banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 12 Avg 2025, 07:16

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 28 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
PostPoslato: 10 Apr 2010, 15:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Avg 2002, 17:16
filozof sa vrbasa je napisao:
Iako vjerujem da Rusi nisu odgovorni, ovo će ipak baciti sjenu na rusko-poljske odnose. Predsjednik Poljske sa vrhom države krenuo da oda počast žrtvama Staljinovog terora i nastradao u tom pohodu.

Ružno zvuči.

Moje duboko saučešće cjelom poljskom narodu.

Односи Пољске и Русије су на дну дна. Ја не знам шта још треба.
Земља која је на све могуће начине спрјечавала побољшање односа између Еу и Русије, а све због историје која их боли. А њихова прича је отприлике оваква: јебавали сте нас 50 година и зато вам мрзимо. То што смо ми вас једно 5-6 вијекова, то се сад не спомиње.

Малопре сам гледао ванредни дневник о том инциденту.

Проблем је био у магли. Авион је 4 пута надлетао аеродром покушавајући да се спусти и сваки пут безуспјешно. Четврти пут је летио прениско. Говори се да је летио на висини од чак 4 метра и да је покушавао да се подигне и том приликом једним крилом ударио у дрвеће. Крило је отпало и губи се контрола над авионом.

На лице мјеста је одмах одлетио министар за ванредне ситуације Русије, а после и министар МУП, и многи други високи званични. Тренутно се тамо налазе и предсједници Влада Русије и Пољске.

Испред пољске амбасаде у Москви скупио се велики број грађана који пали свијеће и полаже цвијеће.

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2010, 16:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2009, 18:22
Еррор, гочи и др. - Пољска има и своjу кривицу. Након пољско-совјетског рата 1919-1924 године 80 000 руских војника су били у пољским логорима и 20 000 су умрли од глада (тако кажу у Пољскоj), а Руси кажу да су били убиени. Али за разлику од нас, Пољаци нису се извинили за своји злочини.
http://en.wikipedia.org/wiki/Camps_for_ ... (1919-1924)

Само чисто за историjу...

Не бој се непријатеља - у најгорем случају те могу убити. Не бој се пријатеља - у најгорем случају те могу издати. Бој се равнодушних - они нити убијају нити издају, али само уз њихову прећутну сагласност на земљи постоји издајство и убиство

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2010, 16:32 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 03 Jun 2004, 13:47
Ruja, meni bas zao vas Rusa. Stalno vas neko dira, vi mali jadni samo sutite, nikoga ne dirate....

Moje saucesce Poljskoj.

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2010, 16:37 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
Poljaci pobili Ruse, Rusi pobili Poljake, elem, nebitno!
Danas je poginulo 90 osoba poljskog drzavnog vrha i to je cinjenica. Cinjenica je i to da nisam podrzavao Kaczynskog zbog ksenofobske politike ali ni to nije bitno u svemu tome... Steta je ljudi a najvise njihovih porodica.
U Poljskoj su dani zalosti do kraja naredne sedmice, a i u Rusiji je proglasena 12.04. Hajd da se malo nadamo da ce PL i RU koliko toliko da nadju zajednicki jezik poslije ovog sto se desilo - susret Tusk - Putin je ionako bio veliki korak naprijed!
Jbg, zivi bili pa vidjeli...

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2010, 19:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Ja danas gledam doček tjela, ali smanjio ton na TV i kamera snima ljude, kad među tim ljudima čovjek liči na nastradalog predsjednika. Ja se prestravio, kad kasnije čujem brat blizanac.

Vrh

PostPoslato: 12 Apr 2010, 06:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Užasno je što je skoro sva elita Poljske nastradala. Obezglavljeni su potpuno.
A koincidencija da su išli da odaju počast nastradalim Poljacima i pri tom takođe nastradali (u nemoguće velikom broju) je zaista užasno.

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2010, 14:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Komandant poljskog vojnog vazduhoplovstva, general Andžej Blašik, bio je u kabini pilota do samog pada aviona predsednika Leha Kačinjskog, što je mimo svake procedure.

Otkriće istrage da je general bio u kabini aviona Tu-154 koji se srušio 10. aprila kraj Smolenska u Rusiji, pojačalo je teze da su piloti, makar posredno zbog prisustva generala, bili pod pritiskom da slete na aerodrom i pod nemogućim vremenskim uslovima.

Informaciju da je upravo general Blašik bio ta druga osoba koja je u kabinu ušla nekoliko minuta pred tragični pad aviona i poginula sa njima u kabini, poljski mediji objavili su nezvanično pre nekoliko dana, a sinoć je u televiziji TVN24 zvanično potvrdio poljski predstavnik u ruskoj komisiji koja istražuje nesreću, Edmund Klih.

"U kabini je bio nekoliko minuta i ostao u njoj do samog kraja. Želeo je da vidi kakva je situacija", kazao je Klih koji je zajedno sa ruskim ekspertima preslušavao snimke iz crnih kutija i dodao da psihološka analiza tih glasova može da pokaže da li su i koliko bili pod pritiskom da po svaku cenu slete.

Kliha je za te izjave, koje su odmah ojačale tezu da su vojni piloti predsedničkog Tu-154 bili pod jakim pritiskom da slete, kritikovao danas oštro poljski ministar pravde Kšistof Kvjatkovski.

"Setimo se, koliko pre nekoliko dana Klih je govorio da je isključena mogućnost da je neko vršio pritisak na pilote. On bi informacije trebalo da daje tek u trenutku kada o nekoj stvari ima jasna saznanja", rekao je danas Kvjatkovski poljskom Radiju Zet.

Kontrolori na vojnom aerodromu u Smolensku jasno su pilotima tog kritičnog dana rekli da vremenski uslovi ne dozvoljavaju sletanje i da lete na rezervni aerodrom.

Crne kutije registrovale su glas još jednog od 88 putnika iz državne i vojne delegacije koja je zajedno sa predsednikom Kačinjskim tog 10. aprila žurila u Smolensk na komemoraciju hiljadama streljanih poljskih vojnih zarobljenika u obližnjoj Katinskoj šumi u proleće 1940. godine.

"Ta druga osoba ušla je u kabinu 16 minuta pre tragedije", kazao je Klih.

Prvobitno se mislilo da je ta druga osoba šef protokola predsednika Kačinjskog, ali njegova ćerka koju su pozvali u Moskvu nije prepoznala glas.

"To nije normalna situacija. Posebno u tako teškim vremenskim uslovima treće osobe u kabini pilota samim svojim prisustvom ometaju posadu", kazao je poljski vazduhoplovni ekspert Tomaš Hipka.

On je naglasio da su prema svim dosadašnjim informacijama piloti morali da budu svesni da prelaze granicu u kojoj još mogu da odluče da li će sleteti ili dići avion i potražiti rezervni aerodrom. "To je kršenje elementarnih procedura. Ta posada ponela se veoma neodgovorno", kazao je Hipka.

Ruska komisija koja u saradnji sa Poljacima istražuje uzroke avionske nesreće u kojoj je uz predsednika Poljske Kačinjskog poginulo još 95 putnika i članova posade do sada je utvrdila da nesreću nije skrivio ni teroristički napad, ni eksplozija, ni kvar, pošto su motori radili sve do trenutka udara o zemlju.

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2010, 19:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Ima onda logike, ako su to vojni piloti, a on vrhovni komadant vazduhoplovstva, morali su slušati njegova naređenja do kraja.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 28 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]