Hristov je napisao:
Onda se ocigledno nismo razumijeli. Meni je bitnije da razumijes ono o cemu govorim, a ne moras se sloziti.
Evo da pojednostavim: zamisli da osjecanje gnjeva i zelje za osvetom, mrznje, i sva neprijateljska osjecanja kod nas ne postoje, a ostala osjecanja postoje i dalje. I zamisli da neko dodje i nacrta karikaturu nasih roditelja, ismijava Jevreje nazivajuci ih pohlepnim, crnce naziva neradnicima, jednostavno - provocira. Da li ti vjerujes da ti ljudi nece osjecati ama bas nista? Koje osjecanje ce osjecati ako nece dusevnu pogodjenost i zalost zbog ponizavanja i ismijavanja? Ne kontam kako je moguce ostati potpuno ravnodusan, pa danas ako kazes za neku grupu da je glupost neko ce ti zbog toga oci iskopati, pa kako da ljudi nemaju pravo osjecati tugu zbog vredjanja? Zar ti nikad nisi osjetio tugu sto ti je neko clana porodice izvredjao?
A ti si meni na moju tvrdnju da me vredja ismijavanje Hrista rekao "Sta je sa okretanjem drugog obraza?", ta tvrdnja nema smisla. Ako kazem da me vredja ne znaci da sam spreman da ubijem, nego da me pogadja kao sto tebe i bilo koga boli uvreda, bez da imas zelju da ubijes nekoga. Ne znam kako vise da razlozim ono sto zelim da kazem....
I to upravo jeste okretanje drugog obraza.
Tako je i sa muslimanima, ne mozes ocekivati da gledaju u karikaturu i ostanu ravnodusni kao da su drogirani. Neko ce poput radikala izaci na ulice i paliti, a neko ce osjetiti tugu bez da vikne ili osjeti mrznju. Je li zbog ove druge grupe vrijedno crtati?
Nadam se da shvatas o cemu pricam, nemoj molim te da moram opet kasnije objasnjavati sta mislim.
Daj HugoLina dolazi i objasni, izdaje me i snaga koju sam crpio iz ocaja

Prvo, jedno je osjecaj tuge, a drugo je osjecaj gnjeva ili bijesa.
Pomenuo sam okretanje drugog obraza u smislu da se ne provociras i ne srdis zbog vrijedjanja, jer to bi valjda trebala da govori ta recenica majku mu. Ko tebe kamenom ti njega hljebom, je li tako ide? Nema to veze sa osjecajem tuge.
Da, za ocekivati je da ostanu ravnodusni, jer im njihova religija ne govori da idu i da ubijaju zbog tih karikatura koliko ja znam. Muslimani stalno govore da je Islam religija mira, sto ja i vjerujem da jeste. Dakle po meni se snaga licnosti, volje, vjere pokazuje upravo ignorisanjem tih karikatura i ostalih gluposti, jer ako tebe moze uvrijediti neko 3000 kilometara daleko koji crta neke crteze onda bih se ja zapitao o tvojoj vjeri.