Kelly_Bundy je napisao:
koji je profesor u pitanju ako nije tajna?
nije neka tajna ali budući da je irelevantno za diskusiju zadržaću za sebe. ne bih voleo da sazna da mu se ime povlači po kojekakvim sumnjivim forumima.
jellyfish je napisao:
Ako hoces "naucno", onda je to: "skup fizickih i biohemijskih procesa kroz koje se odvijaju promet materije i energije, odnosno metabolizam".
ajd kad tražiš filozofiju evo ti je: ovo što si dao je idealna naučna definicija.....metabolizma. i on jeste odlika živih bića. i motornih vozila. i vatre. i još koječega....
Citiraj:
Medjutim, "naucno" puno ne odgovara na pitanje. Mislim da je ipak filozofsko tumacenje zanimljivije, ali na zalost nije dokazanao jer kao puno stvari u filozofiji temelji se skoro sve na pretpostavkama i nagadjanju, tj filozofiranju.
naprotiv, mislim da naučno mnogo odgovara na pitanje. život je karakteristika živih bića. mislim da ne treba puno pretpostavljanja i nagađanja da bi ustanovio razliku između mačke koju je pregazio šleper i one koju nije. i nisam mislio na tu vrstu filozofije već onu tipa: "život je polno prenosiva bolest, zaobilazni put do smrti i ono što nam se dešava dok razmišljamo šta je". slobodno iznesi svoje filozofsko mišljenje ako misliš da će doprineti nekom dubljem uvidu u problematiku.
Citiraj:
Spomenuo si wikipediju, a vikipedija kaze sljedece:
"Природа живота је још недовољно позната да би се могла дати једна задовољавајућа и неспорна дефиниција."
spomenuo sam wikipediju a ne википедијy s razlogom: puno je više informacija vezanih za temu. ovaj citat je interesantan ali se ne bih složio sa tim da je priroda života nedovoljno poznata. imamo preko 100 empirijski dokazivih osobina živih bića. problem je što ne poseduju sva živa bića sve osobine pa se postavlja pitanje gde povući granicu? u skladu sa tim moje sledeće pitanje glasi:
DA LI SU VIRUSI ŽIVA BIĆA?