banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jun 2025, 10:50

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 123 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Ateisti, zbor!
PostPoslato: 08 Mar 2010, 15:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Kad smo već kod toga, vjeronauku takvu kakva je treba maknuti iz škola i vrtića. S druge strane, religija i vjerovanje su pojave koje prate čovječanstvo od njegovog nastanka pa do dana današnjeg i mislim da bi djecu trebalo upoznati i s tim aspektom života, ali na taj način da se kvalitetno informišu o tome, a ne da ih se navodi da bilo šta od toga uzmu zdravo za gotovo. Ne bi bilo loše kad bi se, nakon eliminacije vjeronauke, u više razrede osnovne škole (8. i/ili 9.) uveo predmet čija bi tematika bile religije, razvoj vjerovanja od praistorije do danas, proces razvoja religije (koji se nipošto ne smije zaustaviti na monoteizmu, nego da se prikaže i dalji tok) te da se daju osnovne informacije o svim važnijim religijama i sistemima vjerovanja. Onda se predmet može proširiti u npr. programu za društvene gimnazije.

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2010, 15:22 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Jan 2010, 16:14
Religiju treba izbaciti iz skola, potpuno. Koga interesuje religija neka se obrati u neku vjersku instituciju, a za skolu je iskljucivo nauka, tu nema mjest nedokazanim naklapanjima.

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2010, 15:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Управо тако. Ако се хоће увести предмет религије, онда то треба да предају професори филозофије, а не попови и хоџе. Значи религија ако је већ предмет треба да се обрађује са научног становишта, непристрасно, а не од стране пристрасних попова или хоџа неке организације чијих наклапања је ионако превише на тв. Ко хоће да слуша те празне поповске приче и оно што жели да чује нека иде у институцију предвиђену за то.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2010, 18:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 15:17
@ warrior, pametnica, jellyfish:
- iako sam svojim pisanjem na duh. i rel. jasno dao do znanja koji je moj stav po mnogim pitanjima o religiji, ne dijelim vase misljenje o izbacivanju vjeronauke iz skole. Zasto?
Prvo: Vjeronauka je izborni predmet i ako roditelji odluce, djeca ga ne moraju pohadjati. (Npr. Romi uopste nemaju izbora i ne pohadjaju vjeronauku)
Drugo: Sve sto je zabranjeno, a u uslovima da se sad izbaci vjeronauka iz skola, to bi definitivno izgledalo kao nesto zabranjeno, samo bi se njegova popularnost povecala.

Naravno slazem se o konstataciji o nedokazanim naklapanjima, ali i "oni" mogu reci da je Darvinova teorija evolucije nedokazano naklapanje, pa mnoge Ajstajnove teorije i sl... pa bismo time dosta toga morali izbaciti iz skole. Izbacivanje dosta gradiva bi veselilo djecu, a mi to necemo :)

PS
Ionako su vjeroucitelji u grcu da djeca mogu odustati od tog predmeta, pa time da ostanu bez dijela prihoda, i onda se ocjene svode na 90% petica...
Kako god da okrenes, djeci dobro :)

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2010, 18:41 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Jan 2010, 16:14
Meni licno strasno smeta forsiranje religije. Pitam se samo kako li smo do nedavno mogli bez religije ,a sad je odjednom toliko bitna. Sva ta religijska naklapanja meni izgledaju kao pozorisna predstava i zaista nikako ne mogu da se natjeram da vjerujem u nesto sto je toliko imaginarno kao religija.

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2010, 18:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
RSboljaPolovinaBiH je napisao:
prvo: Vjeronauka je izborni predmet i ako roditelji odluce, djeca ga ne moraju pohadjati

Dok sam ja išao u osnovnu školu vjeronauka je bila obavezna...od nas ko zna koliko u razredu jedna je bila muslimanka i ona je u knižici (ili kako se već zove zaboravio sam, davno je to bilo) morala imati ocjenu iz vjerskog predmeta...Danas kako je ne znam, a ono što znam je kakva je reakcija okoline kad neko u tim godina se protivi vjeronauci, osuda odmah slijedi. Mene te osude nisu niti malo brinule, ali opet nisu svi ja. Pogotovo danas kad e pitanje vjere iz nekog idiotskog razloga vezano uz pitanje nacionalnosti.
Drugo: Sve sto je zabranjeno, a u uslovima da se sad izbaci vjeronauka iz skola, to bi definitivno izgledalo kao nesto zabranjeno, samo bi se njegova popularnost povecala.

Nemam ništa protiv toga da vjeronauka postane popularnija nego sad...samo nek nije dio školstva

Naravno slazem se o konstataciji o nedokazanim naklapanjima, ali i "oni" mogu reci da je Darvinova teorija evolucije nedokazano naklapanje, pa mnoge Ajstajnove teorije i sl... pa bismo time dosta toga morali izbaciti iz skole. Izbacivanje dosta gradiva bi veselilo djecu, a mi to necemo

naučne teorije se vrednuju na osnovu dokaza, a religija na osnovu vjerovanja. Evolucija, teorija relativiteta, bargensonove čestice...možda nije 100% tačno, ali u sebi nosi određeni postotak verifikacije i opštosti koji religija sebi ne može da priušti.

Ionako su vjeroucitelji u grcu da djeca mogu odustati od tog predmeta, pa time da ostanu bez dijela prihoda, i onda se ocjene svode na 90% petica...

I opet se sve svodi na isto....pare. Da mi je vidjeti kad bi se ukinula vjeronauka, koliko bi djece žrtvovalo dio vikenda da ode u crkvu...jako malo. A ovako se postavlja po
zornica za masovno ispiranje mozga u cilju bogaćenja (zvuči kao teorija zavjere)

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2010, 18:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

pametnica je napisao:
Meni licno strasno smeta forsiranje religije. Pitam se samo kako li smo do nedavno mogli bez religije ,a sad je odjednom toliko bitna. Sva ta religijska naklapanja meni izgledaju kao pozorisna predstava i zaista nikako ne mogu da se natjeram da vjerujem u nesto sto je toliko imaginarno kao religija.

Drago mi je da ima ljudi koji mogu da misle kao ti. Ali ja razumijem one koji vjeruju u boga ili u nesto. Dodaj na to da smo u tom famoznom tranzicionom periodu i jasno ti je koliko izgubljenih ljudi ima samo u ovom gradu, koji nisu mentalno toliko jaki da mogu sami kroz zivot ili neke njegove dijelove.
Naravno, ne bih pojednostavljivao stvari na taj nacin, jer razni su razlozi zasto neki ljudi vjeruju u boga, neki od njih za te ljude pozitivni, neki negativni, al' dok ne diraju mene, ne smatram ih prijetnjom. Ponekad, ako vidim da ono sto hocu reci nece rasplamsati neku veliku svadju, cu reci svoje misljenje i to je to... "to each his own".

Primjer kako neke stvari koje se ljudima poremete u glavi mogu da im budu od "duhovne koristi" je jedan iz moje porodice: imam staru baku i pocela je vec zaboravljati stvari, cak neke tako velike kao sto je pogibija jednog njenog sina. Nedavno je tata pricao kad je bio kod nje kako je rekla da je taj poginuli sin bio kod nje, kao ozenio se malo dosao do nje i tako to.
Tata je skontao da ako vec tako stara (85 godina) vec fizicki tesko podnosi zivot, nije bilo smisla uvjeravati je da nesto sto se u njenoj glavi (mozda trenutno, a mozda trajno) formiralo nema svrhe opovrgavati, a tako je smirujuce i pozitivno.

Sad zamisli sa vijernicima koji zive sasvim kvalitetan psiho-fizicki zivot, smatrajuci da je onaj neki spoj u glavi koji im je rezultovao "otkrovenje" pokusas objasniti da je u pitanju hemijski proces ili blaza sizofrenija? Cemu, ako su drustveno korisni i u osnovi dobri ljudi?

Poslednji put menjao RSboljaPolovinaBiH dana 08 Mar 2010, 18:54, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2010, 18:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Dzontra Volta je napisao:
prvo: Vjeronauka je izborni predmet i ako roditelji odluce, djeca ga ne moraju pohadjati

Dok sam ja išao u osnovnu školu vjeronauka je bila obavezna...od nas ko zna koliko u razredu jedna je bila muslimanka i ona je u knižici (ili kako se već zove zaboravio sam, davno je to bilo) morala imati ocjenu iz vjerskog predmeta...Danas kako je ne znam, a ono što znam je kakva je reakcija okoline kad neko u tim godina se protivi vjeronauci, osuda odmah slijedi. Mene te osude nisu niti malo brinule, ali opet nisu svi ja. Pogotovo danas kad e pitanje vjere iz nekog idiotskog razloga vezano uz pitanje nacionalnosti.

Nemam ništa protiv toga da vjeronauka postane popularnija nego sad...samo nek nije dio školstva

Naravno slazem se o konstataciji o nedokazanim naklapanjima, ali i "oni" mogu reci da je Darvinova teorija evolucije nedokazano naklapanje, pa mnoge Ajstajnove teorije i sl... pa bismo time dosta toga morali izbaciti iz skole. Izbacivanje dosta gradiva bi veselilo djecu, a mi to necemo

naučne teorije se vrednuju na osnovu dokaza, a religija na osnovu vjerovanja. Evolucija, teorija relativiteta, bargensonove čestice...možda nije 100% tačno, ali u sebi nosi određeni postotak verifikacije i opštosti koji religija sebi ne može da priušti.

I opet se sve svodi na isto....pare. Da mi je vidjeti kad bi se ukinula vjeronauka, koliko bi djece žrtvovalo dio vikenda da ode u crkvu...jako malo. A ovako se postavlja po
zornica za masovno ispiranje mozga u cilju bogaćenja (zvuči kao teorija zavjere)

Radim u prosveti i odgovorno tvrdim da roditelji mogu ispisati djecu iz "vjeronauke". To sto spominjes je mozda bilo ono ratno i posljeratno vrijeme, ali stvari su dosle na svoje mjesto.
Sto se tice para, crkva finansira vjeroucitelje.
A sto se tice odlaska u bogomolje, djeca nisu obavezna zrtvovati vikend ili dio istog.

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2010, 18:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Dok sam ja išao u osnovnu školu vjeronauka je bila obavezna...

I kod mene je bila obavezna. Prvi put čujem da je izborni predmet. Postoji li još izbornih predmeta? Ako je izborni predmet, to još i nekako može da prođe, iako mi se čini da i dalje velika većina djece ima taj predmet (bio on izboran ili ne). A ja, ako jednog dana budem imao svoju djecu, stvarno ne želim da u školi uče "Sveblagi Gospode pošalji nam blagodat..." i slično, a uz to ne želim da budu autsajderi u školi ako ja odlučim da ne trebaju pohađati časove vjeronauke.

EDIT, sad vidjeh zadnji odgovor:
Citiraj:
Radim u prosveti i odgovorno tvrdim da roditelji mogu ispisati djecu iz "vjeronauke".

Mislim da bi bilo puno bolje da roditelji odlučuju hoće li "upisati" djecu na vjeronauku, a ne da odlučuju hoće li ih "ispisati". Imaš li informaciju koji je procenat djece srpske nacionalnosti koja NE pohađaju nastavu iz vjeronauke?

Poslednji put menjao Warrior of the Light dana 08 Mar 2010, 19:04, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2010, 19:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Warrior of the Light je napisao:

Dok sam ja išao u osnovnu školu vjeronauka je bila obavezna...

I kod mene je bila obavezna. Prvi put čujem da je izborni predmet. Postoji li još izbornih predmeta? Ako je izborni predmet, to još i nekako može da prođe, iako mi se čini da i dalje velika većina djece ima taj predmet (bio on izboran ili ne). A ja, ako jednog dana budem imao svoju djecu, stvarno ne želim da u školi uče "Sveblagi Gospode pošalji nam blagodat..." i slično, a uz to ne želim da budu autsajderi u školi ako ja odlučim da ne trebaju pohađati časove vjeronauke.

Slagacu te ako ti kazem da mogu odustati svakog momenta. Ali mislim da bar na pocetku skolske godine bi bez posljedica mogao kao roditelj da se predomislis.

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2010, 19:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pogledaj ovo pitanje gore, editovao sam poruku... pa da ne pišem ponovo.

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2010, 19:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Warrior of the Light je napisao:
Pogledaj ovo pitanje gore, editovao sam poruku... pa da ne pišem ponovo.

A znas kako - ja prvo radim u seoskoj skoli, odmah ti je sve jasno.
Drugo, znas kakva su djeca, ako donosis hranu od kuce NISI KUL. Ako ne natjeras roditelje da ti uzmu patike od minimalno 200KM, NISI KUL. Ako nemas mobilni vec od treceg razreda NISI KUL :)

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2010, 19:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
jellyfish je napisao:
Управо тако. Ако се хоће увести предмет религије, онда то треба да предају професори филозофије, а не попови и хоџе. Значи религија ако је већ предмет треба да се обрађује са научног становишта, непристрасно, а не од стране пристрасних попова или хоџа неке организације чијих наклапања је ионако превише на тв. Ко хоће да слуша те празне поповске приче и оно што жели да чује нека иде у институцију предвиђену за то.

Sad, pitanje je koliko bi ovo bilo prikladno za osnovnu skolu, ali ako bi vec morao postojati predmet onda ja smatram da bi trebao da izgleda kao predmet sociologija religije. Znaci odnos religije i drustva. Tako bi se naucile neke osnovne stvari o religijama ali iz jednog objektivnog ugla.

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2010, 20:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27

Mislim da nisi shvatio šta želim da kažem... Crkva se malim dijelom finansira od strane države, dok većina njenih prihoda dolazi od strane vjernika. Samim tim više vjernika danas, pogotovo u vrijeme kad bogati vjernici žele da "kupe" ulazak u raj, znači veći profit, i obrnuto. Sitni prilozi tu i tamo se nakupe. A najlakše je djecu regrutovati u doba kad se formiraju za cijeli život, odnosno u osnovnoj školi...
Roditelji mogu odlučiti da njihovo djete ne ide na vjeronauku, što dovodi do problema zajednice. Zajednica na ovim prostorima je nacionalno orijentisana, što je dobro, problem je u tome što većini nacionalnost predstavlja dio releigije, odnosno većini je nacionalnost uslovljena vjerom. Samim tim, neko ko želi ne ići na vjeronauku, bilo zbog toga da je druge vjere,da ne želi da ide ili da njegovi roditelji ne žele da on ide, on odmah postaje obilježen od strane drugih na ovaj ili onaj način, kao antihrist, ili kao neko ko radi protiv nacionalnog interesa. Ovo govorim iz ličnog iskustva jer sam bio prozivan i satanistom (znam nma smisla) i ne/anti - Srbinom, čim izjavim da sam ateista.Opet, meni ne smeta, ali ko zna kakva su druga djeca

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2010, 20:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Mislim da nisi shvatio šta želim da kažem... Crkva se malim dijelom finansira od strane države, dok većina njenih prihoda dolazi od strane vjernika. Samim tim više vjernika danas, pogotovo u vrijeme kad bogati vjernici žele da "kupe" ulazak u raj, znači veći profit, i obrnuto. Sitni prilozi tu i tamo se nakupe. A najlakše je djecu regrutovati u doba kad se formiraju za cijeli život, odnosno u osnovnoj školi...
Roditelji mogu odlučiti da njihovo djete ne ide na vjeronauku, što dovodi do problema zajednice. Zajednica na ovim prostorima je nacionalno orijentisana, što je dobro, problem je u tome što većini nacionalnost predstavlja dio releigije, odnosno većini je nacionalnost uslovljena vjerom. Samim tim, neko ko želi ne ići na vjeronauku, bilo zbog toga da je druge vjere,da ne želi da ide ili da njegovi roditelji ne žele da on ide, on odmah postaje obilježen od strane drugih na ovaj ili onaj način, kao antihrist, ili kao neko ko radi protiv nacionalnog interesa. Ovo govorim iz ličnog iskustva jer sam bio prozivan i satanistom (znam nma smisla) i ne/anti - Srbinom, čim izjavim da sam ateista.Opet, meni ne smeta, ali ko zna kakva su druga djeca

Bez obzira na sve, ja mislim da se vjera ne moze nametnuti. Nas narod je ociscen prije par stotina godina od onih koji su lako mijenjali vjeru, ovako svako moze zdravorazumski odluciti sta hoce u svom zivotu.

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2010, 23:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Bez obzira na sve, ja mislim da se vjera ne moze nametnuti. Nas narod je ociscen prije par stotina godina od onih koji su lako mijenjali vjeru, ovako svako moze zdravorazumski odluciti sta hoce u svom zivotu.

Kako ne moze, pa dijete od rodjenja najcesce pripada nekoj religiji na osnovu roditelja. To je jedna od najznacajnijih razlika izmedju sekti i crkve, crkvi se pripada po rodjenju a sekti se uglavnom pridruzuje dobrovoljno.
Tako da dijete dok odrasta je neminovno pod uticajem roditelja, ako nije direktno nametanje vjere onda je indirektno.

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2010, 23:13 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
pametnica je napisao:
Religiju treba izbaciti iz skola, potpuno. Koga interesuje religija neka se obrati u neku vjersku instituciju, a za skolu je iskljucivo nauka, tu nema mjestu nedokazanim naklapanjima.

Potpisujem!

Vrh

PostPoslato: 09 Mar 2010, 01:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Elvis Presley je napisao:
Kako ne moze, pa dijete od rodjenja najcesce pripada nekoj religiji na osnovu roditelja. To je jedna od najznacajnijih razlika izmedju sekti i crkve, crkvi se pripada po rodjenju a sekti se uglavnom pridruzuje dobrovoljno.
Tako da dijete dok odrasta je neminovno pod uticajem roditelja, ako nije direktno nametanje vjere onda je indirektno.

Ja sam inace za to da se djeca ne krste bar prije 15-16 godine.

A drugo, pa mozda si u pravu, ja na stvari nekako uvijek gledam kroz sebe, pa smatram da bi i drugi mogli razluciti stvari oko vjere na nacin na kojim sam to ja uradio.

Vrh

PostPoslato: 09 Mar 2010, 16:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Elvis Presley je napisao:

Ja sam inace za to da se djeca ne krste bar prije 15-16 godine.

A drugo, pa mozda si u pravu, ja na stvari nekako uvijek gledam kroz sebe, pa smatram da bi i drugi mogli razluciti stvari oko vjere na nacin na kojim sam to ja uradio.

I ja sam bio te srece da me roditelji nisu forsirali po tom pitanju, iako su pravoslavci. I ja sam krsten kao mali tako da takodje smatram da bi se krstenje trebalo obavljati u zreloj dobi.

Vrh

PostPoslato: 12 Mar 2010, 17:04 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 03 Mar 2010, 15:58
Religija je opijum za narod - oni djeci daju drogu po školama!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 123 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]