banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 11:24

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 06 Jul 2010, 19:31 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 27 Okt 2009, 17:52
Apollo 11,je bila svemirska misija NASA-e,koja se trebala izvršiti 1969.godine.
To je bila prva misija koja je sa sobom nosila ljude na Mjesec,i vratiti ih sigurno na zemlju.
Kada je Kennedy,prvi put 1961.pomenuo da bi čovjek trebao da izvrši isto...

Mnogima je tada to bila samo ljudska maštarija,i niko nije vjerovao da bi se to moglo i obistiniti,8 godina kasnije.
Nijedna misija nije bila tako važna za čovječanstvo,važna za istraživanje svemira,i nijedna nije bila tako skupa i rizična za izvesti.

Pa ipak,uradili su to.3 hrabra astronauta Michael Collins,Buzz Aldrin i Neil Amstrong.Zbog njih,mi danas živimo u doba kada je čovjek hodao Mjesecom!

16.7.1969.-Apollo 11(Raketa Saturn V),Lansiran je rano ujutru,sa Cape Carnivala,noseći ova 3 astronauta prema(na) Mjesec.

20.7.1969.-Modul rakete Saturn V,nazvan Eagle 1,sleće na Mjesečevu površinu.2 sata kasnije ,Neil Amstrong kroči na Mjesec,i izgovara istorijske riječi:-"Ovo je mali korak za čovijeka,ali veliki za čovječanstvo!"-
Ubrzo nakon toga,astronaut Buzz Aldrin mu se pridružuje.Ova dvojca su oko 10 časova proveli na Mjesečevoj površini!
Michael Collins je morao ostati u letjelici,tako da u stvari nikada nije hodao Mjesecom!

24.7.1969.Apollo 11 se vraća na Zemlju,sletajući padobranom u Pacifički okean!

Detaljnije sa slikama možete vidjeti na:http://www.komonews.com/news/photos/51183737.html

Ja ću naravno na svoj način proslaviti ovaj važan istorijski događaj,lansirajući tri modul rakete sa padobranom,za svaki od ova tri datuma,koje sam sam napravio!

Hvala vam na pažnji!Možete se učlaniti u grupu Univerzitetsko Astronomsko Društvo,Banjaluka na facebook-u!
P.S. MOLIM SVE ČITAOCE DA NE POSTAVLJAJU POSTOVE TIPA PREPUCAVANJA JESU LI LJUDI BILI NA MJESECU ILI NISU!
ZA POMENUTO,POSTOJI VEĆ TOPIC-HVALA UNAPRIJED! :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

Za sve astronomske posmatrače na 16.;20.;24. biće Mjesec vidljiv u našoj hemisferi,pa ako bude vedro,svakako preporučujem osmatranje instrumentima!Hvala!

Vrh

PostPoslato: 17 Jul 2010, 21:48 
Pripravnik
Pripravnik

Slika

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2010, 10:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Miodrag96 je napisao:
Michael Collins je morao ostati u letjelici,tako da u stvari nikada nije hodao Mjesecom!

Kako je odlučeno ko će ostati u komandnom modulu u orbiti mjeseca? Šta je Michael Collins povodom toga kasnije izjavio, koliko ga je to pogodilo?

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2010, 11:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Haha jesi ti osnivac grupe, onaj djecak simpaticus? :) Svaka cast Miodraze, samo naprijed! Obavezno se konsultuj sa direktorom Drustva u vezi otvaranja grupe, inace ne bi smio otvarati grupe bez dozvole samog direktora Drustva.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2010, 13:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2007, 10:01
Ko ce prvi krociti na Mjesec je odluceno daleko prije samog slijetanja u menadzmentu NASE. Bilo bi neozbiljno to prepustiti astronautima na licu mjesta, jos da se pobiju oko toga. A razlog zbog kojeg je izabran Armstrong, je dizajn lunarnog modula, bar su to tako opravdali. Pilot LM-a (Aldrin) je bio na daljoj strani od otvora a kako je prostora bilo vrlo malo, izabran je Armstrong. To je njihovo objasnjenje.
A Colins je ostao u sjeni, ali ipak je bio jedan od samo 20-ak ljudi koji su letjeli ka Mjesecu. U svakoj misiji je bio jedan koji je morao ostati gore...a dvojica dole.

A sad sam se sjetio jednog dogadjaja kada je jedan lik napao Aldrina da je lazljivac i da nije uopste bio na mjesecu....i nije se dobro proveo.
http://www.csicop.org/news/show/buzz_al ... y_theorist

“I spent half my money on gambling, alcohol and wild women. The other half I wasted.”― W.C. Fields

Vrh

PostPoslato: 19 Jul 2010, 10:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

goci master je napisao:
Ko ce prvi krociti na Mjesec je odluceno daleko prije samog slijetanja u menadzmentu NASE. Bilo bi neozbiljno to prepustiti astronautima na licu mjesta, jos da se pobiju oko toga.

Naravno da nisu odlučivali na licu mjesta već (dosta) ranije, ali kako god bilo Colins je najgore prošao. Siguran sam da mu nije bilo svejedno.

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2010, 19:43 
Pripravnik
Pripravnik

LUNARNI MODUL "EAGLE 1" JE BIO KONSTRUISAN DA U NJEGA MOGU STATI SAMO 2 OSOBE.
Micael Collins je bio najmanje stručan u hodanju u svemiru i tijelima,ali je bio ekspert za upravljanje raketama i modulima.
S obzirom da je misija bila fokusirana na radnje po Mjesecu,on je ispao :D

Ja sam direktor svog astronomskog društva "Kosmos",koji ima zavidniju opremu i funkcionalnost nego bilo koje astronomsko društva u BL.
http://www.adkosmos.webs.com

Vrh

PostPoslato: 24 Jul 2010, 11:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Tajne slijetanja na Mjesec
NASA ovog tjedna slavi 41. godišnjicu slijetanja na Mjesec, a svake godine otkrijemo nešto novo o povijesnoj misiji Apolla 11. Motherboard donosi 10 tajni o ovom povijesnom događaju pa tako navodi da se izlazak Neila Armstronga morao snimati posebnom kamerom koja nije mogla reproducirati sliku na običnom TV-u. U NASA-i su slijetanje stoga pratili na posebnom uređaju kojeg je snimala TV kamera i sliku prenosila svijetu što je uvelike smanjilo kvalitetu slike povijesnog događaja i dovelo do brojnih spekulacija kako je slijetanje montirano. Unatoč tome događaj je pratilo 600 milijuna ljudi.

http://www.motherboard.tv/2010/7/23/sec ... the-rescue

Vrh

PostPoslato: 24 Jul 2010, 22:09 
Pripravnik
Pripravnik

Vader je napisao:
Tajne slijetanja na Mjesec
NASA ovog tjedna slavi 41. godišnjicu slijetanja na Mjesec, a svake godine otkrijemo nešto novo o povijesnoj misiji Apolla 11. Motherboard donosi 10 tajni o ovom povijesnom događaju pa tako navodi da se izlazak Neila Armstronga morao snimati posebnom kamerom koja nije mogla reproducirati sliku na običnom TV-u. U NASA-i su slijetanje stoga pratili na posebnom uređaju kojeg je snimala TV kamera i sliku prenosila svijetu što je uvelike smanjilo kvalitetu slike povijesnog događaja i dovelo do brojnih spekulacija kako je slijetanje montirano. Unatoč tome događaj je pratilo 600 milijuna ljudi.

http://www.motherboard.tv/2010/7/23/sec ... the-rescue

Bravo Vader!Hvala na interesantnoj informaciji :thumbright:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]