HugoLina je napisao:
Inace sam poprilicno komplikovana, pa cu ja sebi nekad kucu praviti, jer nema tog stana koji bi zadovoljio moje zelje.
О љубим је компликовану!
Заправо тема јесте добра основа за расправу гдје и како купити стан. Ко год купује стан у новоградњи и даје лову унапријед, може лако завршити као ови људи у Стојана Новаковића.
Неколико ставова о томе:
- људи, провјеравајте све живо! Неколико пута! Дајете велику лову, дижете кредите, задужујете се за живота, пустите причу "кад купујем у трговини, не гледам декларацију". Пустите причу "биће све супер и квалитетно". Наравно да ће вам продавац стана рећи да ће све бити супер, неће рећи да има неправилности ако их има.
- битно је од кога купујете! Уштеда при куповини стана за 100 КМ или 200 КМ по квадрату је можда велика лова за некога, али размишљајте да ћете у животу купити један или два стана и да ћете ви ту живјети. Генерално, боље је и платити скупље, више се задужити, ако сте сигурни да ћете добити квалитет.
- поред грађевинске дозволе, провјерите и пројекат. Не морате бити експерт техничке струке, али можете утицати да се неки зид поруши ако сматрате да је непотребан. Можете извршити неке измјене у распореду соба, промјенити да ли се нека врата отварају на десну или на лијеву страну или да ли се отварају вани или унутра, можете укинути каду и убацити туш кабину ако вам фали простора у купатилу.
- провјерите шта је урачунато у цијену. Рецимо, обично се пред сваком зградом изгради и некакав паркинг за станаре, ништа велико, али да ипак има гдје да се паркира ауто. Видите из овог примјера у Стојана Новаковића да им инвеститор није нагласио да се паркинг испред зграде посебно плаћа (паркинг мјесто).
Друга варијанта је да ли је шупа урачуната у цијену стана. Раније је сваки стан имао шупу, сад углавном није.
Неки инвеститори имају цаку да понуде релативно јефтину цијену квадрата стана, а да онда наплати квадрат балкона по једној (нижој) цијени и цијену шупе по другој цијени квадрата.
- обавезно контролишите градњу. Ја сам једном седмично био на градилишту и опет је било пропуста. Рецимо, дођем једном, полажу електричне инсталације. Видим мајстор поставио телефонску утичницу, а касније видим у зид положио и цријево у које треба увући телефонски кабл. Контам, све ОК. Мајстори завршили, зид набачен и окречен. Кад сам се уселио и покушао прикључити телефон, нема сигнала. Скинем утичницу и видим да у цријеву нема кабла, само празно цријево.
- имате право жалбе! Јаро ми је купио стан у изградњи, конкретно код Арагоста Инвеста. Оде на градилишта, уочи недостатак, услика недостатак, забиљежи датум кад је био, обавјести шефа градилишта да постоји недостатак. Тако једном, други, трећи пут... Кад је на крају требао да да задњи дио лове, сконта да ништа нису отклонили. Оде ког инвеститора и фино му покаже документацију, слике, датуме кад се жалио и запријети судом. Сви недостаци су убрзо отклоњени.
- има још пуно тога о чему треба мислити приликом куповине стана. Рецимо, спратност. Ја сам за први или други спрат ако је могуће. У већини нових зграда станове купују људи који имају вишак пара, па их тако улажу. На крају, у тим становима живи јако мало власника станова, а добар дио станова буде празан или живе подстанари. И рецимо, након пола године од усељења, поквари се лифт (то је скоро па правило). Није формирана заједница етажних власника, нема довољан број људи да плати поправку, за поправку су заинтересовани само они који живе ту, ове који изнајмљују станове боли туки.
Са друге стране, ако сте на првом спрату, у случају првог зачепљавања канализације, велике су шансе да вама избије вода из канализације у купатилу.
Ух, јесам есеј написао...доста за сада!