banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jun 2025, 16:02

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 125 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 13 Jan 2010, 11:38 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2009, 11:50
Oficir s ruzom je napisao:
spavac je napisao:
@ Oficir
"A da je sjeo s desne strane oca i da sudi ljudima...a zbog cega....a ko mu dade tu vlast, a koji li je taj mrtvac koji moze da sudi umjesto Boga Uzvisenog."

ovo ti sve govori da je Isus Bog... :evil3:

Ne nadjoh citat u kojem Bog s.w.t. kaze da je Isus a.s. sjeo s Njegove desne strane, naravno mozda ne znaci da taj citat ne postoji, ali ako postoji moze li mi neko napisati....ne tumaciti nego napisati.

Zasto je bas s "desne strane" i zasto je bas "sjeo"???

dj. 7:55-60; 8:1-3; 9:1-19; 16:6-10; psalm 110:1,2; hebrejima. 10:12,13; 1 petr. 3:22; luka. 22:28-30; kološ. 1:13,23; otkrovenje. 1:1,10; 12:7-12; 16:14-16; 20:1-3; matej. 24:14; 25:31-33. nadam se da je ovo dovoljno, ako ne ima još.

Vrh

PostPoslato: 13 Jan 2010, 13:29 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 05 Okt 2009, 13:27
Isus se nije klanjao kipovima od kamena,metala,plastike,drveta isl.
Isus nije o Bogu govorio na filozofski zamršen način.
Isus je vjerovao i robovao JEDNOM I JEDINOM GOSPODARU kojem nije pripisivao druga niti bilo što drugo ravnim.
Svakako da je bio MUSLIMAN jer musliman znači "biti predan jednom i jedinom Bogu" i zato mu Kur'an pridaje posebno mjesto.

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2010, 03:53 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
nije bio musliman...sta ces sad..

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2010, 11:04 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

spavac je napisao:

ma pusti ih spavač, oni to gledaju u kontekstu značenja riječi musliman koja u slobodnom prijevodu znači vjernik, po čemu sam i ja i ti muslimani.
međutim njihova vjera je islam, a Isus nije bio u islamu kao što nisam ni ja ni ti.
tako da riječ musliman ne znači ništa drugo do vjernik, e sad što ta riječ u praksi definiše pripadnike islama, to je nešto drugo i naravno da nema veze sa Isusom, već samo sa muhamedom i muhamedancima odnosno ljudima koji slijede i vjeruju u ono što im je muhamed govorio.

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2010, 11:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2009, 13:37
http://freefall.purrsia.com/ff1400/fc01386.htm

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2010, 12:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
mary juana je napisao:
ma pusti ih spavač, oni to gledaju u kontekstu značenja riječi musliman koja u slobodnom prijevodu znači vjernik, po čemu sam i ja i ti muslimani.
međutim njihova vjera je islam, a Isus nije bio u islamu kao što nisam ni ja ni ti.
tako da riječ musliman ne znači ništa drugo do vjernik, e sad što ta riječ u praksi definiše pripadnike islama, to je nešto drugo i naravno da nema veze sa Isusom, već samo sa muhamedom i muhamedancima odnosno ljudima koji slijede i vjeruju u ono što im je muhamed govorio.

Da, sve zavisi od tumacenja.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2010, 12:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2009, 13:37
jellyfish je napisao:
mary juana je napisao:

Da, sve zavisi od tumacenja.

pri cemu je tumacenje = projekcija..nevjerovatno je koliko spoznaja sopstvene projekcije oslobadja covjeka. tezak zadatak ali se itekako isplati. i, paradoksalno, taj put vodi u pravu spoznaju..

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2010, 13:57 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
mary juana je napisao:
dj. 7:55-60; 8:1-3; 9:1-19; 16:6-10; psalm 110:1,2; hebrejima. 10:12,13; 1 petr. 3:22; luka. 22:28-30; kološ. 1:13,23; otkrovenje. 1:1,10; 12:7-12; 16:14-16; 20:1-3; matej. 24:14; 25:31-33. nadam se da je ovo dovoljno, ako ne ima još.

Mozda nisam dobro procitao ali u ovim citatima nigdje Bog ne govori da je Isus sjeo s desna i da ceIsus suditi ljudima, niti to govori Isus.

Od sveg gore nabrojanog jedino se "istice" psalm 110:1-2-,ali do kraja psalma se spominje Malkisidek koji je bez oca, majke, rodoslovlja, ...pa po toj logici a onako kako ga spominjei Matej)on bi trebao biti veci i od samog Isusa, gdje je onda njegovo mjesto???
Druga stvar je ta sto citav S.Z. u kojem i postoje psalmi cvrsto se drzi Jednoce Stvoritelja.

Opet kazem sve sam novozavjetne tekstove pregledao koje si mi naveo i ne nadjoh tekst kojem Bog govori da je Isus s njegove desne strane, i da ce suditi ljudima...osim teksta "Mnogi cemi doci u taj dan..." ako se to moze shvatiti "sudnjenjem" u nekom smislu,mada meni vise izgleda kao odricanje.

mary juana je napisao:
međutim njihova vjera je islam, a Isus nije bio u islamu kao što nisam ni ja ni ti

Isus nije bio ni u krscanstvu, jer da jest, onda bi morao biti pripadnik jedne od 30 000 krscanskih denominacija i sekti.
Koliko god nije bio muslima toliko nije bio ni hriscanin.

mary juana je napisao:

netacno, slobodan prijevod rijec "vjernik" je "mu'min".
Dakle ti i spavac biste bili mu'mini (vjernici), a ne muslimani, a pitanje je Da li je Isus bio musliman, a ne mu'min.

Musliman (arapski: مسلم, turski: Müslüman, perzijski i urdu: مسلمان) je naziv za sljedbenika islama. Riječ doslovno znači "onaj koji se predaje Bogu". - (wikipedia).

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2010, 14:35 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Isus nije bio ni u krscanstvu, jer da jest, onda bi morao biti pripadnik jedne od 30 000 krscanskih denominacija i sekti.
Koliko god nije bio muslima toliko nije bio ni hriscanin.

pa normalno da nije bio hrišćanin, kako može biti sljedbenik sam sebe :roll:
niko nikad i nije rekao da je isus bio hrišćanin, on je taj po kojem je hrišćanstvo dobilo ime i hrišćani su oni koji slijede njegovo učenje i koji vjeruju u njega.

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2010, 16:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
mary juana je napisao:
spavac je napisao:

Nisi nego si kjafir . Mjenjaju se parametri definicije vjerika vremenom.
Danas su vjerici samo oni koji vjeruju u posljednju Allahovu objavu, tj. Kur'an. Ostali su mušrici, kjafiri, fasici, murtedi itd... Ima različitih

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2010, 17:25 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Opet kazem sve sam novozavjetne tekstove pregledao koje si mi naveo i ne nadjoh tekst kojem Bog govori da je Isus s njegove desne strane, i da ce suditi ljudima...osim teksta "Mnogi cemi doci u taj dan..." ako se to moze shvatiti "sudnjenjem" u nekom smislu,mada meni vise izgleda kao odricanje.

ja ne znam šta si ti čitao, ali čitavo otkrovenje govori o "jagnjetu", "sinu čovječjem", "sin božij" čitaj isus.
kad uzmeš sve u obzir u citatima koje sam ti naveo jasno je da je isus taj koji je bogu s desne strane i kao što u otkrovenju 19:11 kaže:"i vidio sam otvoreno nebo i gle bjeli konj. a onaj koji sjedi na njemu zove se vjerni i istinit.i on sudi i ratuje u pravednosti."
pročitaj i otkrovenje 5:1-14, ustvari prouči cjelu bibliju jer ona nije nešto što se čita parcijalno, i gdje se smisao može pronaći van konteksta cijele biblije, već je njen smisao sadržan od početka do kraja iako je pisalo 40 različitih ljudi ona je kompaktna i cjelovita knjiga.

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2010, 20:00 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 09 Jan 2009, 19:22
Nije mogao biti Musliman, jer se islam pojavio 600 god. poslije Njega.Nije doduse pripadao ni jednoj konfesiji, jer je On bio prije Jovana, Mojsija, Avraama, Adama naravno i Muhameda.Jednostavno on je onaj kroz koga je svijet stvoren, po Pismu.Hriscanin znaci Hrisov sljedbenik, zato Isus nije bio sam sebi sljedbenik, Hriscanin.A posto je bio jedno sa Ocem cinio je volju Oca.

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2010, 21:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ihtus je napisao:
Nije mogao biti Musliman, jer se islam pojavio 600 god. poslije Njega.Nije doduse pripadao ni jednoj konfesiji, jer je On bio prije Jovana, Mojsija, Avraama, Adama naravno i Muhameda.Jednostavno on je onaj kroz koga je svijet stvoren, po Pismu.Hriscanin znaci Hrisov sljedbenik, zato Isus nije bio sam sebi sljedbenik, Hriscanin.A posto je bio jedno sa Ocem cinio je volju Oca.

De Allaha ti čitaj postove redom.

Moj otac je veci od mene = ja i otac smo jedno..

Kršćani su baš zalutali i izgubili znanje, na pretpostavkama grade svoju vjeru.

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2010, 22:18 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

jovan. 14:10 "zar ne vjeruješ da sam ja i zajedništvu s ocem i da je otac u zajedništvu sa mnom? ono što vam ja govorim ne govorim sam od sebe; nego otac koji ostaje u zajedništvu sa mnom čini svoja djela".

ako ahmede imaš imanje kojeg je vlasnik tvoj otac i ti si kao vlasnik tog imanja, ali otac je taj koji odlučuje o svemu i sin je taj koji sluša oca. otac čak ako ima povjerenja u sina može ga ovlastit da samostalno upravlja imanjem, ali sin zna da je otac glavni i neće nikad učinit nešto što bi povrjedilo oca, u tom slučaju otac i sin su jedno.
ali sam isus je uvjek naglašavao da je otac veći od njega i da on ispunjava očeve zapovjedi.
tako isus u jov. 14:24 kaže: "tko me ne ljubi, ne drži moju riječ; a riječ koju slušate nije moja, nego je od oca koji me poslao".
isus je uvjek govorio da je otac veći od njega i da on vrši volju oca s kojim je u zajedništvu.
isus je također rekao da ko je upoznao njega upoznao je i oca, otkrivajući nam tako božije osobine, također je naglasio da je samo on spona između ljudi i boga oca.
tako da se s pravom mogu ismijavati običaji nazovihrišćana koji se mole raznoraznim svecima, ikonama, bogorodici i svemu ostalom jer sve su to ostaci paganskih bogova i idolopoklonstvo.

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2010, 23:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

mary juana je napisao:
jovan. 14:10 "zar ne vjeruješ da sam ja i zajedništvu s ocem i da je otac u zajedništvu sa mnom? ono što vam ja govorim ne govorim sam od sebe; nego otac koji ostaje u zajedništvu sa mnom čini svoja djela".

ako ahmede imaš imanje kojeg je vlasnik tvoj otac i ti si kao vlasnik tog imanja, ali otac je taj koji odlučuje o svemu i sin je taj koji sluša oca. otac čak ako ima povjerenja u sina može ga ovlastit da samostalno upravlja imanjem, ali sin zna da je otac glavni i neće nikad učinit nešto što bi povrjedilo oca, u tom slučaju otac i sin su jedno.
ali sam isus je uvjek naglašavao da je otac veći od njega i da on ispunjava očeve zapovjedi.
tako isus u jov. 14:24 kaže: "tko me ne ljubi, ne drži moju riječ; a riječ koju slušate nije moja, nego je od oca koji me poslao".
isus je uvjek govorio da je otac veći od njega i da on vrši volju oca s kojim je u zajedništvu.
isus je također rekao da ko je upoznao njega upoznao je i oca, otkrivajući nam tako božije osobine, također je naglasio da je samo on spona između ljudi i boga oca.
tako da se s pravom mogu ismijavati običaji nazovihrišćana koji se mole raznoraznim svecima, ikonama, bogorodici i svemu ostalom jer sve su to ostaci paganskih bogova i idolopoklonstvo.

Ako Isusu pripišeš božanstvenost onda si ušao u politeizam, vrlo jednostavno.
A i onim koji misle da je Isus i Allah jedno, to čak i SZ negira:

1 Kr 8, 27
Ali zar će Bog doista boraviti s ljudima na zemlji? T�a nebesa ni nebesa nad nebesima ne mogu ga obuhvatiti, a kamoli ovaj Dom što sam ga sagradio!

2 Ljet 6, 18
Ali zar će Bog doista boraviti s ljudima na zemlji? T�a nebesa ni nebesa nad nebesima ne mogu ga obuhvatiti, a kamoli ovaj Dom što sam ga sagradio!

Isa a.s je samo Allahov poslanik, de se opametite.

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2010, 00:19 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
ti nemas pojma kako bi bio odlican zubar... :wink: aj procitaj bolje citavu glavu bar jedno 50 puta..

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2010, 03:43 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 19 Jan 2010, 03:18
114_AhmeD je napisao:
mary juana je napisao:

Ako Isusu pripišeš božanstvenost onda si ušao u politeizam, vrlo jednostavno.
A i onim koji misle da je Isus i Allah jedno, to čak i SZ negira:

1 Kr 8, 27

2 Ljet 6, 18

Isa a.s je samo Allahov poslanik, de se opametite.

Hriscani misle da muslimani lutaju,muslimani misle da hriscani lutaju,budisti su sigurni da i hriscani i muslimani nemaju pojma...i tako...svako misli da je u pravu...a dokaza nema...samo prica...
Nego,nikad mi nece biti jasno,prvo OSPORAVANJE Biblije na osnovu toga sto je menjana,a onda citiranje iste radi dokazivanja nekih svojih istina...suludo.

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2010, 03:48 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 19 Jan 2010, 03:18
I krajnji red bi bio da odvojite znacenje reci musliman kao pokoran Bogu i danasnjeg znacenja ove reci kao sledbenika islama.Isus nikako nije mogao biti musliman,jer se islam pojavio 6 vekova kasnije.To je kao da ja kazem da su mi se baba i deda upoznali preko fejsbuka.Prestanite s manipulisanjem cinjenicama,grozno,totalno se srozavate.Moze ta promocija,ubedjivanje,stagod da se uradi na milion drugih,pametnijih i boljih nacija....neke teze koje iznosite mozete da poturite detetu predskolskog uzrasta....za sve ostale su nevidjena glupost.

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2010, 07:52 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

anabell lee je napisao:
Hriscani misle da muslimani lutaju,muslimani misle da hriscani lutaju,budisti su sigurni da i hriscani i muslimani nemaju pojma...i tako...svako misli da je u pravu...a dokaza nema...samo prica...
Nego,nikad mi nece biti jasno,prvo OSPORAVANJE Biblije na osnovu toga sto je menjana,a onda citiranje iste radi dokazivanja nekih svojih istina...suludo.

prvo, biblija nije mjenjanja.
drugo, sama biblija je dokazala svojim sadržajem i suštinom da je neosporiva za razliku id nekih drugih knjiga koje su čista besmislica.

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2010, 18:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

mary juana je napisao:
anabell lee je napisao:

prvo, biblija nije mjenjanja.
drugo, sama biblija je dokazala svojim sadržajem i suštinom da je neosporiva za razliku id nekih drugih knjiga koje su čista besmislica.

:lol: :lol:

haj neda mi se prevoditi. Skontat ces..

So, who then are the authors of the books of the Bible? Obviously the Church must know them very well since they are popularly believed to have received divine inspiration from God Himself. Right? Actually, they don't. For example, we will note that every Gospel begins with the introduction "According to....." such as "The Gospel according to Saint Matthew," "The Gospel according to Saint Luke," "The Gospel according to Saint Mark," "The Gospel according to Saint John." The obvious conclusion for the average man on the street is that these people are known to be the authors of the books attributed to them. This, however is not the case. Why? Because not one of the vaunted four thousand copies existent carries its author's signature. It has just been assumed that certain people were the authors. Recent discoveries, however, refute this belief. Even the internal evidence suggests that, for instance, Matthew did not write the Gospel attributed to him:

"...And as Jesus passed forth thence, HE (Jesus) saw a man, named Matthew, sitting at the receipt of custom: and HE (Jesus) saith unto HIM (Matthew), follow ME (Jesus) and HE (Matthew) arose, and followed HIM (Jesus). (Matthew 9:9)"

Did "Matthew" write this about himself? Why then didn't Matthew write for example: "he (Jesus) saw ME, and my name is Matthew. I was sitting at the receipt of custom…" etc.

Such evidence can be found in many places throughout the New Testament. Granted, it may be possible that an author sometimes may write in the third person, still, in light of the rest of the evidence that we shall see throughout this book, there is simply too much evidence against this hypothesis.

This observation is by no means limited to the New Testament. There is even similar evidence that at least parts of Deuteronomy were not written by their claimed author, prophet Moses . This can be seen in Deuteronomy 34:5-10 where we read

"So Moses....DIED... and he (God Almighty) BURIED HIM (Moses)... He was 120 years old WHEN HE DIED... and there arose not a prophet SINCE in Israel like unto Moses....(Deuteronomy 34:5-10)"

Did Moses write his own obituary? Similarly, Joshua too speaks in detail about his own death in Joshua 24:29-33.

"And it came to pass after these things, that Joshua the son of Nun, the servant of the Lord, DIED, … And they BURIED HIM … And Israel served the Lord all the days of Joshua, and all the days of the elders that overlived Joshua, and which had known all the works of the Lord, that he had done for Israel ….(Joshua 24:29-33)"

Such evidence is part of the large cache which has driven the Biblical scholars to come to the current recognition that most of the books of the Bible were not written by their supposed authors. For example, the authors of the Revised Standard Version of the Bible by Collins honestly say that the author of "Kings" is "Unknown." But if the author is unknown then why attribute it to God? How can it then be claimed to have been "inspired"? Continuing, we read that the book of Isaiah is "Mainly credited to Isaiah. Parts may have been written by others." Ecclesiastics: "Author. Doubtful, but commonly assigned to Solomon." Ruth: "Author. Not definitely known, perhaps Samuel." and on and on.

Let us have a slightly more detailed look at only one book of the New Testament, that of 'Hebrews':

"The author of the Book of Hebrews is unknown. Martin Luther suggested that Apollos was the author...Tertullian said that Hebrews was a letter of Barnabas...Adolf Harnack and J. Rendel Harris speculated that it was written by Priscilla (or Prisca). William Ramsey suggested that it was done by Philip. However, the traditional position is that the Apostle Paul wrote Hebrews...Eusebius believed that Paul wrote it, but Origen was not positive of Pauline authorship."

From the introduction to the King James Bible, New revised and updated sixth edition, the Hebrew/Greek Key Study, Red Letter Edition

and one book of the Old Testament:

"In tradition, [David] is credited with writing 73 of the Psalms; most scholars, however, consider this claim questionable."

Encarta Encyclopedia, under "David"

Is this how we define "inspired by God"?

I asked a reverand of the local church in my neighboorhod, on what gospel most often quoted and used, he quickly answered, the Gospel of St. John!

Let us examine the Contextual Problems of the Gospel of John - Highly Recommended!

The original Bible was lost! See comments from the NIV Bible itself. No one ever claimed ownership of the current Gospels. The owners/writers are unknown.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 125 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]