Nisi me dobro skontao, a i ja mozda nisam bio jasan:
kad kazem "protestantske sekte" mislim na zbirnu imenicu svih religijskih hriscanskih pokreta proisteklih iz luteranstva
koji cine vecinu na americkom jugu (pogotovo teksas, lujzijana, arizona i sl), a moje misljenje o vecini tih ljudi je jako visoko,
jer su jedini glas razuma i jedini koji se otvoreno protive apsolutistickom rezimu americke vlade.
Iz njihovih redova su bili upravo profesori i policajci koji su poceli javno siriti istinu o 9/11
kao aktu koji je domace djelo i koji je posluzio kao opravdanje za ubijanje civila po iraku i avganistanu.
Nije lako ratovati protiv americke vlade, ful rispekt.
Samo je fazon sto cemo sledecih par godina biti zasipani vijestima iz vladinih medija
kako su oni opasni, ludi, antidrzavni ekstremisti itd., a ne bi me uopste cudilo da naprave opet neki satro "teroristicki akt"
i da ga svale na teksasane i komsiluk, pa time opravdaju dodatne mjere represije.
Svi zivi su shvatili da su Irak i Avfganistan u stvari novi Vijetnam, s tim sto su potonje geostrateski i materijalno daleko vaznije:
Afganistan je danas najveci izvoznik heroina, a o irackoj nafti da i ne pricamo.
Jedini koji otvoreno pricaju o ovim stvarima po netu, prave newsgrupe, dokumentarce, otvaraju radio stanice i sl. su juznjaci,
a muka je sto je u toku velika kampanja da se diskredituju zbog otvorene i argumentovane kritike americke politike.
Proteklih dana sam bas analizirao sva "kukavicija jaja" koja su im poturili da bi ovi ispali ludjaci pred svijetom,
pa sam zato prenaglio u komentarisanju.. Sto se tice katolika, latinosi su jedno ceteres puta posveceniji vjeri,
dok je na sjeveru to spalo samo na folklor i tradiciju (ko kod nas)