Citiraj:
Prvo da riješimo ovo o Kalabiću, lično me neinteresuje da li je na slikama Kalabić
Е па видиш мене интересује.
Ти си као доказ поставио слику где пише Калабић са Немцом. Ја те питам где на слици Калабић?
Тачно је да ти не знаш шта хоћеш, јер ја ти постављам питање а ти мени уваљујеш причу о Калабићу и издаји. То мене не занима, мене занима где на слици Калабић? Има ли га или га нема?
Citiraj:
Ti kao zaboravljaš da je kralj i vlada u Londonu i da su imali jaku propagandnu mašineriju i lobirali su kod svih a najviše kod britanaca i amerikanaca, pored tog Veselinovića bilo je još amerikanaca srpskog porijekla u misijama npr. Nik(Nikola)Lalić i naravno da su uz upute nekih senatora srpskog porijekla slali izvještaje kako je to odgovaralo kralju (vidio sam i pročitao masu sličnih izvještaja do 1944).
Do kraja 1943. sva pomoć koja je dolazila išla je četnicima a partizani su poslije počeli dobivati pomoć.
Naravno da su vidjeli ti oficiri da narod voli Dražu jer partizana nije bilo u Srbiji od 42.do 44., a činjenica je da su i Njemci po Srbiji šetali slobodno kao na korzu jer ih niko nije napadao (sem u nekoliko akcija-diverzija koje su vodili neki saveznički specijalci iz misija).
Глупост. Ја могу да ти посатвим сада дневник акција који су савезничке мисије водиле а које су извели четници против Немаца, Бугара, љотићеваца, Недића, итд. али ме мрзи да преписујем следећа три-четири сата (а можда и дуже).
Сада проблем је по теби што је Веселиновић српсог порекла те стога он није добар извор а Ђилас је исто српског порекла али он је добар извор. Ја не знам шта су тебе учили у тој војној школи коју си наводно завршио али изгледа да су ти тамо ставили добре ограде на очи (као оно што се коњима стављају да виде искључиво само право) па ти видиш само оне изворе и оне ауторе који ти одговарају али када се појави нешто друго, е онда је то нетачно јер ето извор је Србин, пише левом руком, хвали му један бубрег, није комунста, итд.
Иначе, Веселиновић у четничком штабу није ни био, већ само искључиво у партизанском, тако да те твоје веселе прогозе о симпатијама према четницима и слично можеш да причаш некој деци ако хоће да те слушају (а и то чисто сумњам).
Citiraj:
Do kraja 1943. sva pomoć koja je dolazila išla je četnicima a partizani su poslije počeli dobivati pomoć.
Ово је тек дебела лаж. Да не улазимо у даљу дискусију али ти из уписа у упис све више и више глупости исписујеш.
Citiraj:
Ti kao zaboravljaš da je kralj i vlada u Londonu i da su imali jaku propagandnu mašineriju i lobirali su kod svih a najviše kod britanaca i amerikanaca, pored tog Veselinovića bilo je još amerikanaca srpskog porijekla u misijama npr. Nik(Nikola)Lalić i naravno da su uz upute nekih senatora srpskog porijekla slali izvještaje kako je to odgovaralo kralju (vidio sam i pročitao masu sličnih izvještaja do 1944).
Ништа мању пропагандну машину нису имали ни комунисти ако не чак и већу. Могу и да ти врло лако презентујем изјавом сведока који су били при мисијама у четничком односно партизанском штабу.
Посебно јаке центре комунисти су имали у Каиру и Барију односно у савезничким центрима који су били задужени за Југосисточну Европу.
Citiraj:
Nekoliko puta si mi napisao da neznam šta hoću reći itd., a koliko vidim ti i još neki upravo to radite - neznate šta reći, tema je istina o četnicima a isključivo se brani Draža, napisao si da su "neki četnici" sarađivali sa fašistima, a "neki" su činili i gnusne zločine, a "neki" nisu nikad poštovali Dražu i njegove naredbe. Pa nemože tako, ako je Draža glavnokomandujući onda je odgovoran za sve što rade njegovi odredi, zbog komandne odgovornosti mnogi nacistički generali su i streljani.
То је проблем комплекситета догађаја и дешавања на територију Краљевине Југославије само што ти то нећеш да схватиш већ све поједностављујеш до максиме идући логиком која теби одговара.
Питање: Да ли си ти Србин? Ово је сад јако битно питање, чисто да видимо са ког аспекта ти овде нама отвараш очи.
Иначе и опаска, требали су у тој високој војној школи да те науче да се
не знам пише одвојено.
Citiraj:
Čerčil nije bio budala niti brzopleti neiskusni političar pa da nije znao dobro procijeniti situaciju i donijeti odluku. Poslao je najpovjerljivije oficire, čak i svog sina, i nakon njihovih izvještaja i dokaza( a to sam ti prije postavio na linkovima) otkazao je pomoć četnicima zbog njihove otvorene saradnje sa nacistima i fašistima. Tu su i Ruzvelt i Staljin koji su isto odlučili podržati Tita.
To je jedina prava istina i to sad nemože niko više da opovrgne.
А ти и Черчил сте иначе били старе колеге?
Где је био Черчилов син? У партизанском штабу (истоврмено када су тамо били Дикин и Меклин). Шта сам ја написао? Да је екипа која је била у партизанском штабу била приснија и лично познавала Черчила те да су као такви сигурно имали више утицаја на само одлуку него Черчил. Иначе, што се САД тиче, њихова одлука да се подржи британски захтев да се савезници определе за партизане има пре свега везе са америчком одлуком да се не улази у сукоб са Британијом и СССР-ом (који је природно био уз партизане).
Е сад ако један Дикин, који је био актер самих дешавања, каже да је одлука пре свега везана за процену Британије да ће од партизана имати више користи у борби са Немцима а не са некаквом колаборацијом Михаиловића, ја онда не знам шта ти хоћеш? Ти који тада ниси био ни рођен, покушаваш сада мене да убедиш да боље знаш шта се дешавало од човека који је у свему томе био актер?
И успут, кад смо већ код тога, одговори на питање:
Citiraj:
А због чега су историчари из комунистичког периода компетенти а историчари из некомуснитичког периода некомпетентни?
Објасни ми, ето није ми јасно.
Ти онако фино, у маниру комунистичке школе, имаш обичај да избегаваш питања и да их прескачеш. Крени редом, па објасни нама са малом и невојном школом, јер ето ми смо необразовани и не знамо оно што ти знаш.
Citiraj:
Ovo je samo dokaz da je taj pokret bio totalno neorganizovan, bez potpune kontrole, bez pretjerane borbe sa fašistima a posebno zagrijani za borbu protiv partizana (koji su tad od saveznika proglašeni kao jedini antifašistički pokret u Jugoslaviji).
Šlag na sve to je i smjena Draže od strane kralja i poziv četnicima da pređu u partizanske redove što se i dešavalo, jer amnestirani su mnogi koji nisu okrvavili ruke.
Za Talijane je vrlo bitno pomenuti da je poslije kapitulacije formirana Divizija Garibaldi sa oko 5 000 talijanskih vojnika na strani partizana( nisu otišli kod svojih saveznika od prije, crnogorskih četnika).
А партизани нису били загрејани за борбу против четника? Типичан пример: Лијевче поље. Сукоб четника (са којима се повлачи доста цивила) и усташа а онда "незагрејани" партизани нападају (види чуда!) четнике а не усташе. О како је то могуће? А да, то се није десило, заборавио сам да у историји комунистичке Југославије овај догађај није постојао.
Citiraj:
Šlag na sve to je i smjena Draže od strane kralja i poziv četnicima da pređu u partizanske redove što se i dešavalo, jer amnestirani su mnogi koji nisu okrvavili ruke.
Што је одрађено искључиво на притисак Черчила, британске владе и бана Шубашића (који је на притисак Британаца и дошао на место председника краљевске владе).
Што се Италијана тиче, већина њих се оружјем предала њиховим "савезницима" партизанима (са којима су имали крајње пријатељске везе као и са Ђуришићевим четницима) по наредби савезника, тачније (опет) Британаца.
Citiraj:
Možemo ovako ja i ti godinama da diskutujemo jer materijala na svim stranama ima stvarno mnogo ali ja ću i dalje da vjerujem zvaničnim arhivama saveznika i ljudi koji su bili živi svjedoci tih odlučujućih događaja a konkretno vezanih za ovaj slučaj.
И ја исто.