RSboljaPolovinaBiH je napisao:
Sve na kraju kad se sabere ostaje vjecno pitanje sta je bilo prije bogacak i da on postoji, jer svaku sekundu, sat, milenijum, ili eon prije boga je moralo biti nesto prije. Ne prihvatam da je on svevjecan, jer sta je onda toliko "vremena" unazad radio sam samcat....
Ako tako gledas onda na isti problem nailazimo i u evoluciji. I vracajuci se unazad dolazimo do kosmickog jajeta kad je vrijeme pocelo. Slicnu analogiju mozemo primijeniti i na kreaciju, polemisuci da Bog nije ogranicen vremenom i prostorom.
Problem je sto ljudi uvijek gledaju iz ljudske perspektive, a to ne daje prednost ni kreacionistima ni evolucionistima. Jer nasa svakodnevna iskustva nas cesto zavaraju.
Evo navescu jedan primjer:
Uzmimo da dijelimo prostor na polovinu. Uzmemo 1cm. Koliko god da ga podijelimo mozemo ga uvijek dijeliti na pola. I ispada da je taj prostor beskonacan jer koliko god puta da se podijeli uvijek se moze podijeliti na pola. A ocima vidimo da nije 1cm beskonacan i da ima kraj, a koliko god ga dijelili nikad ga ne mozemo podijeliti. Ista analogija je sa vremenom. Dijelimo 1 minutu na pola pa dobijemo pola minute, pa 15s, pa 7,5s itd. I na kraju dobijemo 0,0000000001s ali uvijek mozemo dijeliti na pola. Ispada da je jedna sekunda beskonacna ali u stvari vidimo kad prodje da nije. Isto je i u matematici sa brojevima.
To je tzv. problem u filozofiji poznat kao problem Ahila i kornjace. Ili zemlja. Ako idemo oko zemlje mozemo beskonacno obilaziti zemlju. Da li to znaci da je zemlja beskonacna?
Drugi primjer:
Pod na kome stojimo izgleda cvrst iako je sastavljan 99,99999posto praznog prostora jer je razmak izmedju elektrona i jezgra atoma ogroman u poredjenju sa njihovom velicinom. Onda kad jos dodamo zakon neodredjenosti koji nam govori da nikad nije moguce odrediti polozaj elektrona u prostoru, vec samo vjerovatnocu nalazenja onda je jos veci problem. A rekli bi da je pod cvrst a ono 99,9999 posto prazan prostor. Isto kao sto smo i mi u sustini sastavljeni od preko 99 posto praznog prostora a izgledamo kao da je prostor 100 popunjen jer ne vidimo prazan prostor razmak izmedju elektrona i jezgra atoma.
Kroz nase tijelo prolaze milioni i milioni neutrina svake sekunde koji dolaze sa sunca, upravo zato sto smo vrlo prozirni.
Znaci mi smo ograniceni da ne mozemo ici izvan nekih granica ali mozemo imati misljenje i pretpostavke.