banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 26 Jun 2025, 22:49

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 125 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 12 Jan 2010, 17:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
mary juana je napisao:
@jelli to što ti govoriš ne postoji u biblij, u biblij ne postoji ništa što bi poduprlo trojstvo, ako mi ne vjeruješ, onda mi nađi dio koji podupire dogmu o trojstvu.

:D ne moraš se sa mnom ni u čemu slagat, ali kad je riječ o onom što iznosim, a vezano uz bibliju tu se namaš šta slagat sa mnom, tu se slažeš ili ne s onim što kaže biblija. :wink:

Naveo sam ti rijetke stihove koji bi se mogli tumaciti kao podupiranje trojstva. Naravno, nisam ja rekao da znam sigurno i da podupirem.
A sto se tice "slaganja s onim sto ""kaze""biblija" to nemamo sta vidjeti. Biblija svakome kaze ono sto on zeli da je tako i da podupre svoju misao. I dvije najvece kontradikcije se mogu poduprti stihovima iz biblije. Jedan primjer je trojstvo. Znaci svako iz biblije vidi ono sto zeli da vidi i moze naci stih i za ovo i za ono, samo zavisi sta zeli. Moze naci stih npr "oko za oko zub za zub" ili stih "ako te ko udari po jednom obrazu okreni mu drugi". Koji su potpuno suprotni ali svako uzima ono sto mu odgovara. I to je tako za skoro svaku stvar u bibliji. Sve mozes dokazati sto ti se svidja, a i suprotno, samo zavisi koji stih uzmes i kako tumacis.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 12 Jan 2010, 17:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
Kad odeš kod jehuda nekog i pitaš ga " ima li u Starom Zavjetu proročanstva o Mesiji ? "
reći će : " nema jedan, ima ih milion "
pitaš : " pa po proročanstvu, šta je on ?
reći će: to je poslanik koji će donijeti mir na zemlju

I doista, Isusu sin Marije je Mesija, poslanik Boga milostivog ...

Kako onda neki mogu takav kufr i nevjerstvo govoriti da je on anđeo, da je sin božiji, da je bog, i da je sin čovječiji... ?

Hvala Allahu koji me uputio i izvadio iz ovakvih tmina !

Vrh

PostPoslato: 12 Jan 2010, 17:29 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
114_AhmeD je napisao:
Kad odeš kod jehuda nekog i pitaš ga " ima li u Starom Zavjetu proročanstva o Mesiji ? "
reći će : " nema jedan, ima ih milion "
pitaš : " pa po proročanstvu, šta je on ?
reći će: [b]to je poslanik koji će donijeti mir na zemlju [/b]

I doista, Isusu sin Marije je Mesija, poslanik Boga milostivog ...

Kako onda neki mogu takav kufr i nevjerstvo govoriti da je on anđeo, da je sin božiji, da je bog, i da je sin čovječiji... ?

Hvala Allahu koji me uputio i izvadio iz ovakvih tmina !

jel to najbolja formula koju je mogao izvuci iz S.Z... :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 12 Jan 2010, 17:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
spavac je napisao:
114_AhmeD je napisao:
to je poslanik koji će donijeti mir na zemlju

Jos jedan primjer da se iz biblije moze izvuci sve sto ko hoce da potvrdi. Evo ovdje kaze da ce Hrist donijeti mir na zemlju, a u novom zavjetu on kaze "nisam dosao da donesem mir nego mac". Znaci sta god ko hoce da potvrdi moze vjestim tumacenjem potvrditi. Ali da li to znaci da je istina relativna? Ne. Nego samo znaci da je isto kao i u prirodi i ubibliji stvorena ravnoteza kako bi svako imao relativno priblizne sanse.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 12 Jan 2010, 17:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Interesantno je da citav Stari Zavjet nagovjestava Isusa i nigdje se ne spominje drugi prorok pored Isusa. Sa dolaskom Isusa Stari Zavjet se ispunjava i zakljucuje. I sad odjednom nice prica o jos jednom proroku, o kojem S. Zavjet nista ne govori niti je Isus ista govorio o njemu. I oni stihovi koje neki tumace u skladu sa njihovim ocekivanjima se mogu na prste izbrojati. Zasto bi citav S. Zavjet nagovjestavao Isusa, ako ce doci jos jedan prorok i ponistiti ono sto je Isus rekao? Onda je Hristov dolazak bio suvisan. Mislim da bi S. Zavjet i Isus posvetili vise prostora tom drugom proroku i da bismo mi nasli nedvosmislene dokaze i u Starom i u Novom Zavjetu da ce doci taj drugi prorok. Upravo zato sto citav S. Zavjet i proroci nagovjestavaju Isusa, meni govori da Isus nije samo obican prorok nego nesto vise od proroka. Taj zakljucak se sam od sebe namece.
Na jednom mjestu Isus kaze Petru, parafraziram: "Ti si Petar, Stijena, i na toj stijeni cu svoju crkvu podici". Mislim da je ovim stihom odgovoreno na sve eventualne dileme.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 12 Jan 2010, 18:13 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2009, 11:50
jelli biblija nije knjiga aforizama ili neki zapis izreka pa da se bilo šta tumači izvađeno iz konteksta, odnosno stih koji ti iznosiš u vezi toga što isus kaže stavi u kontekst cijele biblije i bit će ti jasno.
sve što se izvuče iz konteksta podložno je svakakvom tumačenju.

jellyfish je napisao:
A sto se tice "slaganja s onim sto ""kaze""biblija" to nemamo sta vidjeti. Biblija svakome kaze ono sto on zeli da je tako i da podupre svoju misao. I dvije najvece kontradikcije se mogu poduprti stihovima iz biblije. Jedan primjer je trojstvo. Znaci svako iz biblije vidi ono sto zeli da vidi i moze naci stih i za ovo i za ono, samo zavisi sta zeli. Moze naci stih npr "oko za oko zub za zub" ili stih "ako te ko udari po jednom obrazu okreni mu drugi". Koji su potpuno suprotni ali svako uzima ono sto mu odgovara. I to je tako za skoro svaku stvar u bibliji. Sve mozes dokazati sto ti se svidja, a i suprotno, samo zavisi koji stih uzmes i kako tumacis.

skroz si u krivu, biblija sama sebe tumači i tu nema mjesta špekulacijama.
opet ponavljam biblija se ne tumači tako da se stihovi vade iz konteksta, kao u ostalom ni jedna knjiga, niti se ijedan film ni priča može shvatit ako se izdvojeno pogleda minut sadržaja.
ja kad bilo šta tvrdim ili iznosim u biblij mogao si primjetit da uvjek uzimam u obzir i naglašavam kontekst toga i dajem na uvid redke iz biblije koji to podupiru.

@hristov
isus nije rekao da je crkva izgrađena na petru matej 16:18 kaže: "a ja tebi kažem: ti si petar. na ovoj stijeni sagradit ću skupštinu svoju i vrata groba neće je nadjačat."
isusa označenog kao stjenu nalazimo u 1. korinćanima 10:4 "i svi su pili isto duhovno piće, jer su pili iz duhovne stijene koja ih je pratila, a ta stijena je predstavljala hrista."
petar je i sam ukazao da je isus temelj 1. pet. 2:4, 6-8; dj. 4:8-12.

Vrh

PostPoslato: 12 Jan 2010, 18:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nema sumnje da je Isus duhovna stijena u Pismu. Medjutim i dalje mislim da je Isus mislio na Petra kao stijeni na kojoj ce izgraditi svoju crkvu. Isus nije Petra oslovio po imenu, vec ga je nazvao (duhovnom) stijenom zbog toga sto je Petar bio, da tako kazem, iniciran od Boga u tajnu da je Isus Mesija. Znaci Petrove rijeci su svjedocile o tome da je on od Boga pomazan ili izabran, i Isus mu kaze da ce zbog toga na tom temelju (cvrste vjere) izgraditi svoju crkvu. Petar je samo prevod (grcki ako se ne varam) rijeci kojom je Isus oslovio Simona. Isusove rijeci su se ostvarile kao sto svi znamo, Petar je bio na celu prve crkve i nosio je najvecu odgovornost za ocuvanje i sirenje Hristovog ucenja.

Vrh

PostPoslato: 12 Jan 2010, 19:00 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

@hristov
matej 16:18 kaže: "a ja tebi kažem: ti si petar. na ovoj stijeni sagradit ću skupštinu svoju i vrata groba neće je nadjačat."
na grčkom jeziku riječ "petar"(petros, što znači "kamen, kamena gromada, stijena") u muškom rodu, a "stijena" (petrai u dativu) u ženskom rodu. o ovome nalazimo i u jov.1:42: rim.9:33; 1kor.3:11, 10:4; ef.2:20; 1pe.2:8.

Vrh

PostPoslato: 12 Jan 2010, 19:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ali koja je onda po tebi simbolika Isusovog obracanja Simonu sa "petar"? Hoces reci da Isus kaze nesto poput: "Ti si takodjer (po jacini vjere) stijena, a na ovoj (pokazuje prstom na sebe) stijeni cu podici svoju crkvu" ?

Vrh

PostPoslato: 12 Jan 2010, 19:48 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

nakon što petar odgovarajući na isusovo pitanje identifikuje isusa, govoreći: "ti si hrist, sin živog boga" isus pohvaljuje petra i objavljuje: "na ovoj stijeni sagradit ću skupštinu svoju"(mt 16:16,18)
isus je ta stijena, a petru u 19 redku kaže da će mu dati "ključeve" kraljevstva nebeskog, ustvari petar treba dobiti tri "ključa" kojima će, takoreći, otvoriti mogućnosti grupama ljudi da uđu u kraljevstvo nebesko.petar je prvi "ključ" trebao iskoristiti o pentekostu 33.n.e. da pokajničkim židovima pokaže što trebaju činiti da se spase. drugi "ključ" je trebao iskoristit ubrzo nakon toga, da samarićanima koji su vjerovali otvori mogućnost ulaska u nebesko kraljevstvo. zatim je 36.n.e. trebao iskoristit treći "ključ" da istu mogućnost otvori za neobrezane pogane, kornelija i njegove prijatelje.

i u ef 2:20 se kaže da je isus kamen temeljac; a apostoli, drugorazredni temelj.

Vrh

PostPoslato: 12 Jan 2010, 20:02 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

da ne bude zabune bitno je naglasiti da riječ crkva ne označava nikakvu građevinu, naime, grčka riječ koja se prevodi kao crkva ekklesia (eklezija) koja dolazi od riječi ek (iz) i kaleo ("pozvati") i označava skupinu osoba na okupu.
dakle pravilno je reći da je ustvari skupština prava riječ koja označava ono što je isus rekao da će izgradit, i on je ta stijena i kamen temeljac na kojem je ta skupština izgrađena.

Vrh

PostPoslato: 12 Jan 2010, 20:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
jellyfish je napisao:
spavac je napisao:
114_AhmeD je napisao:
to je poslanik koji će donijeti mir na zemlju

Jos jedan primjer da se iz biblije moze izvuci sve sto ko hoce da potvrdi. Evo ovdje kaze da ce Hrist donijeti mir na zemlju, a u novom zavjetu on kaze "nisam dosao da donesem mir nego mac". Znaci sta god ko hoce da potvrdi moze vjestim tumacenjem potvrditi. Ali da li to znaci da je istina relativna? Ne. Nego samo znaci da je isto kao i u prirodi i ubibliji stvorena ravnoteza kako bi svako imao relativno priblizne sanse.

Pa nekad je potreban mač da se očuva mir. Zašto policija ubija ubice po potrebi nego da napravi mir. To Jehovini svijedoci nikako da skontaju...

@spavac
nije najbolja formula ali je kratka i jasna...

Vrh

PostPoslato: 12 Jan 2010, 20:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ali Isus definitivno nije mislio na to, inace ne bi rekao: "Ko se maca laca, od maca ce i umrijeti".

Vrh

PostPoslato: 12 Jan 2010, 20:49 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

matej 10:34 "nemojte misliti da sam došao donjeti mir na zemlju. nisam došao donjeti mir, nego mač." ovo izvučeno iz konteksta se može tumačit svakojako, ali u nastavku teksta isus objašnjava šta je time mislio, pa u nastavku govori 35 redak "jer došao sam razdvojiti čovjeka od oca njegova..." 36 redak "doista će čovjeku neprijatelji biti ukućani njegovi". 37 redak "tko ljubi oca ili majku više nego mene nije me dostojan. tko ljubi sina ili kćer više nego mene nije me dostojan"
te upute koje je isus davao svojim apostolima, odnosile su se na to da je vjera u kraljevstvo nebesko i vječni život najvažnij i da ni zbog čega na ovom svijetu tu šansu ne treba ispustit.
tako mnogi danas koji se rukovode običajima i idu za većinom, kad bi se okrenuli pravom obožavanju boga i prestali da upražnjavaju paganske rituale i običaje, bili bi omraženi i proganjani, zamisli da neko iz pravoslavne porodice dođe ocu i kaže da neće da učestvuje u slavljenju slave jer je to paganski običaj i da želi da se rukovodi onim što isus i biblija naučava, tu bi došlo do sukoba oca i sina, i svi ostali bi kritikovali i napadali tog sina koji je samo htio da slijedi hrista.
takve situacije su zabilježene i u prošlosti, a svjedoci smo im i danas. tako da je isusova izjava u mateju. 10:34 potpuno razumljiva, i ostvarena do detalja. uostalom, kao i sve zapisano u biblij.

nema smisla bilo šta izvlačit iz konteksta. kao što sam rekao biblija nije knjiga aforizama, doskočica i parola pa da se izvuče jedan citat i tumači sam za sebe, jer to nema smisla ni za jednu knjigu pa tako ni za bibliju.

Vrh

PostPoslato: 12 Jan 2010, 23:04 
staromodan
Korisnikov avatar

Ahmede, formula je nedovrsena.... :evil3:

Vrh

PostPoslato: 12 Jan 2010, 23:09 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
mary juana je napisao:
isus nije bog

Konacno, i nije mi jasno kako se ime covjeka moze pisati malim slovom???

mary juana je napisao:
isusov život možemo podjeliti u tri razdoblja, prvo je započelo davno prije nego što je rođen na zemlji. u miheju 5:2 bilo je rečeno da mu je porijeklo "od najjranijh vremena, iz dana nedoglednog vremena". a on sam jasno je rekao da je došao s 'visine', to jest s neba (jovan8:23; 16:28).

I ja imam porijeklo davno, od najdavnijih vremena, i Isus i Muhammed i Adem i Hitler i Karlo Vojtila i ti i svi koji su na forumu...svi smo mi stvoreni davno davno prije naseg tijela.

mary juana je napisao:
drugo razdoblje isusovog života njegov je zemaljski život. on se dobrovoljno podložio bogu koji je njegov život s neba (iz duhovne sfere) premjestio u utrobu bogobojazne židovske djevice pod imenom marija. božij moćni sveti duh, to jest djelujuća sila, 'osjenio' je mariju, prouzročivši da zatrudni i da rodi savršeno dijete (luka 1:34,35).isus nije naslijedi nesavršenstvo jer je njegov život došao iz savršenog izvora. bio je odgajan u skromnom domu kao usvojeni sin tesara josipa i kao prvo od nekoliko djece koliko ih je bilo u toj porodici (isajia 7:14; matej 1:22,23; marko 6:3).

I ja imam drugo razdoblje, nakon sto je moja dusa udahnuta u moje tijelo. Doduse moram priznati nisam savrsen u negrijesenju kao sto je Isa a.s. bio. Ali obojica imamo vec 2 faze.
Covjece daj neko ime napisi velikim slovom, pa ni Mariju, ni Isusa niti Duha Svetog niti cak Boga - nista ne pises velikim slovima...znas Bozanstvo mora imati respect i u pravopisu i u obredu i u govoru...u svemu.

mary juana je napisao:
isus danas: iako biblija izvještava o isusovoj smrti, on je danas živ! ustvari, stotine ljudi iz 1 stoljeća n.e. svojim su očima vidjeli da je bio vaskrsnut (1. korin. 15:3-8) kao što je bilo i prorečeno, kasnije je sjeo s desne strane svog Oca i čekao da u nebu primi kraljevsku vlast (psalm 110:1;jevrejima 10:12,13)
u otkrovenju 19:11-15 kralj isus hrist živo je opisan kako s velikom moći dolazi da bi uništio zle.

Da. Isa a.s. je i danas ziv, i jedina razlika izmedju njegovog i mmog zivota jest ta sto on zivi vec 2 000 godina a ja svega nekoliko decenija i Bog najbolje zna kad će Isa a.s. umrijeti ali definitivno hoce, jer svaka dusa ce smrt iskusiti.
E sad da li je umro, vaskrsnuo itd itd to vec treba pitati njega samog a.s.
Psalmi sami kazu da ga je Jahve spasio.
A da je sjeo s desne strane oca i da sudi ljudima...a zbog cega....a ko mu dade tu vlast, a koji li je taj mrtvac koji moze da sudi umjesto Boga Uzvisenog.

mary juana je napisao:
arhangela mihajla" koji je ustvari isus u predzemaljskom životu, bog je isusa kao onog "koji je rođen prije svake tvari" upotrijebio u stvaranju svega ostalog (kol.1:15; otkrov.3:14).

Uh...brete

mary juana je napisao:
u jovanu1:1 se kaže da je "riječ" (isus u svom predljudskom životu) "u početku" bila s bogom.

Jovan kopiro od Philona, procitaj na grckom 1:1 Theos i Hoteos, ko je Theos a ko Hoteos

mary juana je napisao:
nije nikakvo čudo da se za isusa u kol.1:15 kaže da je on "obličje boga što se ne vidi".

Boga niko nije vidio.

Vrh

PostPoslato: 12 Jan 2010, 23:11 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Jan 2010, 16:14
Oficir s ruzom je napisao:
mary juana je napisao:
isus nije bog

Konacno, i nije mi jasno kako se ime covjeka moze pisati malim slovom???

mary juana je napisao:
isusov život možemo podjeliti u tri razdoblja, prvo je započelo davno prije nego što je rođen na zemlji. u miheju 5:2 bilo je rečeno da mu je porijeklo "od najjranijh vremena, iz dana nedoglednog vremena". a on sam jasno je rekao da je došao s 'visine', to jest s neba (jovan8:23; 16:28).

I ja imam porijeklo davno, od najdavnijih vremena, i Isus i Muhammed i Adem i Hitler i Karlo Vojtila i ti i svi koji su na forumu...svi smo mi stvoreni davno davno prije naseg tijela.

mary juana je napisao:
drugo razdoblje isusovog života njegov je zemaljski život. on se dobrovoljno podložio bogu koji je njegov život s neba (iz duhovne sfere) premjestio u utrobu bogobojazne židovske djevice pod imenom marija. božij moćni sveti duh, to jest djelujuća sila, 'osjenio' je mariju, prouzročivši da zatrudni i da rodi savršeno dijete (luka 1:34,35).isus nije naslijedi nesavršenstvo jer je njegov život došao iz savršenog izvora. bio je odgajan u skromnom domu kao usvojeni sin tesara josipa i kao prvo od nekoliko djece koliko ih je bilo u toj porodici (isajia 7:14; matej 1:22,23; marko 6:3).

I ja imam drugo razdoblje, nakon sto je moja dusa udahnuta u moje tijelo. Doduse moram priznati nisam savrsen u negrijesenju kao sto je Isa a.s. bio. Ali obojica imamo vec 2 faze.
Covjece daj neko ime napisi velikim slovom, pa ni Mariju, ni Isusa niti Duha Svetog niti cak Boga - nista ne pises velikim slovima...znas Bozanstvo mora imati respect i u pravopisu i u obredu i u govoru...u svemu.

mary juana je napisao:
isus danas: iako biblija izvještava o isusovoj smrti, on je danas živ! ustvari, stotine ljudi iz 1 stoljeća n.e. svojim su očima vidjeli da je bio vaskrsnut (1. korin. 15:3-8) kao što je bilo i prorečeno, kasnije je sjeo s desne strane svog Oca i čekao da u nebu primi kraljevsku vlast (psalm 110:1;jevrejima 10:12,13)
u otkrovenju 19:11-15 kralj isus hrist živo je opisan kako s velikom moći dolazi da bi uništio zle.

Da. Isa a.s. je i danas ziv, i jedina razlika izmedju njegovog i mmog zivota jest ta sto on zivi vec 2 000 godina a ja svega nekoliko decenija i Bog najbolje zna kad će Isa a.s. umrijeti ali definitivno hoce, jer svaka dusa ce smrt iskusiti.
E sad da li je umro, vaskrsnuo itd itd to vec treba pitati njega samog a.s.
Psalmi sami kazu da ga je Jahve spasio.
A da je sjeo s desne strane oca i da sudi ljudima...a zbog cega....a ko mu dade tu vlast, a koji li je taj mrtvac koji moze da sudi umjesto Boga Uzvisenog.

mary juana je napisao:
arhangela mihajla" koji je ustvari isus u predzemaljskom životu, bog je isusa kao onog "koji je rođen prije svake tvari" upotrijebio u stvaranju svega ostalog (kol.1:15; otkrov.3:14).

Uh...brete

mary juana je napisao:
u jovanu1:1 se kaže da je "riječ" (isus u svom predljudskom životu) "u početku" bila s bogom.

Jovan kopiro od Philona, procitaj na grckom 1:1 Theos i Hoteos, ko je Theos a ko Hoteos

mary juana je napisao:
nije nikakvo čudo da se za isusa u kol.1:15 kaže da je on "obličje boga što se ne vidi".

Boga niko nije vidio.

Vidjeces, strpi se malo :D

Vrh

PostPoslato: 13 Jan 2010, 04:55 
staromodan
Korisnikov avatar

@ Oficir
"A da je sjeo s desne strane oca i da sudi ljudima...a zbog cega....a ko mu dade tu vlast, a koji li je taj mrtvac koji moze da sudi umjesto Boga Uzvisenog."

ovo ti sve govori da je Isus Bog... :evil3:

Vrh

PostPoslato: 13 Jan 2010, 10:52 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

spavac je napisao:
@ Oficir
"A da je sjeo s desne strane oca i da sudi ljudima...a zbog cega....a ko mu dade tu vlast, a koji li je taj mrtvac koji moze da sudi umjesto Boga Uzvisenog."

Ne nadjoh citat u kojem Bog s.w.t. kaze da je Isus a.s. sjeo s Njegove desne strane, naravno mozda ne znaci da taj citat ne postoji, ali ako postoji moze li mi neko napisati....ne tumaciti nego napisati.

Zasto je bas s "desne strane" i zasto je bas "sjeo"???

Vrh

PostPoslato: 13 Jan 2010, 10:54 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

spavac je napisao:

Usput ne nadjoh ni citat u Bibliji u kojem Isus a.s. kaze da je bog, naravno ne znaci da taj citat ne postoji. :wink:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 125 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]