RSboljaPolovinaBiH je napisao:
prvo: Vjeronauka je izborni predmet i ako roditelji odluce, djeca ga ne moraju pohadjati
Dok sam ja išao u osnovnu školu vjeronauka je bila obavezna...od nas ko zna koliko u razredu jedna je bila muslimanka i ona je u knižici (ili kako se već zove zaboravio sam, davno je to bilo) morala imati ocjenu iz vjerskog predmeta...Danas kako je ne znam, a ono što znam je kakva je reakcija okoline kad neko u tim godina se protivi vjeronauci, osuda odmah slijedi. Mene te osude nisu niti malo brinule, ali opet nisu svi ja. Pogotovo danas kad e pitanje vjere iz nekog idiotskog razloga vezano uz pitanje nacionalnosti.
Drugo: Sve sto je zabranjeno, a u uslovima da se sad izbaci vjeronauka iz skola, to bi definitivno izgledalo kao nesto zabranjeno, samo bi se njegova popularnost povecala.
Nemam ništa protiv toga da vjeronauka postane popularnija nego sad...samo nek nije dio školstva
Naravno slazem se o konstataciji o nedokazanim naklapanjima, ali i "oni" mogu reci da je Darvinova teorija evolucije nedokazano naklapanje, pa mnoge Ajstajnove teorije i sl... pa bismo time dosta toga morali izbaciti iz skole. Izbacivanje dosta gradiva bi veselilo djecu, a mi to necemo
naučne teorije se vrednuju na osnovu dokaza, a religija na osnovu vjerovanja. Evolucija, teorija relativiteta, bargensonove čestice...možda nije 100% tačno, ali u sebi nosi određeni postotak verifikacije i opštosti koji religija sebi ne može da priušti.
Ionako su vjeroucitelji u grcu da djeca mogu odustati od tog predmeta, pa time da ostanu bez dijela prihoda, i onda se ocjene svode na 90% petica...
I opet se sve svodi na isto....pare. Da mi je vidjeti kad bi se ukinula vjeronauka, koliko bi djece žrtvovalo dio vikenda da ode u crkvu...jako malo. A ovako se postavlja po
zornica za masovno ispiranje mozga u cilju bogaćenja (zvuči kao teorija zavjere)