banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jun 2025, 18:36

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 117 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autoru Poruka
PostPoslato: 07 Feb 2010, 22:54 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Nisi jednostavno dobro shvatio jednu od tri dokltrine a postoji mogucnost da nisi shvatio niti jednu od tri doktrine koju Biblija uci

a)Posljedicama grijeha

b)Bozjoj Pravdi

c)Naravi pakla

Cak bih dodao da ni pojam vjecnosti nisi u tom kontekstu uspio adekvatno sagledati.

Pakao je i najveci razlog zasto je Isa a.s. poslan.

A Holywood ko Holywood, ako cemo njega kriviti za pakao onda moramo i izvrsne filmove i komedije licnosti Isusa...

Pasija je stvarno klasa.

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2010, 23:27 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2009, 11:50
dobro, ja nisam shvatio nek si mi objasnio :roll:
a) grijeh je povreda božijh zakona i njegovih savršenih mjerila, posljedica grijeha je nesavršenost i smrt.
b) ljubav je glavno božije svojstvo, bog svoju ljubav uravnotežuje pravednošću, ne štiteći tvrdoglave grešnike od posljedica njihovog grijeha. milosrdan i milostiv, spor na srdžbu, nepristran i pravedan.
c) pakao ne postoji niti se pominje bar ne u biblij za ostalo me ne zanima
jedini pojam vječnosti koji mi je interesantan je onaj biblijski, a ostali me ne zanimaju, ustvari ne zanima me nikakva filozofija i mudrovanje na temu biblije, a da nije u skladu sa učenjem biblije i hrista.
takozvani hrišćani su uprljali biblijsko učenje raznim filozofijama pokušavajući tako opravdati svoja djela, ne biblijska i ne hrišćanska postupanja, filozofijom i dogmama pokušavaju opravdat zadržavanje paganskih običaja i obreda.
muslimani su opet priča za sebe, ateisti također ali sve to skupa nema veze s biblijom, biblijskim učenjem i hrišćanstvom.

pasija je za moj ukus smeće od filma.

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2010, 23:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Covjek kad cita tvoje postove moze jedino da zakljuci da su svi na planeti budale osim tebe koji si goli genije i maletene prorok.
Tvoje vidjenje svega je besprekorno i nepogresivo jer si expert i stoga imas pravo da pricas u axiomima,
bez ikakve potrebe da svoje stavove nekom obrazlozis ili ne daj Boze dokazes. Ne znam sto gubis vrijeme na ovom forumu
kad su za tebe svi neznalice, budale, pagani, neznabosci, krivo tumace bibliju i sta sve ne...

Ludlo.

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2010, 00:11 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

niti sam pisao bibliju niti sam odgovoran za to što piše u njoj.
jednostavno biblija i hrist naučavaju to što naučavaju, a ja samo nepristrasno govorim šta piše u bibliji.
naprimjer šta isus kaže u mt. 9:16,17 "nitko na staru haljinu ne prišiva zakrpu od nove tkanine(koja se nije skupila), jer bi se zakrpa otrgla od haljine i rupa postala još veća". "i novo se vino ne stavlja u stare mjehove. inače se mjehovi poderu, i tako se vino prolije i mjehovi propadnu. nego novo se vino stavlja u nove mjehove pa se oboje sačuva" tako je govorio isus. također u kol. 3:10 se kaže: "obucite novu osobnost, koja se obnavlja putem točne spoznaje po slici onga koji ju je stvorio" ili u kol. 4:20-24... i hrišćanstvo se zapravo i temelji na odbacivanju starih vjerovanja i običaja, jer i isus je sam govorio da je on novina i da sve staro i pagansko, odnosno sve što potiče od "babilona velikog" treba odbacit

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2010, 01:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
mary juana je napisao:
niti sam pisao bibliju niti sam odgovoran za to što piše u njoj.
jednostavno biblija i hrist naučavaju to što naučavaju, a ja samo nepristrasno govorim šta piše u bibliji

Naravno, pa to ti kazem.
Jedini ti nepristrasno tumacis,
i uvijek nepogresivo znas na sta se odredjeni stihovi odnose.

Ucitelju, povedi nas putem istine.

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2010, 01:36 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
"Jesu li mrtvi svjesni nakon smrti...mozda i jesu ko zna jer..
Brojevi 16:30-30 "Ali ako Jahve učini nečuveno: ako zemlja rastvori svoje ralje i proguta ih sa svim što je njihovo, te živi siđu u šeol, tada znajte da su prezreli Jahvu. . . živi siđu u šeol, oni i sve njihovo. Onda se nad njima zemlja zatvori i oni iščeznu iz zbora."

Oficire, nema tu mozda jesu, mozda nisu...Sheol je mjesto tisine i mraka, gdje prestaju sve ljudske aktivnosti..znaci mjesto koje prihvata zle i dobre...tu jevrejsku rijec danas mozemo samo opisati kao grob...svrati do jevrejske zajednice pa ih priupitaj za ovu rijec..U N.Z ta rijec sheol je ha-des..i da sad ne pricam o tome nego da te priupitam za ovo..

Jovan 5:28-29..."Ne divite se ovome, jer ide cas u koji ce svi koji su u grobovima cuti glas sina Bozijeg. I izaci ce koji su cinili dobro u vaskrsenje zivota, a koji su cinili zlo u vaskrsenje suda"

takodje prica o Lazar i bogatasu pretrazi ovdje na forumu..vec sam pisao..i ta prica se nije zaista dogodila.. :evil3:

mrzilo me da idem na quote pa se neces ljutiti ako ovako uradim....isto si ti ovo napisao Oficir..

"Kada Biblija (hajd sad da i ja malo mudrujem) govori o unistenju smrt ne govori o tome da ce smrt biti unistena a i s njom sve ono lose, nego da ljudi vise nece moci umrijeti sto ce i za stanovnike raja biti jos veca radost"

malo si kontradiktoran...ako ljudi nece vise moci umrijeti, onda jlogicki je smrt unistena... :wink: i Biblija govori o tome da ce smrt biti unistena kao i Sotona, i to zauvijek..

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2010, 16:43 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

mary juana je napisao:
a) grijeh je povreda božijh zakona i njegovih savršenih mjerila, posljedica grijeha je nesavršenost i smrt.
b) ljubav je glavno božije svojstvo, bog svoju ljubav uravnotežuje pravednošću, ne štiteći tvrdoglave grešnike od posljedica njihovog grijeha. milosrdan i milostiv, spor na srdžbu, nepristran i pravedan.
c) pakao ne postoji niti se pominje bar ne u biblij za ostalo me ne zanima

Posljedica grijeha je kazna. Grijeh se cini prema Bogu Uzvisenom koji je vjecan, posljedica vjecna, jer se ogrijesilo prema Vjecnom s toga posljedica je vjecno kaznjavanje... a ne vjecno stanje mirovanja sto je smrt, ili nestanak.
Smrt u stvari nije nikakva kazna (govorim s aspekta onog svijeta), to je cak nagrada, Odmaranje u miru svih oni nevaljalaca i njihovih atoma i molekula, koji su cinili najgore stvari u svom jadnom zivotu...blazenstvo... :D
Sta vi ljudi sve necete istamburati.

Da li je pravednost vjecni nestanak ili vjecna patnja???

Pakao postoji a to sto se ne spominje u Bibliji...pa u Bibliji se ne spominje ni Biblija sama imenom Biblija---shodno tvojoj logiki Biblija ne postojii, jer je sama Biblija ne spominje.

A da ne govorim o tome sto Isus u Bibliji nigdje ne govori da je bozanstvo...ali ipak se vjeruje da jest.

Uspus covjece daj napisi atribute Bozije velikim slovima, pa to se uci u 3. osnovne a i rijec Bog.
Pritisni jednom taj Caps Lock majka mu stara... :(

spavac je napisao:
malo si kontradiktoran...ako ljudi nece vise moci umrijeti, onda jlogicki je smrt unistena...

Naravno da ce biti unistena, imam osjecaj da me nisi razumio kao ni s prijasnjim citatima, kad si me skonto tek na 3-4 postu...ali ovako
Smrt kao stanje ce biti unisteno, smrt nema tjelesnu formu...smrt je za ovaj svijet, da bi se moglo preci na Onaj svijet, a ako bi na onom svijetu postojala smrt, gdje bi onda prelazili ??? Nema vise svjetova. S toga kad svi budemo na onom svijetu, smrt kao stanje vise nema potrebe da postoji, s toga ce biti unistena.
Ostaju ljudi i druga bica da vjecno odgovaraju ili vjecno pate, nema vise prelaska u neki drugi svijet, nema smrti, nema stanja smrtnog.-jel shvatas...ajd mozda ces opet shvatiti na 4. postu.

spavac je napisao:
i Biblija govori o tome da ce smrt biti unistena kao i Sotona, i to zauvijek..

Dakako i Biblija ne laze...smrt ce biti unistena zauvjek, ali nece biti ljudi na onom svijetu unisteni zauvjek. Da ti razlozim ovako, desice se unistenje smrti, a ne ljudi.
Sotona ce biti unisten u smislu da nece moci vise navodi na losa djela, te ce zajedno s svojim pajdasima u pakao.
Unistenje je za smrt.
Patnja je za stvorenja.

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2010, 17:00 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

@oficir
ja govorim s pozicije biblije, a ti s pozicije ko zna čega, možda kur'ana ili nekog drugog mudrovanja.
biblija je jasna i nedvosmislena i jedina kazna za grieh je vječna odnosno druga smrt, nema nikakvog mučenja ni iživljavanja, ni bilo šta slično tome nema veze sa biblijom.
to kako ti vidiš pravdu i kako ti nešto zamišljaš je nebitno u kontekstu onog što biblija i hrišćanstvo naučavaju, a tu su stvari jasne. dakle ljudske ideje i filozofije su nebitne, važno je ono što biblija uči.
što se isusa tiče, ti očito ne čitaš postove, ja sam dosad nebrojeno puta pisao o isusu na drugim temama, a i na ovoj i pročitaj šta ja vjerujem. mogu vjerovat samo u ono šta piše u bibliji niti šta dodat, niti šta oduzet, a u šta drugi vjeruju i u kakva učenja me ne zanima, jer u biblij jasno piše ko je isus.

što se tiče velikih slova tipka na tastaturi mi ne radi baš najbolje pa mi se ne da smarat sa tim.

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2010, 17:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2009, 13:37
mary juana je napisao:
dakle ljudske ideje i filozofije su nebitne, važno je ono što biblija uči.

:confused2:

nego, Mary, jel se spominju u Bibliji bakterije i virusi?

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2010, 17:13 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

google lazarević je napisao:
mary juana je napisao:

da čak se i pominje kako se zaštitit od mnogih bolesti i kako sačuvat zdravlje.
međutim to što ti imputiraš je nešto sasvim drugo, a nauka nije filozofija.
rasprava o biblij može se vodit samo u kontekstu biblije i onoga što ona kaže, ne može se o nečemu čemu je jedini izvor biblija raspravljat sa pozicije ja mislim ovo ili ono, a zanemarit šta biblija odnosno bog kaže.

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2010, 17:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

mary juana je napisao:
mary juana je napisao:

da čak se i pominje kako se zaštitit od mnogih bolesti i kako sačuvat zdravlje.
međutim to što ti imputiraš je nešto sasvim drugo, a nauka nije filozofija.
rasprava o biblij može se vodit samo u kontekstu biblije i onoga što ona kaže, ne može se o nečemu čemu je jedini izvor biblija raspravljat sa pozicije ja mislim ovo ili ono, a zanemarit šta biblija odnosno bog kaže.

pa jel moze neki citat o bakterijama, ali bas o njima a ne zastiti od bolesti?

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2010, 18:31 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
Oficir, daj malo koriguj svoje izjave, previse su dvosmislene...

"Kada Biblija (hajd sad da i ja malo mudrujem) govori o unistenju smrt ne govori o tome da ce smrt biti unistena a i s njom sve ono lose, nego da ljudi vise nece moci umrijeti sto ce i za stanovnike raja biti jos veca radost

"smrt je za ovaj svijet, da bi se moglo preci na Onaj svijet, a ako bi na onom svijetu postojala smrt, gdje bi onda prelazili ???

kad na ovom svijetu covjek umre ne prelazi na onaj svijet, do Sudnjeg dana, Bozijeg suda, gdje ce pravednici dobiti vjecni zivot..vec su ti dati citati...i vec sam ti rekao znacenje sheol...

naprotiv, Biblija govori da ce biti unistenje Sotone kao i nepravednika..

Kod Dantea je ta formula unistenje je za srmt, a patnja za stvorenja...

zasto te takve upadice "sta vi sve necete istamburati"?(nebitno kome si napisao) zasto ponizavati suparnika, a da mu ne ponudis argumente..

objasni Jovan 5;28-29.. uzimajuci u obzir kontekst rijeci sheol(al onaj kontekst koji si ti napisao sta znaci za tebe) i takode tvoju teoriju da covjek nakon smrti na ovom svijetu ide na onaj svijet..pa uporedi sa ovim tekstom..

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2010, 21:08 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

@google
zapazi ovu informaciju iz "neznanstvene i zaostale knjige koju su pisali i u koju vjeruju zaostali ljudi"
ka znak saveza sa abrahamom bog je rekao: "svako tvoje muško [dijete], osam dana staro, mora se obrezati." kasnije je taj zahtjev ponovio izraelskoj nacij (1. mojs. 17:12; 3. mojs. 12:2,3). ne objašnjava se zašto je određen osmi dan, no sad to razumijemo. medicinskim se istraživanjima otkrilo da vitamin K sastavni dio tvari za zgrušavanje krvi - podiže na odgovarajuću razinu upravo tog dana. slijedeći temeljni element u zgrušavanju krvi - protrombin - osmog je dana viši nego bilo kad u djetetovom životu. na temelju tih podataka , dr. s. i. mcmillen je zaključio: "idealan dan za obrezivanje djeteta jeste osmi dan."
je li to puka slučajnost?
kao što se u biblij nigdje ne objašnjava zašto osmi dan, a danas to znamo, tako i vezano za bakterije, u prošlom stoljeću je bila praksa da medicinsko osoblje ulaziilo direktno iz sale za seciranje - nakon doticaja s leševima u svrhu ispitivanja - u porodiljski odjel, ne opravši čak ni ruke. tako se prenosila infekcija s mrtvih i mnogi su zbog toga umrli. čak i kad se dokazala vrijednost pranja ruku, mnogi iz medicinskih krugova opirali su se takvim higijenskim mjerama. odbijali su nesumnjivo nepoznatu im mudrost sadržanu u biblij, jer je božij zakon izraelcima određivao pranje tijela i haljina nakon doticaja mrtvaca (4. mojs. 19:11-22). u biblij se nigdje direktno nije pomenula ni jedna bakterija, ali kao što danas znamo zašto je osmi dan najbolji za obrezivanje, tako i danas znamo zašto je potrebno prati ruke. u to vrijeme kad je biblija pisana nije bilo moguće ljudima shvatit priču u vitaminu K i protrombinu ili bakterijama, ali su upute bile očito od nekog ko je sve to znao i mi to danas i vidimo.
ova, a i sva druga znanja koja nalazimo u biblij posredovao je bog koji to zna i da su se ljudi držali božije mudrosti mnogih bolesti ne bi ni bilo, sjetimo se haranja kuge, a da su se ljudi držali biblijske mudrosti do te pošasti jamačno ne bi nikad ni došlo, pogledajmo što biblija kaže o izmetu i na šta upućuje: "kad čučiš vani, moraš iskopati rupu [sredstvom za kopanje], okrenuti se i pokriti svoj izmet." (5. mojs.23:13). znamo svi kakve su bile poslijedice ne postupanja po ovim uputama i kakve su sve boleštine širile muhe.

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2010, 21:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@Mary: ok, samo nemoj onda vise da pises: "u bibliji sve pise" ;) a otkrica koja spominjes mogla su nastati kao i sva druga - pomocu zdravog razuma. nista cudno sto je narod zapisao korisne stvari.

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2010, 23:42 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

@Mary: ok, samo nemoj onda vise da pises: "u bibliji sve pise" ;) a otkrica koja spominjes mogla su nastati kao i sva druga - pomocu zdravog razuma. nista cudno sto je narod zapisao korisne stvari.

već sam govorio o tome da biblija nije naučni priručnik, ali je ni u jednom djelu nauka ni ne osporava.
međutim, "u biblij sve piše" odnosilo se i odnosi se na razne besmislene filozofije i ljudska mudrovanja koja u sebi nemaju nikakve odgovore niti iz takvih filozofiranja se mogu izvući bilo kakvi korisni zaključci i uopšte bilo kakva opšta korist.
a to do čega se dolazi uz pomoć zdravog razuma je vidljivo na svakom koraku i kroz mnoga stoljeća u kojima je vladalo neznanje u vezi zdravlja, a i svega ostalog.
tako su uz pomoć zdravog razuma dolazili do zaključaka da mazanje izmetom može izliječiti neke bolesti, zdravim razumom se došlo do zaključka da divlji kesten u džepu spriječava reumatizam, da doticaj sa žabom krastačom prouzrokuje bradavice, da nošenje crvenog flanelskog sukna oko vrata liječi grlobolju, te štošta drugo. takvih izjava u bibliji nema, što je samo po sebi čudnovato.
čudnovato je kad se uspoređuju pogibeljna liječenja u prošlosti sa onim što se u vezi s tim govori u bibliji, a o tome sam pisao u prethodnom postu.
naprimjer, ebersov papirus - medicinski spis starih egipćana - propisuje upotrebu izmeta za liječenje raznih bolesnih stanja itd. itd.
a evo i dio iz kog si izvukla zaključak da ja tvrdim da u bibliji sve piše, a odnosilo se samo na filozofiranja i ljudske ideje i umovanje vezano za bibliju.
mary juana je napisao:

Vrh

PostPoslato: 10 Feb 2010, 13:13 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

mary juana je napisao:
ja govorim s pozicije biblije, a ti s pozicije ko zna čega, možda kur'ana ili nekog drugog mudrovanja.
biblija je jasna i nedvosmislena i jedina kazna za grieh je vječna odnosno druga smrt, nema nikakvog mučenja ni iživljavanja, ni bilo šta slično tome nema veze sa biblijom.

Pazi ti propovijedas s pozicije Biblije, kombinirajuci tekstove i knjige tako da bi prikazao svoje teoretisanje ultimativno ispravnim, mora da si Jehov svjedok.
Cemu se spominju razna mjesta poput hadesa idr. ako ne zbog patnje, jer ako bi tvoja teorija o trajnoj smrti odnosno unistenju bila tacna...pa cemu onda ta mjesta uopce, zasto se mrtvi ne bi unistili na Sudnje Danu, na vratima ulaska u raj ???? Cemu prvo ici na odredjena mjesta odnosno slati ih pa ih tek tamo rastvarati u nesto u sta ni ti ne znas sta???

Nađi dvije ptice. Zakolji jednu. Zamoči živu pticu u krv ptice što je bila zaklana povrh žive vode. Poprskaj krv na gubavca 7 puta, a zatim pusti pticu umočenu u krv da odleti. Zatim nađi muško janje i zakolji ga. Razmaži njegove krvi po desnom bolesnikovom uhu, palcu na desnoj ruci i nozi. Pošpricaj ta mjesta uljem 7 puta. Ponovi. Na kraju ubij par grlica, jednu kao žrtvu okajnicu a drugu kao žrtvu paljenicu. "Sedmi dan neka pacijent obrije sve svoje dlake: kosu, bradu i obrve; neka obrije sve ostale svoje dlake. Tako neka je čist." Amen !
Levitski zakonik (13, 14)

Da li bi ti na ovaj nacin dezinficirao rane na tijelu...krvlju pa makar bilo koje zivotinje???
Ne znam da li je do tebe dosla vijest da je krv inace necista, s religijskog aspekta i s aspekta medicine da se u njoj nalaze neciste tvari???
Bilo kako bilo gubavac je cist tek nakon sto ga se premazalo kombinacijom krvi sisara i ptica...

Ajd da vidim, kako ces s aspekta danasnje medicine rijesiti ovu alternativnu,...posegni komotno za drevnim jezicima...trebace ti.

Vrh

PostPoslato: 11 Feb 2010, 19:48 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Oficir s ruzom je napisao:
mora da si Jehov svjedok.

nisam, iako o njima imam visoko mišljenje, ustvari ih smatram jedinim pravim i autentičnim hrišćanima.
Cemu se spominju razna mjesta poput hadesa idr. ako ne zbog patnje,

već sam ti nekoliko puta odgovorio i šta znači had i šeol i gehinom i kako ih biblija opisuje, tumači i koje im daje značenje u kontekstu cijele biblije.
niko ne ide na nikakva mjesta već ta mjesta simboliziraju to što simboliziraju o čemu sam pisao da se više ne ponavljam.
Levitski zakonik (13, 14)

ovo što si citirao iz 13. i 14.poglavlja 3. mojsijeve koja se najvećim djelom sastoji od zakonodavnih spisa, od kojih su i mnogi proročanski. tema svetosti se provlači kroz cijelu knjigu, koja pominje taj zahtjev više od bilo koje druge knjige. izraelci su trebali biti sveti jer je i jahve bog svet. određene osobe, mjesta, predmeti i vremenska razdoblja bili su odvojeni kao sveti.
u skladu sa svojim naglaskom na svetosti, 3. mojsijeva ističe ulogu koju je prolijevanje krvi, to jest, žrtvovanje života, igralo u opraštanju grijeha i "čišćenju".
poglavlja koja si ti citirao se tiču zakona o čistoći (11:1 - 15:33) ovaj dio obrađuje ceremonijalnu i higijensku čistoću. određene životinje, i domaće i divlje, nečiste su. sva mrtva tijela su nečista i prouzročuju da oni koji ih diraju postaju nečisti. rođenje dijeteta također povlači nečistoću i zahtijeva odvajanje i posebnu žrtvu.
određene kožne bolesti, kao što je guba, prouzrokuju ceremonijalnu nečistoću, a čišćenje treba primjeniti ne samo na osobu nego čak na odjeću i kuće. zahtjeva se karantena.
zašto je za nas danas korisna 3. mojsijeva?
ona navodi mnoga temeljna načela koja će se uvijek primjenjivati, a sadrži i mnoge proročanske obrasce, kao i proročanstva, čijim razmatranjem jača vjera. mnoge od njenih načela su navedena u hrišćanskim grčkim pismima, a neka su izravno citirana.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 117 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6

Sva vremena su u UTC [ DST ]