banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jun 2025, 23:39

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 34 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 25 Apr 2010, 13:53 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
El-Gazali, koji je zivio negdje oko 700 godina prije Djordana Bruna, Keplera i Galilea u svojoj knjizi "Nerazboritost pricanja filozofa" kad napada vjerske ucenjake koji odbacuju naucne istine kao sto su pomracenje Sunca, Mjeseca i dr. kaze ovako:

"Ko misli da diskusija u svrhu obesnazivanja toga, spada u vjeru taj grijesi i slabi je i to zato sto ove stvari pocivaju na matematskim dokazima o kojima nema nikave sumnje. Ko ih ispita i provjeri taj nece u njih posumnjati niti onda kad mu neko kaze da je to u suprotnosti s vjerom. On ce tad posumnjati u vjeru. Steta vjeri od onog ko je pomaze naopako je veca od stete onoga ko je napada.
Upravo onako kao sto se kaze : Razborit neprijatelj je bolji od neupucenog prijatelja."

Jedan od islamskih mislioca Husjen el-Dzisr pise djelo prije nekih 80-tak godina, te u tom djelu na temu i o teoriji evolucije i o porijeklu covjeka iznosi svoja razmisljanja u kojima smatra da niti ijedna od teorija ukoliko se dokaze ne protivrijeci vjeri.

Posto su u fazi ispitivanje i dokazivanja mi nismo obavezni da ih prihvatimo, i zadovoljavamo se tvrdnjom da je to misljenje mozda ispravno.
Dalje kaze: "Za muslimane prema tome ne postoji nikakva razlika u tome da vjeruju da je Bog dao da nastanu vrste raznih svijetova putem stvaranja tj. da je oN odmah na pocetku stvaranja dao da svaka vrsta postoji neovisno jedna o drugoj i neizvedena iz druge bilo to davanje odjednom ili postepenim obolikovanjem- ili da vjeruju da je Bog dao da razne vrste svjetova nastanu putem evolucije, naime tako da je dao da nastane prosta materija koju je potom unaprijedio u elemente, zatim u rude, pa u najjednostavniju zivu supstancu ( protoplazmu ) i konacno u najnizu vrstu biljke, odnosno zivotinje. Iza toga je razdjelio ostale vrste proizveo jednu iza druge, odredio da jedne ostanu a druge nestanu.
Sve je to Svemoguci izveo po zakonima koje je postavio u materiju iz koje je nastao taj razvoj i djeljenje tako da je svijet dobio vrste koje ima danas.

Nijedno od dva gore izlozena vjerovanja ne protuslove vjerovanju u postojanje Boga, Tvorca tog svijeta u svakom slucaju."

To je bio El-Dzisr o evoluciji...

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2010, 16:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
I tako u beskonacnost, sva naucna otkrica, koja dokazuju nesto sto prije nije bilo dokazano, religije ce na kraju prihvatiti ali sa parolom "e bas je tako svemoguci to sve udesio".

Jadno.

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2010, 21:03 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Sta ti ja mogu...kad si ogranicen na samo jednu opciju...isklljucivo.

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2010, 21:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Oficir s ruzom je napisao:
Sta ti ja mogu...kad si ogranicen na samo jednu opciju...isklljucivo.

A je li??
Vid' sad, ja ogranicen na jednu opciju??
Pa ne stoji li u svetim knjigama "Ja sam bog tvoj nemoj imati drugih bogova osim mene." Ili "Nema drugog boga osim Alaha" i slicno??

Ooo majko...

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2010, 22:28 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Iskljuciv i ogranicen.

Nije tema o Jednoci Boga, nego o pokusaju spoja nauke i vjere, u tacki evolucije i kreacije.

Zato ti i kazem da si iskljuciv i ogranicen samo na nauku, a u potpunosti negiras Boga...tipicno.

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2010, 22:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Iskljuciv i ogranicen.

Nije tema o Jednoci Boga, nego o pokusaju spoja nauke i vjere, u tacki evolucije i kreacije.

Zato ti i kazem da si iskljuciv i ogranicen samo na nauku, a u potpunosti negiras Boga...tipicno.

Ne negiram boga vec religiju, kao sto sam vec milion puta ponovio, nisam ateista ali u bog(ove)a iz svetih knjiga ne vjerujem.

A taj pokusaj spoja nauke i religije (ne boga) je nemoguc.
Ako neko i vjeruje u taj spoj onda je njegov koncept boga totalno drugaciji od onog koji propagiraju sve religije.
Slican koncept zagovara i Stiven Hoking, a ti ako hoces da se usaglasis sa njim, slobodno, samo ne znam kako ce se to Alahu svidjeti :)

Vrh

PostPoslato: 26 Apr 2010, 09:28 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Elvis Presley je napisao:
nisam ateista ali u bog(ove)a iz svetih knjiga ne vjerujem.

Lijepo, vjerovatno kreirao nekog svog vlastitog. 8)

Za pocetak niti Gazali koji je sigurno veci kapacitet od tebe, a niti El-Dzisr (porediti nema smisla) nebi se slozili...obojica su napisali knjiga iz te oblasti vjerovatni vise nego sto si ti tezak, pa cu teme radi vise vjerovati njima nego tebi.

Ako neko i vjeruje u taj spoj onda je njegov koncept boga totalno drugaciji od onog koji propagiraju sve religije.

Da i Ne.

Slican koncept zagovara i Stiven Hoking, a ti ako hoces da se usaglasis sa njim, slobodno, samo ne znam kako ce se to Alahu svidjeti

"Kratka povijest vremena"-ko zna nisam citao djelo...mozda je covjek postao musliman a da toga nije ni svjestan.

Sve su opcije otvorene, nisam ogranicen. :D

Vrh

PostPoslato: 26 Apr 2010, 18:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

nisam ateista ali u bog(ove)a iz svetih knjiga ne vjerujem.

Lijepo, vjerovatno kreirao nekog svog vlastitog. 8)

Uh, izvini, nisam znao da ne smijem. Pretpostavljam da ostalih 2000 religijskih pokreta ima dozvolu za kreiranje svojih bozanstava. Gdje da izvadim tu dozvolu? U opstini?? I koliko ce to kostati, da znam koliko da ostavim para za prospekte i promo materijal.

Za pocetak niti Gazali koji je sigurno veci kapacitet od tebe, a niti El-Dzisr (porediti nema smisla) nebi se slozili...obojica su napisali knjiga iz te oblasti vjerovatni vise nego sto si ti tezak, pa cu teme radi vise vjerovati njima nego tebi.

I Dokins je veci kapacitet od tebe pa cu radije njemu vjerovati nego tebi i tim tvojim jadnicima koji pokusavaju spojiti nespojivo.

Da i Ne.

Nesto si neodlucan, zar to sumnjas u Alaha, jednog jedinog, najmocnijeg, najboljeg, najbrzeg itd??

Slican koncept zagovara i Stiven Hoking, a ti ako hoces da se usaglasis sa njim, slobodno, samo ne znam kako ce se to Alahu svidjeti

"Kratka povijest vremena"-ko zna nisam citao djelo...mozda je covjek postao musliman a da toga nije ni svjestan.

Sve su opcije otvorene, nisam ogranicen.

A opcija "ljudi su stvorili religije i bogove svetih knjiga, a ne bog ljude?". Ili opcija "mozda moja religija nije ona prava, otkud meni pravo da negiram drugih 1785 religijskih pokreta". Sta je sa tim opcijama... Ti nisi iskljuciv, da bas... :roll:

Vrh

PostPoslato: 26 Apr 2010, 21:55 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Uh, izvini, nisam znao da ne smijem. Pretpostavljam da ostalih 2000 religijskih pokreta ima dozvolu za kreiranje svojih bozanstava. Gdje da izvadim tu dozvolu? U opstini?? I koliko ce to kostati, da znam koliko da ostavim para za prospekte i promo materijal.

Jel ti to zelis biti smjesan??? Nisam ti ni rekao da ne smijes, ja sam covjek tolerantan, zaboli me u stas' vjerovati.
Mrsan ti je humor...opstina, prospekti, promo materijal... :roll:

I Dokins je veci kapacitet od tebe pa cu radije njemu vjerovati nego tebi i tim tvojim jadnicima koji pokusavaju spojiti nespojivo.

Jako iskljuciv, i toliko slobodan da nekog zoves jadnikom, vjerovatno si procitao bar jedno djelo Gazali ili bar cuo za el- Dzisra, Dokinsa nisam citao ali mi ne pada na pamet da ga zovem jadnikom...ali kao sto rekoh u nedostatku pametnijih stvari uvjek dobro dodju uvrede i omalovazavanja...tipicno.

Nesto si neodlucan, zar to sumnjas u Alaha, jednog jedinog, najmocnijeg, najboljeg, najbrzeg itd??

Niti najmanje....jer odgovor DA je bio za prvi dio tvoje konstatacije a odgovor NE za drugi...letis pred rudu s zakljuccima, nemoj putem babe gatare.

A opcija "ljudi su stvorili religije i bogove svetih knjiga, a ne bog ljude?

Otvoren, sto da ne....

Ili opcija "mozda moja religija nije ona prava, otkud meni pravo da negiram drugih 1785 religijskih pokreta".

Naravno... negirati je pravo, tolerirati je duznost. Negiracu i tvoje nesuvislosti i ...

Sta je sa tim opcijama... Ti nisi iskljuciv, da bas...

Nisam iskljuciv... :D za razliku od tebe od starta ove teme, nemoj prebacivati na personalno i vuci duhove, ako imas sta konstruktivno bilo bi dobro... za sad se bas nisi pokazao kao takav, al mi i to svejedno.

Dobro bi bilo cuti Dokinsa sta covjek veli za ovu temu, kad si ga bas uvukao osim ako ga nisi zalijepio tek tako da znamo da ti znas reci neko ime.

Mozemo mi podnijeti dosta toga.

Vrh

PostPoslato: 26 Apr 2010, 22:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Elvis Prisli. U pravu si na neki nacin. Slicna razmisljanja imam i ja. Ali moras vidjeti neka poklapanja u svim tim starim knjigama. Puno je istih stvari i istorijskih cinjenica koje su potvrdjene. Po mom misljenju je najvise problem sto se to moze tumaciti na hiljade nacina i onda imamo hiljade religija. To je mozda najobjektivniji pristup kad covjek ne prihvata ni jedno zvanicno tumacenje, vec shvata da tu i tamo ima poneko zrno istine u svakoj religiji, ali shvata da niko ne zna pravu istinu i religiju. I onda je na neki nacin postenije priznati "ne znam" i biti objektivan. Slicno razmisljanje imam i ja. Zacudo, ja sam mislio da si ti ateist. Drago mi je da nisi. Jer zvanicne religije su vise ljudi odvratile od pravog puta nego privukle pravom putu. Ali ipak je dobro biti religiozan na objektivan i nepristrasan nacin. :)

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 26 Apr 2010, 23:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

bla, bla...

Niti najmanje....jer odgovor DA je bio za prvi dio tvoje konstatacije a odgovor NE za drugi...letis pred rudu s zakljuccima, nemoj putem babe gatare.

bla, bla...
Moja konstatacija nema 2 dijela, tako da tvoj "pametni" odgovor "Da i Ne" nema smisla.

@jelly
Ja sam agnostik, medjutim nisam uopste religiozan. Ovo opredjeljenje izvlacim iz realnog pogleda na svijet, a to je da mi zapravo ne znamo niti da bog postoji ali niti da ne postoji. Ono u sta sam ubjedjen je da su svete knjige djelo ljudi, i nista vise. Ono sto mene zanima i u cemu ja priznajem da moze postojati neka sila se veze za nastanak citavog svemira, a samim tim i nas samih, a ne samo nas i nase planete u prvom planu, kao sto je to slucaj sa religijama.
Sto se tice tacnosti svetih knjiga, naravno da ih ima. Ja cvrsto vjerujem da je Isus postojao. Medjutim one stvari koje se potvrdjuju u svetim knjigama su samo neke istorijske cinjenice i dogadjaji. Dakle Biblija moze da posluzi kao neki izvor istorijskih podataka. Ali na osnovu nekoliko istorijskih podataka uzeti zdravo za gotovo sve sto pise u Bibliji...ne bih rekao.
A to za religije...pa evo ti primjer gospodina iznad, ljudima je jasno da su religije sve vise pod znakom pitanja. I zato ova djela ovih oficirovih pacenika, kao i mnogih drugih, zvanicno priznavanje Darvinove evolucije od strane pape i ostalo. Jednostavno moraju traziti nacin da zadrze broj vjernika a to rade ovako, svako malo mijenjajuci svoje stavove da bi se prilagodili situaciji (uglavnom prouzrokovanoj novim otkricima nauke), koristeci se teorijama i dostignucima drugih nauka, disciplina i ljudi da bi ih uvrstili u svoje vjerovanje i ucenje, kao i svim ostalim sredstvima sto je kao sto sam i rekao u prvom postu po meni - jadno.

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2010, 13:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
zvanicno priznavanje Darvinove evolucije od strane pape i ostalo. Jednostavno moraju traziti nacin da zadrze broj vjernika a to rade ovako, svako malo mijenjajuci svoje stavove da bi se prilagodili situaciji

Moguce da je to zbog zadrzavanja vjernika, a moguce i zato sto ne mogu tvrditi pored svega danasnjeg znanja i nauke da ne postoje evolutivne promjene, u suprotnom bi ispali smesni kao tripo ili mary juana, M. P da ne pominjemo :) . Druga stvar, vec su u proslosti napravili istu gresku kad su bukvalno tumacili bibliju pa rekli da se svemir okrece oko zemlje i da je zemlja ravna pa onda hoce da to izglade jer sad vide kad je naucno dokazano da nije tako da nisu bili u pravu. I mislim da je to dobro da priznaju svoje greske. Mnogo bolje nego kreacionisti ili ovi iz pokreta za ravnu zemlju sto i dalje tvrde svoje bez obzira na sve naucne dokaze.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2010, 15:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Da, ali sve bi to bilo u redu da oni kazu da nisu bili u pravu.
Ali oni kazu da nisu bili u pravu ali da je ipak to opet od boga odnosno da je to dokaz da bog postoji. Znaci koriste ono sto su nekada odbacivali da bi dokazali svoja uvjerenja.
Mislim smijesno.

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2010, 20:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 15:17
Prva i jedina i najbitnija i najosnovnija stvar u vezi religija je upravo to sto su u tolikoj mnozini. Razumio bih da se svijet dijeli na hriscanstvo i islam, pa ajde i nekako su u mnogom slicne. Ja kao ateista bih mogao cak nazvati dvema strujama (u situaciji kad bismo bili u svijetu koji ima 2 religije), ali ovako, sa nekoliko snaznih religija, i desetine pratecih... religiju, a samim tim i sve bogove koje one predstavljaju ne mogu uzeti ozbiljno.
Mislim halo, na ovako maloj planeti, tek jednoj sicusnoj u nasoj galaskisiji, a da nema ni trunke jedinstva po takvim pitanjima...

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2010, 20:48 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Apr 2010, 18:59
Postoji samo jedna prava vjera zove se googlizam, i googlu se treba klanjati. :D

Prije otprilike 2000 godina bijahu dve sekte: katolicizam i pravoslavlje i prevladase nad vecinom, a ostalo i tome slicno se sad rijesava uzaludno na forumima... i tako to na tu temu.

jer ovo sto si skrabnula trazi takvu hrbatom-bekend sljagu pa da gravitaciju .3 dana trazis po sobi

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2010, 20:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 15:17
lanmi je napisao:
Postoji samo jedna prava vjera zove se googlizam, i googlu se treba klanjati.

Prije otprilike 2000 godina bijahu dve sekte katolicizam i pravoslavljei prevladase nad vecinom i ostalo i tome slicno se sad rijesava uzaludno na forumima i tako to.

Nemas ti pojma, jedinstveno hriscanstvo je trajalo vise nego sto to traju katolicizam i pravoslavlje pojedinacno.
Ako nisi upoznat, 1054 god. se desio formalni crkveni raskol. Tako da tek od 2108. godine ce ova da "pravca" hriscanstva postojati duze nego sto je postojalo jedinstveno hriscanstvo.

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2010, 21:04 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Apr 2010, 18:59
@RSboljaPolovinaBiH u pravu si, tako je. Znam i za podjelu, znam da se i jedna i druga gore navedena religija mjenjala vise puta to jest prilagodjavala (evoluirala) u vremenu u kojem je bila, samo sto se pravoslavlje od samog nastanka jako, jako malo mjenjalo dok katolicizam to radi i dan danas(evoluira).

A svedno, kad nije bitno koje je ateist vjere.

jer ovo sto si skrabnula trazi takvu hrbatom-bekend sljagu pa da gravitaciju .3 dana trazis po sobi

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2010, 10:30 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

bla, bla...

Ne razumjem dijalekt, ali shvatam pojam ogranicenosti.

Moja konstatacija nema 2 dijela, tako da tvoj "pametni" odgovor "Da i Ne" nema smisla.

Zbilja???

Ako neko i vjeruje u taj spoj onda je njegov koncept boga totalno drugaciji

DA

od onog koji propagiraju sve religije.

NE

Nedostaje ti poznavanja akide...jer DA u 1. djelu konstatacjie ima objasnjenje, i NE u 2. djelu konstatacije ima objasnjenje.
Upravo iz tog ne poznavanja za tebe su svi "jadnici" kako ih ti hrabro nazoves, ali koliko hrabro toliko i glupo.

A to za religije...pa evo ti primjer gospodina iznad, ljudima je jasno da su religije sve vise pod znakom pitanja.

Hvala za "gospodina"....religija nikad nece biti pod tolikim znakom pitanja koliko je pod znakom pitanja evolucionizam, upravo s toga sto kritika same evolucije dolazi prvenstveno od iste te nauke (sto je u osnovi i dobro i svrha nauke da ispitiva, sumnja, propitiva), dokle cemo s druge strane uociti da religija nije pod lupom kritike samih filozofa koji se identificiraju kao religiozni i vjernici u Boga. Dakako da izuzetaka ima, ali omjer prvih u odnosu na druge je dooosta veci.

I zato ova djela ovih oficirovih pacenika, kao i mnogih drugih,

Islam ne zudi za zadrzi vjernike, paralele se ne moze tu povlaciti, jer ne upoznah niti ijedno djelo niti ijednog pisca iz istorije islama koji imaju namjeru zadrzavanja vjernika, jer vjernici u Islamu nisu izvor prihoda za Islam, kao sto su u katolicanstvu izvor prihoda za crkvu, vjernici u Islamu ne placaju zekat za radi sultana, halife, pase niti age, nego je zekat naredba prema licnosti koji se opet djeli na 4 kategorije koji imaju pravo na zekat, u tu kategoriju ne spada, imam, halifa, sultan, pasa, aga, niti ima pravo da uzme iz tog zekata...kazem ti da ti nedostaje akide.
Islam je poceo na garibima ( usamljenicima) i zavrsice na garibima (usamljenicima)...sam hadis govori da Islam ne zudi za omasovljavanjem, ali ukoliko ona dolazi sama od sebe, prihvata je.

svako malo mijenjajuci svoje stavove da bi se prilagodili situaciji (uglavnom prouzrokovanoj novim otkricima nauke), koristeci se teorijama i dostignucima drugih nauka,

Kazem ti upravo je tvoj koncept po kojem vjerujem da si kreirao svoje vlastito Bozanstvo/bozanstvo, te navodi na ovakvo razmisljanje...jer po tebi svaki vjernik mora razbiti sijalicu jer u vrijeme Isa a.s ( Isusa nije bilo struje, pa s toga nemamo pravo da se koristimo naucnim dostignucima, jer to je (kako bi se reklo) privilegija "mrsnih" mislioca ateista i agnostika...
Teoretisanje ne steti niti ijednoj vjeri, koliko znam da teoretisanje ne steti niti islamu niti krscanstvu, cak teoretisanje (konktretno u islamu) o meshur i mutevatir tekstovima ne izvodi iz vjere ukoliko se teoretisanje direktno ne konforntira objavi...(koliko znam, takav slucaj ne postoji).

disciplina i ljudi da bi ih uvrstili u svoje vjerovanje i ucenje, kao i svim ostalim sredstvima sto je kao sto sam i rekao u prvom postu po meni - jadno.

Kazem ti definitivno mjesas dostignuca i inovativnosti pojedinaca i nauke opcenito s tekstovima vjere (govorim o svojoj vjeri)...to nije jadno nego kreativno.

Poslanik s.a.w.s. kaze "Znanje je izgubljena stvar vjernika"- (u smislu nikom nije prece da se okoristi znanjem i naukom nego vjerniku - to je gotovo imperativ vjernicima )- vjerujem da je tako i u krscanstvu.

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2010, 16:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

oficir s ruzom je napisao:
Ne razumjem dijalekt, ali shvatam pojam ogranicenosti.

Pise se razumijem, kao sto se pise smijesan a ne smjesan, i smjes a ne smijes (provjeri svoj predzadnji post).

Zbilja???

Da, zbilja.
Citiraj:

Znaci ili jeste ili nije drugaciji od onog koncepta koji propagiraju religije.
Odgovor "da i ne" nema smisla.

religija nikad nece biti pod tolikim znakom pitanja koliko je pod znakom pitanja evolucionizam

Ala izjave. Pa naravno da nije pod znakom pitanja jer postoji nesto sto se zove dogma. A evolucionizam je uvijek pod znakom pitanja jer dogme nema i tezi se otkrivanju istine i dokaza, a ne neceg natprirodnog. Radi se o objektivnosti. Ko je objektivniji, oni koji se stalno preispituju i otkrivaju nove istine ili oni koji ne smiju da se preispituju??

dokle cemo s druge strane uociti da religija nije pod lupom kritike samih filozofa koji se identificiraju kao religiozni i vjernici u Boga

Vjernici. Kada budes nasao ijednog filozofa ili bilo koga drugog koji je dokazao (empirijski, naucnom metodologijom) postojanje boga, onda mozemo o tome raspravljati. Do tada...

Kazem ti definitivno mjesas dostignuca i inovativnosti pojedinaca i nauke opcenito s tekstovima vjere (govorim o svojoj vjeri)...to nije jadno nego kreativno.

Ne radi se o tome da religije prate naucna dostugnuca, kulturu, nauka, zivotni standard i inovacije vec o tome da ono sto su prije odbacivale sada priznaju i koriste za dokazivanje svojih uvjerenja.
Jer ako se radi o bozanstvu i savrsenom entitetu, i ako se radi o svetim knjigama koje su navodno rijec bozija, onda to sto pise u tim knjigama mora biti apsolutna istina odnosno ono sto u tim knjigama ne stoji i sto te knjige ne odobravaju ili ne potvrdjuju, ne moze se korstiti kao argument i dokaz.

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2010, 21:01 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pise se razumijem, kao sto se pise smijesan a ne smjesan, i smjes a ne smijes (provjeri svoj predzadnji post).

Pogledao, uocio, inace pravilo jata mi nikad nije bila jaca strana, ne izvlacim se, ali eto dozvolio sam sebi da pisem onako kako govorim, posto niti branim neki rad, niti smo ovdje neka komisija i experti (ukljucijuci i tebe), a s druge strane isto tako ne razgovaram nekim "bla, bla" jezikom..a, ali se cesto susrecem ovdje s onima koji to cine. Ukratko uzimam sebi "pjesnicku slobodu pisanja" - gdje se trpe gramaticke nepravilnosti.... :D
Veselim se tvojim ispravkama.

Znaci ili jeste ili nije drugaciji od onog koncepta koji propagiraju religije.

Manje-vise ...DA. :D

Odgovor "da i ne" nema smisla.

Naravno da nema smisla :)

Ala izjave

Jes' viđo.

A evolucionizam je uvijek pod znakom pitanja jer dogme nema i tezi se otkrivanju istine i dokaza, a ne neceg natprirodnog.

Dakle vjerujes da je nesto istina iako je pod znakom pitanja (kako sam kazes). Fino...znaci ja i ti se u principu ne razlikujemo.
A da li dogmaticari Islama propitivaju samo dogmu, to su u historiji Islama narocito radili filozofi unutar Islama zbog kojih su neki i proglasavani od strane pojedinaca nevjernicima....dakle????
Nisi nikad cuo za religijsku Knjigu koja izaziva vlastite vjernike i nevjernike??? Nisi nikad cuo za rijec "IDZAZ"???

Steta.
S druge strane tema evolucionizma nije uopste otkrivanje natprirodnog, niti same nauke...to proucavaju vise filozofi i metafizika.

Radi se o objektivnosti. Ko je objektivniji, oni koji se stalno preispituju i otkrivaju nove istine ili oni koji ne smiju da se preispituju??

Gdje pise da se nesmije preispitivati Kur'an...gdje pise u Kur'anu da se "MORA" slijepo vjerovati...zasto se Kur'an uvjek poziva na rauzum? Zasto mnostvo ajeta koji pocinje "za one koji razum imaju"...a ne "za one koje vjeru imaju"...zasto ajeti "IDZAZA" ... doista nemaju smisla jel tako???
Masa hadisa koji govore o stepenima razuma i razumnih ljudi u odnosu na poboznjake... Ne znas koliki je stepen alima u odnosnu na abida????
Steta.

Vjernici

Da, vjernici.

Kada budes nasao ijednog filozofa ili bilo koga drugog koji je dokazao (empirijski, naucnom metodologijom) postojanje boga, onda mozemo o tome raspravljati. Do tada...

Kad budes imao ijednog naucnika, ili ijednu definiciju nauke koja Ga negira...javi se.
Do tada...
El-Farabi, El-Razi, Ibn Sina, Ibnu Miskivejh, Ibn Haldun, Ibn Tufejl, El- Gazali, Ibn Rusd, Toma Akwinski, Ebu-l-A'la, El-Mearri, Dekart, .....pa sve do Ajnstajna...nadam se da ces reci za sviju da su jadnici.
Ti hoces da nauka "dokaze" vjeru, meni to uopste nije poenta nego je poenta da nauka podupire vjeru.

vec o tome da ono sto su prije odbacivale sada priznaju i koriste za dokazivanje svojih uvjerenja.

Islam nikad nije odbaciovao naucne cinjenice, nego s rezervom prihvatao naucne teorije. Evolucija je teorija, zar ne, i to (kako sam kazes) u stalnoj fazi propitivanja i pod upitnikom...Zasto da prihvatimo nesto sto je u fazi propitivanja???

onda to sto pise u tim knjigama mora biti apsolutna istina odnosno ono sto u tim knjigama ne stoji i sto te knjige ne odobravaju ili ne potvrdjuju, ne moze se korstiti kao argument i dokaz.

Naravno da je tako. Dakle da pojasnimo, sve ono sto se nalazi u Knjigi od Boga mora biti istina inace je to pogresna Knjiga i bumo je napustil'. :) Svaki harf (slovo) mora biti Istina inace eto me u tvoje redove. :wink:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 34 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]