Apollo 11,je bila svemirska misija NASA-e,koja se trebala izvršiti 1969.godine.
To je bila prva misija koja je sa sobom nosila ljude na Mjesec,i vratiti ih sigurno na zemlju.
Kada je Kennedy,prvi put 1961.pomenuo da bi čovjek trebao da izvrši isto...
Mnogima je tada to bila samo ljudska maštarija,i niko nije vjerovao da bi se to moglo i obistiniti,8 godina kasnije.
Nijedna misija nije bila tako važna za čovječanstvo,važna za istraživanje svemira,i nijedna nije bila tako skupa i rizična za izvesti.
Pa ipak,uradili su to.3 hrabra astronauta Michael Collins,Buzz Aldrin i Neil Amstrong.Zbog njih,mi danas živimo u doba kada je čovjek hodao Mjesecom!
16.7.1969.-Apollo 11(Raketa Saturn V),Lansiran je rano ujutru,sa Cape Carnivala,noseći ova 3 astronauta prema(na) Mjesec.
20.7.1969.-Modul rakete Saturn V,nazvan Eagle 1,sleće na Mjesečevu površinu.2 sata kasnije ,Neil Amstrong kroči na Mjesec,i izgovara istorijske riječi:-"Ovo je mali korak za čovijeka,ali veliki za čovječanstvo!"-
Ubrzo nakon toga,astronaut Buzz Aldrin mu se pridružuje.Ova dvojca su oko 10 časova proveli na Mjesečevoj površini!
Michael Collins je morao ostati u letjelici,tako da u stvari nikada nije hodao Mjesecom!
24.7.1969.Apollo 11 se vraća na Zemlju,sletajući padobranom u Pacifički okean!
Detaljnije sa slikama možete vidjeti na:
http://www.komonews.com/news/photos/51183737.htmlJa ću naravno na svoj način proslaviti ovaj važan istorijski događaj,lansirajući tri modul rakete sa padobranom,za svaki od ova tri datuma,koje sam sam napravio!
Hvala vam na pažnji!Možete se učlaniti u grupu Univerzitetsko Astronomsko Društvo,Banjaluka na facebook-u!
P.S. MOLIM SVE ČITAOCE DA NE POSTAVLJAJU POSTOVE TIPA PREPUCAVANJA JESU LI LJUDI BILI NA MJESECU ILI NISU!
ZA POMENUTO,POSTOJI VEĆ TOPIC-HVALA UNAPRIJED!
Za sve astronomske posmatrače na 16.;20.;24. biće Mjesec vidljiv u našoj hemisferi,pa ako bude vedro,svakako preporučujem osmatranje instrumentima!Hvala!