banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 16:55

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1044 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 53  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Jugoslavija
PostPoslato: 25 Feb 2010, 13:54 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 08 Feb 2010, 13:02
Blackwood je napisao:
...
Pričamo o tome da je za vrijeme Tita Hrvatska imala najveću državu u njenoj istoriji i to je čista kao suza činjenica, a otvoren sukob sa Dražom sam spomenuo samo u kontekstu "da mu se mogla zatresti komunistička stolica", pa je na sve načine to pokušavao spriječiti. I kada je bio totalitarni režim normalno je da si morao imati bar jednog čovjeka u opoziciji i to je sasvim prirodno, ali Titu ništa nije bilo prirodno, njemu je samo bio cilj da prošili granice Hrvatske "za zasluge NDH u II svijetskom ratu".

I drugi su dobili granice, naravno, ali to nije pravedno raspoređeno. Zašto je Srbija svedena na dvije autonomne pokrajne i centralnu Srbiju i zašto se baš najveća država djelila ? Srbija je po svemu, i po ljudstvu i po zaslugama iz II svijetskog rata.. trebala da ima najveću državu u SFRJ, a zašto nije "to je pravi odraz Tita kako se ponašao prema srpskom narodu". Srbija je trebala da ima izlaz na Jadran, bar pola današnje BiH je trebalo biti Srbija, i prema tome Tito sem ustava iz 1974 godine, stalnog urušavanja srpskog identiteta, nije dozvolio ni političku kompetentnost kada se radi o najvećem narodu i najzaslužnijem narodu zbog čega je i Jugoslavija opstala sve do 90ih godina.

Zar ti misliš da je ovo normalno ? Da li bi ti, da si na Titovom mjestu, Ustaše primio u Partizane ? Pa to je tako idiotski i paganski da nemam riječi kako bi to opisao. Za sve te iz NDH je trebalo napraviti drugi Jasenovac i pokazati i demonstrirati im osvetu za genocid nad Srbima (prvenstveno).
Ovo je sasvim moguće što si ti rekao, a to se može da svede i na razlog "kako su se određeni pripadnici NDH pokajali, a ovaj jedva dočekao da ih pomiluje". Ništa me ne bi čudilo kada bi se u skorije vrijeme otkrilo da je Tito imao dobru saradnju "sa nekim bivšim Ustašom".

kazes cisto kao suza...nemam vremena da se bavim pitanjem Hrvatske ali evo ti jedna karta
http://img402.imageshack.us/img402/6580 ... 193941.jpg

Ti pogresno razmisljas...da bi shvatio neke stvari, moras da razmisljas u vremenu u kojem su se stvari dogadjale...

Ovo za Tita i ustase, opet moras fa posamtras iz tog vremena. zar ti mislis da su ustase stvarno prelazile u partizane :roll: ...
da sada u zadnjem ratu ti Alija obeca svi cete biti pomilovani predjite na nasu stranu...shvatas...to je bila vise igra psihe, i da se prije svega slomi protivnik...oni koji su presli su bili ljudi koji su nasilu regrutovani ili koji nisu ni vjerovatli u NDH ali se bojali dici ustanak...

a da ovo za Srbe sam ti zaboravio napisati...vidis kako danas se kaze Srbi su bili najbrojniji, jer se racunaju u cetnici i partizani itd...ali ima tu veliki razlike, izmedju Srba u Bosni i Srba iz Srbije ili Crne Gore ili Hrvatske...ali siroka tema...tada se nije borila nacija protiv nacije, vec antifasisti protiv fasista...
uglavnom po tvojoj logici mozes reci i da su najvece ustase bili Srbi, jer su zapravo nekada davno pokatoliceni...

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2010, 14:55 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
Jugoslavija!
Nikada se više ne ponovila!ž

najvece ustase bili Srbi, jer su zapravo nekada davno pokatoliceni...

U ovoj rečenici i ima dosta istine. Tako je oduvijek bilo. Kada su prešli na katoličanstvo postajali su veći katolici i od Pape, željni dokazivanja u novoj vjeri. Ja sam naišao na prezime Luburić kao srpsko.

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2010, 15:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
hercegovac27 je napisao:
Jugoslavija!

U ovoj rečenici i ima dosta istine. Tako je oduvijek bilo. Kada su prešli na katoličanstvo postajali su veći katolici i od Pape, željni dokazivanja u novoj vjeri. Ja sam naišao na prezime Luburić kao srpsko.

sto dokazuje da smo svi JEDAN NAROD!

a sta je to tebi bilo lose u onoj drzavi i u onom sistemu?
da ti pitamo oca ili mozda majku?

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2010, 15:13 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2010, 13:21
Zamislite Yugoslaviju sa tržišnom ekonomijom i evropskom pravnom stečevinom.
Na kraju krajeva svi Srbi bi bili u jednoj državi,svi Hrvati u jednoj državi,svi Bošnjaci u jednoj državi,svi,,,,,,,,,!Al' jbg neda nacionalizam i šovinizam da ljudi žive normalno i zajedno!
Zanimljivije je kad se krv lije.

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2010, 23:48 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Dec 2009, 17:45
Frisky_Dingo je napisao:
da je milosevic i generali oko njega imali i u primisli ikakvu ideju velike srbije, ona bi bila ostvarena,

Htjeli su oni, htjeli, ali su se malo preračunali. Tačnije, zeznuo ih je Rujo, jer tamošnji generali nisu uspjeli u ponovnoj uspostavi SSSR-a.
Frisky_Dingo je napisao:
ja ti ponavljam, oni nisu bili predstavnici nacionalnih opcija kao Tudjman ili Izetbegovic vec KOMUNISTI kojima je primarno bilo samo ostanak na vlasti.

Ma kakav komunizam, od toga više nije bilo ništa. Milošević je došao i održavao svoju vlast na talasima nacionalnog "probuđenja" Srba zbog koje im je još uvijek mrak na očima.
Frisky_Dingo je napisao:
Eno i muslimana puna Srebrenica , sta im fali???

Jel mi sad pričamo o Jugi ili o Srebrenici?
Frisky_Dingo je napisao:
Nasilje je pocelo sa jedne strane, a balvani su samo odgovor na njih.

Nasilje je počelo Miloševićevom antibirokratskom revolucijom. Zamisli kako se osjećao prosječan nesrbin gledajući na Dnevniku sve one horde mitingaša koje su nadirale ulicama Beograda, Novog Sada i drugih gradova u Srbiji, urlajući poput zvijeri i noseći parole u kojima su obećavali obračun sa slovenačkm, hrvatskim i ostalim rukovodstvima?
Boksi je napisao:
Masovni odlazak se desio PRIJE balvana. Jesi cuo za porodicu Zec? Sajmiste u ZG?

Egzekucija porodice Zec dogodila se u decembru 1991., znači kada su Hrvatskom već uvelike rokali tenkovi JNA, i kada je već sve otišlo u klinac.
Boksi je napisao:
Znaci, hronoloski imamo: zastrasivanje, izbacivanje sa posa,izbacivanje iz ustava, upadanje u stanove, pljacka, protjerivanje, ubijanje(hrvati)....balvani na putevima, organizovanje na teritorijama sa srpskom vecinom (srbi)

Bravo. Da upotrijebimo ovu tvoju formulu: zastrašivanje = antibirokratska revolucija, upadanje u stanove, pljačke, protjerivanja = tretman Miloševićevih vlasti prema kosovskim Albancima popularno zvanim Šiptari, tek onda izbacivanje Srba iz Ustava = Hrvatska, a onda idu balvani, tenkovi, Zenge i ostalo. Kad je počeo bal, ubrzo se pretvorio u maskenbal.
Frisky_Dingo je napisao:
I albanski pisac je znaci postao srpski fasista???

Još jedna izjava velikog Dobrice: "Muslimani i Hrvati u BiH nastali su od srpskog škarta." Vjerovatno je i ovo Kadareova izjava. Možda iz knjige "Geneeral mrtve vojske"?

Poslednji put menjao Boksi dana 26 Feb 2010, 00:02, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2010, 00:00 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 08 Feb 2010, 13:02
Ko je poceo gdje rat, veoma tesko pitanje, ali nema tu nevinog...svako ko kaze da je nevin licemjeran je...a svako svoga konja hvali, pa onda je svakome onaj drugi kriv...ako malo popricate sa ljudima na sve tri strana, shvaticete da su dozivjeli svi isti sudbinu, svako ko je bio manjina ili u "pogresnom" gradu je isto prosao, sto ce reci da su sve tri strane imali iste taktike, iste principe...SDS, HDZ, SDA...

Za Milosevica i termin "velika" Srbija...mislim da se ovo "velika" Srbija prenaglasava...ima ono Srbija do Tokija, znaci po tome bi velika Srbija bila do Tokija...istina je da je Milosevic htio Jugoslaviju sa svim Srbima u njoj, i eventualno neko ako jos hoce, ali ne mora...
Da je htio ocuvati stvarnu Jugoslaviju udarali bi se svim silama na Sloveniju...ovako je bilo cista politicka igra...Slovenija i Makedonija su otisle bez ispaljenog metka...Hrvatska i BiH znamo svi...
znaci istina je u sredini :wink:

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2010, 02:54 
Stara kuka
Stara kuka

cicak je napisao:
hercegovac27 je napisao:
Jugoslavija!

sto dokazuje da smo svi JEDAN NAROD!

a sta je to tebi bilo lose u onoj drzavi i u onom sistemu?
da ti pitamo oca ili mozda majku?

Jedan narod! Bili smo možda prije raskola crkve na istočnu i zapadnu.
Nakon toga više nismo bili! Pitaj ti slobodno čičak! Znaš šta se dešavalo 1992. godine. Nego, jesi li ti čitavo vrijeme rata bio u Mostaru? Ja znam da bi mog starog sigurno odveli na "informativni razgovor" jer kada smo otišli HVO je dolazio u stan "tražeći oružje" (najpoznatiji način odvođenja Srba u logore).

Takođe ne vidim čemu ta tajnovitost da ne želiš otkriti svoj identitet s obzirom da znaš moj.

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2010, 03:00 
Stara kuka
Stara kuka

bila jednom je napisao:
Ko je poceo gdje rat, veoma tesko pitanje, ali nema tu nevinog...svako ko kaze da je nevin licemjeran je...a svako svoga konja hvali, pa onda je svakome onaj drugi kriv...ako malo popricate sa ljudima na sve tri strana, shvaticete da su dozivjeli svi isti sudbinu, svako ko je bio manjina ili u "pogresnom" gradu je isto prosao, sto ce reci da su sve tri strane imali iste taktike, iste principe...SDS, HDZ, SDA...

Za Milosevica i termin "velika" Srbija...mislim da se ovo "velika" Srbija prenaglasava...ima ono Srbija do Tokija, znaci po tome bi velika Srbija bila do Tokija...istina je da je Milosevic htio Jugoslaviju sa svim Srbima u njoj, i eventualno neko ako jos hoce, ali ne mora...
Da je htio ocuvati stvarnu Jugoslaviju udarali bi se svim silama na Sloveniju...ovako je bilo cista politicka igra...Slovenija i Makedonija su otisle bez ispaljenog metka...Hrvatska i BiH znamo svi...
znaci istina je u sredini :wink:

Velika Srbija nikada nije bila ni u planu! Velika Srbija je služila kao izgovor Hrvatima za protjerivanje Srba i vršenje zločina nad njima u cilju stvaranja etnički čiste države i ostvarenje poglavnikovih ideja.

Velika Srbija je postojala u Načertaniju jedino. Ali taj dokumenat je iz 19. vijeka. U istom periodu postojale su ideje i o Velikoj Bugarskoj (Sanstefanska Bugarska), Velikoj Grčkoj (uključujući zapadnu Turske), Velikoj Rumuniji (sa cijelim Banatom). I Hrvati su već tada imali snove o svojoj državi koja bi uključivala i dijelove BiH i čitave Dalmacije sve do Boke Kotorske.

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2010, 20:19 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Dec 2009, 14:46
cicak je napisao:
a koga da krivimo za postojece granice Hercegovine, evo da vam se oglasim kad ste vec zapeli oko granica? Tita zasigurno ne, nije bio on koji ihe niti predlagao niti pravio na GoogleEarthu. danasnja Hercegovina bi trebala da obuhvata i svoju vjekovnu prijestolnicu, Herceg-Novi koji je nakon 2. zasjedanja AVNOJ-a Djuro Pucar Stari "dodijelio" Crnoj Gori. mozes mislit kakva bi Hercegovina danas bila da ima granice do Kotora? ali sta sad, sta je tu je, ono sto je bilo ne mozes da promijenis, danas imamo ovo sta imamo, pa hajmo ljudi praviti na ovome sto nam je ostalo sebi i svojim potomcima neku buducnost. ja svog dedu ne mogu vratiti, niti ti svog. haj da ne kopamo svoju djecu barem, valjda smo iz cijele ove jadne i cemerne istorije bar toliko naucili!

Nije stvar u Hercegovini i nije stvar u jednoj regiji ili oblasti, već je stvar u sistematskom sužavanju srpske teritorije (države Srbije kao federalne države), koja je po svemu imala pravo na veću teritoriju i izlaz na Jadran. Ti govoriš o istorijskoj regiji.. pa.. i Posavina je nekada bila rasprostranjena sve dole do Tuzle, a danas je ona osjetno promjenjena.. međutim, nije tu poenta moje priče.
Priča je krajnje nebulozna, ali istinita. Nije sigurno Tito radio na tome "da Srbima da manju teritoriju zato što ih više voli od Hrvata i da im još plus državu podjeli na dvije autonomne pokrajne i centralnu Srbiju, a da Hrvatima da najveću teritoriju zato što ih ne voli".
Ako je nečijim narodom najlakše manipulisati, to je def. srpskim i to je dokazano. Svaki put mi "krenemo prvi, pa najviše i nadrljamo", a ostalih ko da su neprimjetni u svemu.. Tito je radio sa srpskim narodom kako je i šta je god htio.. niti je imao bilo kakve konkurencije niti išta što bi ga spriječilo da nastavi dalje da cjepka naš identitet. Jednim djelom njegova ideologija je i uspijela 90ih godina za vrijeme sukoba.

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2010, 21:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Blackwood je napisao:

Nije stvar u Hercegovini i nije stvar u jednoj regiji ili oblasti, već je stvar u sistematskom sužavanju srpske teritorije (države Srbije kao federalne države), koja je po svemu imala pravo na veću teritoriju i izlaz na Jadran. Ti govoriš o istorijskoj regiji.. pa.. i Posavina je nekada bila rasprostranjena sve dole do Tuzle, a danas je ona osjetno promjenjena.. međutim, nije tu poenta moje priče.

Po kojem kriterijumu i preko čijih leđa? Srbija nikada nije imala izlaz na more, osim u zajedničkoj državi (bila to otomanska imperija ili Krajlevina Jugoslavija, SFRJ, SRJ).
A Posavina je Posavina. Geografski oblast a ne politička jedinica.

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2010, 23:07 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Okt 2009, 12:34
STRATOKASTEL je napisao:
Srbija nikada nije imala izlaz na more

za tvoju informaciju srbija je imala u svojoj istorij izlaz i na tri mora.
a 1918 je izvojevala izlaz na more, ali je glupi kralj suverenitet srbije prepustio jugoslavij.
važno je istaći da 18' izlaz na more nije izvojevala od hrvatske koja nije ni imala suverenitet niti je postojala kao država.

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2010, 00:18 
Stara kuka
Stara kuka

STRATOKASTEL je napisao:
Blackwood je napisao:

Po kojem kriterijumu i preko čijih leđa? Srbija nikada nije imala izlaz na more, osim u zajedničkoj državi (bila to otomanska imperija ili Krajlevina Jugoslavija, SFRJ, SRJ).

Čitava okolina Dubrovnika sa Pelješcom bila je u sastavu srednjovjekovne srpske države na zapadu a na jugu do Peloponeza.
Edukuj se malo!

Što se tiče podjele Srbije na tri dijela tu su i Srbi krivi jer su uvidjeli mogućnost da umjesto jednog glasa u predsjedništvu SFRJ imaju tri. Zbog toga nisu ukinuli autonomije a trebali su. Posebno mi nije jasna autonomija Vojvodine koja je danas recimo potpuno nepotrebna. Srbi apsolutna većina i u Vojvodini i u Beogradu i Centralnoj Srbiji. Kosovo i Metohija su ipak dosta drugačija priča ali ta priča je mogla biti promijenjena da komunistima u Beogradu nije bila važnija fotelja od vlastitog naroda. Baš kao i danas presvučenim komunistima koji se nazivaju demokratama a dobar dio kadra je uvezen iz "bratske" Crne gore.. Stvarno se baš ništa nije promijenilo.

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2010, 01:06 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

STRATOKASTEL je napisao:

Ja ne znam odakle ti takva informacija da Srbija nikada nije imala izlaz na Jadransko more. O, itekako ga je imala..

Dušana Silnog srpsko carstvo:
Spoiler:
Slika

Čitav jedan vijek Srbija je imala izlaz na Jadran dok nije uslijedio napad Osmanlija i slabljenje srpske države smrću cara Dušana Silnog i dolaskom na vlast Uroša "nejakog".
Pa i na kartama za vrijeme kralja Aleksandra Karađorđevića (dok nije donio odluku o prihvatanju države Srba, Hrvata i Slovenaca) srpska država je imala izlaz na Jadran.
Ali to je u domenu "sve što joj je nekada pripadalo", a što joj trebalo pripasti i sada zbog žrtvovanja srpskog naroda u II svijetskom ratu kao i zbog toga što je srpski narod najbrojniji bio u ondašnjoj Jugoslaviji.. Ali ne, cijela Dalmacija je pripala Hrvatskoj, ni trunke nije podjeljena makar sa BiH koja je imala izlaz na Jadransko more samo preko Neuma kojeg ima i danas dan.. sva ta silna ostrva pripala su Hrvatskoj, a zašto ? je li to nagrada NDH i kvislinzima ? Okey, ako je nagrada onda je to nagrada sigurno za zasluge koje su učinili protiv srpskog naroda i genocida kojeg su vršili na razne načine nad srpskim narodom.

STRATOKASTEL je napisao:

Nisam ni osporavao da je geografska, a ne politička tvorevina i to nikada nisam ni govorio. Govorio sam samo u domenu sličnosti između Posavske regije i Hercegovine.

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2010, 19:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Blackwood je napisao:
[[/spoiler]

Čitav jedan vijek Srbija je imala izlaz na Jadran dok nije uslijedio napad Osmanlija i slabljenje srpske države smrću cara Dušana Silnog i dolaskom na vlast Uroša "nejakog".
Pa i na kartama za vrijeme kralja Aleksandra Karađorđevića (dok nije donio odluku o prihvatanju države Srba, Hrvata i Slovenaca) srpska država je imala izlaz na Jadran.
Ali to je u domenu "sve što joj je nekada pripadalo", a što joj trebalo pripasti i sada zbog žrtvovanja srpskog naroda u II svijetskom ratu kao i zbog toga što je srpski narod najbrojniji bio u ondašnjoj Jugoslaviji.. Ali ne, cijela Dalmacija je pripala Hrvatskoj, ni trunke nije podjeljena makar sa BiH koja je imala izlaz na Jadransko more samo preko Neuma kojeg ima i danas dan.. sva ta silna ostrva pripala su Hrvatskoj, a zašto ? je li to nagrada NDH i kvislinzima ? Okey, ako je nagrada onda je to nagrada sigurno za zasluge koje su učinili protiv srpskog naroda i genocida kojeg su vršili na razne načine nad srpskim narodom.

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2010, 20:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

hercegovac27 je napisao:

Čitava okolina Dubrovnika sa Pelješcom bila je u sastavu srednjovjekovne srpske države na zapadu a na jugu do Peloponeza.
Edukuj se malo!

Sigurno si čuo za Dubrovačku Republiku. Ona nikad nije bila u sastavu Srbije (teritorije se, po tebi, poklapaju) Nastala u 6. vijeku (davno prije koje druge južnoslovenske države) i bila samostalna do 1808. godine kada je francuska vojska (kažu, na prevaru) ušla u grad i uključila ga u francusko carstvo. Padom Napoleona pripao Austro-Ugarskoj i ostao u njenom sastavu do 1918. godine.
A ovo drugo, za granice srednjovjekovne države, je besmisleno uzimati kao bilo kakav argument. Čak je i srednjevjekovna Bosna (kraljevina pod dinastijom Kotromanića) imala izlaz na Jadran, od Boke do Zadra. Da ne govorimo o ostalim velikim imperijama koje su protutnjale našim prostorima, od helenske, rimske, vizantinske, otomanske, crno-žute, pa čak i mongolske.
Po toj analogiji, svi smo mi još dobro prošli.
Kao što vidiš, edukovan sam dovoljno.

Blackwood je napisao:

Mogao je on da nacrta granice sve do Beča, što ne znači da je to bio dio teritorije koja je pripadala Kraljevini Srbiji po bilo kom osnovu. Dosadilo mi je da ponavljam kao papagaj neke stvari, mogu te samo uputiti da proučavaš Krfsku deklaraciju, rad Jugoslovenskog odbora, stvaranje Države Slovenaca, Hrvata i Srba, kao i ujedinjenje u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca.
To što je Srbija dobila granice kakve je dobila, može se diskutovati, ali moguće je da se htjela izbjeći mogućnost ekspanzije na račun drugih naroda (slučaj Crne Gore iz 1918. godine, meni jedini poznati slučaj kada je jedna saveznička država okupirala drugu i "ukinula" je aneksijom).
Osim toga, koliko Srba je tada živjelo na ostrrvima? Opcija je bila da se ostrva pripoje Hrvatskoj (jer je stanovništvo bilo većinom hrvatsko a i gradovi na obali su imali miješano hrvatsko-talijansko "pučanstvo") ili da se daju Italiji (to ni lud čovjek ne bi predložio).

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2010, 21:25 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2007, 12:39
Ствар је у томе да су Срби гинули ѕа слободу, а други се борили на страни завојевача.
И Посавина је српска :D

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2010, 23:20 
Stara kuka
Stara kuka

STRATOKASTEL je napisao:
hercegovac27 je napisao:

Edukuj se malo!

Sigurno si čuo za Dubrovačku Republiku. Ona nikad nije bila u sastavu Srbije (teritorije se, po tebi, poklapaju) Nastala u 6. vijeku (davno prije koje druge južnoslovenske države) i bila samostalna do 1808. godine kada je francuska vojska (kažu, na prevaru) ušla u grad i uključila ga u francusko carstvo. Padom Napoleona pripao Austro-Ugarskoj i ostao u njenom sastavu do 1918. godine.
A ovo drugo, za granice srednjovjekovne države, je besmisleno uzimati kao bilo kakav argument. Čak je i srednjevjekovna Bosna (kraljevina pod dinastijom Kotromanića) imala izlaz na Jadran, od Boke do Zadra. Da ne govorimo o ostalim velikim imperijama koje su protutnjale našim prostorima, od helenske, rimske, vizantinske, otomanske, crno-žute, pa čak i mongolske.
Po toj analogiji, svi smo mi još dobro prošli.
Kao što vidiš, edukovan sam dovoljno.

Blackwood je napisao:

Mogao je on da nacrta granice sve do Beča, što ne znači da je to bio dio teritorije koja je pripadala Kraljevini Srbiji po bilo kom osnovu. Dosadilo mi je da ponavljam kao papagaj neke stvari, mogu te samo uputiti da proučavaš Krfsku deklaraciju, rad Jugoslovenskog odbora, stvaranje Države Slovenaca, Hrvata i Srba, kao i ujedinjenje u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca.
To što je Srbija dobila granice kakve je dobila, može se diskutovati, ali moguće je da se htjela izbjeći mogućnost ekspanzije na račun drugih naroda (slučaj Crne Gore iz 1918. godine, meni jedini poznati slučaj kada je jedna saveznička država okupirala drugu i "ukinula" je aneksijom).
Osim toga, koliko Srba je tada živjelo na ostrrvima? Opcija je bila da se ostrva pripoje Hrvatskoj (jer je stanovništvo bilo većinom hrvatsko a i gradovi na obali su imali miješano hrvatsko-talijansko "pučanstvo") ili da se daju Italiji (to ni lud čovjek ne bi predložio).

Predstavljena ti je karta Dušanovog carstva na kojoj se jasno vidi dokle je bila Srbija. Uključivala je i Pelješac i dobar dio Dubrovačke republike osim samog grada Dubrovnika. Kasnije su Pelješac i okolina kao i Konavle prodati Dubrovačkoj republici.
Što se tiče dodjele ostrva Hrvatskoj Dalmacija je u jednom kratkom periodu bila dio Hrvatske pod Tomislavom ali samo dalmatinska zagora. Ostrva kao i rubni dijelovi kopna su bili dio Mletačke Republike (Venecije) i nikada nisu bili dio Hrvatske. Nakon WW2 Dalmacija nije trebala pripasti sva Hrvatskoj a Baranja još manje. Baranja je 1918. pripala Srbiji tako da ne znam po kojoj osnovi je pripala Hrvatskoj (poraženoj strani u Drugom Svjetskom ratu koju su preveli na antifašističku stranu) nakon Drugog Svjetskog rata. Takođe nagrađena je Istrom koja nikada nije bila sastavni dio Hrvatske.

Ostrva kao i jadranska obala su takođe dodijeljena Jugoslaviji a ne Hrvatskoj. Srbija okupirala Crnu Goru! Šta bolan baljezgaš?

Zaboravio sam dodati da je Dubrovnik prvi put ušao u sastav Hrvatske 1939. godine stvaranjem Banovine Hrvatske pod pritiskom Njemačke.

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2010, 00:22 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

STRATOKASTEL je napisao:
Mogao je on da nacrta granice sve do Beča, što ne znači da je to bio dio teritorije koja je pripadala Kraljevini Srbiji po bilo kom osnovu.

Koliko se ja sjećam karte Kraljevine Srbije za vrijeme kralja Aleksandra Karađorđevića prije formiranja države Srba, Hrvata i Slovenaca - ona je imala izlaz na more i to se nedvosmisleno smatralo srpskom teritorijom. Mislim da je zaista bezvezna priča da "je on crtao granice Kraljevine Srbije" kako je on htio i po svom nahođenju.. da je to tako, onda bi sve dokazane granice kroz istoriju bile ništavne (što od Rimskog carstva, Grčke države, bivših granica SSSR itd itd itd..).
Dakle, i pored toga i pored što se desio i II svijetski rat i što su Srbi ginuli najviše od svih ostalih naroda bivše Jugoslavije i što su pored toga opet imali najviše stanovnika i najviše zasluge - nisu dobili teritoriju koja im ako ništa drugo, istorijski pripada.. Da li na toj određenoj teritoriji ili regiji živi većinski hrvatski ili muslimanski ili bilo koji drugi narod, uopšte nije bitno, jer je prirodno da jedna država ima nacionalnih manjina - bitno je samo da Srbija dobije ono što joj pripada i ono što pripada srpskom narodu. Mene apsolutno ne interesuje šta bi Hrvati rekli da je kralj rekao, "država Srbija je do Virovitice".. Tu prestaje svaka druga polemika.. jer je to glas i volja kralja koji smatra da ta teritorija treba da pripadne Srbiji. Ono što je Tito uradio je za mene politički ugušio i podjelio srpski identitet, srpski narod i srpsku državu, a zauzvrat im dao socijalno i ekonomsko "dobro", da bi na kraju i samim ustavom iz 1974 godine i sam želio da totalno dezavuiše najveći narod u Jugoslaviji.

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2010, 11:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2003, 18:55
a jbte, ova vasa prepucavanja daju odgovor na temu....e pa 3-4 Srbina na forumu se ne mogu dogovoriti, zamisli da jos ubacis Hrvata, Muslimana, Slovenca...cudi me da je opstala i za vreme Tita...a tema je bas fino pocela.

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2010, 20:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

hercegovac27 je napisao:
Srbija okupirala Crnu Goru! Šta bolan baljezgaš?

Jadan ne bio, Crna Gora je od ranije de facto a od berlinskog kongresa 1878. godine i de iure priznata kao suverena i samostalna država, prvo kao knjaževina a od 1910. godine kao kraljevina. Kao samostalna država ulazila u ratove (poznati rusko-japanski iz 1905. zatim balkanski i na kraju prvi svjetski), bila članica male antante i borila se na strani saveznika čista obraza. Godine 1916. slomljena od nadmoćnije austro-ugarske vojske, kralj Nikola otišao u egzil. Nakon pada Austro-Ugarske, teritoriju Kraljevine Crne Gore okupiraju trupe savezničke Kraljevine Srbije. Kralju Nikoli se onemogućuje povratak u zemlju i brže-bolje organizuje tyv.Podgorička skupština. Dalje ubacujem citat (crnogorski izvor, autor Mijat Šuković, akademik, potpredsjednik CANU)
Citiraj:

Podgorička skupština 1918 - čiji je zvanični naziv: Velika narodna skupština - ustanovljena suprotno tada važećem Ustavu države Crne Gore i njenom pravnom poretku - dana 26. novembra 1918. godine (13. novembra po starom kalendaru) donijela je Odluku kojom je: ukinuta država Crna Gora, njena teritorija unitaristički sjedinjena (pripojena) teritoriji države Srbije i njen narod inkorporiran u srpski!
Ukinuta je država, u vrijeme donošenja Odluke suverena, međunarodno priznata koja je imala Ustav, vladaoca, Narodnu skupštinu, kao ustavotvorni i zakonodavni organ, Vladu, pravni poredak. Kod čijeg suverena su Srbija i sve tadašnje savezničke velike sile imale svoja diplomatska predstavništva.
Crnogorski narod koji je Odlukom inkorporiran, uključen u srpski narod, pridodat njemu, vjekovima je bio samostalan istorijski činilac i subjekt.
Odlukom određeno, postalo je realnost odmah nakon njenog donošenja i trajalo je 23 godine, kada su u tokovima Narodnooslobodilačke borbe protiv njemačko - italijanske okupacije 1941-1945. godine stvoreni uslovi za vaspostavu crnogorske državnosti, sa državnim statusom federalne jedinice u okviru šestočlane jugoslovenske federacije.
Izvršni narodni odbor ustanovljen od Podgoričke skupštine 27. novembra preuzeo je svu vlast na teritoriji Crne Gore. Zadatke vlasti utvrdio je u svom operativno - radnom programu u devet tačaka, obznanjenom sljedećeg dana. Među njima istaknuto mjesto ima i zadatak - “sprovođenje u zemlji Odluke Velike narodne skupštine o ujedinjenju Crne Gore sa Srbijom pod kraljem Petrom I Karađorđevićem”. U Proglasu narodu od 1. decembra poručuje Crnogorcima da je Odluka Podgoričke skupštine “tvrda kao stijena, koja se može dirnuti ili napasti samo preko krvi” i da će otpasti i “crnogorstvo” i “šumadijstvo” (podvučeno u tekstu iz koga se preuzima - M. Š.) Dakle, crnogorstvo je isto što i šumadijstvo! Narednih dana i mjeseci, uz podršku srpske vojske, oružjem, krvlju i brojnim bezobzirnostima i zločinstvima, obezbijeđeno je pokoravanje Odluci građana Crne Gore koji su se protivili njenom izvršenju.
Desubjektiviziranu Crnu Goru, Srbija je, kao svoj sastavni dio, 1. decembra uključila u sastav tog dana stvorene države jugoslovenskih naroda i zemalja - u Kraljevstvo Srba, Hrvata i Slovenaca. Kao dio Srbije u jugoslovenskoj državi je do njenog raspada 1941. godine.

Ja zaista nemam drugog poređenja u istoriji osim Anschlussa Austrije 1938. godine. Nož u leđa ili...?
Kralj Nikola je cijeli život proveo u egzilu, nikad se nije odrekao ni krune ni crnogorstva, a kada su, pred rat, njegoi posmrtni ostatci preneseni na Cetinje, "dočekan" je riječima: "Dobro nam došao, Gospodaru!" (ovo nije teško provjeriti, postoje televizijski snimci, koga interesuje, može lako da provjeri).

Inače, @Hercegovac, s tobom je milina raspravljati, iako se ne slažemo u svemu. Cijenim dobrog sagovornika.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1044 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 53  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]