zalosno :angry3:

Vrh

PostPoslato: 12 Avg 2010, 11:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
O cemu ti jellyfish, nisam pratio? :oops:

Cicak: http://www.youtube.com/watch?v=zhxuCDjTd9U

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 12 Avg 2010, 11:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
O cemu ti jellyfish, nisam pratio? :oops:

Pa komentar na tvoj post prije moga posta, u kome pise da Amerikanci nisu bas toliko zli kao sto se prica :)

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 12 Avg 2010, 11:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2010, 23:18
Ahmede, ti baš ništa s ovim nećeš postići.. Baš ništa.

Vrh

PostPoslato: 12 Avg 2010, 13:17 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
dzabaleban je napisao:
Zar ne misliš da stvari kao taj zakonik nisu malo nagrižene zubom vremena i da ih treba prilagoditi današnjem društvu?

Govoreci o primjeni serijatskog prava u danasnjem vremenu mnogo ljudi zamjera da je brutalan, i da bi ga trebalo uciniti blazim.

Zivio si u dobu stare dobre Juge, ja pamtim u to doba da nije bilo puno procesa pred sudijom, policajac na terenu je bio sudija, sjecam se jednog slucaja kad je tip izlazeci iz autobusa na pitanje svog prijatelja hoce li zapaliti ( cigaretu), jaran onako odgovara "Naravno da cemo zapaliti od tog i tog kucu"...nakon cega se gotovo kroz zrak cuo zvizduk ruke i pucanj samara od njegovog visocanstva "Milicajca"...rezultat tog je bio da je covjek u sred noci mogao bez problema da spava pod mostom, u sumi, na staroj cesti....a da ga niko ili rijetko ko probudi.

Brutalnost zakona Juge je imao rezultat da je 20 miliona ljudi bilo sretno i zivjeli su svoje zivote, a 200 ljudi je bilo nesretno i tucali su kamen na Golom otoku, blagost zakona BiH jest rezultat da je 200 ljudi sretno (veci broj onih s Golog otoka) a 2-3 miliona prezivljavaju....

Istorija kaze da je i vlast nekad morala potezati uzde...i tako je moralo bit'.

Vrijeme je trajan faktor dok je moral i ljudska prozdrljivost promjenjiva, kad se moral sroza a s njim i ljudskost uzde se moraju zategnuti...bar tako ja vidim stvari.

Vrh

PostPoslato: 12 Avg 2010, 13:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Oficir s ruzom je napisao:
dzabaleban je napisao:

Govoreci o primjeni serijatskog prava u danasnjem vremenu mnogo ljudi zamjera da je brutalan, i da bi ga trebalo uciniti blazim.

Zivio si u dobu stare dobre Juge, ja pamtim u to doba da nije bilo puno procesa pred sudijom, policajac na terenu je bio sudija, sjecam se jednog slucaja kad je tip izlazeci iz autobusa na pitanje svog prijatelja hoce li zapaliti ( cigaretu), jaran onako odgovara "Naravno da cemo zapaliti od tog i tog kucu"...nakon cega se gotovo kroz zrak cuo zvizduk ruke i pucanj samara od njegovog visocanstva "Milicajca"...rezultat tog je bio da je covjek u sred noci mogao bez problema da spava pod mostom, u sumi, na staroj cesti....a da ga niko ili rijetko ko probudi.

Brutalnost zakona Juge je imao rezultat da je 20 miliona ljudi bilo sretno i zivjeli su svoje zivote, a 200 ljudi je bilo nesretno i tucali su kamen na Golom otoku, blagost zakona BiH jest rezultat da je 200 ljudi sretno (veci broj onih s Golog otoka) a 2-3 miliona prezivljavaju....

Vrijeme je trajan faktor dok je moral i ljudska prozdrljivost promjenjiva, kad se moral sroza a s njim i ljudskost uzde se moraju zategnuti...bar tako ja vidim stvari.

Potpis.

Vrh

PostPoslato: 12 Avg 2010, 13:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

dzabaleban je napisao:
Oficir s ruzom je napisao:
dzabaleban je napisao:

Potpis.

Ja se ne slazem sa ovim nikako, a Dzabalean se vjerovatno slozio jer nije dobro razmislio. Evo zasto. Jer bolji zivot u Jugi nije bio zbog "brutalnosti" zakona, nego zbog razvijenosti privrede. Sad vecina zivi lose jer je privreda nerazvijena, a i onda su politicari i kriminalci dobro zivjeli, ali to se nije osjecalo jer su i ostali relativno dobro zivjeli.
Dokaz: U Iranu je na snazi taj zakon pa se zivi losije nego u Bih, dok je u zapadnim zemljama "blag" zakon pa se zivi bolje nego u Bih i Iranu. Citao sam da u Iranu sijeku djeci ruke ako ukradu hljeb jer nemaju sta jesti. Bolje bi bilo da su im omogucili da imaju sta da jedu nego da ih strahom odsijecanja ruku uce da ne kradu. Znaci u pitanju je da drzava omoguci uslove pa da onda trazi od ljudi. A u Jugi je drzava omogucila ljudima da posteno zive pa je bilo prirodno da i trazi. Medjutim kad drzava kao danas ne omoguci ljudima nista onda ne moze ni traziti.
Drugi dokaz: U SSSR je vazio represivni zakon daleko vise nego u Jugi pa se zivjelo daleko losije.
Treci dokaz: U srednjem vijeku u Evropi se spaljivalo na lomaci pa su ljudi zivjeli losije nego danas kad nema smrtne kazne.
Cetvrti dokaz: U S koreji se odrubljuje glava za najmanju sitnicu pa ima jedan od najgorih zivotnih standarda u svijetu.
Peti dokaz: Pakistan, Indija, Kina, Avganistan; u svim ovim zemljama se koriste represivne mjere brutalnog kaznjavanja i svugdje je zivot toliko uzasan da ko god moze bjezi iz ovih zemalja na zapad.
Zakljucak:
Dakle, kako se zivi to ne zavisi od kaznjavanja, represije, vjesanja, sakacenja, odrubljivanja glava, kamenovanja, itd., nego od politike i od razvijenosti privrede.

Filozofija...

Poslednji put menjao jellyfish dana 12 Avg 2010, 13:49, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 12 Avg 2010, 13:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ček... samo u komunistički uređenim državama nema kazni tog tipa? Svašta!

Pa zaboga pogledajte Sjevernu Koreju malo...

Spoiler:
A imali smo i mi represivnih zakona, tipa Dušanovog zakonika, nije da nismo. :D

Vrh

PostPoslato: 12 Avg 2010, 13:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Jelly, nisam ja za Šerijat nikako, al me Ofke regresoterapijom vratio u djetinjstvo i dobar dan čika milicijonar! :lol:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Q0jt8d8acPw[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 12 Avg 2010, 13:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=nI-l9dM3744[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 12 Avg 2010, 14:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

dzabaleban je napisao:
Kamenovana, bičevana, upucana...nije mi jasno, jel ti podržavaš takve kazne ili ne?

Btw, kakva korist od bičevanja, ako će je upucati na kraju?
Jel kazna služi za preodgoj krivca ili za zastrašivanje ostalih?

Ja sam musliman i prihvatam šerijah kao najbolji zakon. Onaj ko kaže da ima bolji zakon od onog po Kur'anu i hadisu poslanik a.s zvao se Meho il Suljo nije musliman.
Kamenovanje, bičevanje.. da...Pucanje - ne
Zakoni su tu da se kriminal i ružne stvari iskorijene. Blud i razvrat razaraju društvo kao i krađa. Kad bi se implementirao šerijatski zakon ne bi tog bilo.

Ni jedna žena/čovjek nije toliko vrijedan/a da zbog nje na trgu budeš bjen ili kamenovan niti je ijedna stvar skuplja od tvoje vlastite ruke...

Šerijat je najbolji i najsavršeniji zakon htio to neko priznati ili ne. To je zakon kojeg nisu ljudi izmislili i nije satkan po ljudskoj strasti i manjkavoj pameti već Božijoj naravi koja najbolje poznaje ljude.

Treba izučiti šerijat pa vidjeti da to nije nikakvo otkidanje nosa i ušiju niti išta takvo. Ameri se bore da sekularizaciju svijeta urade, šerijah im je trn u oku i otud takve prozivke.

Poslednji put menjao 114_AhmeD dana 12 Avg 2010, 14:56, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 12 Avg 2010, 14:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Dzontra Volta je napisao:
Kako SAD valja kad brani muslimane na ovim prostorima, a ne valja kad ih napada negdje drugdje?kako isti ti mediji nisu pristrasni izvještavajući priloge ove regije, tad su u potpunosti nepristrasni...
A ti pogani mediji...napadju mudžahedine zato što kamenuju ženu, kako pristrsno...možda je žena htjela da bude kamenovana, to sigurno nisu pomislili...

Citiraj:
ocrni mudžahidski pokret.

taj divni mudžahedinski pokret...poznatiji pod svojim pravim imenom "unicef islama", ili "greenpeace islama"... O tome kakav je mudžahedinski pokret govori prošli rat. ako tebi to ne spada pod zločin onda sad za ozbiljno mogu reći da si bolestan i poremećen...

Što, jesu civile ubijali, žene silovali, pravili masovne grobnice, očistili teritoriju etnički i to ?

Vrh

PostPoslato: 12 Avg 2010, 15:19 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
[b]Ajd da krenemo polako
prvo ako navodis nesto kao odgovor na neciji post osnovna kultura forumskog obracanja navodi da bi trebao da izneses svoje misljenje a ne samo copy paste neke vijesti.
Drugo za razliku od tebe ja sam skoro dvije godine zivio u Afghanistanu i to ne u nekoj NATO bazi vec obicnom gradu u obicnoj kuci i druzio se sa Afghanistancima intenzivno (nije da se hvalim ali poslije godinu i po sam bez prevodioca razgovarao sa vladinim sluzbenicima tadasnjim danasnjim misnitrima u Kabulu ) i jako dobro znam kakvo je uredjenje u provincijama od Badakshana preko Taloqana i Kunduza do Zabula Kandahara i Nuristana.
Ovo sto ti citiras jeste istina u Sharia pravu ali ono sto ti ne znas je da u vecini Afghanistana Sharia igra sekundarnu ulogu primarni zakon koji vlada u vecini Afghanistanskih provincija je Pashtunwali ili Pashtunski (vecinska etnicka grupa ) zakonik nesto slicno zakoniku Leke Dukljanina kod Albanskog stanovnistava.
Shodno tome ajde budi fini pa procitaj sve sto mozes iskopati o Pashtunwaliu pa onda fino obrisi ovo sranje i javno reci izvinjavam se mislio sam da mene i moju bracu sa kratkim tolama opet prozivate u protivnom morat cu da ti kazem da si klasican Levat koji nema pojma gdje je supalj i koji u po Ramazana kad je Sabur ono sto treba da te vodi ka Iftaru ti pocinjes kavgu poluistinama i provokacijama, halal ti.

http://afghanprofile.net/index.php?opti ... &Itemid=26

Poslednji put menjao chils dana 12 Avg 2010, 16:21, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 12 Avg 2010, 15:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
Citiraj:
Šerijat je najbolji i najsavršeniji zakon htio to neko priznati ili ne. To je zakon kojeg nisu ljudi izmislili i nije satkan po ljudskoj strasti i manjkavoj pameti već Božijoj naravi koja najbolje poznaje ljude.

Ok.
Mozes li nam onda pojasniti zasto je neprimjenjiv u praksi? Postoji preko 1400 godina, ali se nesto nije "primio" niti primijenio na ovom svijetu, cak ni u zemljama i medju ljudima kojim je materija bila dostupna od samog pocetkà?

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Poslednji put menjao ERROR dana 12 Avg 2010, 20:33, izmenjena samo jedanput

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 115 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]