Htjeo sam jos nesto malo o razlikama pri vjerovanju u reinkarnaciju da napisem.
Postoje vjerovanja da se dusa, napustajuci ljudsko tijelo, ponovno i iskljucivo radja u ljudksom tijelu i vjerovanja da dusa, napustajuci ljudsko tijelo, moze da primi i tijelo nizih zivih bica (zivotinja), ali i tjelo visih zivih bica (npr. raznih vrsta andjela).
Ako usporedimo ove dvije tvrdnje jednu sa drugom, onda na osnovu tih izjava mozemo da vidimo samo dvije dogme. Posto pak nauk o reinkarnaciji nije dogma, vec naucna cinjenice, treba da se postavi nekoliko daljnih pitanja: Sta se reinkarnira? Koja je razlika toga sto reinkarnira i tijela? Koja je svrha reinkarnacije? Tko moze uopste da da neku vjerodostojnu izjavu o tome? Zasto postoje razni koncepti reinkarnacije? itd.
Odgovori na ova pitanja su naravno veoma opsirni, ali mozemo pokusati da se kratko osvrnemo na njih.
Pitanje o tome, tko uopste moze da da neku izjavu, je sigurno primarno pitanje. Odogovor je mozda i malo jednostavniji, nego li je to za ocekivati. Onaj tko zna, on moze da kaze nesto o reinkarnaciji. Sta nam vrijedi slusati nekoga tko nije upoznat sa temom, ili sta nam vrijedi naglabati samima, kako bi stvari mogle biti. Uzmimo npr. nalaze krvne slike. Sta ce mo vise znati, ako nam netko tko nije upoznat sa temom nesto kaze, ili ako sami pokusavamo da nesto shvatimo. Ne samo da necemo nista shvatiti, vec je cak moguce da ce mo doci do pogresnih zakljucka. Moguce je da ce mo neki problem previdjetiti, ili da ce mo si umisliti neki problem, gdje taj uopste i nepostoji. Kada medjutim kvalifikovan doktor uzme nalaze u ruku, on nam moze reci sta tamo stoji.
Tako je to na svim poljima. Ono sto neznam, to mogu saznati, tako sto cu o tome cuti ili procitati od nekoga tko zna. Taj koji zna, on je to naravno isto procitao ili cuo od nekoga tko zna; taj opet od nekoga tko zna itd. Znaci uho primi rijec a jezik(ili ruka koja pise) dalje daje rijec. Dok netko nesto govori sam od sebe, bez da je to cuo od nekoga tko zna, to se naziva spekulacija a ne istina. Znaci princip istine je da se kaze ono sto se cuje od onoga tko zna.
Kada znaci jedna osoba koja zna, govori, nju recimo deset osoba slusa, rezultat ce biti da ce svih deset osoba taj govor, iz razloga sto svi imaju malo drugaciji sluh (drugaciji kapacitet shvatanja, drugacije motive i preduslove), malo drugacije i cuti. Jedan ce prodrijeti vise do srzi izjave nego jedan drugi. Svih tih deset ce opet to sto su culi, ovisno o njihovom karakteru i sposobnostima, to na razlicit nacin da iznesu, prenesu dalje. Jedna istina tako pronalazi mnogo puteva da se siri u svijetu i to u razlicitim nijansama. Tamo gdje osoba iskreno prima i iskreno se trudi da prenese to sto je cula i sto je jos vazno, da se ponasa po tome sto je cula, tamo ce istina biti manje pomjesana sa spekulacijom i lazi, nego kod osobe koje i necuje dobro i jos dodaje svoja neka znacenja i neponasa se po tome sto je cula. Cak i ako od rijeci do rijeci sve prenese onako kako je cula, a neponasa se po tome (= farizejsko licemjerje), tok istine je time ometen. (Iv 8,47 Tko je od Boga, riječi Božje sluša; vi zato ne slušate jer niste od Boga) Znaci u tim raznim nijansama koje nastaju prenosenjem od jedne osobe do druge istina biva manje ili vise razblazena. Naravno da istina ostaje istina, samo ona biva prekrivena ljudskom manjkavosti. Tako je bitno imati u vidu razliku izmedju vanjske, mrtve rijeci, pokrivaca i zive Rijeci Bozije. Ovaj nas svijet je svijet nijansi i tako u njemu nalazimo razne religije i razna vjerovanja, koja raznim “kanalima” silaze na razna mjesta na zemlji, u odredjene okolnosti i u razlicita vremena. Onosto iza svih njih stoji to je istina ili potraga vjernika za necim uzvisenim, za upravo tom istinom. Stoga nije bitno da li je netko trenutno u Islamu, Krscanstvu ili bilo kojoj drugoj religiji. Bitno je da iskreno cezni za Rijeci Bozijoj, da cezni za drustvom onih, koji su cistu Rijec Boziju primili i koji tu istu Rijec Boziju, nepomjesanu sa spekulacijom, dalje daju. Rijec Bozija nije laka stvar. Ona je teska ili kako Apostol Pavle kaze Heb 4,12 „Živa je, uistinu, Riječ Božja i djelotvorna; oštrija je od svakoga dvosjekla mača; prodire dotle da dijeli dušu i duh, zglobove i moždinu te prosuđuje nakane i misli srca.“ U svijetlu Rijeci Bozije mi prepoznajemo nase slabosti grijehe i lazi, a za to treba biti spreman. Iz toga razloga i jesu sve te navedene nijanse vjere, kako bi se korak po korak primakli Istini. Osnovna skola pocinje sa prvim razredom i zavrsava sa osmim. Naivan je prvacic koji pomisli da vec sve zna, sto se ima znati, a i nesposoban ucitelj, koji ce poceti sa gradivom osmog razreda u prvom. Stoga Isus ostavlja tada poruku (Iv 16,12): Još vam mnogo imam kazati, ali sada ne možete nositi. ; ali odmah u nastavku navodi: 13 No kada dođe on - Duh Istine - upućivat će vas u svu istinu; - i ovo je veoma veoma bitno: “jer neće govoriti sam od sebe, nego će govoriti što čuje i navješćivat će vam ono što dolazi.” Sve polako korak po korak. Danas je moguce da se nalazim na jednoj cesti i putokaz me vodi ga odredjenom gradu, ali sutra je vec moguce da moram da promjenim tu cestu i predjem na drugu, kako bi stigao do moga odredista. Onaj tko ima povjerenje u putokaz, u glas koji ga vodi u njegovom srcu, onaj tko cuje zivu Rijec Boziju, a neobozava samo usnama mrtvu rijec, taj ce i stici do odredista. Jednih ce se pastir primiti, a drugih ce se odreci, iako ce tvrditi da su u njegovo ime neznam ti sta cinili. Ziva rijec Bozija ostaje medjutim skrivena od onih kojima nije dano da ju cuju.
Svevisnji Bog je Sveznajuci. Znaci On je taj koji moze da da odgovore na sva pitanja. Kao sto vidimo, u Bibliji je Bog ostavio samo indirektne upute na reinkarnaciju. Ipak dovoljno da u nama probudi zudnju da vise o tome saznamo, a i da sakrije neke istine od onih koji to stvarno nezele da znaju, jer im je udobije zivjeti u njihovim iluzijama. Svi mi imamo slobodnu volju da se odlucimo. Ogranicavanje istine samo na korice Biblije je kao i ogranicavanje knjiga za osnovnu skolu na bukvar cetvrtog razreda. Kako dalje napredujemo, tako ce mo imati priliku da citamo, da cujemo iz drugih knjiga. Izvinjavam se ako se netko nalazi uvrijedjenim izjavom, da u nekoj drugoj knjizi stoji vise od Istine nego u Bibliji, kojoj se on posvetio. Ali ako je to cinjenica? – posto i sam Isus kaze da nije sve rekao. Osobi koja se nadje uvrijedjena ustvari nije ni stalo do Istine, isto toliko malo, kojiko je i osobi koja navija za jedan klub stalo do fudbala, kada se nadje uvrijedjena ako pobjedi drugi klub, ili ako netko kaze da je drugi klub bolji. To je taj nas isti ego, da je ono sto je moje i sto ja postujem automatski najbolje, koji se nadje uvrijedjen. Taj ego je korijen drveta veoma otrovnih plodova kao sto su nacionalizam, fasizam, vjerski fanatizam itd. i sretan se moze smatrati onaj koji ga uspije izcupati. Naravno da je to praceno bolovima, kao sto je i cupanje zuba umnjaka praceno bolovima. Po tome se prpoznaje koliko je tko spreman za zrtvu, koliko je spreman da da za istinu - a najteze se odrice svojih iluzija. Bilo kako bilo, kada je rijec o reinkarnaciji, Bhagavad Gita ili Pjesma Bozija, koju je izgovrio Svevisnji Licno i to prije 5000 godina, nam daje veoma konkretan opis i razumijevanje reinkarnacije. Onaj tko moze nepristrano i objektivno prici tim argumenitima, nemoze drugacije nego da uvidi da je to tako. Dogmaticaru ta istina ostaje nepristupacna, kao sto to potvrdjuje i jedan stih iz Bhagavad Gite 2.29: “Neki gledaju na dusu kao na nesto zadivljujuce, neki je opisuju kao nesto zadivljujuce, a neki slusaju o njoj kao o necemu zadivljujucem, dok je neki cak ni nakon sto su culi o njoj nikako ne mogu shvatiti.” Svi smo mi ovisno o nasem nivou spoznaje vise ili manje utemeljeni u istini, ali Bhagavad Gita nas vodi u najvise i najpovjerljivije oblasti – i to sa jednim preduslovom, da otvorenog srca slusamo rijeci Svevisnjega, bez da mu zavidimo i bez da bilo sta slijepo vjerujemo, ako to nemozemo usaglasiti sa nasim srcem. Bhagavad Gita ne trazi od daogmatski pristup, jer na kraju obajve Svevisnji pita Arjunu, kome je objavio Gitu: 18.63 “Tako sam ti objasnio jos povjerljivije znanje. Dobro razmisli o tome i zatim postupi po svojoj volji.”
Medjutim sta je bilo objasnjeno Arjuni?
Na samom pocetku Bhagavad Gite 2.20 je objavljeno: “Dusa se nikada ne rada niti umire. Nije nastala, ne nastaje i nece nastati. Nerodjena je, vjecna, uvijek postojeca i prvobitna. Nije ubijena kada je tijelo ubijeno.”
2.22 “Kao sto osoba oblaci novu odjecu, ostavljajuci staru, dusa prihvaca nova materijalna tijela, napustajuci stara i beskorisna”
2.28 “Sva su stvorena bica u pocetku neocitovana, u srednjem stadiju ocitovana i nakon unistenja ponovno naocitovana. Zasto bi onda zalio?”
>>Ovaj me stih podjeca na jednu izjavu Origenesa u jednoj od njegov zapisa (od kojih je nazalost malo ostalo), koji je ocigledno poznavao ovaj stih. Mozda netko zna na sta se odnosim?<<
2.52 “Kada tvoja inteligencija izadje iz guste sume iluzije, postat ces ravnodusan prema svemu sto si cuo i prema svemu sto ces cuti.”
To je samo uvod u Bhagavad Giti, potom Svevisnja Bozanska Osoba, Sveznajuci Licno, nakon sto je umjetnost djelovanja bez zaplitanja u zakon akcije i reakcije i mnoge druga pitanja, razotkriva istinu o tome sta se zbiva sa dusom: Bg 8.6 “Kojega god da se stanja sjecas prilikom napustanja tijela, o Kuntin sine, to ces stanja sigurno dostici.”
Tu se ocituje zakon Bozije Pravde i tim putem ujedno mozemo da razumijemo razne uslove u kojima bivaju rodjene razne duse. Zasto neko biva rodjen sakat i slijep; netko bogat, netko siromasan, netko mocan itd.? Tu lezi i odgovor zasto dusa moze da padne u zivotinjski svijet, iako na mnogim drugim mjestima vedskog predanja stoji detaljnije o tome pojasnjeno. Cinjenica je da se neke osobe iako u ljudkom tijelu nekada ponasaju mimo svaku granicu humanog ponasanja. Moze se komotno reci da se te osobe ponasaju zivotinjski. Od kanibalizma, preko neregulisanog seksualnog zivota, pretjerano dugog spavanja, nekontrolisane agresivnosti itd, osobina koje nalazimo kod zivotnja kao sto su lavovi i tigrovi, ili kod dzukela i drugih zivotinja, koje nemaju odredjenog seksulanog partnera niti obracaju paznju gdje izvode tu ranju ( kao ni neki ljudi), medvjeda koji spavaju citavo godisnje doba itd. Iako moral i stanje svijesti sve vise i vise degenerira, ipak postoji granica, gdje je za jednu dusu a i za ocuvanje ljudkog zivota i drustva bolje, da sve te karmicke reakcije, nakupljene takvim zivljenjem u ljudkom tijelu, odplati u evoluciji kroz razne oblika zivotinjisk tjela, cijem ponasanju je ta dusa vise naklonjena nego ljudskom. Vede daju tacne opise, u koje tijelo se kada pada, koji je proces evolucije iz zivotinjskih tijela u ljudko. To je opet jedan veoma opsirna tema za sebe.
Kao sto vidim evo ovaj post je ispao mnogo duzi nego li je to srsi shodno, pa da nebude samo monolog, prekinucu ovdje, a ako netko ima komentara, pitanja ili protuargumenata, nastojacu da odogovorim na koliko je to meni moguce iskren i objaktivan nacin.
Pade mi jos nesto napamet. Na
http://bewusst-sein.org mozete pod "Präsentationen" (donji lijevi ugao) pogledati jednu powerpoint prezentaciju o reinkarnaciji, ali i nekim drugim interesantnim temama (na engleskom)
Sve Najbolje