banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jun 2025, 18:16

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 27 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Bugojno
PostPoslato: 28 Jun 2010, 19:27 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 09 Jan 2009, 19:22
???

Vrh

Tema posta: Re: Bugojno
PostPoslato: 28 Jun 2010, 19:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Ала си се ти расписао.... :D а тема о Бугојну већ постоји - viewtopic.php?f=68&t=50520

Vrh

PostPoslato: 28 Jun 2010, 19:39 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 09 Jan 2009, 19:22
Talija je napisao:
Ала си се ти расписао.... :D а тема о Бугојну већ постоји - viewtopic.php?f=68&t=50520

eh ja samo upro na ove duhovne forume :lol:

Vrh

PostPoslato: 29 Jun 2010, 00:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Па није тема залуд. На овом подфоруму пише пар тих вехабија, који су осуђени само због изгледа.
Па треба се запитати да ли треба тој, због изгледа осуђеној, групацији допуштати даљи маркетин на овом подфоруму?
Ја мислим да не треба.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 29 Jun 2010, 00:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Kad je već tema tu, volio bi da mi neko od tih likova (vehabije, selefije ili kako već) odgovori:
Kontam za brade, ali zašto potkraćene tole?

Vrh

PostPoslato: 25 Jul 2010, 17:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
Nogavice:

jer su neki ljudi u vrijeme poslanika alejhisselam iz oholosti nosili dugu odjeću i ogrtače ( puzali se po zemlji često ) pa je on a.s rekao da je sve ispod članaka u džehennemu ( paklu ) .

Neki tumače da je danas nošenje hlača kao svi ostali ljudi sasvim normalno i da nema oholosti, drugi pak ne žele nositi odjeću ispod članaka bojeći se oholosti.

Vrh

PostPoslato: 25 Jul 2010, 17:32 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 03 Jun 2004, 13:47
114_AhmeD je napisao:
Nogavice:

jer su neki ljudi u vrijeme poslanika alejhisselam iz oholosti nosili dugu odjeću i ogrtače ( puzali se po zemlji često ) pa je on a.s rekao da je sve ispod članaka u džehennemu ( paklu ) .

Neki tumače da je danas nošenje hlača kao svi ostali ljudi sasvim normalno i da nema oholosti, drugi pak ne žele nositi odjeću ispod članaka bojeći se oholosti.

Pa burke su ispod clanaka, znaci li to da ce te zene u dzehennem?

p.s. mozes li napisati izvor tog hadisa?

Vrh

PostPoslato: 27 Jul 2010, 08:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Žene imaju drugačiju nošnju od muškaraca. Jasno je koji samo dio one mogu pokazivati.
Smiju li više od stopala, lica i šaka ?

Prenosi se da je Ibn Omer, r.a., rekao:
- Naisao sam pored Bozijeg Poslanika, a.s., a donji dio moje odjece bio je prilicno spusten."Abdullah, podigni odjecu!" - kazao mi je i ja sam je podigao."Jos!" - rekao je i ja sam je jos podigao, i danas se toga drzim. - Dokle (si je podigao)? - upitali su ga neki ljudi i on je rekao: -Do sredine potkoljenica!
(Muslim)

Prenosi se da je Muhammed ibn Zijad rekao: - Cuo sam Ebu Hurejru, r.a., kako, vidjevsi jednog covjeka kako vuce svoju odjecu, udara nogom o zemlju - a bijase to namjesnik Bahrejna - i govori: Stize namjesnik! Stize namjesnik! - kaze: - Boziji Poslanik, a.s., je rekao: "Allah, zbilja, nece ni pogledati onoga koji iz objesti bude vukao svoju odjecu!" (Muslim)

Ebu Hurejre r.a., prenosi da je Allahov Poslanik s.a.w.s., rekao: „U vatru će sve što je niže od članaka!“ Sahih. Sahihul-Buhari, br.5450.; Sunen el-Nesa'i, br.5331..

Ebu Hurejre r.a., prenosi da je Allahov Poslanik s.a.w.s., rekao: „Allah neće pogledati, na Sudnjemu danu, u osobu koja je svoju odjeću, iz oholosti, vukla po zemlji!“ Sahih. Sahihul-Buhari, br.5451..

Džabir b. Sulejm rhm., kaže da je Allahov Poslanik s.a.w.s., rekao: „...i podigni izar – donji dio odjeće do pola potkoljenica, a ako nećeš – onda do članaka. Strogo se pazi spuštanja izara – donjeg djela odjeće, jer je to oholost/el-mehila, a Allah ne voli oholost/el-mehila...“ Sahih. Sunen Ebu Davud, br.4084.; Musned Ahmed b. Hanbel, br.16667-20655-23253.; el-Mu'udžem el-Kebir, br.6386.; Musannef Abdurrezzak, br.19982.; Sunen el-Bejheki el-Kubra, br.20882..

Imam Taberani rhm., bilježi predaju od Ebu Se'id el-Hudrija r.a., koji kaže: Čuo sam Allahovog Poslanika s.a.w.s., da je rekao: „Donji dio odjeće jednog mu'mina treba da bude do pola potkoljenice, ali nema grijeha ako mu odjeća bude u dužini između toga dijela tijela i članaka ili ispod članaka! Allah neće pogledati u onog ko svoj izar – donji dio odjeće, vuče po zemlji iz oholosti!“ El-Mu'udžem el-Evsat, br.5204., Sunen el-Bejheki el-Kubra, br.3135..

ima ih jos puno...

Vrh

PostPoslato: 27 Jul 2010, 09:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ahmedu s poštovanjem,
interesuje me zašto je toliko bitna dužina pantalona, uopšteno odjeće ako je taj neko moralno ispravan?
Zašto "u vatru će sve što je ispod članaka"?
Da li ima neko obrazloženje?

Više puta u svetim spisima se spominju i životinje, koje je Bog stvorio po svojoj želji, čak i te neke životinje imaju krzno koje se lako prlja i dodiruje zemlju, ako je tako zašto su one tako stvorene?
Kako se Bog može uvrijediti ako odjeća dira do zemlje ili ako je ispod članka a ne dira zemlju?

Evo što se tiče ženskog pokrivanja, čitajući temu o telegoniji pronašla sam neko približno obrazloženje zašto se žene potpuno pokrivaju, ali ovo - ne mogu da nađem neki racionalan razlog.

Vrh

PostPoslato: 28 Jul 2010, 12:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
Ahmedu s poštovanjem,
interesuje me zašto je toliko bitna dužina pantalona, uopšteno odjeće ako je taj neko moralno ispravan?
Zašto "u vatru će sve što je ispod članaka"?
Da li ima neko obrazloženje?

Više puta u svetim spisima se spominju i životinje, koje je Bog stvorio po svojoj želji, čak i te neke životinje imaju krzno koje se lako prlja i dodiruje zemlju, ako je tako zašto su one tako stvorene?
Kako se Bog može uvrijediti ako odjeća dira do zemlje ili ako je ispod članka a ne dira zemlju?

Evo što se tiče ženskog pokrivanja, čitajući temu o telegoniji pronašla sam neko približno obrazloženje zašto se žene potpuno pokrivaju, ali ovo - ne mogu da nađem neki racionalan razlog.

Nije stvar u komadu odjeće nego je stvar u oholosti. Ako bi tebe kačket pravio oholom i on ti je zabranjen. U to vrijeme plemići su se "folirali" i obilježavali kao "veći i bolji" sa dugim ogrtačima i haljinama te im je to bilo obilježje kojim su odudarali od ostalih koji su imali kraću odjeću. Isticali su se sa tim i oholili i to je problem, a nije komad odjece.

Talija moraš uzeti okolnosti i vrijeme kad je poslanik a.s to rekao i zbog čega.

Najbolji ashab, Ebu Bekr r.a. ( neka je Allah sa njim zadovoljan ) je stalno uzdizao "hlače" koje su mu malo spadale bojeći se ovog što je Allahov poslanik a.s rekao, pa mu je poslanik a.s rekao da ih on ne spušta iz oholosti..

Poslednji put menjao 114_AhmeD dana 28 Jul 2010, 12:47, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 28 Jul 2010, 12:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
zar je veci grijeh onda nositi "neprikladnu" odjecu, od recimo, pozeljeti nekome nesto lose, ili pokrasti ga?
na "onome" svijetu cemo biti bez odjece, onakvi kakvim nas je Bog stvario (prije Evine jabuke i spoznaje). cemu onda?

Vrh

PostPoslato: 28 Jul 2010, 12:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

cicak je napisao:
zar je veci grijeh onda nositi "neprikladnu" odjecu, od recimo, pozeljeti nekome nesto lose, ili pokrasti ga?
na "onome" svijetu cemo biti bez odjece, onakvi kakvim nas je Bog stvario (prije Evine jabuke i spoznaje). cemu onda?

Ovisi kako čovjek na sve to gleda. Ako ti i mali grijeh gledaš kao krupan, Allah će ga smatrati sitnim.
Islam je tu da upotpuni cijeli život čovjeka, tako da jedan musliman ima i neki kodeks oblačenja po kojem treba raditi. Nije ništa prestrogo uglavnom.

E sad, ako kršiš određeno pravilo griješan si. Krađa je veliki grijeh a oholost je isto veliki grijeh ( ne mora biti uzrokovana odjećom/isticanjem jer se možeš neprikladno obući a da ne budeš ohol ). Ali ipak gora je oholost iz više razloga.

Vrh

PostPoslato: 28 Jul 2010, 13:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
ma da, mislim da su ljudi vremenom prekrajali neke zakone, tako da sad imamo vise varijanti ponasanja kao i obnasanja vjerskih molitvi.
znamo da su se kod katolika prije Bordzija i svećenici mogli zeniti, od Bordžija i njihovog razvrata uvedeno je da ne mogu. Pedofilija ce sad isto dati neki odjek.
kako odijelo ne cini covjeka, tako ne mora znaciti da se krsenje "pravilnika" za nosenja odjece uzima kao nekakav "smrtni" grijeh. mi na onaj svijet nosimo svoju dusu, a ne Versace i D&G. ispod ili iznad koljena.

Vrh

PostPoslato: 29 Jul 2010, 09:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

cicak je napisao:
ma da, mislim da su ljudi vremenom prekrajali neke zakone, tako da sad imamo vise varijanti ponasanja kao i obnasanja vjerskih molitvi.
znamo da su se kod katolika prije Bordzija i svećenici mogli zeniti, od Bordžija i njihovog razvrata uvedeno je da ne mogu. Pedofilija ce sad isto dati neki odjek.
kako odijelo ne cini covjeka, tako ne mora znaciti da se krsenje "pravilnika" za nosenja odjece uzima kao nekakav "smrtni" grijeh. mi na onaj svijet nosimo svoju dusu, a ne Versace i D&G. ispod ili iznad koljena.

Jeste. Ja se striktno ne pridržavam kratkih nogavica jer ako nosim odjeću kao svi oko mene da uopšte se ne ističem ničim niti oholim, a tako se i ne osjećam. Allaha mi, neko kratke nogavice nosi da se ističe i samim tim ima vid oholosti.

Ima jedna stvar -> čovjek nerijetko ono što je u srcu, želi pokazati i na vanjštini. Ne čini uvjek odjelo čovjeka ali nekad i možemo ocjeniti neke elemente osobe gledajući vanjštinu.

Vrh

PostPoslato: 29 Jul 2010, 09:54 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
uvjek se vodi spor oko tih nikaba, kratkih laca i dugih brada.

Kad vidimo popa bradonju niko ne reagira u ovoj BiH niti se po forumima provlaci da su oni teroristi iako tradicionalno u BiH imaju bradu duzi vremenki period nego ove novopridoslice....
Kratke lace isto tako upadaju ali s druge strane kad vidimo popa u crnoj "haljini" (šlafroku) i to je sasvim normalno...
Pokrivenost glave jedne casne sestre je sasvim ok. ali nikab je upravo ona kap koja je prelila casu pa smo postali agresivni i na maramu, lace i bradu iako ih svakodnevno viđamo.

Nije problem ako se kratke lace nađu kod covjeka koji nema bradu, nije problem ako se brada nađe kod covjeka koji je ratni zlocinac, nije problem ako se kaciga nađe kod motoriste, ali je problem ako se sve troje nađe kod jednog muslimana.

Daj vise izbijte izglave bradu, kratke lace i nikab, smatrajte da su to vase komsije makar i naseljenici, kao sto i ja smatram jednog popa koji ima i bradu i "šlafrok" da je dio BiH i njene kulture.

Nemojte misliti da agresivnost i oholost ne proizvodi isti osjecaj.

S bradom, nikabom, i lacama treba jednom poceti zivjeti, a ne dozivljavati ih kao da ste vidjeli scilu, razlog vise sto su tu evo vec haman pa 20 godina...odavno su punoljetni i znaju razmisljati svojom glavom.

I na kraju najvece su baljezgotine i podrugljiv smjeh na ovom jadnom podforumu na racun brade i hlaca dosle upravo od onih pravoslavaca koji zive (na neki nacin) u Sarajevu i susrecu se s tim ljudima svakodnevno na ulici, zatim dođu na ovaj podforumi ismijavaju se....yes,yes Jemesdine ....tebi govorim :wink:

Vrh

PostPoslato: 29 Jul 2010, 11:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
E sad kakis majke mi. Gdje sam se ja ismijavao vehabijama? doduse imam obcaj da sve okrenem na humor,
ali konkretno reci primjer gdje sam se ja "ismijavao"?

Konstatovao sam kao problem da kod odredjenih pripadnika tog reda realno postoji netolerancija prema svemu drugacijem,
tacnije cak vrlo agresivan stav i prema tradicionalnom poimanju islama u BiH sto ne ide na zivce samo meni
nego i mojim bliskim prijateljima muslimanima. Ne bi bio problem kad bi neko samo bio dosadan ko jehovisti,
pa po citav dan isao okolo i pricao da ce svi u pakao osim njih, problem je sto neki bi najradje isli okolo sa sabljom
i regulisali sve koji ne dijele njihove poglede na svijet, sto naravno nije u redu ni pod tackom razno,
pa ma ko na planeti da je u pitanju. Imamo mi ovdje daleko vise ozbiljinijih problema i mnogo sta u cemu
bi se zajednicki morali boriti (rasprodaja drzave strancima, teror eu i amerike, unistavanje demokratije,
dovodjenje na vlast korumpiranih politicara, trovanje omladine idiotskim pogledima na svijet, droga, alkoholizam itd.)

Ako hoces iskreno moje misljenje, smatram da su vehabije uvezene i ovdje i tamo,
i da su stvorene kao opravdanje satanistima iz amerike da bombarduju koga i kad hoce.

Njima ne odgovaraju normalni i miroljubivi ljudi, njima trebaju ekstremi kao opravdanje za dalja haranja i pljacke po svijetu.

ps
Sto se tice poredjenja popa i vehabije nije adekvatno - i imami i popovi ovdje imaju izgled karakteristican za svestenstvo,
i taj izgled nisu mijenjali hiljadu godina, i to je istiniti razlog zasto se niko ne breca,
da smo furali svi brade i trofrtaljke hiljadu godina, naravno da se niko ne bi trzao.
Ali, opet kazem nije problem u modi, nek se svako oblaci i misli kako hoce,
problem je da ne ugrozava druge i ne namece agresivno svoje stavove jer je Bog svijet stvorio iz slobode i ljubavi a ne nuzde.

Vrh

PostPoslato: 29 Jul 2010, 11:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ahmeta sam shvatila da je oholost grijeh, a ne kratke/duge pantalone, tj. grijeh je sve ono što odudara od okoline skrećući na sebe pažnju (ako svi nose dugo grijeh je odudarati sa kratkim pantalonama, ako svi nose kratko grijeh je nositi dugačko, poenta je na isticanju tj. na oholosti.
Ok ovo shvatam i ima logike, jer kao što reče ipak je to jedan vremenski period drugačiji nego danas (po načinu odjevanja itd).

@ Oficiru s ružom,
Na stranu pop (kako ti reče) što nosi bradu i mantiju, nastranu i imam koji nosi ono što nosi, oni su sveštenici i njihovo odijelo je odavno propisano kao i izgled i ponašanje.
Stvar je u "običnim" ljudima.
Vjeruj kod mene je ista reakcija kad vidim mladu ženu koja se kotrlja u dugačkoj suknji sa maramom na glavi (Pravoslavka) ista kao kad vidim mladu ženu koja se kotrlja u dugačkoj suknji sa zabrađenom maramom na glavi (Muslimanka).

Moja reakcija na te načine odijevanja je identična reakciji jedne Muslimanke koja se oblači kao ja.

Vrh

PostPoslato: 29 Jul 2010, 15:06 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
E a ja mislio ti otisao na veliku baru na odmor.... :D

Ajmo vidjeti realnost opasnosti od brade i sablje...mislim nemojte biti smjesni. :roll: Upravo opasnosti koje si ti nabrojao su i po meni realnije nego duga brada nekog Muhameda ili popa Miroslava, pokrivenost glave neke Šimke ili Fadile, ako smo svi navikli da gledamo brade, marame i trofrtaljke cemu onda pompa kad se u carsiji vidi jedan takav insan.

Evo kad si pricao tamo negdje na podforumu drustvo (bar mi se cini) pravio si jednu lijepu komicnu scenu kao Branko Ćopić u pripovjetci "Bašta sljezove boje"...a koja je ima konotaciju "branjenja" muslimanki od islama i ismijavanja feredze, zara ili mahrama i laca trofrtaljki te gordo postavljanje njenog covjeka ( kojeg si vidio) kako je on apsolutni vlasnik i "navlakac marama" te kako zamotava i jutarnji ostatak salame "ovako" i zenu zajedno....

A dali se nosilo tako prije hiljadu godina mislim da jest, vidi zakon zara kad se aktivirao, tamo negdje 1954. godine, znaci jos uvjek imamo zena muslimanki jednu masu koje su zive i koje su za svog zivota nosile zar ili danasnji nikab. Cemu se muslimani vracaju, mozda nekoj svojoj praksi od prije nekih 50-tak godina, brada isto tako nije od juce, jer ulema tad pa i sad je imala bradu upravo onakvu kakvu prakticiraju i danas.

Dakle svi su elementi tu, historijski, tradicionalni, vjerski itd. Ja ne mogu samo da vjerujem da li je stvarno takva opasnost od tih ljudi u ovoj drzavi, budući da imamo par hiljada brada na 2-3 miliona stanovnika. A sad da oni svi masu sabljama cista izmisljotina, reci mi samo da li si ikad cuo za Maocu prije akcije federalnog mup-a???

Poznajem masu bradonja, znam mentalitet tih ljudi i slusam ih licno a ne samo preko stampe i tv-a o sabljama i nekakvim ratovima nema ni govora, ljudi se bore da prezive bas kao i ti i ja...razlika između njih i mene i tebe jest, sto oni zaobilaze "gillete produkte", pa su mozda zbog toga naljutili Evropu, Ameriku ...ali ne znam sto su naljutivi vas pravoslavce ili katolike????
Mozda cu i umrijeti ali mi to nece biti jasno....a sad odoh srkanti koji fildžan kahve na sav ovaj belaj. 8)

Vrh

PostPoslato: 29 Jul 2010, 16:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Ma kakvi, ne volim veliku slanu vodu (a i puno kosta, radje odem na selo da odmorim :)

Ne mogu nikako da skontam sta sam to pisao na "drustvu", cinjenica da sam protivnik da se zenama uskrate neka ljudska prava,
odluka o tome da li ce zena glasati, poloziti vozacki ili nositi hidzab, burku ili minic je za mene stvar licnog izbora.
Znas i sam da smatram prostackim ismijavanje necijih ubjedjenja i da nikad ne ulazim u glupe rasprave i teme tipa "jel bolji isus, muhamed ili buda".

Sto se tice islamske garderobe, sve ok, ukoliko je to stvar licnog osjecaja pojedinca, potpuno je besmisleno nametati bilo kome obrasce ponasanja, govora, odjevanja itd.,
jedino sto jesam prokomentarisao da su oni bombasi iz londonskog metroa usli u britaniju sa laznim pasosima odjeveni u burke, sto se doduse moze rijesiti na druge nacine.

Ne sumnjam da vecina "bradonja" zivi normalne zivote i da im nije do budalesanja i ratovanja, ali je problem u nekolicini ekstrema koji se nadju na svim stranama,
u stvari, najveci problem jest bilo koja pojava ekstremizma koja ce globalistima samo pruziti opravdanje da nas i dalje eksploatisu i tretiraju kao koloniju.
Sto rece, imamo milion vecih problema - unistili su nam privredu i agrar, potplatili politicare, kupice nam izvore vode i zatrovati zemlju gm hranom
i prisilnim vakcinisanjem ljudi i domacih zivotinja, a koliko fajde smo vidjeli od njih svjedoci postotak kancerogenih oboljenja u bih cak i medju djecom
(vec su potplatili neke "strucnjake" da pricaju kako je to od stresa, sto je neopisiv cinizam).
Moj stav je da su autori svih jada na ovim prostorima uvijek bili i ostali globalisti uspjesno sprovodeci staru tehniku "zavadi pa vladaj",
kojima je ovaj nicim kriv ni duzan siroti i napaceni narod nerpestano uvlacen u tudje ratove, a vrhunac cinizma je slanje ljudi odavde u Irak i Avganistan,
zemlje koje bi prije svih trebali bas mi razumjeti, odnosno njihov polozaj zrtvenih jaraca globalizma i satanisticke politike amerike.

Bjezi, skocio mi opet pritisak, odo i ja popit kaficu... :)

Vrh

PostPoslato: 29 Jul 2010, 16:39 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Oholost je u srcu a ne u nogavicama. Kao sto je i poniznost u srcu. Bolje biti ponizan i go, nego ohol sa maskom od glave do pete.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 27 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]