banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 24 Jun 2025, 16:31

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 333 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 17  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Avatar
PostPoslato: 23 Jan 2010, 11:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2009, 13:37
Vader je napisao:
Zanimljivo

'Avatar' pokreće depresiju
Filmski spektakl Avatar pokrenuo je rijeku obožavatelja spremnih da si oduzmu život. Oni zapravo žele živjeti u divnom svijetu kakav je planet Pandora, ali su svjesni da moraju ostati na Zemlji što ih duboko deprimira. Tako je nakon što je pogledao Avatar, sedamnaestogodišnji Šveđanin Ivar Hill odlučio se na samoubojstvo. Osnovni je problem među psihički labilnijim gledateljima činjenica da je Pandora, utopijska zajednica prikazana u filmu, tako dobro i idealno mjesto za život da nakon gledanja filma realni svijet nema smisla.

Matrix, pa Avatar..sta je sledece? :D

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2010, 13:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Kako je sniman "Avatar"?
Zahvaljujući tehnologiji raskošni i nestvarni predeli planete Pandora i likovi Na´vija pune bioskope i obaraju rekorde zarade, a kako je to sve postignuto i posle koliko godina čekanja...

Režiser Džejms Kameron je pre deset godina odlučio da snimi naučno-fantastičnu avanturu o sukobu Zemljana i vanzemaljaca, sa željom da njegovo ostvarenje bude „poslednji krik” trodimenzionalne tehnike.

Čak je odbijao da ga snima dok 3D tehnologija ne bude toliko usavršena da gledalac ima utisak da korača Pandorom, rame uz rame sa junacima.

Kako bi scene imale realističnu dubinu reditelj je snimao onako kako vidi ljudsko oko. Potom je koristio virtuelnu kameru da bi video kadrove iz svih uglova dok njegovi junaci trče ili lete. Bilo je potrebno nekoliko koraka, pišu „Novosti”, da bi predeli Pandore na bioskopskom platnu izgledali stvarni.

Scena - Niz od 72 do 96 kamera visio je oko bine i bio povezan u jedan sistem. Kasnije, zidovi, pod i plafon studija kompjuterski su menjani 3D predelima i objektima. Na podu je bila iscrtana mreža kako bi obezbedila parametre udaljenosti u virtuelnom svetu.

Kretanje - Glumci, oružje i rekviziti označeni svetlećim tačkama kreću se oko scene dok sistem kamera prati samo tu mrežu obeleženih tačaka, markira njihove pozicije i sve podatke objedinjuje u skelete od virtuelnih mreža na koje se posle „navlače” kompjuterski generisali likovi stanara Pandore Na´vija.

3D kadrovi - Kamerunov sistem kamera ima dve kamere, ali koristi male digitalne senzore visoke definicije. Sočiva mogu da se približe više nego ljudske zenice. Vidokrug sočiva je podesiv tako da tokom snimanja mogu da menjaju uglove i fiksiraju se na objekte u blizini, ili se udalje. Baš kao i oko. Sistem kombinuje više slika u jednu dajući realnu dubinu.

Pogled - Projektor naizmenično prikazuje slike viđene levim i desnim okom, postavljene u suprotnim pravcima, 144 puta u sekundi. Polarizovane naočare obezbeđuju da svako oko vidi samo njemu namenjenu sliku.

„Toliko nauke stoji iza ovog filma da mi je to zadavalo glavobolje”, rekao je Džejms Kameron. „Kada sam pisao scenario, razmišljao sam šta može da natera planinu da lebdi? Odgovor je bio u superprovodnicima - ako se stvori moćno magnetno polje, planina će sama moći da levitira. Tada su mi naučnici rekli da bi mi to isto magnetno polje izbacilo hemoglobin iz krvi. Tada sam rekao da je film polje na kojem imamo slobodu da izađemo iz realnog sveta i ispričamo našu priču”, rekao je režiser. I uspeo.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=P2_vB7zx_SQ[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=61kMpOgkZRs[/youtube]

Još

http://www.youtube.com/watch?v=7c4kNLz_4E8

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2010, 15:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2002, 01:00
http://www.boxofficemojo.com/alltime/world/

Jos koji milion i pada Titanik :)

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2010, 18:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Ja negde procitao da je pao titanik... Mada pocinjem da sumnjam da je ovo istina ili je samo isforsirano... James Cameron davao beskucnima karte da se greju u kinu kako bi on mogao reci da je oborio rekord u zaradi :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2010, 18:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jan 2006, 22:41
Kako stoji jos oko 100hiljada i cao titanik. Ako ovako nastavi zaradice preko 2mil

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2010, 22:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Hertzog je napisao:
Ja negde procitao da je pao titanik... Mada pocinjem da sumnjam da je ovo istina ili je samo isforsirano... James Cameron davao beskucnima karte da se greju u kinu kako bi on mogao reci da je oborio rekord u zaradi :lol: :lol: :lol:

Ne znam sto bi forsirao, pa on je vec drzao rekord sa Titanikom, ovako ima prva dva mjesta :)

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2010, 22:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
I sigurnost da ce sledeci njegov fil opet milijarde da mu donese jer on pravi "najbolje" filmove

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2010, 23:06 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Jednostavno kazes najkomercijalnije i eto :)

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2010, 10:16 
zerocool je napisao:
Jednostavno kazes najkomercijalnije i eto :)

Upravo tako... :)

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2010, 20:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Hertzog je napisao:
Ma mislim da je prica vec odavno provucena milion puta i ovaj put je to odradjeno jos i losije... Ono sto Avatar cini zanimljivim je 3D i reziser, sve ostalo je manje vise prosecno sa elementima ispod proseka... Pre svega dosta je amerikaniziran, sa prodajom price da zlo treba unistiti i da su bas oni spas za svet, onda scene tipa kada onaj general drzi govor pred bitku pa prikazuju one vojnike sa tipicnim facama losih momaka kako sa ponosom klimaju glavom na tako savrsen govor jer su bas oni ti koji ce spasiti svet od neceg zlog, sve u svemu ovo je nista drugo nego zanimljiv film za pogledati, tacnije crtani film i kao takvom mu treba i prici... Svi oni koji su ovo doziveli kao film su i razocarani... Nista posebno osim dobre zanimacije za koju je previse dati 7KM, a jos ako pri tome (kao u mom slucaju) imas iza sebe citav red debila koji ne prestaju da kenjaju tokom cele projekcije, onda uvidis da se u kino i na ovako skupe projekcije ne isplati ici... Odaljih se od filma ali i to treba da udje u zapisnik, jednostavno oni u kinu misle da su cepkanjem karata na ulazu obavili svoj posao, e pa za moje pare necu da me neko zajebava i ako ne mogu da izbace one koji prave nered (a trebali bi ih odstraniti) onda im vise necu pruziti zadovoljstvo da dodjem i pogledam film, a pre svega da im guram pare u dzep

Izbjegavao sam temu dok nisam pogledao film i sad dodjoh da vidim sta ste pisali i ne mogu da vjerujem. Koliko supljih prica i cinizma.
Avatar je najbolja kritika americke vanjske politike po meni ikada prikazanog na filmu. Pustite Pokahontas i ostalo. Film amerikaniziran??? Kako moze biti amerikaniziran kad se ovdje upravo Amerika prikazuje u losem svjetlu i nazalost realnom, a to je kao eksploatator drugih naroda i drzava. Oni spasu svijet... kakva glupost. Koji oni, sam si vidio da su na planeti na kraju ostali samo odabrani, znaci njih nekolicina, sto znaci da samo mali broj ljudi postuje druge narode i njihova prava i obicaje.
Scena sa vojnicima...Zar te vojnici ne podsjecaju na baje iz Teksasa (sam general jednom kaze niste vise u Teksasu), a znamo da su juznjaci bili rasisti itd. Uopste ne primjecujete neke stvari, mislite da je scenario napisan onako ofrlje i da je ciljano happy end itd. Ne, da nije bilo happy enda film bi nosio totalno negativnu poruku, a to je da agresor i onaj ko koristi silu da ostvari svoje ciljeve pobjedjuje. Avatar probudjuje nacionalnu svijest, a to sto ste vi povezali tu nacionalnu svijest sa Amerikom je vas problem. Koja crna Amerika, u Americi nikad nije vodjen rat jos od njhovog gradjanskog rata.
Nije ovdje rijec o indijancima ovdje je rijec o svakoj eksploataciji drugih naroda i drzava danas, a svi znamo da je Amerika ta koja prednjaci u tome. Nafta, indijanska zemlja, nije bitno. Bitno je to kako se jedna drzava ili jedan narod odnosi prema drugom.

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2010, 14:47 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
E,jbg,šta ti izvuče iz jednog prosječnog filmića(prosječnog po kvalitetu,ne po efektima)....a baška da je Kameron imao namjeru da kritikuje spoljnu politiku SAD-a.....Uostalom i svo pozitivci su Ameri.....

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2010, 14:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
"cova-buraz-svjetskazavjera" filozofija :roll:

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2010, 14:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Maj 2005, 21:02
Elvis Presley je napisao:
Hertzog je napisao:
Ma mislim da je prica vec odavno provucena milion puta i ovaj put je to odradjeno jos i losije... Ono sto Avatar cini zanimljivim je 3D i reziser, sve ostalo je manje vise prosecno sa elementima ispod proseka... Pre svega dosta je amerikaniziran, sa prodajom price da zlo treba unistiti i da su bas oni spas za svet, onda scene tipa kada onaj general drzi govor pred bitku pa prikazuju one vojnike sa tipicnim facama losih momaka kako sa ponosom klimaju glavom na tako savrsen govor jer su bas oni ti koji ce spasiti svet od neceg zlog, sve u svemu ovo je nista drugo nego zanimljiv film za pogledati, tacnije crtani film i kao takvom mu treba i prici... Svi oni koji su ovo doziveli kao film su i razocarani... Nista posebno osim dobre zanimacije za koju je previse dati 7KM, a jos ako pri tome (kao u mom slucaju) imas iza sebe citav red debila koji ne prestaju da kenjaju tokom cele projekcije, onda uvidis da se u kino i na ovako skupe projekcije ne isplati ici... Odaljih se od filma ali i to treba da udje u zapisnik, jednostavno oni u kinu misle da su cepkanjem karata na ulazu obavili svoj posao, e pa za moje pare necu da me neko zajebava i ako ne mogu da izbace one koji prave nered (a trebali bi ih odstraniti) onda im vise necu pruziti zadovoljstvo da dodjem i pogledam film, a pre svega da im guram pare u dzep

Izbjegavao sam temu dok nisam pogledao film i sad dodjoh da vidim sta ste pisali i ne mogu da vjerujem. Koliko supljih prica i cinizma.
Avatar je najbolja kritika americke vanjske politike po meni ikada prikazanog na filmu. Pustite Pokahontas i ostalo. Film amerikaniziran??? Kako moze biti amerikaniziran kad se ovdje upravo Amerika prikazuje u losem svjetlu i nazalost realnom, a to je kao eksploatator drugih naroda i drzava. Oni spasu svijet... kakva glupost. Koji oni, sam si vidio da su na planeti na kraju ostali samo odabrani, znaci njih nekolicina, sto znaci da samo mali broj ljudi postuje druge narode i njihova prava i obicaje.
Scena sa vojnicima...Zar te vojnici ne podsjecaju na baje iz Teksasa (sam general jednom kaze niste vise u Teksasu), a znamo da su juznjaci bili rasisti itd. Uopste ne primjecujete neke stvari, mislite da je scenario napisan onako ofrlje i da je ciljano happy end itd. Ne, da nije bilo happy enda film bi nosio totalno negativnu poruku, a to je da agresor i onaj ko koristi silu da ostvari svoje ciljeve pobjedjuje. Avatar probudjuje nacionalnu svijest, a to sto ste vi povezali tu nacionalnu svijest sa Amerikom je vas problem. Koja crna Amerika, u Americi nikad nije vodjen rat jos od njhovog gradjanskog rata.
Nije ovdje rijec o indijancima ovdje je rijec o svakoj eksploataciji drugih naroda i drzava danas, a svi znamo da je Amerika ta koja prednjaci u tome. Nafta, indijanska zemlja, nije bitno. Bitno je to kako se jedna drzava ili jedan narod odnosi prema drugom.

potpis

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2010, 15:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

I od svih filmova do sada snimljenih, gomila preraslih strumpfova je najbolje pokazala da su Amerikanci eksploatatori ostatka planete? Vazi :lol:

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2010, 15:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ne kontas

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2010, 15:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
_zoka je napisao:
E,jbg,šta ti izvuče iz jednog prosječnog filmića(prosječnog po kvalitetu,ne po efektima)....a baška da je Kameron imao namjeru da kritikuje spoljnu politiku SAD-a.....Uostalom i svo pozitivci su Ameri.....

Pa i nisu, tek njih 3-4, ostalo sve američka bagra. E sad, da li je Džimi imao namjeru da kritikuje američku spoljnu politiku, vjerovatno jeste, nešto nisam siguran da je korporativna gramzivost, beskrupuloznost i otimačina ''slučajno'' prisutna u scenariju. Da li je to uradio na dobar način i da li će to imati odjeka i biti primijećeno, ne vjerujem. Vizuelni aspekt filma nadjačava ostale u tolikoj mjeri, da će malo ko razmišljati o ''dubljim slojevima'' filma. Pogotovo što uskoro dolaze novi ''3-D super-mega-fensi'' filmovi, pa za pola godine niko više neće pričati o ''Avataru'' (osim o vlastitom, forumskom :D ).

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2010, 15:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

V@nja je napisao:
"cova-buraz-svjetskazavjera" filozofija :roll:

Otkad je svjetska zavjera da Ameri eksploatisu druge zemlje??
To ko ne uvidja ocigledno nije upoznat sa svjetskim politickim desavanjima.
Irak, Avganistan, nafta. Sad Haiti, kakvo je to nesebicno slanje pomoci u vidu 20 hiljada vojnika?? To je cista okupacija.

Druga stvar je sto se ljudima ne da razmisljati o filmu i pridati mu znacaj i priznati vrijednost.
Tako je bilo i za District 9. Gomila trabunjanja kako je to jos jedna prozvakana prica o vanzemaljcima a film je u stvari satira i kritika na geta u Johanesburgu, polozaj crnaca itd.
Pa District 9 je zabranjen u Nigeriji jer se vodja onih nigerijskih crnaca u Districtu 9 zove isto kao i Nigerijski bivsi predsjednik.
Ali naravno ove stvari kao i mnoge druge ljudi ne primjecuju jer se i ne trude da ih primijete vec odmah krenu da popljuju film na osnovu nekog prvog utiska koji se zasniva na potpuno nebitnim kriterijumima (neoriginalna prica - stvarno nema nista lakse nego sjediti za kompom i reci za film tipa Avatar da je sranje i da nema originalnu pricu).
Svasta. :roll:

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2010, 15:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
Vizuelni aspekt filma nadjačava ostale u tolikoj mjeri, da će malo ko razmišljati o ''dubljim slojevima'' filma.

Upravo. Kroz film jeste provucena ta prica o americkom 'siledzijstvu', ali su je neke druge stvari toliko potisle u dobuki plan da ista ostaje tamo gdje joj je i mjesto - neprimjecena. Glavni cilj Kamerona ni u kom slucaju nije bio da kritikuje ruku koja ga hrani nego da zaradi para vise nego sto je uradio sa Titanikom i u tome je upravo i uspio.

Citiraj:
ne kontas

Citiraj:
Ali naravno ove stvari kao i mnoge druge ljudi ne primjecuju jer se i ne trude da ih primijete vec odmah krenu da popljuju film na osnovu nekog prvog utiska koji se zasniva na potpuno nebitnim kriterijumima (neoriginalna prica - stvarno nema nista lakse nego sjediti za kompom i reci za film tipa Avatar da je sranje i da nema originalnu pricu).

Te filozofije koje se stvaraju uz dvoguzu pivu sjedeci u parku Petar Kocic nastale u glavama osamnaestogodisnjaka kivnih na sebe i svijet oko sebe okaci macku o rep. Niti je ovaj film otkrio toplu vodu niti je Elvis toliko intelektualno superioran od ostatka da jedini uvidi ono o cemu prica. Prosjecnom gledaocu, na koje ovaj film i cilja, je prica relativno suplja. I prica da bi bila originalna, valjda bi trebala biti do sada nevidjena - e sad, ako si ti tek u Avataru i jedino u njemu primjetio kritiku Americke eksploatacije, odakle ti ziv bio onda pravo da pricas drugima kako su neupuceni u svjetska desavanja?
Onome ko zeli da prica o kritici drustva ovaj film ne da nece biti na #1 nego nece biti ni u top10.

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2010, 15:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

V@nja je napisao:
Te filozofije koje se stvaraju uz dvoguzu pivu sjedeci u parku Petar Kocic nastale u glavama osamnaestogodisnjaka kivnih na sebe i svijet oko sebe okaci macku o rep. Niti je ovaj film otkrio toplu vodu niti je Elvis toliko intelektualno superioran od ostatka da jedini uvidi ono o cemu prica. Prosjecnom gledaocu, na koje ovaj film i cilja, je prica relativno suplja. I prica da bi bila originalna, valjda bi trebala biti do sada nevidjena - e sad, ako si ti tek u Avataru i jedino u njemu primjetio kritiku Americke eksploatacije, odakle ti ziv bio onda pravo da pricas drugima kako su neupuceni u svjetska desavanja?
Onome ko zeli da prica o kritici drustva ovaj film ne da nece biti na #1 nego nece biti ni u top10.

Sva sreca pa su filozofije administratora foruma preciznije i bolje :roll:
Nije Elvis superioran, Elvis pokusava da ukaze na to kako je apsolutno neopravdano govoriti za ovaj film da je sranje ili da ima suplju pricu, ali naravno, ostatak foruma cine svjetski priznati reziseri pa oni imaju pravo da kritikuju ovakav film na nacin na koji su to cinili.
Jebes IMDB, ako hocu da znam kakav je neki film prije gledanja odem na banjaluka forum, jer tamo svi najbolje znaju :roll:
Pa ti budi prosjecan gledalac, pogledaj film i onda se izlaprdaj na forumu kako je film takav i takav. Jer naravno kad je rijec o filmu onda je rijec o prosjecnoj publici, a kad treba kritikovati film i popljuvati ga onda su svi iznadprosjecni i kompetentni. I opet :roll:
Nisam ja rekao da je prica originalna vec da najbolje prikazuje spoljnu politiku Amerike. A ja imam pravo da to pricam kao sto i ti imas pravo da moj komentar ocjenis "cova-buraz-svjetskazavjera-filozofijom" ili osamnaestogodisnjakom kivnog na sebe.
Ili je to samo pravo administratora?

Poslednji put menjao Elvis Presley dana 27 Jan 2010, 15:32, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2010, 15:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ko konta konta ko ne konta skontace. kontakt radio :lol:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 333 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 17  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]