banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jun 2025, 21:52

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 56 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3
Autoru Poruka
PostPoslato: 04 Mar 2010, 18:41 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2009, 11:50
jellyfish je napisao:
mary juana je napisao:
zapazite šta se u svijetu desilo 1914 i kakve političke promjene i koje organizacije su nastale nakon toga, zanimljivo, baš tad.

Sad je i meni jasno. Proucavajuci razne religije naletio sam na jehovine svjedoke. Oni su jedini karakteristicni po 1914. Jos samo reci da je Isus raspet na stub, a ne na krst i da ne treba primati i davati krv i odmah ce mi biti jasno zasto se nismo slagali u 80 posto stvari. Slicnim racunanjem adventisti su dobili 1844 godinu. Sto znaci da ste oboje okinuli u prazno. Receno je da se ne moze izracunati niti iko zna kraj svijeta. Jos mnogi pokusavaju da ga izracunaju kao i neke druge stvari. Ovo je jedan primjer pokusaja.

nema sličnog računanja, ova računica je jednostavna i biblijska, tačno je da niko ne zna kad će biti harmagedon, niti se to može izračunat, a niti je ovde o tome riječ, da si pažljivo čitao vidio bi o čemu se radi.
a što se tiče ostalog prvenstveno krsta i o tome je bilo riječi na ovom podforumu, evo i sam vidi dokaze za i protiv krsta pa izvuci zaključakhttp://forum.banjaluka.com/viewtopic.php?f=38&t=47694&start=0

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2010, 19:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Znaci na osnovu ovog gore ti si Jehovin svjedok? Zasto je kod vas zabranjeno davati i uzimati krv kad je ljudski zivot u opasnosti i da li opravdavas takav stav?

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2010, 19:35 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
Znaci na osnovu ovog gore ti si Jehovin svjedok? Zasto je kod vas zabranjeno davati i uzimati krv kad je ljudski zivot u opasnosti i da li opravdavas takav stav?

nažalost moram te razočarati, nisam jehovin svjedok, ali možda budem, ko zna?
tvrdiš da si čitao bibliju, ako si čitao i razumio pročitano jasno ti je i božije mjerilo po tom pitanju, tako da je to i odgovor o mom stavu po tom pitanju, odnosno po pitanju načela svetosti života i krvi.

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2010, 20:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Razumio sam da to nije bilo dozvoljeno u starom zavjetu Jevrejima jer su tad bile slabe higijenske mjere i mogucnost prenosa bolesti je bila veca nego eventualna korist. Osim toga, nauka nije bila na nivou da bi se bezbjedno vrsile transfuzije. Dok danas je sasvim druga situacija. Osim toga, znas da ja kazem da se biblija moze tumaciti na hiljade nacina. Zbog toga tebe pitam kakvo je tvoje tumacenje.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2010, 22:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Transfuzije krvi su novijeg datuma kao što su i Jehovini svjedoci novijeg datuma.

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2010, 09:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Upravo tako Talija. Kad god stjeram u skripac marya on ne odgovori na post. Znaci on smatra vjerovatno da ne treba vrsiti transfuzije, ali zna kako bi ljudi reagovali pa ga je sramota to priznati. Usput, nije uopste problem sto su novijeg datuma, nego sto svojim tumacenjem biblije ugrozavaju ljudske zivote kojima je transfuzija neophodna.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2010, 10:58 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
Upravo tako Talija. Kad god stjeram u skripac marya on ne odgovori na post. Znaci on smatra vjerovatno da ne treba vrsiti transfuzije, ali zna kako bi ljudi reagovali pa ga je sramota to priznati. Usput, nije uopste problem sto su novijeg datuma, nego sto svojim tumacenjem biblije ugrozavaju ljudske zivote kojima je transfuzija neophodna.

to kako bi ljudi reagovali me ne interesuje, i teško da maryja možeš satjerati u škripac.
to da su transfuzije novijeg datuma ne može da promjeni biblijsko načelo svetosti, to bi jednako bilo da kažete da ubistvo ne krši božiji zakon, 'ne ubij', ako se ubistvo izvrši nuklearnim oružjem jer je to oružje novijeg datuma, dakle, tehnologija ili bilo koji tehnološki napredak ne može da mijenja božije načelo ili zakon koji je sasvim jasno izrečen u bibliji. stvar je samo u tome, da li ćeš se držati božijih mjerila koja su data kroz božiju riječ bibliju ili ćeš sam po svom nahođenju određivati i odlučivati šta jeste, a šta nije, odnosno šta iz biblije prihvatiti, a šta ne. upravo je i sam sotona pokazivao takav otpadnički i neposlušan stav, kao što ga i danas pokazuju svi oni koji se protive božijim pravednim zapovjestima, zakonima, načelima i mjerilima.
što se krvi tiče; bog je noi i njegovoj familij rekao da krv predstavlja dušu, to jest život. zato im je bog zabranio da jedu bilo kakvu krv (1. mojsijeva 9:3,4). budući da smo mi njihovi potomci, taj zakon obavezuje sve nas. bog je izraelcima rekao da krv moraju proliti na zemlju te da je ne upotrebljavaju za vlastite potrebe (5. mojsijeva 12:15,16). božiji zakon o krvi bio je ponovljen kad su hrišćani prvog vijeka dobili upustvo: "da se čuvate (...) od krvi" (djela apostolska 15:28,29).
postoji mnogomedicinskih alternativa koje su se pokazale uspješne i koje su sve više prihvaćene čak i kod nas. svake godine održavaju se medicinski simpozijumi u kojima se edukuje o beskrvnoj hirurgiji koja se pokazala efikasnom i čak sigurnijom od tradicionalne hirurgije koja uključuje transfuziju. tako da za one koji žele da ispoštuju božiji zakon postoji alternativa koja se i čak i kod nas primjenjuje.
hrišćani znaju da jedino isusova prolivena krv uistinu spašava život. vjera u tu krv omogućuje nam oproštenje grijeha i stavlja nam u izgled viječni život (efežanima 1:7).
Zato pravi kršćani neće primiti transfuziju krvi. Oni će prihvatiti druge vrste medicinskog liječenja, kao što je transfuzija beskrvnih derivata. Oni žele živjeti, ali neće pokušati spasiti svoj život kršenjem Božjih zakona (Matej 16:25).

a evo i par linkova na kojima se govori o beskrvnoj hirurgiji koja je sve prihvaćenija u medicini i dolazi vrijeme kada će skroz potisnuti hirurgiju u kojoj se vrši transfuzija.
http://www.hdubl.hr/hr/sS.kongresi.htm
http://www.mef.hr/studmef/culi-smo/culi-smo-da/operacije-bez-krvi-2.html
http://www.hdubl.hr/hr/info.bol.htm
ima toga gomila, i opet se pokazalo, novim naučnim dostignućima, da je biblija u pravu.
jelli, ponekad je potrebno i malo se informisati prije iznošenja mišljenja.

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2010, 11:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Da mary, ali to je bilo u starom zavjetu i pomocu krvi su se prenosile bolesti, zato je Bog mozda dao da se ne upotrebljava krv. Isto tako znamo da se danas krv prije transfuzije prvo ispita je li zdrava pa se onda vrsi transfuzija. Slicno je i sa drugim zakonima. Oni su u starom zavjetu dati za dobro covjeka. Osim toga, nije mi jasno zasto onda Jehovini svjedoci ne jedu kosher meso bez krvi kao Jevreji, jer onda i ovaj zakon bi trebalo da postuju ako postuju ovaj o krvi, zar ne?

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2010, 12:01 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
Da mary, ali to je bilo u starom zavjetu i pomocu krvi su se prenosile bolesti, zato je Bog mozda dao da se ne upotrebljava krv. Isto tako znamo da se danas krv prije transfuzije prvo ispita je li zdrava pa se onda vrsi transfuzija. Slicno je i sa drugim zakonima. Oni su u starom zavjetu dati za dobro covjeka. Osim toga, nije mi jasno zasto onda Jehovini svjedoci ne jedu kosher meso bez krvi kao Jevreji, jer onda i ovaj zakon bi trebalo da postuju ako postuju ovaj o krvi, zar ne?

jelli čitaš li ti postove ili samo preletiš okom, ne radi se samo o zaraznim bolestima, već u medicini transfuzija krvi se tretira kao i transplatacija organa, dakle, u tijelo se unosi strano tijelo za koje je neizvjesno da li i kako će biti prihvaćeno, a potvrđeno je da kod ljudi na kojima su izvršene beskrvne operacije dolazi do bržeg oporavka.
djela apostolska nisu "starozavjetna" knjiga.
a što se tiče jedenja mesa, možda ne znaš ali kad se god neka životinja zakolje iz nje se pusti da isteče krv, bez obzira zvalo se to košer ili ne, jednostavno to je pravilo i samo se tako radi i u mesarskoj struci i u narodu, a mogao si to i vidjeti ako si prisustvovao takvom činu (koji se najčešće odigravaju prilikom pravoslavnih svetkovina, gdje se uvijek zaklanoj životinji pušta da isteče krv).
ah da, pretpostavljam da jehovini svjedoci nemaju problem sa jedenjem mesa, ali isto tako predpostavljam da poštujući božiji zakon ne bi jeli kobasicu tzv. krvavicu ili neko drugo jelo spravljeno od krvi.

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2010, 21:21 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Mary brate, slobodno nastavi sa onim dvema glavama.
Hvala.

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2010, 22:21 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
takodje sa Djela apostolska kad si vec spomenuo krv... znam da se radi o 15 glavi,29 stih al je u pitanju zivotinjska krv, kosher ishrana..nema veze sa ljudskom...

1 Moj 9: rijec je i hrani, da se ne jede zivotinjska krv..

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2010, 23:41 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

u pravu si lavić da nastavimo mi sa životovažnim stvarima.
dakle nastavljamo gdje smo stali sa 12. glavom otkrovenja ovaj put od 7. do 9. redka, taj dio bi mogli nasloviti sa "rat na nebu":
"i rat je izbio na nebu: mihajlo i njegovi anđeli borili su se sa zmajem, i zmaj se borio i njegovi anđeli, ali nije nadvladao, i nije im se više našlo mjesta na nebu. zbačen je veliki zmaj, prazmija, koji je zvan đavo i sotona, koji zavodi čitavu nastanjenu zemlju; zbačen je na zemlju, i njegovi su anđeli zbačeni s njim" (otkrovenje 12:7-9)
da, u dramatičnom privođenju svete tajne završetku, sotona je zbačen, strmoglavljen s neba, a zajedno s njim zbačeni su i njegovi demoni. on koji je zavodio čitavu nastanjenu zemlju do te mjere da je postao i njen bog, konačno je ograničen u blizini te planete, na kojoj je i započela njegova pobuna (2. korinćanima 4:3,4).
ko je postigao tu veliku pobjedu u božije ime? biblija kaže da su to bili mihajlo i njegovi anđeli. no, ko je mihajlo? ime "mihajlo" znači: "ko je kao bog"? dakle, mihajlo je sigurno zainteresovan za opravdanje božije suverenosti time što će dokazati da mu niko nije ravan. u 9. retku jude naziva se "arhangel mihajlo". zanimljivo je da se titula "arhangel" svuda u bibliji upotrebljava samo za jednu osobu: isusa hrista*
pavle o njemu kaže: "sam će gospodin sići s neba sa zapovjedničkim pozivom s glasom arhangela i sa božijom trubom" (1. solunjanima 4:16). titula "arhangel" znači "predvodnik anđela". zato nije nikakvo čudo da se u otkrovenju govori o 'mihajlu i njegovim anđelima'.
na ostalim mjestima gdje se u biblij pominje anđele potčinjene pravičnom božijem slugi, odnosi se to na isusa. tako i pavle govori o 'otkrovenju gospodina isusa s neba s njegovim moćnim anđelima' (2. solunjanima 1:7; vidi i matej 24:30,31; 25:31).
navedeni, a i drugi biblijski citati, dovode nas do neizbježnog zaključka da mihajlo nije niko drugi do gospodin isus hrist na svom nebeskom položaju. sada, u gospodinovom danu neće on više sotoni samo reći: "neka te jahve ukori". budući da je ovo vrijeme suđenja, isus, kao mihajlo, zbacuje zlog sotonu i njegove demonske anđele s neba (juda 9; otkrovenje 1:10).
zato je najprikladnije da on kao novoustoličeni kralj bude taj koji to čini.
isus je ujedno i sijeme, obećano još u edenu, koje će konačno zdrobiti glavu prazmije i zauvjek je izbrisati iz postojanja (1. mojsijeva 3:15).zbacivanjem sotone s neba isus je krenuo prema tom završnom uništavanju.

*zapazi, međutim, da se u otkrovenju 12:9 govori o 'velikom zmaju... i njegovim anđelima'. đavo ne samo da se učinio lažnim bogom, nego je također pokušao postati arhangelom, iako mu se u biblij nikad ne pripisuje ta titula.

za sad toliko što se tiče otkrovenja , nastavimo drugi put.

ali recimo još koju o 12 glavi danila.
nada u vaskrsnuće zaista je utješna. u danilu 12:2 na nju se ukazuje slijedećim riječima: "mnogo onih koji spavaju u prahu zemaljskom probudit će se, jedni na život vječni, a jedni na sramotu i prijekor vječni." (usporedi isajiu 26:19) te nas riječi mogu podsjetiti na dirljivo obećanje isusa hrista o opštem vaskrsnuću (jovan 5:28,29). kakve li predivne nade! pomislimo samo na sve naše voljene koji su sada mrtvi, a dobit će priliku da u budućnosti ponovo žive! no to se obećanje iz knjige danila prvenstveno odnosi na jednu drugu vrstu vaskrsnuća - onu koja se već odigrala. kako je to moguće?
razmotrimo kontekst. prvi redak 12. glave odnosi se, kao što smo vidjeli, ne samo na kraj ovog sustava stvari već i na cijeli period poslijednjih dana. ustvari, veći dio ovog poglavlja ne ispunjava se u predstojećem zemaljskom raju već tokom vremena kraja. je li u tom periodu bilo vaskrsnuća? apostol pavle pisao je o tome da se vaskrsnuće 'onih koji pripadaju hristu' odvija "za vrijeme njegove prisutnosti". međutim, oni koji su vaskrsnuti u život na nebu ustat će kao "neraspadljivi" (1. korinćanima 15:23, 52). nitko od njih nije ustao na "sramotu i prijekor vječni", koji su prorečeni u danilu 12:2. pa postoji li još jedna vrsta vaskrsnuća? u bibliji vaskrsnuće ima ponekad duhovno značenje. naprimjer ezehijel i otkrovenje sadrže proročanske redke koji se odnose na duhovno oživljavanje ili vaskrsnuće (ezehijel 37:1-14; otkrovenje 11:3, 7, 11).

toliko potrudiću se da nastavim drugi put.

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2010, 00:05 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

spavac je napisao:
takodje sa Djela apostolska kad si vec spomenuo krv... znam da se radi o 15 glavi,29 stih al je u pitanju zivotinjska krv, kosher ishrana..nema veze sa ljudskom...

1 Moj 9: rijec je i hrani, da se ne jede zivotinjska krv..

ne vidim kako može biti životinjska krv sveta i da je život, a da to ne bude ljudska, prema tome uzdržavanje od krvi, odnosno zabrana upotrebljavanja krvi odnosi se i na ljudsku krv, tako da je logično da transfuzija znači nedozvoljeno upotrebljavanje krvi.
noi je rečeno da je krv sveta, da je život (1. mojsijeva 9:4, 16)
savez zakona zabranio jedenje krvi (3. mojsijeva 17:14; 7:26, 27)
zabrana ponovljena hrišćanima (djela apostolska 15:28, 29; 21:25)
ali naravno stvar je u tome šta će ko da vjeruje.

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2010, 00:54 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
kazem da Djela nemaju veze sa ljudskom krvlju...ni 15 glava ni 21...

postojali si jevreji koji su primili hriscanstvo i pagani...jevreji su zeljeli od pagana prvo da prihvate jevrejske obrede pa tek onda Hrista...rijec je o kosher ishrani...ne ljudska krv...to je bio problem Crkve u Pavlovo vrijeme..

takodje procitaj bolje 3 Moj 17 glava...i vidi za sto se krv zivotinja upotrebljavala...

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2010, 12:31 
Veteran
Veteran

Mary
Zamolio bih te ako je moguće da sažeto opišeš prvo jednu glavu a onda drugu u jednom dahu kako bi se imao lepši uvid u celokupnu prezentaciju jedne glave kao celine a zatim druge glave kao celine a fus-note možeš po završetku opisa dodati.

Ovako na kašičicu (po 2-3 stiha) se razvodnjava objašnjenje i gubi slika.
Ako postoji dobra volja učini to u dve celine kad budeš imao vremena. Hvala.

Vrh

PostPoslato: 13 Mar 2010, 14:28 
Veteran
Veteran

Mary
Čekam sa nestrpljenjem i velikim interesovanjem tumačenje pomenute dve glave kao zasebne celine.
Zahvalan.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 56 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3

Sva vremena su u UTC [ DST ]