banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jun 2025, 09:19

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 234 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 23 Maj 2010, 13:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
sunchica je napisao:
Ja sam optimistična i vjerujem da ipak ima više razumnih ljudi.
Zanimljivo je također kako neki izražavaju svoj bunt protiv nekih orkestriranih negativnih pojava čiji je cilj netolerancija i sukobi.
Kao npr. revolt jednog švicarca što je u znak protesta protiv odluke švicaraca da se zabrane gradnje minareta, na vlastitom dimnjaku podigao minaret :

http://www.jutarnji.hr/svicarac-izgradi ... ni/399193/

Izvini sto pitam sunchice jesi li ti musliman(ka) posto govoris hrvatskim jezikom? :fadein:

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2010, 13:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
sunchica je napisao:
Ja sam optimistična i vjerujem da ipak ima više razumnih ljudi.

To je neupitno.

Radikalnost u religijskim/politickim stavovima uvijek vise govori o individui koja ima te osobine, nego o religiji kao takvoj. Stvar je u tome da o onima koji su umjereni nije zanimljivo pisati, tako da fokus pada na bucnu ( mahom neobrazovanu ) manjinu.

Citiraj:
http://www.jutarnji.hr/svicarac-izgradio-vlastiti-minaret-na-dimnjaku-unatoc-zabrani/399193/

:lol: :lol: :lol:

Uljepsala si mi dan ovim clankom. I meni vraca optimizam, zdrav razum jos nije odumro. :thumbup:
jellyfish je napisao:
Izvini sto pitam sunchice jesi li ti musliman(ka) posto govoris hrvatskim jezikom? :fadein:

Mahala nikad ne spava. :confused3:

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2010, 13:26 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Apr 2010, 13:28
jelly,

Govorim jezikom podneblja u kojem živim.Sigurna sam da je moje podneblje puno šire od tvog!

Moje religijsko gledanje je moja privatna stvar a ti pokušaj učestvovati u diskusiji na otvorenu temu umjesto da istražuješ po mojim krvnim zrncima.
I ne znam zašto vas nekoliko kad dođete u situaciju da se ne slažete sa nekim onda koristite te uličarske fazone...ova si,,,ona si,,,,ovakva si,,,,onakva-si.

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2010, 13:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ma salim se malo posto te Hristov zeza da si Milo. Nemoj odmah da se ljutish. :)

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2010, 13:40 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Apr 2010, 13:28
jellyfish je napisao:
Ma salim se malo posto te Hristov zeza da si Milo. Nemoj odmah da se ljutish. :)

Ma ne ljutim se ali neke ne razumijem.
Koliko mi je poznato Milo je muško ime.
Ali ko zna možda promijenim i spol jer i to je sad trend:

http://www.tportal.hr/lifestyle/sexfile ... -Srba.html

:)

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2010, 14:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
sunchica je napisao:

Pretpostavio sam da je opet nesto na racun Srba...

Drzite se teme.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2010, 14:28 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 11 Apr 2010, 14:10
Paкистан забранио Фејбук због карикатура!
Citiraj:
U Pakistanu zabranili mrežu Facebook

KARACHI - Pakistanski sud naredio je vladi da zabrani popularnu društvenu mrežu Facebook . Razlog zabrani u pozivu je na Facebooku da se objave slike proroka Muhameda, što je u islamskom svijetu nemoguće. Na Facebooku su objavljene karikature koje su 2005. objavljene u danskim novinama.

Tada su se diljem muslimanskog svjeta palile danske zastave, a karikaturist je dobio prijetnju smrću. Danas su pakistanski studenti podržali odluku da se zabrani popularna društvena mreža te su nosili transparente na kojima se ograđuju od Facebooka i nazivaju ga sotonskom mrežom. Policija ih nije sprečavala.

Slika

Извор: http://www.jutarnji.hr/u-pakistanu-zabranili-mrezu-facebook-zbog-vrijedanja-proroka/784566/

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2010, 14:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Hristov je napisao:
Elvise, prica o okretanju obraza ima smisla samo u okviru hriscanstva, imaj to na umu jer ponavljas to cesto bez obzira radilo se o islamu ili hriscanstvu. Ako citas malo postove pojedinih muslimana, shvatices otprilike njihov stav po pitanju te tematike. Ja se sa tim njihovim stavom ne slazem nikako, ali ako njima njihova religija (treba napomenuti da zabrana crtanja Muhamedovog lika nije sadrzana u Kuranu nego u popratnim tekstovima, hadisima) kaze da ne crtaju lik Muhameda, onda je do nas da postujemo barem taj vid njihove religije. Ovim crtanjem ljudi povredjuju ne samo radikale nego i ostale muslimane. Ti ostali nece ubijati niti ce mozda gnjev osjetiti, ali su uprkos tome povredjeni kao ljudi.

I pomenuo sam je u kontekstu hriscanstva jer si ti rekao da te vrijedjaju ismijavanja Hrista.
Pokusavam da ti objasnim da nema smisla loziti se na to, jer to i jeste smisao provokacije, da te isprovocira. Odlicno je Dzontra rekao, sta da se sad Indijci pobune zbog ubijanja krava, ili da se svi pobune zbog nekih stvari, crncima smeta rasizam u stand up komediji, koliko puta su nas ocrnili na zapadu u filmovima pa eto. I sta sad treba, svi da se pobunimo?? Kad bi se svi bunili zbog stvari koje im smetaju doslo bi do globalnog rata. I zanimljivo je da se bas vjernici najvise vrijedjaju (oni koji govore da su najmoralniji), dok se vise ne obazire na npr. rasisticke ili nacionalisticke izjave u tim provokacijama.

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2010, 14:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Onda se ocigledno nismo razumijeli. Meni je bitnije da razumijes ono o cemu govorim, a ne moras se sloziti.

Evo da pojednostavim: zamisli da osjecanje gnjeva i zelje za osvetom, mrznje, i sva neprijateljska osjecanja kod nas ne postoje, a ostala osjecanja postoje i dalje. I zamisli da neko dodje i nacrta karikaturu nasih roditelja, ismijava Jevreje nazivajuci ih pohlepnim, crnce naziva neradnicima, jednostavno - provocira. Da li ti vjerujes da ti ljudi nece osjecati ama bas nista? Koje osjecanje ce osjecati ako nece dusevnu pogodjenost i zalost zbog ponizavanja i ismijavanja? Ne kontam kako je moguce ostati potpuno ravnodusan, pa danas ako kazes za neku grupu da je glupost neko ce ti zbog toga oci iskopati, pa kako da ljudi nemaju pravo osjecati tugu zbog vredjanja? Zar ti nikad nisi osjetio tugu sto ti je neko clana porodice izvredjao?

A ti si meni na moju tvrdnju da me vredja ismijavanje Hrista rekao "Sta je sa okretanjem drugog obraza?", ta tvrdnja nema smisla. Ako kazem da me vredja ne znaci da sam spreman da ubijem, nego da me pogadja kao sto tebe i bilo koga boli uvreda, bez da imas zelju da ubijes nekoga. Ne znam kako vise da razlozim ono sto zelim da kazem.... I to upravo jeste okretanje drugog obraza.

Tako je i sa muslimanima, ne mozes ocekivati da gledaju u karikaturu i ostanu ravnodusni kao da su drogirani. Neko ce poput radikala izaci na ulice i paliti, a neko ce osjetiti tugu bez da vikne ili osjeti mrznju. Je li zbog ove druge grupe vrijedno crtati?

Nadam se da shvatas o cemu pricam, nemoj molim te da moram opet kasnije objasnjavati sta mislim.

Daj HugoLina dolazi i objasni, izdaje me i snaga koju sam crpio iz ocaja :D

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2010, 15:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
Onda se ocigledno nismo razumijeli. Meni je bitnije da razumijes ono o cemu govorim, a ne moras se sloziti.

Evo da pojednostavim: zamisli da osjecanje gnjeva i zelje za osvetom, mrznje, i sva neprijateljska osjecanja kod nas ne postoje, a ostala osjecanja postoje i dalje. I zamisli da neko dodje i nacrta karikaturu nasih roditelja, ismijava Jevreje nazivajuci ih pohlepnim, crnce naziva neradnicima, jednostavno - provocira. Da li ti vjerujes da ti ljudi nece osjecati ama bas nista? Koje osjecanje ce osjecati ako nece dusevnu pogodjenost i zalost zbog ponizavanja i ismijavanja? Ne kontam kako je moguce ostati potpuno ravnodusan, pa danas ako kazes za neku grupu da je glupost neko ce ti zbog toga oci iskopati, pa kako da ljudi nemaju pravo osjecati tugu zbog vredjanja? Zar ti nikad nisi osjetio tugu sto ti je neko clana porodice izvredjao?

A ti si meni na moju tvrdnju da me vredja ismijavanje Hrista rekao "Sta je sa okretanjem drugog obraza?", ta tvrdnja nema smisla. Ako kazem da me vredja ne znaci da sam spreman da ubijem, nego da me pogadja kao sto tebe i bilo koga boli uvreda, bez da imas zelju da ubijes nekoga. Ne znam kako vise da razlozim ono sto zelim da kazem.... I to upravo jeste okretanje drugog obraza.

Tako je i sa muslimanima, ne mozes ocekivati da gledaju u karikaturu i ostanu ravnodusni kao da su drogirani. Neko ce poput radikala izaci na ulice i paliti, a neko ce osjetiti tugu bez da vikne ili osjeti mrznju. Je li zbog ove druge grupe vrijedno crtati?

Nadam se da shvatas o cemu pricam, nemoj molim te da moram opet kasnije objasnjavati sta mislim.

Daj HugoLina dolazi i objasni, izdaje me i snaga koju sam crpio iz ocaja :D

Prvo, jedno je osjecaj tuge, a drugo je osjecaj gnjeva ili bijesa.
Pomenuo sam okretanje drugog obraza u smislu da se ne provociras i ne srdis zbog vrijedjanja, jer to bi valjda trebala da govori ta recenica majku mu. Ko tebe kamenom ti njega hljebom, je li tako ide? Nema to veze sa osjecajem tuge.
Da, za ocekivati je da ostanu ravnodusni, jer im njihova religija ne govori da idu i da ubijaju zbog tih karikatura koliko ja znam. Muslimani stalno govore da je Islam religija mira, sto ja i vjerujem da jeste. Dakle po meni se snaga licnosti, volje, vjere pokazuje upravo ignorisanjem tih karikatura i ostalih gluposti, jer ako tebe moze uvrijediti neko 3000 kilometara daleko koji crta neke crteze onda bih se ja zapitao o tvojoj vjeri.

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2010, 17:59 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Prosle sedmice je trajao bojkot facebook-a, ugasio sam ga, prikljucio se bojkotu, i to je bilo najmanje sto sam mogao da uradim za svog Poslanika s.a.w.s.....

Isto tako...bojkot svih danskih proizvoda redovno se drzim i jedino ih kupujem kad nemam supstitut.

I to je namanje sto mogu da ucinim...

Da postoje demonstracije za koje ne treba viza, i tu bi se prikljucio...

Paralela s hindusima i njihovim kravama ne pije vode ni malo...ja licno imam nekoliko krava i drzim ih radi potrebe mlijeka i mesa...iako je i to zivotinja i hajvan nikad ne bih pravio "šprdnju od krava" ne zbog hindusa nego zbog stvorenja...ali je po mojoj vjeri kravu dozvoljeno zaklati i pojesti, jer moj avjera smatra da su hajvani za to i stvoreni ( da se covjek covjek okoristi i da ih uzgaja) ....sad se samo pitam koja ili cija to vjera ili nevjera dozvoljava "sprdnju" s svetinjama druge vjere ne zbog potrebe hrane ili iskoristivosti nego eto tek tako "sto mi se moze i hoce"...ali to jedan ateist nikad nece moci razumjeti.

Dakle ubijane krave je radi ishrane a nikako radi sprdancije s hinduistickom vjerom, dok je crtanje karikatura cisto radi provokacije i sprdancije.....nadam se da ce vjernici osjetiti razlik.

Rasizam je radi tlacenja, a nikako radi naredbe koji vjera daje da se crnci trebaju nuzno tlaciti (jer je to u dogmi vjere), cionizam isto tako...

I jos jednom podvlacim krava je radi nuzne prehrane ...a koji je to monstrum koji se hrani vređanjem tuđih vjerskih osjecanja i samo radi toga i niceg vise ????

Nije u pitanju samo krava nego sve zivotinje....

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2010, 18:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Oficir s ruzom je napisao:
ali to jedan ateist nikad nece moci razumjeti

Oficir s ruzom je napisao:
nadam se da ce vjernici osjetiti razlik.

Sta su ateisti, gluplji od vjernika pa ne mogu razumjeti?? :roll: :roll:
I nemoj biti bukvalan, ne radi se o prehrani vec o tome kako odredjena religija gleda na stvari. Hindusima je krava sveta zivotinja isto kao sto je muslimanima zabranjeno crtati Muhameda. Dakle to je nesto sto im religija nalaze. To ne vazi za ostale. I kao sto se hindusi ne obaziru na to kako se postupa sa kravama (a vrlo lako se mogu pozaliti na sistem masovnog klanja svih zivotinja na zapadu, pogledaj nekoliko dokumentaraca o stanju tih zivotinja pa ces vidjeti) tako se ni Muslimani ne bi trebali obazirati. Ali izgleda da su oni "posebni", jer ipak, nema drugog boga osim Alaha i Muhamed je njegov prorok... :roll:

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2010, 18:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Elvise ajde da pojednostavimo pricu, posto svako od nas daje svoje licno misljenje pa tako i ti, da pitam tebe licno: recimo da vidis da par hiljada ljudi tamo crta karikature tvoje majke i oca i brata i sestre, u svim mogucim opscenim i degradirajucim pozama za koje mislis da ljudska masta nije u stanju da ih izrodi, i sa sprdnjom zbijaju sale na racun njih, kako bi ti licno reagovao? Znaci interesuje me tvoj licni stav, jer nekako imam osjecaj da se mi razumijemo ali da jednostavno drugacije reagujemo na neke stvari... Da li bi ti ostao ravnodusan? Ako kazes da bi, onda razumijem zasto pises to sve.

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2010, 18:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Hoće li danska ekonomija moći preživjeti oficirov bojkot....

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2010, 18:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
Elvise ajde da pojednostavimo pricu, posto svako od nas daje svoje licno misljenje pa tako i ti, da pitam tebe licno: recimo da vidis da par hiljada ljudi tamo crta karikature tvoje majke i oca i brata i sestre, u svim mogucim opscenim i degradirajucim pozama za koje mislis da ljudska masta nije u stanju da ih izrodi, i sa sprdnjom zbijaju sale na racun njih, kako bi ti licno reagovao? Znaci interesuje me tvoj licni stav, jer nekako imam osjecaj da se mi razumijemo ali da jednostavno drugacije reagujemo na neke stvari... Da li bi ti ostao ravnodusan? Ako kazes da bi, onda razumijem zasto pises to sve.

Nisam ja rekao da treba ostati ravnodusan (jer svakom normalnom bi to smetalo, to je ono sto si ti rekao da osjecas tugu) ali se ne bih isrovocirao niti pobjesnio, izrevoltirao itd. A kamoli sad da preduzimam neke radikalne mjere.

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2010, 18:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

I kad vec pominjes to u licnom kontekstu, dakle odnosi se na odredjenu osobu, koliko je poznatih licnosti ismijano u South Parku?? Pa sta bi Oprah trebala reci (ko je gledao epizodu sa Oprinom...vaginom zna o cemu pricam) ili bilo koja licnost koja je direktno prozvana?
Ne znam, mislim da se ovdje muslimani previse prave vazni. Bez uvrede ali to je moje misljenje.

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2010, 19:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Rekao si u gornjem postu da treba biti ravnodusan, to je i bio razlog zasto sam napisao ovaj gornji post. "ravnodusnost" za mene nije ni tuga, ni ubilacki bijes, nego potpuna ravnodusnost, a meni je nemoguce ostati ravnodusan kad se neko ko mi je drag ponizava, uostalom kao kod svakog normalnog covjeka. Kao sto je nama stalo do nase porodice, tako neki hriscanin Hrista gledao kao oca, isto tako i muslimani prema Muhamed imaju slican odnos.
Ja osudjujem ovaj akt jer on vredja tudje svetinje, potpuno je nevazno kako muslimani reaguju, jer nisu svi muslimani agresivni a ovo crtanje je pogodilo i one koji su dobri muslimani, umjereni. Zato ona recenica iz jednog videa: "Da se razumijemo, ja imam prijatelje muslimane i jako su cestiti ljudi, i ovo crtanje nije protiv usmjereno protiv njih". Vidi li iko osim mene koliko je ta recenica puna besmisla?

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2010, 19:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Elvis Presley je napisao:
I kad vec pominjes to u licnom kontekstu, dakle odnosi se na odredjenu osobu, koliko je poznatih licnosti ismijano u South Parku?? Pa sta bi Oprah trebala reci (ko je gledao epizodu sa Oprinom...vaginom zna o cemu pricam) ili bilo koja licnost koja je direktno prozvana?
Ne znam, mislim da se ovdje muslimani previse prave vazni. Bez uvrede ali to je moje misljenje.

Mislis da je ostala ravnodusna, potpuno ravnodusna, prazna, ono.. nista ne osjeca i to? :-? Povredjena je bila, nemoguce da nije, inace bih se zapitao s koje je ona planete. Sta mislis da li ti crtaci crtaju vagine svojih majki ili samo tudjih majki? Samo kad razmislis o tome skontaces da nije u redu takve stvari raditi, to nema veze sa slobodom pljuvanja po svakome osim po svojoj porodici.

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2010, 19:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:

Ovo najbolje govori o kolikoj se mrznji radi. A religija koja propovijeda mrznju nije prava religija. Pored toliko drugih stvari kao sto je napad na trgovacki centar, eksplozije u Spaniji u vozovima, u Londonu u javnom prevozu, u Moskvi, i stotine drugih gradova, njima je facebook "prljav". Ovdje je ocito rijec o poremecenom sistemu vrijednosti i velikoj izopacenosti u religiji koja se moze porediti sa inkvizicijskim hriscanstvom u srednjem vijeku. Pored milijardu drugih gorih stvari koje su oni uradili oni nalaze da je fejsbuk najvece zlo. :confused3:

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2010, 20:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Avg 2009, 19:25
Slazem se s ovim sto je jelly napisao.
Prilazem dva klipa na tu temu i posto sam zbog slicnih klipova dobio prijetnju smrcu na jednoj drugoj temi :lol: zelim da naglasim da nijedan od klipova, kao ni oni koje sam prije toga postavio ne vrijedja niti se sprda sa necijom svetinjom, samo s ljudima koji su previse s*ebani oko svoje religije i itekako spremni da ubiju.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=B5fkH5ilWP0[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=OmizyHFabqQ[/youtube]

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 234 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]